Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Recommended Posts

2 godziny temu, kaurismaki napisał(-a):

Tandorino, czy Mysterious Code jest ok. Myślałem o nazwach wyglądających jak randomowy zestaw znaków. 

Wiedziałem jednak że tak zostanę zinterpretowany.

Z tym kopiowaniem wzorów to nie jest, taka, moim zdaniem prosta, sprawa. Cywilizacja rozrosłą się niepomiernie, produkcja jest taka, jak chyba nigdy w historii świata. Dotyczy to również "produkcji" dóbr intelektualnych. W muzyce odgrzewają stare riffy i linie melodyczne, w filmach rebooty i remaki, w grach remastery. Ciężko zaskoczyć czymś nowym. W końcu w takich filmach jest dosłownie kilkanaście schematów, tylko inaczej opakowywanych.

Podobnie jest, moim zdaniem i z projektowaniem użytkowym ( w tym zegarków) w końcu co można wymyślić nowego na klikunastu cm2? W dodatku jedne wskazówki kojarzą się z tą marką, kształt indeksów z inną. Trudno o oryginalność - co widać nawet wśród niektórych szanowanych producentów kręcących się czasem dookoła własnego ogona.

Poza tym podobieństwa chińskich zegarków do konkretnych marek czy modeli są na 100% jasne dla pasjonatów, nie dla przeciętnego zjadacza chleba. Nie sądzę żeby ktoś, kto już miał przedpłatę na rolexa zrobioną wycofał ją i zrobił zakupy na alli. To oferta do ludzi, których nie stać na drogie zegarki.

Pozostaje jeszcze kwestia ilości cukru w cukrze, czyli jaki stopień podobieństwa jest do zaakceptowania, tutaj chyba każdy ma inny próg tolerancji.

Obrzydliwe jest za to, moim zdaniem kopiowanie włącznie ze znakiem firmowym. Ostatnio przeglądam olx i pełno rolexów (celowo tu z małej litery)

Mam nadzieję, że jeśli rynku nie zaorają smartwatche, doczekamy się że ostaną się jakieś chińskie brandy z oryginalnym wzornictwem. 

PS: Proponuję ćwiczenie - wymyślenie zegarka, który nikomu nie skojarzy się z jakimś już istniejącym

Jeden z wielu filmików z recyclingiem muzycznym

Zgadzam się z przedmówca, w dzisiejszej dobie trudno o oryginalny, specyficzny design. W wielu wypadkach nie są to nawet celowe zagrywki, ale po prostu efekt "pamięciowy" , projektanci, nie będący top of the top , w jakichś haute brandach, które wyznaczają "tryndy" siłą rzeczy, mając w pamięci setki wcześniejszych projektów, robią coś "na kształt" już gdzieś widzianych wzorów. Oczywiście pomijam tu ewidentne kopie designu (no ale takie są poza moimi zainteresowaniami). Jeszcze gorzej jest z mechanizmami, bo w końcu ile wersji werków i jakie komplikacje można wymyśleć? Niemniej jednak uważam, że Bejing czy Sea-Gull umieją stworzyć coś własnego, przynajmniej w jakiejś części będące częścią Chińskiej kultury (która, notabene, jest bardzo wyszukana, jeśli spojrzeć tysiąc lat wstecz). Mamy obraz Chin, jaki pewnie wynieśliśmy z dzieciństwa, kiedy to (mnie przynajmniej) Chiny kojarzyły się z ogromną biedą i przeludnieniem + zamordyzmem Mao. Przeżyłem duży szok, gdy zacząłem drążyć chińską historię. Możemy się jeszcze obudzić w innej cywilizacji, jeśli rzeczy pójdą w złym kierunku.... A propos, to video a o riffach - bomba, nie zdawałem sobie sprawy! Pomijając już fakt, że fanem Ironsow jestem do dziś 😜🤘

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

2 godziny temu, tomaliusz napisał(-a):

To Wy se pogadajta ... lelum polelum a w temacie wrzucę co następuje 😁 

Taki ło dotarł ☺️ 

IMG20241017173338.jpg

IMG20241017173526.jpg

IMG20241017173653.jpg

IMG20241017173820.jpg

IMG_20241017_181917.jpg

IMG20241017182711.jpg

Ciekawy ten Welly Merck, brawa za nazwę😉. Od jakiegoś czasu myślę o jednym zielonym, ale nie chce grzechotki od Miyoty. 

51 minut temu, Darth_Gem napisał(-a):

Zgadzam się z przedmówca, w dzisiejszej dobie trudno o oryginalny, specyficzny design. W wielu wypadkach nie są to nawet celowe zagrywki, ale po prostu efekt "pamięciowy" , projektanci, nie będący top of the top , w jakichś haute brandach, które wyznaczają "tryndy" siłą rzeczy, mając w pamięci setki wcześniejszych projektów, robią coś "na kształt" już gdzieś widzianych wzorów. Oczywiście pomijam tu ewidentne kopie designu (no ale takie są poza moimi zainteresowaniami). Jeszcze gorzej jest z mechanizmami, bo w końcu ile wersji werków i jakie komplikacje można wymyśleć? Niemniej jednak uważam, że Bejing czy Sea-Gull umieją stworzyć coś własnego, przynajmniej w jakiejś części będące częścią Chińskiej kultury (która, notabene, jest bardzo wyszukana, jeśli spojrzeć tysiąc lat wstecz). Mamy obraz Chin, jaki pewnie wynieśliśmy z dzieciństwa, kiedy to (mnie przynajmniej) Chiny kojarzyły się z ogromną biedą i przeludnieniem + zamordyzmem Mao. Przeżyłem duży szok, gdy zacząłem drążyć chińską historię. Możemy się jeszcze obudzić w innej cywilizacji, jeśli rzeczy pójdą w złym kierunku.... A propos, to video a o riffach - bomba, nie zdawałem sobie sprawy! Pomijając już fakt, że fanem Ironsow jestem do dziś 😜🤘

Mam kolegę, który sprowadza od nich porcelanę, ale nie fajans, tylko zabytki (legalnie przez domy aukcyjne). Opowiadał mi że nie zdajemy sobie sprawy z ich mentalności i kultury historycznej. Jeśli oni piszą w opisach że to nie podróbka, a hołd to oni tak naprawdę uważają. Jeśli oni robią porcelanę współcześnie powiedzmy z dynastii Ming (przykład) to nie piszą że to to naśladownictwo tylko piszą waza Ming, warunkiem jest zachowanie tej samej technologii. Na wiele spraw patrzymy przez nasz europocentryczny pryzmat.

Ale powinni się w końcu dorobić oryginalnych projektów :)

35 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Ciekawy ten Welly Merck, brawa za nazwę😉. Od jakiegoś czasu myślę o jednym zielonym, ale nie chce grzechotki od Miyoty. 

Ten jest na mojej wish liście. Może dzień singla da fajną cenę?

3 minuty temu, kaurismaki napisał(-a):

Ten jest na mojej wish liście. Może dzień singla da fajną cenę?

Kto ich tam wie, ostatnio te obniżki to raczej symboliczne są. Teraz czekam jeszcze na dostawę retro military chrono od militado. 

28 minut temu, kaurismaki napisał(-a):

Sprawdzam tutaj:

https://www.aliprice.com/

i niby można było taniej.

Tej porównywarka nie znam, zresztą ja i tak jestem cieńki zawodnik zakupowy, to nie korzystam z apki i monet. Tego zielonego divera od WM na początku można było przytulić za ok. 230-240zl jeśli dobrze pamiętam. Myślę że ta cena jest do uzyskania w przyszłym miesiącu. 

46 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Kto ich tam wie, ostatnio te obniżki to raczej symboliczne są. Teraz czekam jeszcze na dostawę retro military chrono od militado. 

Nie kracz. Do niedawna mieli tylko trzy wyprzedaże w roku: urodziny (marzec/kwiecień), 11.11 i Black Friday, teraz są co miesiąc a i tak w starych terminach są okazje, tylko trzeba systematycznie śledzić ceny. Jestem pewien, że w listopadzie i tak kupię ze dwa zegarki, choć teoretycznie odkładam na nie-chińczyka. ;) 

19 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

odkładam na nie-chińczyka.

Nie może być........Paulus Ty się ewidentnie z tym kojarzysz....nie idzmy tą drogą :P

4 minuty temu, niuti napisał(-a):

Nie może być........Paulus Ty się ewidentnie z tym kojarzysz....nie idzmy tą drogą :P

Mam chińczyków ponad 80 i coraz trudniej znaleźć coś dla mnie interesującego a te które mi się podobają, cenowo już często są na poziomie zegarków nie-chińskich. A nadal nie mam żadnego np. Tissota, czy Certiny a i jeszcze kilka mikrobrandów kusi... 

W listopadzie coś z Ali kupię. Na pewno nie mniej, niż dwa. :) 

W dniu 17.10.2024 o 14:18, kaurismaki napisał(-a):

Poganin prosto z paczkomatu

IMG_1339.thumb.JPEG.c281890e585328c6da5f67fe6a549c86.JPEG

O, tarcza z Presage :) podeślesz więcej fotek jak ta tarcza wygląda w innym świetle?

Edited by ZiPSokool

Tu robie paski: www.instagram.com/itspmcrafted ⚒️

To i ja dorzucę dwie fotki dla Kolegi, żeby ocenił "zawartość cukru w cukrze". ;) 

IMG_20220406_085111.jpg

IMG_20240812_073132.jpg

4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

To i ja dorzucę dwie fotki dla Kolegi, żeby ocenił "zawartość cukru w cukrze". ;) 

IMG_20220406_085111.jpg

IMG_20240812_073132.jpg

miałem niebieskiego na bransolecie - był ok - oddałem bratu, brązowy przyszedł popsuty dostałem jakiegoś refunda nawet chyba - skończyłem z Seiko Cocktailem zielonym :P

7 godzin temu, Admof napisał(-a):

miałem niebieskiego na bransolecie - był ok - oddałem bratu, brązowy przyszedł popsuty dostałem jakiegoś refunda nawet chyba - skończyłem z Seiko Cocktailem zielonym :P

Widziałem pozostałe kolory, ale wszystkie mają, jak dla mnie, taką zimną kolorystykę. Tylko brązowa tarcza z kopertą rose-gold miała takie przyjemne zabarwienie. Sam zegarek kupiłem za 35 USD, niewiele mniej kosztował mnie pasek, podobno aligator ;). Oryginalny robił wrażenie papierowego. 

115 zł. Żal było nie brać. 

Pasuje mesh czy lepiej skórę przyzwoitej jakości szukać?

IMG_20241020_155048.jpg

Edited by Emil/efa116

50 minut temu, Emil/efa116 napisał(-a):

IMG_20241020_155048.jpg

W tych pieniadzach to rzeczywiście szkoda nie kupić. Zdecydowanie fajna brązowa skórka bardziej pasuje. 

IMO strasznie nijaki, ale ważne, że się włascicielowi podoba :P. i zgadzam się, ten meszyk to tu średnio leży, lepiej dac pasek.

Edited by oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

4 godziny temu, Emil/efa116 napisał(-a):

IMG_20241020_155048.jpg

Zdecydowanie pasek.

20240408_081840.jpg

2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

IMO strasznie nijaki, ale ważne, że się włascicielowi podoba :P. i zgadzam się, ten meszyk to tu średnio leży, lepiej dac pasek.

Wcale nie nijaki, tylko homar King Seiko! :) 

15 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Zdecydowanie pasek.

20240408_081840.jpg

Wcale nie nijaki, tylko homar King Seiko! :) 

no to moze i oryginal jest nijaki :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

1 minutę temu, oszolom napisał(-a):

no to moze i oryginal jest nijaki :P

Powiem tak - a kysz! :) 

W dniu 20.10.2024 o 09:58, Paulus57 napisał(-a):

Tylko brązowa tarcza z kopertą rose-gold miała takie przyjemne zabarwienie. Sam zegarek kupiłem za 35 USD, niewiele mniej kosztował mnie pasek, podobno aligator ;). Oryginalny robił wrażenie papierowego. 

Podoba mnie się on ;)........chyba na Bleka skubnę :P