Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

VPnvVlf.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.08.2026 o 23:31, adam86 napisał(-a):

Cześć, 

rozglądam się za pierwszym troszkę droższym niekwarcowym :) zegarkiem. Przeglądałem forum, youtue'a itp i chyba padło na The Twelve, chciałbym aby to był mój codzienny zegarek. 

Problem w tym że nie można go obejrzeć nigdzie więc trochę to decyzja na czuja. Ja mam parę pytań do was co może pomóc mi z zakupem.

1. Rozmiar. Mam mizerny nadgarstek 16.3cm, myślałem żeby brać 38mm, dobrze kombinuje? Aby jakkolwiek mieć punkt odniesienia przymierzałem PRXa 38mm i wydawał mi się doby może mógłby być minimalnie mniejszy. Czy the twelve wygląda/leże jak zegarek większy czy mniejszy od prxa? Czy ktoś z was ma twelve z podobnym nadgarstkiem jak ja?

2. Kolor tarczy:) Martwię się trochę opiniami że tarcza dosyć bardzo odbija światło, nie wiem jak rzeczywiście to wygląda ale nie chciałbym aby zegarek był taką błyskotką, W prx w kolorze niebieskim tarcza wygląda ok, czy CW dużo bardziej odbija światło? Jaką tarczę polecacie patrząc z tej perspektywy? Czy nordic blue najmniej odbija światło(tak mi się wydaje patrząc na zdjęcia/filmy)? Na pewno ten kolor mi się podoba.

Przepraszam że podbijam mój post sprzed tygodnia ale chyba zaginął gdzieś wśród innych:(

myślałem chwilę o tym the twelve i dochodzę też do wniosku że na pewno nie zawsze na codzień będzie mi pasował. Chyba wpadłem w interesowanie się zegarkami jak śliwka w kompot gdyż już planuje oprócz dwunastki także hamiltona khaki mechanical :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam że podbijam mój post sprzed tygodnia ale chyba zaginął gdzieś wśród innych:(
myślałem chwilę o tym the twelve i dochodzę też do wniosku że na pewno nie zawsze na codzień będzie mi pasował. Chyba wpadłem w interesowanie się zegarkami jak śliwka w kompot gdyż już planuje oprócz dwunastki także hamiltona khaki mechanical
Ja mam nadgarstek 16,5 w porywach do 17. Kupiłem wersję 40mm i uważam że to jest dobry rozmiar na taki obwód. Raczej bym nie zmienił na mniejszy.
Mój twelve jest w kolorze Basalt Grey. Tarcza gra światłem, momentami wpada w bardzo ciemną tonację, a gdy przekręcę nadgarstek robi się jasniejsza. Nie ma nudy na tarczy. Zegarek jest doskonale wykonany. Mikroregulacja w zapięciu motylkowym jest super. Pod tym względem raczej się nie zawiedziesz.
Ja myślę o sprzedaży swojego, bo zegarki na zintegrowanej bransolecie chyba niekoniecznie są dla mnie . Ale jeszcze dam mu szansę. To jest mój ósmy albo dziewiąty Ward.
16aa3423da163ee533e45a93ecd559d1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dawid_999 napisał(-a):

Ja mam nadgarstek 16,5 w porywach do 17. Kupiłem wersję 40mm i uważam że to jest dobry rozmiar na taki obwód. Raczej bym nie zmienił na mniejszy.
Mój twelve jest w kolorze Basalt Grey. Tarcza gra światłem, momentami wpada w bardzo ciemną tonację, a gdy przekręcę nadgarstek robi się jasniejsza. Nie ma nudy na tarczy. Zegarek jest doskonale wykonany. Mikroregulacja w zapięciu motylkowym jest super. Pod tym względem raczej się nie zawiedziesz.
Ja myślę o sprzedaży swojego, bo zegarki na zintegrowanej bransolecie chyba niekoniecznie są dla mnie emoji846.png. Ale jeszcze dam mu szansę. To jest mój ósmy albo dziewiąty Ward.
16aa3423da163ee533e45a93ecd559d1.jpg

Ja się wahałem między takim jak Twoj albo Diune Aeolian. Wygrał Diune ale tylko o włos :)

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dawid_999 napisał(-a):

Miałem też Diune z datownikiem. Bardzo miło wspominam. ea8503a6c09899b0962f007d8d67c1d2.jpg

Fale w nowym i brak daty robią robotę.

A co Ci nie gra w 12stce? Sporo Krzysztofów przerobiłeś :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fale w nowym i brak daty robią robotę.

A co Ci nie gra w 12stce? Sporo Krzysztofów przerobiłeś
Nie to że coś nie gra. To super zegarek. Ale ja jestem team paski . Bardzo lubię zmieniać paski. Czasem jednego dnia noszę zegarek na dwóch różnych paskach. W twelve mi trochę tego brakuje. Mam wersję z bransoletą. Myślę że dokupienie oryginalnej gumy niekoniecznie może rozwiązać mój problem .
Aczkolwiek ciągle gdzieś mam w głowie kupno kilku modeli CW które mam na liście. To zdecydowanie jest moja ulubiona marka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomarańczowe akcenty są przypadkowe c4d8d8ce7d573a78c3e9d668bc67e9ee.jpg

Wysłane z mojego 23127PN0CG przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 8/15/2026 at 9:03 PM, dawid_999 said:

Nie to że coś nie gra. To super zegarek. Ale ja jestem team paski emoji846.png. Bardzo lubię zmieniać paski. Czasem jednego dnia noszę zegarek na dwóch różnych paskach. W twelve mi trochę tego brakuje. Mam wersję z bransoletą. Myślę że dokupienie oryginalnej gumy niekoniecznie może rozwiązać mój problem emoji846.png.
Aczkolwiek ciągle gdzieś mam w głowie kupno kilku modeli CW które mam na liście. To zdecydowanie jest moja ulubiona marka.

Delugs ma fajny dedykowany pasek. Polecam! Ja mam obecnie 17.5cm w obwodzie nadgarstka i dla mnie 38mm jest w sam raz, wcześniej jak mialem 18.5cm to 40mm była dla mnie w sam raz. 

Natomiast najważniejszy jest L2L, przy The Twelve trzeba wziąć pod uwagę po dodatkowym ogniwie z każdej strony, wtedy mamy realny L2L. Tu warto zmierzyć szerokość nadgarstka i odjąć 5-6mm dla komfortu.

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi