paul221 40602 #3951 Napisano 5 Marca 2022 G-Shock w sumie też jest na pasku, tyle że nie skórzanym😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42464 #3952 Napisano 5 Marca 2022 Faktycznie. Nigdy o tym tak nie myślałem. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40602 #3953 Napisano 5 Marca 2022 Masz oczywiście rację, nie przekonałem się do pasków skórzanych. Co jakiś czas próbuję, ale na razie nic z tego nie wychodzi. Może kiedyś... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9557 #3954 Napisano 5 Marca 2022 Ja też jestem pokłócony z paskami. Jeśli do danego zegarka jest dedykowany kajdan, to jest to dla mnie jedyne rozwiązanie Zauważyłem już dawno, że zegarki bez niego noszę baaardzo rzadko, jak Kemmner czy jakieś vintage. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3955 Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) W zasadzie te dwa dla mnie ogarniają temat "kolekcji" 🙂 p.s. jak wiadomo, w zdjęcia jestem kiepski 😄 Edytowane 12 Marca 2022 przez szuwi 26 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4930 #3956 Napisano 12 Marca 2022 Moim zdaniem perfekcyjne duo, znając twoje potrzeby i upodobania. Ja niestety popłynąłem do czterech znów, ale chyba dojrzewam w końcu do redukcji do dwóch. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sviety 6252 #3957 Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Przy tych dwóch też bym "zamknął" kolekcję. I odłożył na nowy telefon bo faktycznie bijesz nawet mnie na głowę w zakresie foto 🤪 Edytowane 12 Marca 2022 przez sviety 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131728 #3958 Napisano 12 Marca 2022 1 godzinę temu, szuwi napisał(-a): W zasadzie te dwa dla mnie ogarniają temat "kolekcji" 🙂 p.s. jak wiadomo, w zdjęcia jestem kiepski 😄 Imponująca parka, szczególnie ALS, bo z szacunkiem, ale bez entuzjazmu dla Rolka. Dwa, nawet drogie zegarki, to jednak nie jest kolekcja, co najwyżej ekskluzywny zestaw użytkowy (garniturowiec i EDC). Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, ale to tylko moja subiektywna ocena (jako kolekcjonera drobnicy ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3959 Napisano 12 Marca 2022 31 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Imponująca parka, szczególnie ALS, bo z szacunkiem, ale bez entuzjazmu dla Rolka. Dwa, nawet drogie zegarki, to jednak nie jest kolekcja, co najwyżej ekskluzywny zestaw użytkowy (garniturowiec i EDC). Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, ale to tylko moja subiektywna ocena (jako kolekcjonera drobnicy ). Jasne, ze nie uraziłeś. W pudle leży jeszcze jlc, zenek, omega, ball, ze dwie vratki, alpinist, tissot... Ale te dwa w zasadzie by mi wystarczyly. Ewentualnie dodalbym mojego balla jako "edc do ciorania" 😉 Godzinę temu, tbn napisał(-a): Moim zdaniem perfekcyjne duo, znając twoje potrzeby i upodobania. Ja niestety popłynąłem do czterech znów, ale chyba dojrzewam w końcu do redukcji do dwóch. Ja ponizej 4 nie zejdę, bo 300m była prezentem, a balla często noszę zamiast exa - na rower, hulajkę, do lasu, itp. Ale te dwa fajnie się uzupelniają Godzinę temu, sviety napisał(-a): Przy tych dwóch też bym "zamknął" kolekcję. I odłożył na nowy telefon bo faktycznie bijesz nawet mnie na głowę w zakresie foto 🤪 Heh - to foto, które wstawiłem jako edycję, bo wcześniejsze było jeszcze gorsze... A telefon (s21) niby zdjęcia robi ok , ale to ja mam dar... 🙂 38 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Imponująca parka, szczególnie ALS, bo z szacunkiem, ale bez entuzjazmu dla Rolka. Dwa, nawet drogie zegarki, to jednak nie jest kolekcja, co najwyżej ekskluzywny zestaw użytkowy (garniturowiec i EDC). Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, ale to tylko moja subiektywna ocena (jako kolekcjonera drobnicy ). Dodam jeszcze, że przykłady Twojej "drobnicy" nie raz i nie pięć lajkowałem, więc nie bądź taki skromny... 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12100 #3960 Napisano 12 Marca 2022 Stal na stali - tak nazwałbym tę część mojego zbioru, stalowe koperty i bransolety, kolor stalowy, bez innokolorowych bezeli, wstawek, czy dodatków z innych materiałów. Jedynie na tarczy występują inne barwy i tworzywa. Celowo piszę „zbioru” (może nawet zbieraniny? 😉), bo wg mnie kolekcja powinna mieć jakiś sens, czy motyw, a ja zbieram to co mi się podoba - nie ma zasad, pełen chaos… 18 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131728 #3961 Napisano 12 Marca 2022 52 minuty temu, szuwi napisał(-a): Jasne, ze nie uraziłeś. W pudle leży jeszcze jlc, zenek, omega, ball, ze dwie vratki, alpinist, tissot... Ale te dwa w zasadzie by mi wystarczyly. Ewentualnie dodalbym mojego balla jako "edc do ciorania" 😉 Dodam jeszcze, że przykłady Twojej "drobnicy" nie raz i nie pięć lajkowałem, więc nie bądź taki skromny... 😉 Jak już jest ponad 10, to jestem skłonny potraktować to jako kolekcję. A za uznanie dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3962 Napisano 12 Marca 2022 6 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Jak już jest ponad 10, to jestem skłonny potraktować to jako kolekcję. A za uznanie dziękuję. Chyba jest tylko 10, a nie ponad 10... Ale daj mi szansę!! Dokupię jakiś!! 😉 A na poważniej - docelowo vratki, alpinist, jlc i zenek pójdą do ludzi, ale nie teraz. Chcę mieć 4 zegarki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4930 #3963 Napisano 12 Marca 2022 Dla mnie wszystko powyżej jednego to kolekcja. Jeden woli więcej, drugi mniej a z wyższej polki, ta pasja ma różne oblicza. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131728 #3964 Napisano 12 Marca 2022 8 minut temu, szuwi napisał(-a): Chyba jest tylko 10, a nie ponad 10... Ale daj mi szansę!! Dokupię jakiś!! 😉 A na poważniej - docelowo vratki, alpinist, jlc i zenek pójdą do ludzi, ale nie teraz. Chcę mieć 4 zegarki. Zegarki i ich zbieranie, to swego rodzaju zabawa. Każdy z nas ma swoje priorytety i możliwości. Tymi dwoma kryteriami spełniamy swoje oczekiwania. Jedyne czego nienawidzę, to totalna unifikacja. Zastanawia mnie jednak jak to możliwe by pozbywać się Zenitha. Co jak co, ale ta marka zmieściłaby się w najmniej licznych zbiorach. Możesz zdradzić co masz na celowniku, oprócz ALS i Rolka? 2 minuty temu, tbn napisał(-a): Dla mnie wszystko powyżej jednego to kolekcja. Jeden woli więcej, drugi mniej a z wyższej polki, ta pasja ma różne oblicza. Rozumiem i akceptuję postawę miłośnika zegarków posiadającego nawet jeden (skromny) czasomierz, ale nadal obstaję przy swojej ocenie - kolekcja, to na pewno nie 2-3 zegarki. Rozróżniłbym obecnych na naszym Forum jako dwie grupy: miłośników i kolekcjonerów. Ta pierwsza grupa jest oczywiście szersza, bo każdy kolekcjoner jest miłośnikiem a odwrotnie, już niekoniecznie. Hobby zawsze będzie budzić emocje, ale powinno ono nas łączyć, niezależnie od indywidualnych wizji i potrzeb a w efekcie formy ich realizacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3965 Napisano 12 Marca 2022 5 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Zegarki i ich zbieranie, to swego rodzaju zabawa. Każdy z nas ma swoje priorytety i możliwości. Tymi dwoma kryteriami spełniamy swoje oczekiwania. Jedyne czego nienawidzę, to totalna unifikacja. Zastanawia mnie jednak jak to możliwe by pozbywać się Zenitha. Co jak co, ale ta marka zmieściłaby się w najmniej licznych zbiorach. Możesz zdradzić co masz na celowniku, oprócz ALS i Rolka? Mój Zenith to raczej garniturowiec, a tę funkcję ma obsługiwać ALS. Ale jeszcze faktycznie nie podjąłem w jego sprawie decyzji. Na celowniku nie mam już nic. Czyli doszedłem do końca drogi. Moja czwórka to als, ex, 300m i ball. I więcej nie chcę, a zastępstwa do tej czwórki (a w zasadzie trójki, bo 300m to był prezent) nie znalazłem, choć szukałem i kombinowałem, nawet znacznie podnosząc budżet. Więc zapewne tak zostanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131728 #3966 Napisano 12 Marca 2022 2 minuty temu, szuwi napisał(-a): Mój Zenith to raczej garniturowiec, a tę funkcję ma obsługiwać ALS. Ale jeszcze faktycznie nie podjąłem w jego sprawie decyzji. Na celowniku nie mam już nic. Czyli doszedłem do końca drogi. Moja czwórka to als, ex, 300m i ball. I więcej nie chcę, a zastępstwa do tej czwórki (a w zasadzie trójki, bo 300m to był prezent) nie znalazłem, choć szukałem i kombinowałem, nawet znacznie podnosząc budżet. Więc zapewne tak zostanie. Czyli imponujący zestaw, ale użytkowy . Pozostaje pogratulować, choć ja nie chciałbym dojść do przekonania, że wszystko już mam. Może to jednak wynika z odległości, przede wszystkim finansowej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3967 Napisano 12 Marca 2022 1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a): Czyli imponujący zestaw, ale użytkowy . Pozostaje pogratulować, choć ja nie chciałbym dojść do przekonania, że wszystko już mam. Może to jednak wynika z odległości, przede wszystkim finansowej. Ja tez chcialbym nie dojść do etapu, ze nie mam króliczka do gonienia, ale doszedłem. Myślałem jeszcze o Nautilisie czy Royal Oak (zamiast ex), ale nie dysponuję taką kasą plus noszenie zegarka w tej cenie mi nie leży. Choć z drugiej strony pamiętam, że mialem stresa lata temu kupując innego Zenitha za chyba 6k, czy Nomosa za 4k, a potem jakoś już poszło... 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 131728 #3968 Napisano 12 Marca 2022 20 minut temu, szuwi napisał(-a): Ja tez chcialbym nie dojść do etapu, ze nie mam króliczka do gonienia, ale doszedłem. Myślałem jeszcze o Nautilisie czy Royal Oak (zamiast ex), ale nie dysponuję taką kasą plus noszenie zegarka w tej cenie mi nie leży. Choć z drugiej strony pamiętam, że mialem stresa lata temu kupując innego Zenitha za chyba 6k, czy Nomosa za 4k, a potem jakoś już poszło... 😉 Nomos to jednak coś na co dopiero przyjdzie czas. U mnie dyskomfort powodują zakupy powyżej 1k, ale z czasem z pomocą (nie tylko) inflacji nadejdzie złagodzenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3969 Napisano 12 Marca 2022 10 minut temu, Paulus57 napisał(-a): U mnie Nomos to jednak coś na co dopiero przyjdzie czas. U mnie dyskomfort powodują zakupy powyżej 1k, ale z czasem z pomocą (nie tylko) inflacji nadejdzie złagodzenie. Będę trzymać kciuki i na 100% obserwować. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 72413 #3970 Napisano 12 Marca 2022 Jest mi głupio, chyba też coś sprzedam 🤪 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12100 #3971 Napisano 12 Marca 2022 2 minuty temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Jest mi głupio, chyba też coś sprzedam 🤪 Nie poddawaj się presji. 😉 Świetny zbiór! 1 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 72413 #3972 Napisano 12 Marca 2022 1 minutę temu, agremi napisał(-a): Nie poddawaj się presji. 😉 Świetny zbiór! Dzięki 😉 Nie poddaję się, bez obaw. Sprzedałem może dwa, trzy zegarki i później żałowałem, więc raczej mniej nie będzie, a to co na zdjęciu to niestety nie wszystko 😆 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6586 #3973 Napisano 12 Marca 2022 9 minut temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Jest mi głupio, chyba też coś sprzedam 🤪 Powiedzieć "grubo", to nic nie powiedzieć... 🙂 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42464 #3974 Napisano 12 Marca 2022 1 godzinę temu, agremi napisał(-a): Stal na stali - tak nazwałbym tę część mojego zbioru, stalowe koperty i bransolety, kolor stalowy, bez innokolorowych bezeli, wstawek, czy dodatków z innych materiałów. Jedynie na tarczy występują inne barwy i tworzywa. Celowo piszę „zbioru” (może nawet zbieraniny? 😉), bo wg mnie kolekcja powinna mieć jakiś sens, czy motyw, a ja zbieram to co mi się podoba - nie ma zasad, pełen chaos… Kostki 👍 37 minut temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Jest mi głupio, chyba też coś sprzedam 🤪 Fajny "stojak". 2 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tbn 4930 #3975 Napisano 13 Marca 2022 14 godzin temu, SLAWEK 01 napisał(-a): Jest mi głupio, chyba też coś sprzedam 🤪 Przydałoby się jakieś zbliżenie, to byśmy pooglądali co tam dokładnie jest. Pare rzeczy rozpoznaje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach