Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robnyc

Czy warto wracac do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Z Wałęsą, to Cię trochę poniosło.

Nie sądzę, piszę o historii świata, a ten człowiek wbrew woli wielu będzie zapamiętany.

Dobrze zapamiętany.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że tak bezczelnie wyrwałem to zdanie z kontekstu. Nie gniewaj się. Z resztą posta zasadniczo się zgadzam.

Mam jednak małą wiarę w Kapitana Federację. Kapitan Federacja jest słabym narzędziem w rozwiązywaniu lokalnych problemów, co pokazał przykład Grecji, gdzie uciekano się do szantażu i to samo dzieje się obecnie w innych kwestiach, które ostatnio rozpalają nas do czerwoności w dziale 'po godzinach'.

Z chwilą, gdy faktyczna większość społeczeństwa dojrzeje do takich a nie innych zmian, staną się one faktem. Obecnie jesteśmy od tego dalecy, a jakikolwiek przymus ze strony Kapitana Federacji może co najwyżej podburzyć nastroje społeczne i dać kartę przetargową ludziom o skrajnych poglądach. Jestem za ewolucją, nie rewolucją :)

+1 dla Cooka. Widzę w Polsce spory potencjał, coś się powoli zmienia, rośnie świadomość (gwoli ścisłości - coraz mniej ludzi przejawia mentalność męża zamkniętego w szafie, z kawału o Ryśku). Jeśli nie popełnimy po drodze jakichś rażących błędów, możemy w przyszłości być całkiem mocno liczącym się ośrodkiem.

Wszystko spoko, tylko nie wiem czy interes niemieckich banksterów jest kwestią lokalną dotyczącą wyłącznie Grecji, tak samo nieuznawanie małżeństw jednopłciowych to nie tylko sprawa lokalna, ale kłóci się z podstawami UE czyli ze swobodnym przepływ em osób, wszędzie będą legalne te małżeństwa, bo nie będzie tak, że po przeprowadzce do innego kraju UE małżeństwa będą traciły swą ważność, chyba, że zaraz UE się rozpadnie przez kryzys migracyjny i Schengen weźmie w łeb. 

Co do taniej siły roboczej:

http://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/place-w-unii-europejskiej-bruksela-chce,161,0,1899425.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Wałęsą, to Cię trochę poniosło.

To człowiek który obalił komunizm w Polsce - niepotrzebnie tylko został prezydentem 

Zapamiętany na pewno będzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest rozpoznawany na całym świecie i tam szanowany w przeciwieństwie do tego jak traktują go rodacy... 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, piszę o historii świata, a ten człowiek wbrew woli wielu będzie zapamiętany.

Dobrze zapamiętany.

To człowiek który obalił komunizm w Polsce - niepotrzebnie tylko został prezydentem 

Zapamiętany na pewno będzie 

Hitlera i Stalina też ludzie będą pamiętać, nie to żebym porównywał do nich Wałęsę, ale pamięć to nie wszystko.

Patrząc z perspektywy czasu, zrobił więcej złego niż dobrego, może nie do końca miał tego świadomość, ale nie powinno to być usprawiedliwieniem.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem fanem Lecha Wałęsy i go szanuję, powiedz mi więc co złego uczynił gdyż chcę mieć tego świadomość i ewentualnie zweryfikować moje sympatie.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest rozpoznawany na całym świecie i tam szanowany w przeciwieństwie do tego jak traktują go rodacy... 

I to jest uzasadnienie, bo rodacy nie czują aby zrobił coś dobrego dla nich.

Natomiast jego rodacy na pewno są zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"My" i "Oni", albo, "Ja" i "Oni", to odwieczny problem w wielu środowiskach, jak widać niezależnie od wieku. :) 

Całe zło zawsze jest przypisywane "Im", nie "Nam". IMO.Takie myślenie to droga na skróty.

Jestem bardzo ciekawy, kto w przypadku Pana Wałęsy stoi za słowem - "Oni"?

Ja też Pana Lecha Wałęsę darzę dużym szacunkiem.

Polak.

+1 dla Kol. Cook.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz że Polska jest określonym rynkiem zbytu, ma jakiś potencjał pracowniczy, stabilność, niskie koszty zatrudniania itp. itd.

To w dużym zakresie przyciągnęło firmy.

To że pozowlono im unikać płacenia podatków w Polsce to strata dla naszego budżetu, konieczność dymania Polaków i zysk tego kto tego "nie dopilnował".

To jakiś tam element, ale mówimy o działaniach nie etycznych, formie bonusu.

Czy Ty prowadzisz tu kampanię wyborczą? To że jest nas 40 mln nie czyni nas automatycznie atrakcyjnym rynkiem zbytu. Gdyby tak było równie dobrze te dobra mogą trafiać do nas z innych krajów ale za co byś je kupił gdyby inwestorzy nie dali Ci tu zarobić?

Paradoksalnie dopiero taki pracownik który przez kilkanaście ostatnich lat zaspokoił wszystkie podstawowe potrzeby ( dzięki temu że ktoś tu w niego zainwestował ) jest teraz gotów płacić więcej w lokalnym sklepiku czy knajpce, cenić jakość , także polskich rzemieślników, dzielić się z innymi wspierając inicjatywy charytatywne czy mecenaty.

Jaki potencjał pracowniczy mieliśmy po 50 latach centralnie sterowanej gospodarki z przewagą rolnictwa? Firmy które tu przyszły musiały zainwestować także w kształcenie tak kadry kierowniczej jak i szeregowych pracowników. Sam piszesz że nasze państwowe uczelnie nie były przygotowane na wprowadzenie na rynek potrzebnych menadżerów i specjalistów. Każde badanie pokazuje że najwięcej patologii pracowniczych ma miejsce nie w zagranicznych korporacjach ale w naszych spółkach skarbu państwa i małych i średnich polskich firmach.

Piszesz o stabilnym z punktu widzenia inwestorów kraju - a czy nie jest stabilny bo nie żyje w stanie permanentnej zimnej ( a może nie tylko ) wojny Niemcami i Rosją, że ludzie mają pracę i cele i nie mają czasu myśleć o rewolucji?

Wygląda na to że jest u nas normalnie właśnie dlatego że zagraniczni inwestorzy pomagają nam w szybkim tempie normalnieć- jest to i w ich i naszym interesie. A że nie wszyscy chcą, umieją z tego korzystać. A rozpieprzyć system trzeba umieć - czytaj być we właściwym czasie , we właściwym miejscu i z właściwymi ludżmi - tak jak Wałęsa i nie tak jak Kukiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D1QL0bXxjqEQ&ved=0CB8QyCkwAGoVChMI_rT8pfWFyAIVA90sCh3h6Q7J&usg=AFQjCNGluZ6i1DGEf2BjSRmrPIkflCAoig

Amerykanie potrafią przekuć nawet porażkę w sukces ( Wietnam) i zrobić bohaterów ze swoich żołnierzy, my, Polacy natomiast wprost odwrotnie, z własnych bohaterów czynimy zdrajców dziwiąc się jednoczśnie temu jak jesteśmy postrzegani....

I zamiast celebrować hucznie porażki powinniśmy zacząć celebrowac sukcesy, lepiej się poczujemy bo lepiej będa nas postrzegać..

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D1QL0bXxjqEQ&ved=0CB8QyCkwAGoVChMI_rT8pfWFyAIVA90sCh3h6Q7J&usg=AFQjCNGluZ6i1DGEf2BjSRmrPIkflCAoig

Amerykanie potrafią przekuć nawet porażkę w sukces ( Wietnam) i zrobić bohaterów ze swoich żołnierzy, my, Polacy natomiast wprost odwrotnie, z własnych bohaterów czynimy zdrajców dziwiąc się jednoczśnie temu jak jesteśmy postrzegani....

I zamiast celebrować hucznie porażki powinniśmy zacząć celebrowac sukcesy, lepiej się poczujemy bo lepiej będa nas postrzegać..

Jeżeli to aluzja do Lecha Wałęsy ("(...) z własnych bohaterów czynimy zdrajców (...)"), to nietrafiona. Lech Wałęsa nie jest kontestowany na forum międzynarodowym, tylko wewnątrzkrajowym. I słusznie, ponieważ zamiast raz, porządnie rozliczyć się z przeszłością, o której dzisiaj wiadomo już sporo i która jest twardo udokumentowana, wielokrotnie kłamał i kluczył w tych sprawach - zupełnie niepotrzebnie. Inna zupełnie sprawa jeszcze to to, jak bardzo zapracował sam i tylko sam na zniszczenie własnej legendy - najpierw w latach swojej prezydentury, a potem przez wiele kolejnych lat, łącznie z ostatnimi. Tym niemniej, jak wspomniałem, nie ma żadnego "polskiego linczu na Lechu Wałęsie" na forum międzynarodowym.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie o Wałęsie.

To stwierdzenie ogólne, dotyczące naszej wady jako narodu.

Zamiast być dumnym często szukamy 'dziury w całym "

Jest z czego być dumnym Polakiem, my wolimy psioczyć na siebie...i dzielic wlos na dwoje.

Nigdy nie zdradzilismy swoich sojuszników (20 wiek) czego nie moze powiedziec wiekszośc europejskich krajów....stawianych dzis za wzor dobrego zarządzania.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie zdradzilismy swoich sojuszników (20 wiek) czego nie moze powiedziec wiekszośc europejskich krajów....stawianych dzis za wzor dobrego zarządzania.

Masz na myśli udział Wojska Polskiego w napaści na Czechosłowację?Czy tez udział LWP w tłumieniu niepokojów społecznych zgodnie z wymaganiami naszych sojuszników ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego usunięto mój post z filmem, to był dokument, a nie żadna spiskowa teoria.

Komuś zależy na wybielaniu Wałęsy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli udział Wojska Polskiego w napaści na Czechosłowację?Czy tez udział LWP w tłumieniu niepokojów społecznych zgodnie z wymaganiami naszych sojuszników ?

Jesteś drugi który przypuszcza co miałem na mysli ;), i odpowiedz bedzie taka sama-nie, nie to miałem na mysli.

To co piszesz to wewnętrzne sprawy Ukladu Warszawskiego.

Bez ocen, bo pewnie mamy podobne :)

A na mysli mialem Anglię,Francję, Węgry,Rumunię, Włochy,Jugoslawię..

Dlaczego usunięto mój post z filmem, to był dokument, a nie żadna spiskowa teoria.

Komuś zależy na wybielaniu Wałęsy?

Komuś zależy na oczernianiu Walęsy ze pokazuje go w wątku o innej kompletnie tematyce? :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale, czy pokazuje nieprawdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawd jest zawsze wiele. Zależy jaka komu wygodna….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawd jest zawsze wiele.

1277581326_by_karamucho_600.jpg

Wybieram pierwszą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie o Wałęsie.

To stwierdzenie ogólne, dotyczące naszej wady jako narodu.

Zamiast być dumnym często szukamy 'dziury w całym "

Jest z czego być dumnym Polakiem, my wolimy psioczyć na siebie...i dzielic wlos na dwoje.

Wydaje mi się, że nie ma rozdźwięku pomiędzy byciem dumnym z tego, z czego dumnym być się powinno/warto/można i dostrzeganiem również tych niezbyt chlubnych kart naszej historii (czy też jej wątków). Dla mnie, wielką porażką Polski jest brak umiejętności i woli prowadzenia odpowiedniej polityki medialnej nakierunkowanej na odkłamywanie fałszywych stereotypów o Polsce, Polakach i naszej historii, jak również informowanie o jej najwspanialszych etapach - mam czasem wrażenie, że niektórzy z nas chcieliby zostać mistrzami świata w samobiczowaniu się. ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie ma rozdźwięku pomiędzy byciem dumnym z tego, z czego dumnym być się powinno/warto/można i dostrzeganiem również tych niezbyt chlubnych kart naszej historii (czy też jej wątków). Dla mnie, wielką porażką Polski jest brak umiejętności i woli prowadzenia odpowiedniej polityki medialnej nakierunkowanej na odkłamywanie fałszywych stereotypów o Polsce, Polakach i naszej historii, jak również informowanie o jej najwspanialszych etapach - mam czasem wrażenie, że niektórzy z nas chcieliby zostać mistrzami świata w samobiczowaniu się. ;)

nas biczuje zachod a my tylko sie uzalamy nad swoim ciezkim losem i nic nie robimy aby zmienic sterotypy, a wlasnie tera mamy szanse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niedawna mieliśmy polskich zdrajców pachołków rosji (PZPR).

Premier Kopacz udowadnia, że będzie starała się jak Tusk aby dostać posadę w UE.

Zamiast bronić interesów Polski i Grupy Wyszehradzkiej to robi wręcz przeciwną robotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba z 70% społeczeństwa należało do partii PZPR albo i więcej, nie bardzo rozumiem kogo nazywasz zdrajcami? Większość Polaków ? To był sposób na życie i przymus lub szansa na coś lepszego.

Ja jakbym wtedy żył tez bym się zapisał i czynnie działał a dzisiaj bym się śmiał z tego co się dzieje :) tylko musiałbym wcześniej awansować i mieć chody, czyli tak samo jak dzisiaj - nic się nie zmieniło :D

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.