Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Na godz. 12 Datownika jeszcze nie widziałem (ale ja w sumie mało widziałem) emoji16.png

:P

image.png

9 godzin temu, meinard napisał(-a):

img_4059_big_nominal.thumb.jpeg.90f8330a1d23d8480348b451ec06cd8d.jpeg

Piękny ten VC.

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Brakowało mi Twoich merytorycznyvh wypowiedzi emoji6.png
Na godz. 12 Datownika jeszcze nie widziałem (ale ja w sumie mało widziałem) emoji16.png

Jest cała fura zegarków z datą na godzinie 12-tej. Np. ten Longines. 

DSC02995.jpg

Nic nie widziałeś...🤣

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest cała fura zegarków z datą na godzinie 12-tej. Np. ten Longines. 
DSC02995.thumb.jpg.166fb9a4e5ef3636bed76b54e8500fa2.jpg
Nic nie widziałeś...

Te modele mnie w ogóle nie interesują, to szkoda, żebym widział Nowych wypustów Glycine nie śledzę już, vintage się nie zajmuje a Vacheronem się do tej pory nie bardzo interesowałem, bo mieli dosyć mały rozmiar. Ten model pokazany wyżej do jakiś urokliwych nie należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Te modele mnie w ogóle nie interesują, to szkoda, żebym widział emoji28.png Nowych wypustów Glycine nie śledzę już, vintage się nie zajmuje a Vacheronem się do tej pory nie bardzo interesowałem, bo mieli dosyć mały rozmiar. Ten model pokazany wyżej do jakiś urokliwych nie należy emoji41.png

Lange, Patek i wiele innych marek...

3505_ALS_381_032_F_1641682_a6-W900.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.07.2024 o 01:52, McIntosh napisał(-a):

I super, gratuluję. 🙂 Wybór to nieoczywisty, jak na Audemars Piguet, ale przez to intrygujący. Niech się dobrze nosi. 👍

Fajnie, że wróciłeś...zawsze lubiłem Cię czytać

W dniu 29.07.2024 o 15:26, KrysH napisał(-a):

Bawicie się teraz w designerów chłopaki? Myślicie że AP tego nie przemyślał na setkach meetingów?

Rozbawiłeś mnie...myślę, że nasze wyobrażenie o "setkach meetingów" czy koncepto-godzin, jest dalekie od rzeczywistości panującej w tych manufakturach :) 

Oczywiście to moje subiektywne zdanie ale obstawiam, że poziom "rozpierdolu" wewnętrznego jest zbliżony do klimatów panujących w korpo 

W dniu 29.07.2024 o 16:49, machlo napisał(-a):

Albo mechanizm musiałby mieć większą średnicę. :)
No ale geniusze w AP zapewne wszystkie opcje przemyśleli i przetestowali... na meetingach. 😂 Wyszło im pewnie, że się nie opyla robić dodatkowego mechanizmu, a mniejsza średnica koperty się nie sprzeda. 😎

:) 

W dniu 30.07.2024 o 01:10, McIntosh napisał(-a):

Co do powyższego Audemars Piguet ze stoperem, to jest to zegarek na mechanizmie 2385 bazującym na Frederic Piguet 1185. Kiedyś to okienko "datownika" mieściło się idealnie równo między indeksami. Później jednak estetyka ucierpiała wraz ze wzrostem średnicy tarczy i koperty (z 39 mm do 41 mm) aczkolwiek nie wygląda to jakoś tragicznie źle choć mogłoby być lepiej. Przykład:

W kopercie o średnicy 39 mm wyglądało to tak:

Wnioski jednak zostały wyciągnięte i obecnie zegarki Royal Oak ze stoperem (na werku 4401) mają już okienko tarczy urządzenia kalendarzowego umieszczone idealnie pomiędzy wskazaniami godzin 4-5. 🙂

W końcu merytoryka a nie tylko pierdolollo o ładnej fotuni ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Takim CODE bym nie pogardził

IMG_8080.thumb.png.b27cbccbff9a0c633884a56e18691882.png

Każdemu co innego w głowie, ale dla mnie tutaj jest trochę tarcza przeładowana i szkielet nie poprawia czytelności. Wolałbum wybrać RO z wiecznym kalendarzem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.08.2024 o 17:07, pisar napisał(-a):

Fajnie, że wróciłeś...zawsze lubiłem Cię czytać

Dzięki za dobre słowo. 🙂

5 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Każdemu co innego w głowie, ale dla mnie tutaj jest trochę tarcza przeładowana i szkielet nie poprawia czytelności. Wolałbum wybrać RO z wiecznym kalendarzem emoji14.png

Trudno w przypadku powyższego Code 11.59 pisać o przeładowaniu tarczy. Tam nic nie ma poza latającym tourbillonem, wskazówkami licznikowymi stopera oraz podstawowym wskazaniem godzin i minut. Odczyt utrudnia odsłonięcie części mechanizmu, ażurowanie płyt, mostków i półmostków, ale też chyba nie taki był podstawowy cel producenta. Ten zegarek to błyskotka służąca nacieszeniu oczu, a nie praktyczny zegar do codziennego tyrania. 🙂

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Pan daje mi nadzieje w forum. Umie prostować, tłumaczyć i edukować. W dodatku panuje nad językiem polskim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2024 o 06:16, Admof napisał(-a):

Tak a propos niedawnej dyskusji o CODE 11:59 to w tej jednej linii przydarzyło się coś przez co nie mogę spać po nocach, gral, którego pewnie nigdy nie osiągnę :D

https://professionalwatches.com/audemars-piguet-code-11-59-supersonnerie-with-gorgeous-hand-painted-enamel-dial/

Niestety karylion robi tu ogromną różnicę w kontekście ceny. Niemniej jednak życzę realizacji ambitnego marzenia. 👍👌🔥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2024 o 06:16, Admof napisał(-a):

Tak a propos niedawnej dyskusji o CODE 11:59 to w tej jednej linii przydarzyło się coś przez co nie mogę spać po nocach, gral, którego pewnie nigdy nie osiągnę :D

https://professionalwatches.com/audemars-piguet-code-11-59-supersonnerie-with-gorgeous-hand-painted-enamel-dial/

Jest piękny, ale raczej nieosiągalny nie tylko z powodu ceny, ale także ze względu na niewielką ilość produkowanych egzemplarzy tego zegarka. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest piękny, ale raczej nieosiągalny nie tylko z powodu ceny, ale także ze względu na niewielką ilość produkowanych egzemplarzy tego zegarka. 

Wszystko jest osiągalne jak masz odpowiedni portfel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Wszystko jest osiągalne jak masz odpowiedni portfel emoji6.png

Są zegarki nieosiągalne nawet dla ludzi z nieograniczonymi możliwościami finansowymi. Jak się zagapisz ale nie masz odpowiednich dojść, to wąsko limitowane zegarki topowych marek są wyprzedane w ciągu kilku sekund. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Są zegarki nieosiągalne nawet dla ludzi z nieograniczonymi możliwościami finansowymi. Jak się zagapisz ale nie masz odpowiednich dojść, to wąsko limitowane zegarki topowych marek są wyprzedane w ciągu kilku sekund. 

Są handlarze, którzy mają portfel i dojścia, a Ty za odpowiednią cenę potem możesz odkupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubasek OF 43mm z mało wygodnym paskiem.

690c69e1b8f7223e18670a55e3a55349.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek to największe przekleństwo - niczego tak szerokiego nie miałem jeszcze na ręku jeśli chodzi o zegarki. A zegarek ma chyba 42mm a nie 43.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek jest szeroki i do tego odpowiednio gruby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grubasek OF 43mm z mało wygodnym paskiem.

690c69e1b8f7223e18670a55e3a55349.jpg&key=a8eacb9bbc0f9fe29aa4e26c4e06feb177094da1e27c21da17bc3c5366b79a70

Też pamiętam, że ten zegarek sprawiał wrażenie wielkiego klocka a mam mniejszy nadgarstek niż Twój 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi na tym pasku nosiło się go bardzo wygodnie,  robił jako daily przez długi okres czasu.  Gorzej było na bransolecie, wyglądał świetnie jednak było mało komfortowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć do niego nadgarstek, chociaż wtedy jak mierzyłem, to w ogóle się na nim nie skupiłem, bo miałem inny priorytet. Teraz chętnie przymierzyłbym, bo wizualnie widziałbym go jako zegarek na codzienne użytkowanie do zmiany z polarem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, masz za mikry nadgarstek do tego zegarka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi