Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, tak mnie kusi ten 42, ale on chyba z szafirem nie występuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byście skomentowali taką parę?

Ball ma brzydkie okienko datownika bez ramki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co odebrany :)76515757383a5b38da224292c14e92b3.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sytuacja. Sprzedałem na części zepsutego Parnisa.

Przez nieporozumienie sprzedawca przysłał mi sam mechanizm st36 do Parnisa tzw 6497 z małą sekunda na godzinie 9.

Czy jest sens się teraz w to bawić i zamawiać osobno kopertę i tarcze i majster oczywiście by to zlozyc, czy cały zegarek wyjdzie na to samo zamówić gotowy?

A jeśli bym chciał sprzedać mechanizm ile żądać, ile to to jest warte, z 50zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dupleks :)

Takie... szwajcarskie Chiny ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki chiński wyrób do samochodu - nawet całkiem ładnie wykonany  :D Wygląda - o dziwo! na stalowy...do berlingo jak znalazł...

Trzecie zdjęcie  - z Lorusem - tak dla porównania wielkości.

Design - oczywiście "oryginalny" - jak na chińczyka przystało :lol:

post-94065-0-32426600-1583320874_thumb.jpg

post-94065-0-95511900-1583320895_thumb.jpg

post-94065-0-12368400-1583320916_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości...

Bo np wiele osób chwali się tutaj tym modelem Pagani Design Aquaracer , który jest mówiąc delikatnie , mocno inspirowany Teg Heuer...

A wiem że firma Corguet robi coś co jest mocno wzorowane na Omega Seenaster ze "Spectre" . A nim nie pochwalił się nikt.

I pytanie z ciekawości. Czy oba modele są traktowane przez polskie prawo jako podróbki bo zerznely wzór wyglądu? Czy żadne może nie jest podróbka bo wzór nie był zastrzeżony a nie ma loga Omega ani Taga? Pytam tak z ciekawości bo dopiero się uczę co na tym forum w tym dziale jest traktowane jako podjebka i co jest a co nie jest passee ;).

Ps. Podobają mi się oba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości...

Bo np wiele osób chwali się tutaj tym modelem Pagani Design Aquaracer , który jest mówiąc delikatnie , mocno inspirowany Teg Heuer...

A wiem że firma Corguet robi coś co jest mocno wzorowane na Omega Seenaster ze "Spectre" . A nim nie pochwalił się nikt.

I pytanie z ciekawości. Czy oba modele są traktowane przez polskie prawo jako podróbki bo zerznely wzór wyglądu? Czy żadne może nie jest podróbka bo wzór nie był zastrzeżony a nie ma loga Omega ani Taga? Pytam tak z ciekawości bo dopiero się uczę co na tym forum w tym dziale jest traktowane jako podjebka i co jest a co nie jest passee ;).

Ps. Podobają mi się oba :)

Słowo podróbka jest trochę nieprecyzyjne i może odnosić się m.in. do:

-uzycia zastrzeżonego znaku towarowego

-uzycia patentu, który jeszcze nie wygasl

-uzycia wzoru przemysłowego (w zegarkach to nie występuje).

Patentu na wygląd nie można otrzymać, można go dostać na specjalne rozwiązania techniczne, reguluje to prawo patentowe. Z czasem patenty wyglądają i można sobie z nich legalnie korzystać, czego przykładem jest na przykład korzystanie przez Rolexa z rozwiązań innych firm (Master Yoda o tym kiedyś wspominał).

Nie wiem jakie obecnie patenty obowiązują w świecie zegarkowym (być może co-axial?), natomiast znak handlowy to praktycznie jedynie logo.

Jeżeli zegarek nie zawiera loga Omegi to w tym wypadku nie będzie podróbką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabezpieczenie koronki z Paneraia jest chronione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabezpieczenie koronki z Paneraia jest chronione.

Popularny i rozpowszechniany mit. Patent według strony Panerai został zgłoszony w 1956 roku. W świetle obowiązującego obecnie w Polsce prawa patent wygasa po 20 latach. Nie wiem na ile lat były w 1956 roku przyznawane patenty, ale nie ma możliwości zeby w 2020 roku dalej obowiązywał. Patenty w przeciwieństwie do znaków towarowych nie ulegają "wiecznemu" przedłużeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także kolejny również wygasł :). W tym wypadku zostają jedynie kwestie moralne kupującego. Nie wiem jaka sytuacja jest z napisem Marina Militare. Czy jest to znak handlowy Panerai?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości...

I pytanie z ciekawości. Czy oba modele są traktowane przez polskie prawo jako podróbki bo zerznely wzór wyglądu? Czy żadne może nie jest podróbka bo wzór nie był zastrzeżony a nie ma loga Omega ani Taga? Pytam tak z ciekawości bo dopiero się uczę co na tym forum w tym dziale jest traktowane jako podjebka i co jest a co nie jest passee wink.png.

Ps. Podobają mi się oba smile.png

Temat wałkowany średnio raz na kwartał. Ogólnie jest taka zasada - jeżeli nie jest to podróbka (czyli chamska kopia z logo czy nazwą światowego producenta - a takich aukcji nawet na Ali jest sporo), to nikt się nie czepia. Co bardziej purytańscy maniacy patrzą na ciebie z pogardą, ale można z tym żyć.

"Mocne inspiracje" są powszechne (choćby Suby - każda z firm ma swoje wariacje na temat Submarinera), a na forum to chyba tylko inspiracje Paneraia są banowane - i to tylko te, które maja określone napisy na tarczy.

Także luzik, kupuj co ci się podoba i noś z przyjemnością. Osobiście mam Pagani Design Aquaracer i bardzo lubię ten zegarek.

Tanie zegarki są dobre, bo są dobre i tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki chiński wyrób do samochodu - nawet całkiem ładnie wykonany  biggrin.png Wygląda - o dziwo! na stalowy...do berlingo jak znalazł...

Trzecie zdjęcie  - z Lorusem - tak dla porównania wielkości.

Design - oczywiście "oryginalny" - jak na chińczyka przystało laugh.png

attachicon.gifIMG_1933.jpg

attachicon.gifIMG_1935.jpg

attachicon.gifIMG_1937.jpg

Można liczyć na link do aukcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dziękuję bardzo za wyjaśnienie :). Nie wiedziałem że w Świecie zegarków nie występuje zastrzeżony wzór. Myślałem że jest coś takiego

..a tu niespodzianka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś co nazywa się wzór przemysłowy? Chyba w Świecie zegarków obowiązuje czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś co nazywa się wzór przemysłowy? Chyba w Świecie zegarków obowiązuje czy nie?

W teorii zegarek może zostać objęty ochroną wzoru przemysłowego. W praktyce nie widzę możliwości otrzymania ochrony na przykład na kształt koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . 
Ktoś może miał do czynienia z tymi zegarkami ?
Wczoraj złożyłem zamówienie . 
Automatyczne werki seiko nh35 . 
Ludzie niby chwalą w komentarzach .

post-54817-0-44728200-1584181036_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . 

Ktoś może miał do czynienia z tymi zegarkami ?

Wczoraj złożyłem zamówienie . 

Automatyczne werki seiko nh35 . 

Ludzie niby chwalą w komentarzach .

a linka można? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi