Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Twoja kolekcja!

Recommended Posts

27 minut temu, cordi7 napisał(-a):

7 z tych bym chetine przytulil wiec jak dla mnie - jest moc :P

Cieszę się, że Tobie też się podobają, choć dla Ciebie pewnie część mogłaby być za mała. 
Ale skoro 7 jest na tak, to które cztery by odpadły? Stawiam, że dwa wulkany, credor… i corum albo montblanc?

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Abstrahujac od rozmiaru, skupiajac sie na designie:

Smiths Commando

JLC Reverso Gran Sport

Girard Perregaux Vintage 1945

Corum Temps Mechanique

Credor 2F70-5480

Montblanc Star

Bvlgari Solotempo

Junghans Max Bill Kleine

Vulcain "skeleton", lata 70-te

Vulcacin Centenary, lata 60-te

Blancpain Villeret

Chyba jest jedno czy dwa zaskoczenia ;)

No faktycznie, są dwa. 🙂

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

2 godziny temu, Aramorco napisał(-a):

Do kolekcji trafił Edifice ECB-950MP-1AVUEF. Zacny zegar muszę przyznać. Kolekcja już prawie domknięta - jeszcze tylko pozostaje uzbierać na wymarzonego Oceanusa.

A to tak sie da? Domknac kolekcje? :D

1730736998142-png.6479672

No, przecież widać, że w pudełku jest jedno wolne miejsce, nie mniej i nie więcej, więc sprawa wydaje się oczywista. 🫢

19 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

A to tak sie da? Domknac kolekcje? :D

1730736998142-png.6479672

Też w to nie wierzę. :) 

19 godzin temu, agremi napisał(-a):

No, przecież widać, że w pudełku jest jedno wolne miejsce, nie mniej i nie więcej, więc sprawa wydaje się oczywista. 🫢

Oczywiste to jest dokupienie pudełka. 

2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Mała aktualizacja mojego pudełka nr 1. Nowe to: Aquatrident, Helm i Yema. 

oie_qvxZet6prmGn.jpg

Niezmiennie pierwszy z lewej góra 😃

2 godziny temu, revolta4 napisał(-a):

Niezmiennie pierwszy z lewej góra 😃

To stałe miejsce, od niego się zaczęło 7 lat temu. Na dodatek to prezent urodzinowy od Żony. :) 

11 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Mała aktualizacja mojego pudełka nr 1. Nowe to: Aquatrident, Helm i Yema. 

oie_qvxZet6prmGn.jpg

Ładny zbiorek 💪👍.

Godzinę temu, Callahan napisał(-a):

Ładny zbiorek 💪👍.

Dziękuję :) . Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu...

W dniu 12.12.2024 o 07:44, Paulus57 napisał(-a):

Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu...

Rozwiązanie 1.:
Byle do emerytury, wtedy na pewno będzie łatwiej.

Rozwiązanie 2.:

Uzyskać odpowiedni grant i zostać kustoszem własnej kolekcji. 

- ireo

Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Rozwiązanie 1.:
Byle do emerytury, wtedy na pewno będzie łatwiej.

Rozwiązanie 2.:

Uzyskać odpowiedni grant i zostać kustoszem własnej kolekcji. 

Na emeryturze to już jestem dwa lata. ;) Czy jest łatwiej? Nie wiem. Pozostaje zatem wybór stanowiska kustosza. :) 

W dniu 12.12.2024 o 07:44, Paulus57 napisał(-a):

Dziękuję :) . Coraz ciężej idzie mi korygowanie składu...

No cóż, ja swojego zbioru nie koryguję, ja go tylko uzupełniam 😁.

46 minut temu, Callahan napisał(-a):

No cóż, ja swojego zbioru nie koryguję, ja go tylko uzupełniam 😁.

Problem jaki u mnie się pojawia, to przestrzeń do przechowywania. Natomiast korygowanie dotyczyło składu "Pudełka Nr 1". Coraz ciężej przenieść z tej 18 do innych pudełek, bo wszystkie mi się podobają. Zresztą na dniach następny, większy problem, bo w drodze dwa kolejne pudełka po 10 sztuk i wtedy "Pudełko Nr 1" będzie już na tylko 10 sztuk a nie 18! Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. :) 

28 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Problem jaki u mnie się pojawia, to przestrzeń do przechowywania. Natomiast korygowanie dotyczyło składu "Pudełka Nr 1". Coraz ciężej przenieść z tej 18 do innych pudełek, bo wszystkie mi się podobają. Zresztą na dniach kolejny, większy problem, bo w drodze dwa kolejne pudełka po 10 sztuk i wtedy "Pudełko Nr 1" będzie już na tylko 10 sztuk a nie 18! Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. :) 

Ja uzupełniam pudełka rodzajami zegarków (za wyjątkiem zegarków polskich marek, je mam osobno bez względu na rodzaj), czyli ddzielnie: cudaki, piloty i polowe, nurki, garniturowe i oddzielną skrzyneczkę mam na kwarce. Ja bym w Twoim przypadku, zostawił w pudełku nr 1 zegarki nurkowe.

5 minut temu, Callahan napisał(-a):

Ja uzupełniam pudełka rodzajami zegarków (za wyjątkiem zegarków polskich marek, je mam osobno bez względu na rodzaj), czyli ddzielnie: cudaki, piloty i polowe, nurki, garniturowe i oddzielną skrzyneczkę mam na kwarce. Ja bym w Twoim przypadku, zostawił w pudełku nr 1 zegarki nurkowe.

Nurków mam w tym pudełku 8 na 18. Raczej mam pomysł, by w tym pudełku był reprezentant różnych rodzajów zegarków, oczywiście w miarę możności najlepszy w typie. Najlepiej by było bym znalazł 10 kategorii. ;) 

19 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ciekaw jestem Twojej opinii co byś zostawił? Oczywiście i tak ostatecznie ja zdecyduję, ale podpowiedź zawsze mile widziana. :) 

Paweł, miałeś zdrowy instynkt, że to nie mnie zadałeś to pytanie („doskonały wybór, proszę pana”). W związku z tym, nie czując się związany powinnością odpowiedzi, zgłoszę inny pomysł: specjalny mebel na zegarki. 

Byłby to rodzaj płytkiego regału, w rodzaju kuchennej półki na przyprawy tylko znacznie większy, zajmujący część wybranej ściany (o ile masz jakąś wolną ścianę), najlepiej w sypialni albo w salonie. W „dziuplach” tej konstrukcji znajdowałyby się, oczywiście, zegarki. Najlepiej przewidzieć ok. 2x więcej „dziupli” niż zegarków. Wtedy, po pierwsze, kolekcja od razu by optycznie zmalała (tyle wolnych miejsc!), po drugie, mógłbyś dowolnie zmieniać aranżację kolekcji, a po trzecie, miałbyś wszystkie zegarki (albo ich większość) stale przed oczami  i przestałbyś się bać, że przez pomyłkę kupisz sobie ten sam zegarek po raz drugi (albo trzeci).

Na wypadek, gdybyś od razu chciał się zabierać za realizację projektu, to ze względów bezpieczeństwa dodam, że taka wystawa nie powinna być widoczna ani z zewnątrz, ani od razu z przedpokoju lub z wejścia do mieszkania.

- ireo

2 minuty temu, ireo napisał(-a):

Paweł, miałeś zdrowy instynkt, że to nie mnie zadałeś to pytanie („doskonały wybór, proszę pana”). W związku z tym, nie czując się związany powinnością odpowiedzi, zgłoszę inny pomysł: specjalny mebel na zegarki. 

Byłby to rodzaj płytkiego regału, w rodzaju kuchennej półki na przyprawy tylko znacznie większy, zajmujący część wybranej ściany (o ile masz jakąś wolną ścianę), najlepiej w sypialni albo w salonie. W „dziuplach” tej konstrukcji znajdowałyby się, oczywiście, zegarki. Najlepiej przewidzieć ok. 2x więcej „dziupli” niż zegarków. Wtedy, po pierwsze, kolekcja od razu by optycznie zmalała (tyle wolnych miejsc!), po drugie, mógłbyś dowolnie zmieniać aranżację kolekcji, a po trzecie, miałbyś wszystkie zegarki (albo ich większość) stale przed oczami  i przestałbyś się bać, że przez pomyłkę kupisz sobie ten sam zegarek po raz drugi (albo trzeci).

Na wypadek, gdybyś od razu chciał się zabierać za realizację projektu, to ze względów bezpieczeństwa dodam, że taka wystawa nie powinna być widoczna ani z zewnątrz, ani od razu z przedpokoju lub z wejścia do mieszkania.

Ciekawa koncepcja, ale najpierw muszę zrealizować plan przenosin z blokowiska do własnego indywidualnego lokum. Wtedy dopiero będzie taka możliwość.