Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, blue7 napisał(-a):

dla natomiast pp to również złote calatravy, wiem entry level pp, ale bardzo popularne jako złoty zegarek do garnituru.

i do garnituru, choć zapewne nie tak popularne jak calatravy, golden ellipse.

Wyszło masło maślane. ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Wyszło masło maślane. ;)

czyli inaczej tautologia. choć mimo wczytywania się ja jej zbytnio nie widzę. spuentuję to jednak tak, że (ogólnie) różnorodność jest prorozwojowa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.11.2025 o 23:02, Edmund Exley napisał(-a):

No właśnie, obecnie chyba nie mają w ofercie żadnego klasycznego modelu w stylu Calatravy, Saxonii czy Patrimony?

Obecnie mają już tylko [RE]Master ze stoperem, ale skoro modele Jules Audemars słabo się sprzedawały, to wyleciały z katalogu. Zresztą Millenary podzieliły ich los. Audemars Piguet przestał walczyć i chyba pogodził się z tym, że AP to Royal Oak. Szkoda, ale jest, jak jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sobie pooglądałem: właśnie przyszedł do sklepu z vintage’owymi zegarkami niedaleko mojego miejsca pracy.

IMG_1673.jpeg

IMG_1672.jpeg

IMG_1670.jpeg

IMG_1671.jpeg

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.11.2025 o 18:17, I_love_britney napisał(-a):

No nie widze tutaj sensu noszenia code-zegarek zupelnie nijaki…

No nie wiem... - dla mnie przekozak 😎

audemars-piguet-code-11-59-selfwinding-flying-tourbillon-karora-luxusora-theme.jpg

audemars-piguet-code-11-59-selfwinding-flying-tourbillon-karora-luxusora-back.jpg

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, artme napisał(-a):

audemars-piguet-code-11-59-selfwinding-flying-tourbillon-karora-luxusora-theme.jpg

audemars-piguet-code-11-59-selfwinding-flying-tourbillon-karora-luxusora-back.jpg

Ten akurat jest fajny - jeszcze lepiej by wygladal bez wyciecia na 6.

No ale skoro one sa takie za***iste - to dlaczego nie ma na nie duzego popytu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, artme napisał(-a):

Dla mnie troche wygląda jak dziecko spłodzone po pijaku przez AP Code i Mosera ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, I_love_britney napisał(-a):

Bo ludzie mówiąc Audemars Piguet myślą Royal Oak. Inna sprawa, że producent z Le Brassus "nie ma ręki" do modeli klasycznych. Ich pomysły na design są po prostu słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, pisar napisał(-a):

Dla mnie troche wygląda jak dziecko spłodzone po pijaku przez AP Code i Mosera ;) 

Na zdjeciach moze i tak, ale jak wezmiesz koda do reki, to cala koperta i szkielko maja wystarczajaco duzo niuansów, zeby zobaczyc roznice pomiedzy AP a Moserem - uwierz 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, I_love_britney napisał(-a):

Trzeba poczekać jakieś 30 lat - stanie się klaykiem i ceny na wtórnym będą szalone🤣. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i będzie z tego biznes. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.11.2025 o 17:18, artme napisał(-a):

Świetnie wygląda. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie sądziłem, że temat jest aż tak zapomniany ;) Nowości:

JH_15245OR-OO-D206VE-01_closeup_GP22.jpg

https://www.hodinkee.com/articles/intro-ap-neo-frame-jumping-hour

Then there's the case construction itself. The watch only has 20m of water resistance, but that was very hard to do in the first place. Notice that there's no crosspiece on the top or bottom of the case. Instead, the entire front is a flat sapphire crystal with black PVD coating, with the dial plate bonded to the crystal, and the gold-toned apertures showing only the jumping hour and trailing minute. That entire piece together is then screwed into the case, hiding any framework. 

150_Heritage_Still_Life_01.jpg?ixlib=rai

https://www.hodinkee.com/articles/intro-audemars-piguet-pocket-watch-2026

I ta grafika:

AP-1159-universelle-8.jpg?ixlib=rails-1.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniałe nowości od AP. 

Zegarek kieszonkowy na 150 lecie firmy to pokaz umiejętności technicznych AP. Imponujące.

Jumping Hour to początek nowej kolekcji "Neo Frame".  Może być ciekawie, ponieważ firma zapowiada, że niedługo ukażą się kolejne modele z tej linii. Jumping Hour bardzo mi się podoba tylko niestety cena to 250 000 zł. 

Jest też kilka nowych modeli Offshore Chrono, a RO Chrono 38mm w końcu otrzymał mechanizm in-house Caliber 6401, który zastąpił werk F. Piguet 1185.

Pokazali również Offshore Divery w nowych kolorach, ale te zegarki mi się nie podobają.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy zwrociliscie uwagę na wymiary tego jumping hour. Oczywiście żadne medium o tym nie wspomina ale "34mm width x 47.1mm length x 8.8mm"  w kostce to sporo. Przy dyskusji o nowym chronoswiss były głosy ze jest duży (30x48x9,7) a tu jakoś cisza ;) tak samo mechanizm, przy cubitusie narzekano ze patek nie zrobil mechanizmu dopasowanego do koperty - tutaj jest identycznie.

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

"34mm width x 47.1mm length x 8.8mm"  w kostce to sporo.

Czy ja wiem🤔

Damka to nie jest. Po prostu meski rozmiar.  

1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

tak samo mechanizm, przy cubitusie narzekano ze patek nie zrobil mechanizmu dopasowanego do koperty - tutaj jest identycznie.

To było czepianie na siłę. ;) W większości kwadratowych zegarkach mechanizmy są okrągłe.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dorian06 męski czy damski, jak to nazwiemy raczej nie ma znaczenia - ważne jak wyglada na nadgarstku i co chemy osiągnąć. Dla przeciętnego nadgarstka taka kostka jest raczej w kategorii oversize.

Mowiac zarowno o wymiarach chronoswiss i mechanizmie patka chciałem tylko zaznaczyć jak wybiórczo traktujemy zegarki, i to ze punkty "rażące" w jednych markach w AP za 71k$ już takie nie są :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie sądziłem, że temat jest aż tak zapomniany  Nowości:

JH_15245OR-OO-D206VE-01_closeup_GP22.jpg?ixlib=rails-1.1.0%26fm=jpg%26q=55%26auto=format%26usm=12%26fit=crop%26ch=Width,DPR,Save-Data%26alt=%26w=820&key=4398e2a5ae169b26a784b2645ab40bca5ff907549e846509c5edbd0173f908de

https://www.hodinkee.com/articles/intro-ap-neo-frame-jumping-hour

Then there's the case construction itself. The watch only has 20m of water resistance, but that was very hard to do in the first place. Notice that there's no crosspiece on the top or bottom of the case. Instead, the entire front is a flat sapphire crystal with black PVD coating, with the dial plate bonded to the crystal, and the gold-toned apertures showing only the jumping hour and trailing minute. That entire piece together is then screwed into the case, hiding any framework. 

150_Heritage_Still_Life_01.jpg?ixlib=rails-1.1.0%26fm=jpg%26q=55%26auto=format%26usm=12%26fit=crop%26ch=Width,DPR,Save-Data%26alt=%26w=820&key=6ed5764ff0aa6c9c8436e4687ce9c150530c812a9923c62755bfd0a740fe3ac8

https://www.hodinkee.com/articles/intro-audemars-piguet-pocket-watch-2026

I ta grafika:

AP-1159-universelle-8.jpg?ixlib=rails-1.1.0%26fm=jpg%26q=55%26auto=format%26usm=12%26fit=crop%26ch=Width,DPR,Save-Data%26alt=&key=870919b6eba49116b966e834ad962fd60470f2acb29b7b6d3ce600908d78bb54

Zegarek bardzo ładny, ale jeszcze chyba nie dojrzałem do wskazań bezwskazowkowych. Na pewno nie można odmówić mu oryginalnego wyglądu. Prezentuje się bardzo ładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Jan napisał(-a):

Mowiac zarowno o wymiarach chronoswiss i mechanizmie patka chciałem tylko zaznaczyć jak wybiórczo traktujemy zegarki, i to ze punkty "rażące" w jednych markach w AP za 71k$ już takie nie są :)

Tak było zawsze.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
On 6/29/2024 at 7:51 AM, KrysH said:

Bardzo proszę chłopaki, na szczęście ja się nie musze przekonywaċ. Postawiłbyś mi Lange Datographa na stół to bym się nie zamienił. Code jest BOSS.

IMG_1489.thumb.jpeg.375d8f0eb4b277619945fc999b7c5083.jpeg

Boże co ja wtedy pisałem... Jak dobrze czasami spojrzeć w tył... Dziś postawiłbyś datographa to bym jeszcze dopłacił 100k 😂

Edytowane przez KrysH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Boże co ja wtedy pisałem... Jak dobrze czasami spojrzeć w tył... Dziś postawiłbyś datographa to bym jeszcze dopłacił 100k 

Tylko krowa nie zmienia zdania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi