Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Chyba nie, zreszta, okaze sie po latach 😂

Wystarczy odpowiednia obróbka cieplna, ale najważniejsze jest badanie; choć to nie wykrywa wszystkiego...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Wystarczy odpowiednia obróbka cieplna, ale najważniejsze jest badanie; choć to nie wykrywa wszystkiego...

Ja tam wole dmuchac na zimne... Choc wiadomo, wszystkiego nie przewidzisz, ale ryzyko mitygowac mozna 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świąteczna kaczka.

IMG_2930.jpeg

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie gwiazdy makowe przygotowane w Wigilię.
tH9aA9i.jpeg 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Tradycyjnie gwiazdy makowe przygotowane w Wigilię.
tH9aA9i.jpeg 

Łał!!! Jak je robisz 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Łał!!! Jak je robisz 🤔🤔🤔

Tomek przepis od lat z którego robimy bułki z makiem. Dzielę ciasto na 4 równe kulki a wywijaniem zajmuje się żona 😀 Odciskasz szklankę i dzielisz ciasto na 16 części są filmiki jak to robić. Co roku wszystkim smakuje 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Tomek przepis od lat z którego robimy bułki z makiem. Dzielę ciasto na 4 równe kulki a wywijaniem zajmuje się żona 😀 Odciskasz szklankę i dzielisz ciasto na 16 części są filmiki jak to robić. Co roku wszystkim smakuje 😀

Przepięknie wyglądają 😋😋😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczęśliwego Nowego Roku! 

Dzisiaj bez zdjęć… trzeba będzie uwierzyć mi na słowo 😉

Była świeża kromka chleba na zakwasie i bigos… wyborny bigos. 

Otworzyłem i odgrzałem dzisiaj kilkuletni słoik bigosu 🔥 (oczywiście wcześniej został poddany tyndalizacji). 

Matko Bosko, co za doznania… zapach, konsystencja, no i sam smak, sztos!

Już około dwudziestu lat robię bigos w slow cooke’rze, to proste urządzenie  naprawdę sprawdza się wyśmienicie!

Minimalny czas zaprzyjaźniania się wszystkich produktów w tym garze to minimum trzy pełne dni, nie wliczając w ten czas procesu tyndalizacji. 

Oczywiście jest kapusta kiszona i świeża, marchew, do tego kilka rodzajów mięs i wędlin wraz z wędzonymi żeberkami, wszystko  uprzednio upieczone w piekarniku w towarzystwie dużej ilości świeżej cebuli (u nas jest w miarę „ na chudo”, jakoś nie lubimy zbyt tłustych potraw), suszone leśne grzyby, suszona/ wędzona śliwka…

Wiadomo, są przyprawy łącznie z kminkiem i owocem jałowca… oczywiście nie zapominając o czerwonym winie od którego tak naprawdę zawsze zaczynam 🤭

Dla lepszego koloru i zapewne też walorów smakowych przysmażam i dodaję też koncentrat pomidorowy (u nas króluje Mutti… kto wie, ten wie😉). 

Żona dzisiaj powiedziała że mogłaby tym bigosem kanapki smarować 😊

Amen. 

Pozdrawiam

Seweryn.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Londek napisał(-a):

Szczęśliwego Nowego Roku! 

Dzisiaj bez zdjęć… trzeba będzie uwierzyć mi na słowo 😉

Była świeża kromka chleba na zakwasie i bigos… wyborny bigos. 

Otworzyłem i odgrzałem dzisiaj kilkuletni słoik bigosu 🔥 (oczywiście wcześniej został poddany tyndalizacji). 

Matko Bosko, co za doznania… zapach, konsystencja, no i sam smak, sztos!

Już około dwudziestu lat robię bigos w slow cooke’rze, to proste urządzenie  naprawdę sprawdza się wyśmienicie!

Minimalny czas zaprzyjaźniania się wszystkich produktów w tym garze to minimum trzy pełne dni, nie wliczając w ten czas procesu tyndalizacji. 

Oczywiście jest kapusta kiszona i świeża, marchew, do tego kilka rodzajów mięs i wędlin wraz z wędzonymi żeberkami, wszystko  uprzednio upieczone w piekarniku w towarzystwie dużej ilości świeżej cebuli (u nas jest w miarę „ na chudo”, jakoś nie lubimy zbyt tłustych potraw), suszone leśne grzyby, suszona/ wędzona śliwka…

Wiadomo, są przyprawy łącznie z kminkiem i owocem jałowca… oczywiście nie zapominając o czerwonym winie od którego tak naprawdę zawsze zaczynam 🤭

Dla lepszego koloru i zapewne też walorów smakowych przysmażam i dodaję też koncentrat pomidorowy (u nas króluje Mutti… kto wie, ten wie😉). 

Żona dzisiaj powiedziała że mogłaby tym bigosem kanapki smarować 😊

Amen. 

Pozdrawiam

Seweryn.  

