Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

A co tam masz
3kg karkówki, 2 kilogramy kiełbasy, 1 kilogram boczku świeżego, 2,5 kg ziemniaków i po trochu cebuli, marchwi i papryk. Trzy godzinki na wolnym ogniu i 14 osób wykarmione

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Mikas napisał(-a):

3kg karkówki, 2 kilogramy kiełbasy, 1 kilogram boczku świeżego, 2,5 kg ziemniaków i po trochu cebuli, marchwi i papryk. Trzy godzinki na wolnym ogniu i 14 osób wykarmione

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki ,sporo tego 😋😋😋 . Pozdrawiam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marynowane opieńki, bimber, chleb ze skwarkami, dziś mielone 

Ed. Wczoraj jeszcze skwarki chrumkały...

:D

IMG_20230325_193114.thumb.jpg.2ef0c41ee2a7ce88cd458bce6b6c18e4.jpg

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smaczne, proste, zdrowe, jajeczne muffiny.

 

 

IMG_20230326_093706~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szparagi :)

 

5619D041-6E90-4BF4-8720-B15D8781FF8D.thumb.jpeg.8b702d9ade2c960bb4fbecbbcd0aa87d.jpeg
 

 

Zupa w trakcie tworzenia…

 

27B93133-E573-46AC-984E-8D5F30CF1D71.thumb.jpeg.47f44530dc777dcdef05fc15e23681db.jpeg

 

Sklad jak na drobiowo wołowy  rosół plus łykowate części szparagów i goździki. Potem toto odcedzę i dam pokrojone szparagi i pęczak. Moim zdaniem lepsze niż krem ze szparagów, ale kwestia gustu 


Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, pmwas napisał(-a):

Szparagi :)

 

5619D041-6E90-4BF4-8720-B15D8781FF8D.thumb.jpeg.8b702d9ade2c960bb4fbecbbcd0aa87d.jpeg
 

 

Zupa w trakcie tworzenia…

 

27B93133-E573-46AC-984E-8D5F30CF1D71.thumb.jpeg.47f44530dc777dcdef05fc15e23681db.jpeg

 

Sklad jak na drobiowo wołowy  rosół plus łykowate części szparagów i goździki. Potem toto odcedzę i dam pokrojone szparagi i pęczak. Moim zdaniem lepsze niż krem ze szparagów, ale kwestia gustu 

Zielonych szparagów za bardzo nie odbieraj a główki to na końcu są delikatnie . Pozdrawiam 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, główki idą pod sam koniec gotowania żeby się nie rozgotowały :)


Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to efekt finalny 

Na dnie jest jeszcze pęczak…

 

7F7674F8-32FA-4884-B0B1-68AB8F3D6CBF.thumb.jpeg.aeba065193ddcc6c5161a85a7449b352.jpeg
 

Zupa jest efektem „inżynierii wstecznej”, takie coś (tylko bez wkładki mięsnej) dostaliśmy w restauracji w Piombino Dese na północy Włoch.

Potem było trochę eksperymentów i jest. 
Kluczem jest dobry bulion. Najlepiej z wołowiną, bo ona potem fajnie wzbogaca zupę. Goździki dodają takiej słodkawej, jakby bliskowschodniej nuty - to akurat moja modyfikacja. Ogólnie uwielbiam tą zupę :D


Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A to efekt finalny 
Na dnie jest jeszcze pęczak…
 
7F7674F8-32FA-4884-B0B1-68AB8F3D6CBF.thumb.jpeg.aeba065193ddcc6c5161a85a7449b352.jpeg
 
Zupa jest efektem „inżynierii wstecznej”, takie coś (tylko bez wkładki mięsnej) dostaliśmy w restauracji w Piombino Dese na północy Włoch.
Potem było trochę eksperymentów i jest. 
Kluczem jest dobry bulion. Najlepiej z wołowiną, bo ona potem fajnie wzbogaca zupę. Goździki dodają takiej słodkawej, jakby bliskowschodniej nuty - to akurat moja modyfikacja. Ogólnie uwielbiam tą zupę

dobra, przekonałeśnie - dawaj swoje proporcje:-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, plszcto napisał(-a):


dobra, przekonałeśnie - dawaj swoje proporcje:-)


Ja robię wszystko na oko…

Dlatego nie umiem piec ciast ;)

Na taki nieduży garnek porządnego rosołu jeden standardowy pęczek szparagów i gra… 

Rosół fajny, esencjonalny ;)


Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na szybkiego,boczek,czosnek, suszone pomidory w oliwie z kaparami, pieprz i szpinak baby i makaron tagliatelle 🤗🤗🤗

IMG20230401112956.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I gotowe szybki obiad 🤗🤗🤗

IMG20230401120221.jpg

Można posypać serkiem 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem eksperyment w sobotę

gXgqGH2h.jpg
3cRxa6hh.jpg

Ciasteczka wg przepisu z lat 50., gdzie zamiast masła jest pół szklanki wytopionego z boczku tłuszczu. Są absolutnie fantastyczne. Nie wierzycie? Spróbujcie!  :))


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To daj Szymon proszę przepis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, nav napisał(-a):

To daj Szymon proszę przepis.

 

Ja zrobiłem na podstawie tego krótkiego video:

 


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.04.2023 o 12:03, Szymon. napisał(-a):

Zrobiłem eksperyment w sobotę


 

Ciasteczka wg przepisu z lat 50., gdzie zamiast masła jest pół szklanki wytopionego z boczku tłuszczu. Są absolutnie fantastyczne. Nie wierzycie? Spróbujcie!  :))

Akurat jadam inne ciastka w których lwia częścią składników jest smalec... i są mega dobre!


Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Indyk z fasolką w mleczku kokosowym, ale dodatki typowo polskie mizeria i ziemniaki😋.

 

 

IMG_20230412_135526~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

😁😁😁 Dusimy mieszamy , dusimy mieszamy na końcu doprawiamy, smacznego 😋😋😋

IMG20230427085316.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.