Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Czyli jak na biwaku zaserwuję żonie szproty w pomidorach i turystyczną, to spokojnie moge powiedzieć „Kochanie, zapraszam na surf & turf” :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak na biwaku zaserwuję żonie szproty w pomidorach i turystyczną, to spokojnie moge powiedzieć „Kochanie, zapraszam na surf & turf” :)

Jeśli to będzie danie główne to tak :) Tzw. main course, franc. entrée.

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entree to jest przystawka... ;)


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to szproty na entree, a na main course tyrolska

 

Zdecydujcie sie chlopy bo zona glodna sie od rana robi :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entree to jest przystawka... ;)

Sorry, bzdury piszę, ale chory od dwóch dni Dzięki za poprawienie. Chciałem napisać, że te szproty z turystyczną musiałyby być poprzedzone jakimś entrée :)

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, bzdury piszę, ale chory od dwóch dni Dzięki za poprawienie. Chciałem napisać, że te szproty z turystyczną musiałyby być poprzedzone jakimś entrée :)

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Najlepiej zmrożoną wódeczką ? :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edited by cecon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zmrożoną wódeczką ? :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Wódeczka w tym przypadku to raczej aperitif, szprot na przystawkę i danie główne: turystyczna, a na deser chleb z cukrem.  :D


"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przystawka z francuskiego to: hors-d'œuvre lub entrée. Jednak za WIkipedią "entrée", to:

 

(1.1) bryt., austral. kulin. przystawka
 
ale
 
(1.2) amer. kulin. główne danie
 
;)
 
I żeby było ciekawie, to amerykanie często określają swój starter mianem hors-d'œuvre :)
Edited by clusca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykanie to lud prosty i nieprzewidywalny...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paweł, ilu was tam będzie.

Tyle kurczaków przypłaciło życiem Twoje chętki

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nad które? Sosnówka? Tam już można plażować? 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, żona i córka - będą znajomi ale oni swoje kury pieką 

Połowę tego przez cały dzień opitolę ze surówką 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, żona i córka - będą znajomi ale oni swoje kury pieką

Połowę tego przez cały dzień opitolę ze surówką

No i smacznego Wam życzę

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nad które? Sosnówka? Tam już można plażować? 

Nie... Czocha znowu 

W Sosnówce z tego co wiem nie będzie można się kąpać tylko łódką popływać - nie wiem czy juz można ale chyba nie bo dalej budowa trwa tego hotelu czy czort wie czego 

No i smacznego Wam życzę

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję  ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być smacznie i wege? Da się... Nawet ja zagorzały mięsożerca czasem się pokuszę o coś bezmięsnego.

Prosty, smaczny, pełnowartościowy posiłek.

Kasza bulgur (ugotowana, wzbogacona domowym sosem z pomidorów i cebulką, wystudzona). Do tego świeży ogórek (warto łyżką wyciągnąć ze środka gniazda nasienne-inaczej dużo wody się zrobi w sałatce po czasie), pomidor (podobny zabieg jak z ogórkiem), ciecierzyca (ugotowana osobiście, może być też z puszki), szalotka, duża ilość świeżej kolendry, prażone orzechy piniowe. Przyprawione oliwą, solą, pieprzem, mielonym kminem rzymskim.

Do tego zawsze podaję sos z jogurtu greckiego i bardzo dużej ilości świeżej mięty. Całość skropiona sokiem z cytryny.

Jak ktoś podróżował po krajach arabskich to późna smaki :)

 

Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

 

Świetna na lekką kolację jako samodzielne danie, lub jak ktoś naprawdę nie przeżyje bez mięsa - super dodatek do grillowanych smakołyków.4b3fc0bb0cfc8ec94200a4ac2c9e352c.jpg

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

4ccbd1ee0af39b9cda568693b147e1a3.jpg

Edited by msokol19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie... Czocha znowu 

W Sosnówce z tego co wiem nie będzie można się kąpać tylko łódką popływać - nie wiem czy juz można ale chyba nie bo dalej budowa trwa tego hotelu czy czort wie czego 

Bardzo dziękuję  ;)

Próbowałeś na Bukówce? Od strony Miszkowic? W Paprotkach jest plaża, a woda czysta, bo to jest pierwsze jezioro po stronie polskiej na Bobrze. Jedno z wyżej położonych jezior w kraju.  Przez Kowarską smykniesz i już jesteś... ;)

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałeś na Bukówce? Od strony Miszkowic? W Paprotkach jest plaża, a woda czysta, bo to jest pierwsze jezioro po stronie polskiej na Bobrze. Jedno z wyżej położonych jezior w kraju.  Przez Kowarską smykniesz i już jesteś... ;)

Bywam tam często - ale od Bukówki i opływam sobie całe pontonikiem 

Gotowe - doszły  :lol:

post-68206-0-33020300-1532208062_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bywam tam często - ale od Bukówki i opływam sobie całe pontonikiem 

Gotowe - doszły  :lol:

Tam pracuje moja elektrownia... No już nie moja, bo sprzedałem udziały, ale toto zbudowałem... :rolleyes:  Przyjemności na biwaku...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

.

Gotowe - doszły  :lol:

Ja prdle. Pawel, zebys po takiej ilosci nie zaczal latac jak po red bulu :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dzisiaj domowa pasta :) Cały sekret kuchni wloskiej: świeżość i prostota. Pasta, kurki, cebula, czosnek, sol, pieprz, trochę śmietany i natka.

 

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

 

Dodałem starty Grana Padano, a do cebuli łyżkę miodu.

Palce lizać! Dzięki za inspirację  :)

Edited by _Kwiatek_
Nie cytujemy zdjęć

Co-Axial

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja postawiłem na dietetyczne danie63f6ac983b211b2722d29fabdd6a0902.jpg

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.