Wiem o czym Seweryn piszesz.

My od lat stosujemy przepis śp. dr Grzegorza Russaka, który specjalizował się w kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Był też propagatorem nalewek.

Bardzo go cenię, a jego słowa, które wypowiedział w jednym z wywiadów są bardzo znamienne i dotyczą każdej sfery życia.

"Tradycja to nie moda; to są zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie nie dlatego, że tak wypada, ale ponieważ jest to mądre, piękne i potrzebne”,

Bigos przez lata był spaskudzony, ludzie robili go z "tego co zostało w lodówce"... A tak de facto to wspaniała potrawa mięsna z dodatkiem kapusty, a nie na odwrót.

W tym roku nie byliśmy u rodziców więc Żona zrobiła delikatnie zmodyfikowaną wersję i aż ręce zacieram bo wyszedł świetny i mamy jeszcze kilka "skitranych" słoików.

W naszym bigosie oczywiście jest wiele mięs, wędlin, wino, miód, śliwki, naturalnie dwa rodzaje kapusty, grzyby suszone w ilości - im więcej tym lepiej i sporo innych dodatków takich jak czosnek, jabłko, gruszka...

My nie dodajemy nigdy koncentratu - barwę uzyskujemy poprzez czerwone wino i prawdopodobnie śliwki oraz grzyby.

A propos Mutti wyrażam nadzieję, że nigdy się nie spieprzą, bo nie ma godnego zamiennika :)

Pozdrawiam

Łukasz

PS. Kiedyś wrzucę relację, a dla zaciekawionych udało mi się odnaleźć przepis wg dr Grzegorza Russaka

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Autor1984 said:

przepis śp. dr Grzegorza Russaka

Łukasz, napewno zapoznam się i z tym przepisem👍🏻

1 hour ago, Autor1984 said:

Bigos przez lata był spaskudzony, ludzie robili go z "tego co zostało w lodówce"

Ciężko się nie zgodzić z twoją opinią, skrawki podstarzałych wędlin oferowane w sklepach mięsnych jako „bigosowe” też psują krew. 

2 hours ago, Autor1984 said:

wyszedł świetny i mamy jeszcze kilka "skitranych" słoików

Oj tak, odpalasz taki słoik i świat staje się piękniejszy 🔥

jabłko, gruszka...

Miód, jabłko/ gruszka… muszę spróbować następnym razem. 

My nie dodajemy nigdy koncentratu - barwę uzyskujemy poprzez czerwone wino i prawdopodobnie śliwki oraz grzyby.

U mnie nigdy nie jest wystarczająco ciemny, jakieś takie bigosowe zboczenie mam. 

A propos Mutti wyrażam nadzieję, że nigdy się nie spieprzą, bo nie ma godnego zamiennika :)

Dokładnie, byłoby dobrze żeby nie poprawiali dobrego 🫢

I tak jak piszesz, ja też nie znalazłem godnego zamiennika, Mutti potrafi w pomidory. 

udało mi się odnaleźć przepis wg dr Grzegorza Russaka

Będzie oglądane, dziękuję! 

Najlepszego! 
Seweryn. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Londek napisał(-a):

Łukasz, napewno zapoznam się i z tym przepisem👍🏻

Ciężko się nie zgodzić z twoją opinią, skrawki podstarzałych wędlin oferowane w sklepach mięsnych jako „bigosowe” też psują krew. 

Oj tak, odpalasz taki słoik i świat staje się piękniejszy 🔥

Miód, jabłko/ gruszka… muszę spróbować następnym razem. 

U mnie nigdy nie jest wystarczająco ciemny, jakieś takie bigosowe zboczenie mam. 

Dokładnie, byłoby dobrze żeby nie poprawiali dobrego 🫢

I tak jak piszesz, ja też nie znalazłem godnego zamiennika, Mutti potrafi w pomidory. 

Będzie oglądane, dziękuję! 

Najlepszego! 
Seweryn. 

Jabłko zawsze kwaśne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IMG_20250109_205914.thumb.jpg.f21476b61678e988cef4f4a36ff667da.jpg

Po dwie macki i trochę krewetek w sosie na bazie czosnku, wina i masła. 

IMG_20250109_202704.thumb.jpg.307fecbd9cff489cf3f31fad578dd708.jpg

W zasadzie standardowy przepis na krewetki, ale w mojej modyfikacji z mackami, czosnek i trochę ostrej papryki na oliwie, potem gotowane mrożone macki, duszę chwilę w wodzie, jak odparuje to mrożone surowe krewetki, odparowuję wodę, którą puszczą, zalewam winem, odparowuję, masło, pietruszka i jest... Dobre. Bardzo :)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2025 o 10:42, Autor1984 napisał(-a):

Wiem o czym Seweryn piszesz.

My od lat stosujemy przepis śp. dr Grzegorza Russaka, który specjalizował się w kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Był też propagatorem nalewek.

Bardzo go cenię, a jego słowa, które wypowiedział w jednym z wywiadów są bardzo znamienne i dotyczą każdej sfery życia.

"Tradycja to nie moda; to są zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie nie dlatego, że tak wypada, ale ponieważ jest to mądre, piękne i potrzebne”,

Bigos przez lata był spaskudzony, ludzie robili go z "tego co zostało w lodówce"... A tak de facto to wspaniała potrawa mięsna z dodatkiem kapusty, a nie na odwrót.

W tym roku nie byliśmy u rodziców więc Żona zrobiła delikatnie zmodyfikowaną wersję i aż ręce zacieram bo wyszedł świetny i mamy jeszcze kilka "skitranych" słoików.

W naszym bigosie oczywiście jest wiele mięs, wędlin, wino, miód, śliwki, naturalnie dwa rodzaje kapusty, grzyby suszone w ilości - im więcej tym lepiej i sporo innych dodatków takich jak czosnek, jabłko, gruszka...

Pozdrawiam

Łukasz

PS. Kiedyś wrzucę relację, a dla zaciekawionych udało mi się odnaleźć przepis wg dr Grzegorza Russaka

No to nie do końca tak.  To my dziś próbujemy z Bigosu zrobić jakieś wykwintne, tradycyjne danie, a de facto powstał właśnie po to by wykorzystać  resztki by sie nie zmarnowały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lubię taki bigos że to właśnie mięso z kapustą a nie kapusta z mięsem, do tego grzyby, cebula i śliwki bez kombinowania, coś wspanialego

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Adi napisał(-a):

No to nie do końca tak.  To my dziś próbujemy z Bigosu zrobić jakieś wykwintne, tradycyjne danie, a de facto powstał właśnie po to by wykorzystać  resztki by sie nie zmarnowały. 

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów”.

Poznajesz? Kto to napisał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Setki lat od początków bigosu wieszcz się tym zajął. 🤷🏼

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie dzisiaj chyba jedno z dań którego nikt albo prawie nikt nie odmówi. Może za jakiś czas tylko zainwestuje w końcu w jakiś piec chociaż nikt nie narzekał 😀

wXc7wbN.jpeg

Ta już pode mnie bo tylko ja lubię oliwki 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

A u mnie dzisiaj chyba jedno z dań którego nikt albo prawie nikt nie odmówi. Może za jakiś czas tylko zainwestuje w końcu w jakiś piec chociaż nikt nie narzekał 😀

wXc7wbN.jpeg

Ta już pode mnie bo tylko ja lubię oliwki 😀

podoba.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, kornel91 said:

nikt albo prawie nikt nie odmówi

Yes Sir 🤩 👍🏻

Marcin, do ilu stopni grzeje twój piekarnik? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Londek napisał(-a):

Yes Sir 🤩 👍🏻

Marcin, do ilu stopni grzeje twój piekarnik? 

Seweryn 250 stopni więc pizza jest w 10 minut. Kiedyś kupiłem kamień ale miałem problem z przełożeniem pizzy pewnie brak wprawy i za mało mąki 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na yt jest masa poradników jak robić ciasto, rozciągać, przekładać itp. Ale jeśli pasuje Ci taka jaka robisz to nie zagłębiaj się bo świra dostaniesz.
A jeśli piecyk to lepiej odpuścić te kopułowe tylko kupić 'normalny' solidny piec jak eufenoo, tyle że one są dosyć spore i wygladaja jak osobny piekarnik.
Pizza to temat rzeka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Na yt jest masa poradników jak robić ciasto, rozciągać, przekładać itp. Ale jeśli pasuje Ci taka jaka robisz to nie zagłębiaj się bo świra dostaniesz.
A jeśli piecyk to lepiej odpuścić te kopułowe tylko kupić 'normalny' solidny piec jak eufenoo, tyle że one są dosyć spore i wygladaja jak osobny piekarnik.
Pizza to temat rzeka ;)

Słuchaj robię pizze od kilkunastu lat i trochę się zagłębiałem i właśnie o eufeno myślałem :)  Mąk akurat wypróbowałem tylko kilka rodzaji i najczęściej kupuję tą z Biedronki ale  wiem jaki to temat  :) 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już kupować to solidny, my dostaliśmy taki kopulkowy na ślub od kogoś no i lepsze to niż nic ale polecić bym nie polecil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety temp. do pizzy to około 320C ,musi być osobny piekarnik , bo te domowe zwykłe do zabudowy to max 270C, mąka tylko TIPO 0 , porządny domowy zakwas ,silne dłonie do mieszania i powodzenia...😋 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, Krakus1 said:

bo te domowe zwykłe do zabudowy to max 270C

No właśnie nie, są piekarniki (np Bosch czy AEG) które ogarną i trzysta, chociaż to it tak wciąż niewystarczająco. 
Dlatego zapytałem Marcina w jakiej temperaturze wypieka 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi