Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

Tak swoją drogą to myślę że ten ślad na wskazówce i inna czcionka datownika są dla 99% klientów niezauważalne i raczej zegarek nie wróciłby na reklamację. Pozostałe 1% to klienci przesiadujący na forach i oglądający zegarki pod lupą ;).

Wlasnie - moze wiekszosc ludzi nie oglada jak wielu z nas zegarkow pod lupa, jednak ci, co serwisowali zegarek zakladajac wskazowki musieli go ogladac caly czas pod lupa i nie wierze, ze tego nie zauwazyli, wiec albo ignoranci/nieprofesjonalisci, albo zrobili to po zlosci...  -_-

Co do datownika, to faktycznie - jak zauwazylem, to Karol kupujac swojego 15300 po przegladzie, rowniez mial z nowym fontem, wiec taka praktyka praktyką, jednak powinni sie zapytac - pytanie czy faktycznie musieli to uczynic zgodnie z ich procedurami. W rolkach tez ludziom tryt wymieniali bez pytania... :unsure:

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procedura procedurą. Ale nie zmienia to faktu, że nie powinni tego czynić bez zgody właściciela. Liczę że sprawa pomyślnie się zakończy na wyższym szczeblu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dzieki Mariusz za konkret. Zostaja na dzien dzisiejszy w takim razie Niemcy - z nimi nie powinno sie takich rzeczy dziac.

Korzystałem kiedyś z niemieckiego serwisu Vacheron Constantin i też trzeba było zegarek odesłać. Mimo wszystko ceńmy Niemców, bo jak tak dalej pójdzie, to za jakiś czas będą mniejszością we własnym kraju, a my za naszą zachodnią granicą będziemy mieć dzikusów. Dwa przykłady z ostatniego czasu. W parku islamiści poobcinali głowy łabędziom. Zwyroli szuka policja. Z kolei w niemieckim mini-zoo syryjczyk zgwałcił kucyka. Policja złapała zoofila. Ręce na to wszystko opadają.

Wlasnie - moze wiekszosc ludzi nie oglada jak wielu z nas zegarkow pod lupa, jednak ci, co serwisowali zegarek zakladajac wskazowki musieli go ogladac caly czas pod lupa i nie wierze, ze tego nie zauwazyli, wiec albo ignoranci/nieprofesjonalisci, albo zrobili to po zlosci...  -_-

Zgadzam się. Przed wysyłką należało dokładnie sprawdzić zegarek. Może francuski serwis nie przyłożył się do kontroli albo zauważył, ale liczył na moją nieuwagę. Bardziej wkurzające jest jednak ich podejście do mojej reklamacji.

Co do datownika, to faktycznie - jak zauwazylem, to Karol kupujac swojego 15300 po przegladzie, rowniez mial z nowym fontem, wiec taka praktyka praktyką, jednak powinni sie zapytac - pytanie czy faktycznie musieli to uczynic zgodnie z ich procedurami. W rolkach tez ludziom tryt wymieniali bez pytania... :unsure:

Sporo RO 15300 ma wymienione datowniki, co widać po ofertach sprzedaży z Chrono24. Ale ja mam zamiar powalczyć o przywrócenie oryginalnego pierścienia cyfrowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rolkach tez ludziom tryt wymieniali bez pytania... :unsure:

W Panerai też, ale to AP, rzekoma wielka trójka, a rzeźba jak w warsztacie u pana zdziska 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachwyt jest nadal a serwis, to przypadek. Za 5-6 lat moze sie okazac, ze AP ma najlepszy a poziom Rolka spadl - to jest loteria. Tym sposobem myslenia nie powinienis rowniez myslec o PP czy kupowac Porsche mieszkajac w Poznaniu - nie popadajmy w paranoje ;)

Zachwyt jest jak najbardziej na miejscu, RO na to zasługuje. Aczkolwiek w wypadku zegarka z tej półki oczekiwałbym serwisu na adekwatnym poziomie.

Podejrzewam, że niestety, najsłabszym ogniwem jest zapewne, jak to zwykle bywa, człowiek.

Nie mniej jednak odczuwam dysonans czytając o takich wpadkach.

A co do samego RO jeszcze, to jego największym minusem jest słaby WR. Dla mnie w zegarku na bransolecie to niewybaczalne. Dlatego jako alternatywę wolałbym np. nowego GP Laureato.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do samego RO jeszcze, to jego największym minusem jest słaby WR. Dla mnie w zegarku na bransolecie to niewybaczalne. Dlatego jako alternatywę wolałbym np. nowego GP Laureato.

Juz to przerabialem kilka stron wczesniej. Pisalem do serwisu i dostalem pelna odpowiedz. Mozesz w nim plywac, skakac do wody i siedziec w jacuzzi, wiec nie ma z tym problemu. Dla pewnosci tylko zalecaja sprawdzenie wodoszczelnosci raz na 2 lata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz to przerabialem kilka stron wczesniej. Pisalem do serwisu i dostalem pelna odpowiedz. Mozesz w nim plywac, skakac do wody i siedziec w jacuzzi, wiec nie ma z tym problemu. Dla pewnosci tylko zalecaja sprawdzenie wodoszczelnosci raz na 2 lata :)

Mario przetestujemy juz za tydzien ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

No tak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A co do samego RO jeszcze, to jego największym minusem jest słaby WR. Dla mnie w zegarku na bransolecie to niewybaczalne.

Jeżeli apetyt na wodoszczelność podyktowany jest chęcią nurkowania, to ogólnie słabym pomysłem jest schodzenie pod wodę z zegarkiem na bransolecie. Ze względów praktycznych lepiej użyć paska kauczukowego. Poza tym, warto pamiętać, że Royal Oak to linia co prawda ze sportowym zacięciem, ale jednak z klasycznym sznytem. Jak powiedziałby Jeremy Clarkson - Royal Oak to zegarek nobliwy, ale dla tych, którzy nie noszą beżowych spodni, nie mają problemu z utrzymaniem moczu, a ich przyjaciółką nie jest tylko pielęgniarka środowiskowa.  :D

jeremy-clarkson-gave-up-booze-to-stay-sh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario przetestujemy juz za tydzien ;-)

Aaaaa... to mam zabrac, tak? :blink: ............ :P;)

Mam nadzieje, ze tylko nie bedziemy testowac w łyskaczu :D, bo na basen wieczorkiem i rano na 100% ze mna i z rodzinka pojdzie :)

ps

Jeremy Clarkson - lepiej tego nie mozna ujac B)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@Bartek - No tak

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, spoko - z reki nie schodzi - pasuje nawet do pidzamy :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A ja wlasnie zmierzylem i od przestawienia czasu (2 tyg.) zegarek zrobil... 0s :)

Dokladnie jak nowy SD z ta tylko roznica, ze w RO w ciagu dnia robi srednio +5s,6s a w nocy -5s,6s, zas SD +3s a w nocy -3s. Nie zmienia to faktu, ze finalnie po 2 tygodniach zarowno RO jak i SD maja na koncie 0s :) Szacun B)

Nie to Gustaw miał na myśli pisząc na temat Laptimera. Nie będę jednak odnosił się do posta, bo trudno dyskutować z argumentami jakoby firma AP uważała ludzi za idiotów. Polecam Hodinkee.

https://www.hodinkee.com/articles/the-audemars-piguet-royal-oak-concept-laptimer-michael-schumacher

A co do Twojego posta Mariusz, mój Royal Oak regularnie utrzymuje odchyłkę dobową wielkości 2 sekund. Uważam, że to świetny wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm przepiekny, chodzi idealnie, wiec jak widac sie da B) I czego wiecej chciec... ? :rolleyes:

Szkoda tylko, ze nie mogli tak od poczatku - ale lepiej pozno niz wcale :)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mechanizm przepiekny, chodzi idealnie, wiec jak widac sie da B) I czego wiecej chciec... ? :rolleyes:

Szkoda tylko, ze nie mogli tak od poczatku - ale lepiej pozno niz wcale :)

Nie oni pierwsi i nie ostatni. Przypomnij sobie jakie problemy miała firma IWC z kalibrem 5000. Wczesne wersje Portuguese Automatic czyli Portuguese Automatic 2000, Big Pilot, miały dramatyczną precyzję pomiaru czasu. Weźmy też za przykład Vacheron Constantin. Lubię tę firmę w stopniu równym co Audemars Piguet, ale nie mogę przejść do porządku dziennego nad brakiem stop sekundy w kalibrze 5100 i jego pochodnych. Z nieoficjalnych informacji wynika, że podczas pracy nad mechanizmem zegarmistrzowie po prostu zapomnieli o rzeczonej funkcjonalności. W kontekście braku stop sekundy, dodatkowa podziałka na tarczy jest całkowicie zbyteczna. Idziemy dalej. Firma Moser schrzaniła wieczny kalendarz w werku HMC 341. W efekcie ilość dni w poszczególnych miesiącach nie była prawidłowo wskazywana. Problem dotyczył kwietnia i maja. No i można by tak długo wymieniać.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW- miałem RO chrono ( wodoszczelność 50 m) i wielokrotnie był ze mną na wczasach i nigdy nic mu się nie stało ( pływał w basenie, morzu etc ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbys mial porownac RO chrono do VC chrono, to jak je odbierasz/pamietasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RO ładniejszy ale mnie złościł bo - nie dokręcał w rotomacie ( ciągle były z tym problemy ) i ustawienie .. po wciśnieciu koronki na miejsce zawsze 2/3 minuty skoczyła wskazówka minutowa ...słabiutko 

Ładny ale kapryśny i mechanicznie z użytkowego punktu widzenia wstyd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RO ładniejszy ale mnie złościł bo - nie dokręcał w rotomacie ( ciągle były z tym problemy ) i ustawienie .. po wciśnieciu koronki na miejsce zawsze 2/3 minuty skoczyła wskazówka minutowa ...słabiutko

Ładny ale kapryśny i mechanicznie z użytkowego punktu widzenia wstyd

Naprawdę takie "buble" w zegarku za kilkadziesiąt tysiecy złotych??? Szok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Naprawdę takie "buble" w zegarku za kilkadziesiąt tysiecy złotych??? Szok...

W przypadku Darka trudno całkowicie winić AP, bo Darek zakupił zegarek zawierający mechanizm od zewnętrznego dostawcy. Konkretnie chodzi o kaliber F. Piguet 1185. Trafiały się czasem gnioty o czym także przekonał się Vacheron Constantin. Nie bez powodu od jakiegoś czasu  Audemars Piguet kupuje moduł stopera od Dubois-Dépraz i pakuje w kaliber 3120.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha. Czyli to nie wina AP że sprzedaje wadliwe zegarki :D klient powinien reklamować w Swatch Group.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy to ten sam moduł co w Omega Reduced... ?

A takie przeskakiwanie wskazówki ( mowa o minutowej?) to juz w zegarku tej klasy niedopuszczalne.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zupełnie różne mechanizmy.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Acha. Czyli to nie wina AP że sprzedaje wadliwe zegarki :D klient powinien reklamować w Swatch Group.

To Twoja nadinterpretacja. W ogóle odnoszę wrażenie, że niektórzy tylko czekają aż ktoś napisze jakąkolwiek, nawet najdrobniejszą, krytyczną uwagę pod adresem AP i od razu zaczynają komentować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zupełnie różne mechanizmy.

Tak, wiem

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.watchcollectinglifestyle.com/home/macros-audemars-piguet-caliber-3120&ved=0ahUKEwiz5YeB2svXAhWNJlAKHdqfAr8QFghOMAo&usg=AOvVaw17i5sfa8gcDjJbtaKJ2bmL

Pisalem żartobliwie o Omedze

To Twoja nadinterpretacja. W ogóle odnoszę wrażenie, że niektórzy tylko czekają aż ktoś napisze jakąkolwiek, nawet najdrobniejszą, krytyczną uwagę pod adresem AP i od razu zaczynają komentować.

Mariusz, odwróc swoja wypowiedz jak w wierszu " Raki" :) ( czytajac od tyłu)

Folgujmy paniom nie sobie, ma rada;

Miłujmy wiernie nie jest w nich przysada.

Godności trzeba nie za nic tu cnota,

Miłości pragną nie pragną tu złota.

Miłują z serca nie patrzają zdrady,

Pilnują prawdy nie kłamają rady.

Wiarę uprzejmą nie dar sobie ważą,

W miarę nie nazbyt ciągnąć rzemień każą.

Wiecznie wam służę nie służę na chwilę,

Bezpiecznie wierzcie nierad ja omylę.

Autor: Jan Kochanowski

To ewidentna niedoróbki, a argument ze inni popełniają bledy jest w tej sytuacji bez znaczenia.

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi