agremi 11916 #4751 Napisano 5 Listopada 2024 27 minut temu, cordi7 napisał(-a): 7 z tych bym chetine przytulil wiec jak dla mnie - jest moc Cieszę się, że Tobie też się podobają, choć dla Ciebie pewnie część mogłaby być za mała. Ale skoro 7 jest na tak, to które cztery by odpadły? Stawiam, że dwa wulkany, credor… i corum albo montblanc? 1 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7871 #4752 Napisano 5 Listopada 2024 Abstrahujac od rozmiaru, skupiajac sie na designie: Smiths Commando JLC Reverso Gran Sport Girard Perregaux Vintage 1945 Corum Temps Mechanique Credor 2F70-5480 Montblanc Star Bvlgari Solotempo Junghans Max Bill Kleine Vulcain "skeleton", lata 70-te Vulcacin Centenary, lata 60-te Blancpain Villeret Chyba jest jedno czy dwa zaskoczenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 11916 #4753 Napisano 5 Listopada 2024 No faktycznie, są dwa. 🙂 1 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aramorco 430 #4754 Napisano 6 Listopada 2024 Do kolekcji trafił Edifice ECB-950MP-1AVUEF. Zacny zegar muszę przyznać. Kolekcja już prawie domknięta - jeszcze tylko pozostaje uzbierać na wymarzonego Oceanusa. 17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7871 #4755 Napisano 6 Listopada 2024 2 godziny temu, Aramorco napisał(-a): Do kolekcji trafił Edifice ECB-950MP-1AVUEF. Zacny zegar muszę przyznać. Kolekcja już prawie domknięta - jeszcze tylko pozostaje uzbierać na wymarzonego Oceanusa. A to tak sie da? Domknac kolekcje? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 11916 #4756 Napisano 6 Listopada 2024 No, przecież widać, że w pudełku jest jedno wolne miejsce, nie mniej i nie więcej, więc sprawa wydaje się oczywista. 🫢 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4757 Napisano 7 Listopada 2024 19 godzin temu, cordi7 napisał(-a): A to tak sie da? Domknac kolekcje? Też w to nie wierzę. 19 godzin temu, agremi napisał(-a): No, przecież widać, że w pudełku jest jedno wolne miejsce, nie mniej i nie więcej, więc sprawa wydaje się oczywista. 🫢 Oczywiste to jest dokupienie pudełka. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 17604 #4758 Napisano 16 Listopada 2024 Moja aktualna kolekcja. 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 27076 #4759 Napisano 18 Listopada 2024 (edytowane) Podsekcja nakręcanych ręcznie Trochę mniejsza podsekcja automatic Te dwie podsekcje wchodzą w skład sekcji "no date" Jest jeszcze mikrosekcja "date", a jednocześnie kwarcowa The end (Garmin się nie liczy). Edytowane 18 Listopada 2024 przez Mirosuaw 23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petru23 17604 #4760 Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Robi się powoli odrębna kolekcja Aero 🤗 Edytowane 23 Listopada 2024 przez Petru23 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4761 Napisano 11 Grudnia 2024 Mała aktualizacja mojego pudełka nr 1. Nowe to: Aquatrident, Helm i Yema. 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14489 #4762 Napisano 11 Grudnia 2024 2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Mała aktualizacja mojego pudełka nr 1. Nowe to: Aquatrident, Helm i Yema. Niezmiennie pierwszy z lewej góra 😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4763 Napisano 11 Grudnia 2024 2 godziny temu, revolta4 napisał(-a): Niezmiennie pierwszy z lewej góra 😃 To stałe miejsce, od niego się zaczęło 7 lat temu. Na dodatek to prezent urodzinowy od Żony. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Callahan 5856 #4764 Napisano 12 Grudnia 2024 11 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Mała aktualizacja mojego pudełka nr 1. Nowe to: Aquatrident, Helm i Yema. Ładny zbiorek 💪👍. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4765 Napisano 12 Grudnia 2024 Godzinę temu, Callahan napisał(-a): Ładny zbiorek 💪👍. Dziękuję . Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4766 Napisano 12 Grudnia 2024 No to jeszcze główne pudełko Casio. Ogólnie ich mam trochę więcej. 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidM86 1730 #4767 Napisano 12 Grudnia 2024 Wybaczcie jakosc zdjecia. Brakuje Longines z serii Heritage - do nadrobienia w nowym roku. 19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3069 #4768 Napisano 13 Grudnia 2024 W dniu 12.12.2024 o 07:44, Paulus57 napisał(-a): Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu... Rozwiązanie 1.: Byle do emerytury, wtedy na pewno będzie łatwiej. Rozwiązanie 2.: Uzyskać odpowiedni grant i zostać kustoszem własnej kolekcji. 1 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4769 Napisano 13 Grudnia 2024 Godzinę temu, ireo napisał(-a): Rozwiązanie 1.: Byle do emerytury, wtedy na pewno będzie łatwiej. Rozwiązanie 2.: Uzyskać odpowiedni grant i zostać kustoszem własnej kolekcji. Na emeryturze to już jestem dwa lata. Czy jest łatwiej? Nie wiem. Pozostaje zatem wybór stanowiska kustosza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Callahan 5856 #4770 Napisano 13 Grudnia 2024 W dniu 12.12.2024 o 07:44, Paulus57 napisał(-a): Dziękuję . Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu... No cóż, ja swojego zbioru nie koryguję, ja go tylko uzupełniam 😁. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4771 Napisano 13 Grudnia 2024 46 minut temu, Callahan napisał(-a): No cóż, ja swojego zbioru nie koryguję, ja go tylko uzupełniam 😁. Problem jaki u mnie się pojawia, to przestrzeń do przechowywania. Natomiast korygowanie dotyczyło składu "Pudełka Nr 1". Coraz ciężej przenieść z tej 18 do innych pudełek, bo wszystkie mi się podobają. Zresztą na dniach następny, większy problem, bo w drodze dwa kolejne pudełka po 10 sztuk i wtedy "Pudełko Nr 1" będzie już na tylko 10 sztuk a nie 18! Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Callahan 5856 #4772 Napisano 13 Grudnia 2024 28 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Problem jaki u mnie się pojawia, to przestrzeń do przechowywania. Natomiast korygowanie dotyczyło składu "Pudełka Nr 1". Coraz ciężej przenieść z tej 18 do innych pudełek, bo wszystkie mi się podobają. Zresztą na dniach kolejny, większy problem, bo w drodze dwa kolejne pudełka po 10 sztuk i wtedy "Pudełko Nr 1" będzie już na tylko 10 sztuk a nie 18! Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. Ja uzupełniam pudełka rodzajami zegarków (za wyjątkiem zegarków polskich marek, je mam osobno bez względu na rodzaj), czyli ddzielnie: cudaki, piloty i polowe, nurki, garniturowe i oddzielną skrzyneczkę mam na kwarce. Ja bym w Twoim przypadku, zostawił w pudełku nr 1 zegarki nurkowe. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4773 Napisano 13 Grudnia 2024 5 minut temu, Callahan napisał(-a): Ja uzupełniam pudełka rodzajami zegarków (za wyjątkiem zegarków polskich marek, je mam osobno bez względu na rodzaj), czyli ddzielnie: cudaki, piloty i polowe, nurki, garniturowe i oddzielną skrzyneczkę mam na kwarce. Ja bym w Twoim przypadku, zostawił w pudełku nr 1 zegarki nurkowe. Nurków mam w tym pudełku 8 na 18. Raczej mam pomysł, by w tym pudełku był reprezentant różnych rodzajów zegarków, oczywiście w miarę możności najlepszy w typie. Najlepiej by było bym znalazł 10 kategorii. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireo 3069 #4774 Napisano 13 Grudnia 2024 19 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. Paweł, miałeś zdrowy instynkt, że to nie mnie zadałeś to pytanie („doskonały wybór, proszę pana”). W związku z tym, nie czując się związany powinnością odpowiedzi, zgłoszę inny pomysł: specjalny mebel na zegarki. Byłby to rodzaj płytkiego regału, w rodzaju kuchennej półki na przyprawy tylko znacznie większy, zajmujący część wybranej ściany (o ile masz jakąś wolną ścianę), najlepiej w sypialni albo w salonie. W „dziuplach” tej konstrukcji znajdowałyby się, oczywiście, zegarki. Najlepiej przewidzieć ok. 2x więcej „dziupli” niż zegarków. Wtedy, po pierwsze, kolekcja od razu by optycznie zmalała (tyle wolnych miejsc!), po drugie, mógłbyś dowolnie zmieniać aranżację kolekcji, a po trzecie, miałbyś wszystkie zegarki (albo ich większość) stale przed oczami i przestałbyś się bać, że przez pomyłkę kupisz sobie ten sam zegarek po raz drugi (albo trzeci). Na wypadek, gdybyś od razu chciał się zabierać za realizację projektu, to ze względów bezpieczeństwa dodam, że taka wystawa nie powinna być widoczna ani z zewnątrz, ani od razu z przedpokoju lub z wejścia do mieszkania. 3 - ireo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127499 #4775 Napisano 13 Grudnia 2024 2 minuty temu, ireo napisał(-a): Paweł, miałeś zdrowy instynkt, że to nie mnie zadałeś to pytanie („doskonały wybór, proszę pana”). W związku z tym, nie czując się związany powinnością odpowiedzi, zgłoszę inny pomysł: specjalny mebel na zegarki. Byłby to rodzaj płytkiego regału, w rodzaju kuchennej półki na przyprawy tylko znacznie większy, zajmujący część wybranej ściany (o ile masz jakąś wolną ścianę), najlepiej w sypialni albo w salonie. W „dziuplach” tej konstrukcji znajdowałyby się, oczywiście, zegarki. Najlepiej przewidzieć ok. 2x więcej „dziupli” niż zegarków. Wtedy, po pierwsze, kolekcja od razu by optycznie zmalała (tyle wolnych miejsc!), po drugie, mógłbyś dowolnie zmieniać aranżację kolekcji, a po trzecie, miałbyś wszystkie zegarki (albo ich większość) stale przed oczami i przestałbyś się bać, że przez pomyłkę kupisz sobie ten sam zegarek po raz drugi (albo trzeci). Na wypadek, gdybyś od razu chciał się zabierać za realizację projektu, to ze względów bezpieczeństwa dodam, że taka wystawa nie powinna być widoczna ani z zewnątrz, ani od razu z przedpokoju lub z wejścia do mieszkania. Ciekawa koncepcja, ale najpierw muszę zrealizować plan przenosin z blokowiska do własnego indywidualnego lokum. Wtedy dopiero będzie taka możliwość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach