Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Grecja

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie zjadlem pysznego gyrosa zapijajac butelka zmrozonej retsiny. Knajpa niewykonczona od zarania dzielojw. Bez kasku w klapeczkach odjechaem do domu beemka r1200. Jak co drugi Grek.  :rolleyes:

Sorry - nie mam poskich znakow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zjadlem pysznego gyrosa zapijajac butelka zmrozonej retsiny. Knajpa niewykonczona od zarania dzielojw. Bez kasku w klapeczkach odjechaem do domu beemka r1200. Jak co drugi Grek. :rolleyes:

Sorry - nie mam poskich znakow

I wszystko wskazuje ze na tej beemce wrocisz do Polski Adrianie....

:-) :-)

Edit: wiemy ze brak polskich znaków-bo bez kasku jezdzisz....:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z beemka byl oczywscie zart. Jezdzimy Piaggio.

Ale Grecy maja to co sie dzieje na politycznych salonach w dooopie. Jedyna widoczna zmiana to policjanci przy bankomatach. I oni tez zyczliwie machaja do tych jadacych po butelce retsiny i wiecej na motorkach. :rolleyes:  ;)

Do tego ceny..... 65 centow za genialne pomidorki, 1 euro za ogromne czeresienki. Boski gyros za 2,2 euro. Viva Ellada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to wszystko podsumuje tylko tak, ze choc na ta Polske psioczymy, to i tak (jak i moj przyjaciel, ktory wyjechal kiedys do US) wrocimy i bedziemy sie cieszyc, ze mamy do czegos lepszego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ch...ra jasna, w moim najbliższym warzywniaku czereśnie po 10 zł.  :( A jak jechałem w poprzednią niedzielę na Mazury, to stały 4 stałe fotoradary i 5 mobilnych radarów na odcinku 200 km.  :(  Jak przejdę na emeryturę to wyemigruję do Grecji !

Edit. Widzę że Janek tu zajrzał. Janku, we Francji czereśnie ile kosztują? :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grecja postara się jeszcze trochę wyciągnąć z UE a potem dodrukuje sobie swoje pieniążki. Kilka lat i wszystko się wyrówna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zachowanie Greków przypomina trochę polskiego gimnnazjalistę po wypaleniu....

Beztroska totalna.

My jak nie porafiliśmy rządzić to znikneliśmy z map [oprócz Tureckich] na 123 lata....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Grecja jest idealnym przykładem do czego prowadzi socjalizm. Dodatek do tego dodatek do tamtego - brać z unii - chętnie ale jak trzeba oddać  i zacząć oszczędzać to nie, Unia be, nie chcemy unii. Mojej mamie ostatnio zabrali dodatek na pranie munduru (raptem 120zł miesięcznie) co by tutaj pomarzyć do dodatku od mycia rąk czy punktualnego stawiania się w pracy. Ludzie w Grecji są nauczeni, że się im coś należy, nie ważne skąd i jakim kosztem dla ogółu... jeżeli Grecy "czegoś" z tym nie zrobią to powinni wierzycielom spłacać długi oddając terytorium swoim wierzycielom. Piszę jak najbardziej poważnie, trzeba brac odpowiedzialność za swoje zobowiązania. Dopuszczenie Grecji do strefy euro było wielkim błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czuję się dostatecznie kompetentny, żeby autorytatywnie wypowiadać się o polityce międzynarodowej.

Powiem tylko, że prowadząc własną działalność muszę mocno zabiegać o każdą złotówkę. W warunkach dużej konkurencji, coraz większych obciążeń fiskalnych i kosztów ogólnych, muszę ciągle szukać oszczędności, zwiększać efektywność pracy, zadowalać się mniejszym zyskiem itd itp.

Swoich pracowników lubię i szanuję oraz staram się zapewnić im jak najlepsze warunki pracy i możliwie jak najwyższe zarobki. Niestety, nie zawsze mogę im zapewnić w pełni satysfakcjonujące wypłaty i dodatki "motywacyjne". Na regularne 13-te pensje po prostu mnie nie stać, bo nie prowadzę działalności charytatywnej i część przychodów firmy po prostu spożytkowuję dla siebie.

I wiecie co? Nie mam najmniejszej ochoty składać się na trzynastą i czternastą pensję i dopłatę do mycia rąk dla Papadupulosa. Zwyczajnie mi się nie chce. Egoistycznie wolę to dać swoim pracownikom albo swojej rodzinie. Albo przepić.

A na koniec wzniosę okrzyk (przeróbka takiego z lat 70-tych dotyczącego ZSRR):

Niech żyje Grecja! Ale na swój koszt!....

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzieś na sycylii można za śmieszne pieniądze kupić budyneckzi w takich starusieńkich "kamiennych" wioskach na skale ;)

Fajny, całkiem spory dom na morzem w okolicach Palermo, kosztuje około 50.000 euro. 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. jeżeli Grecy "czegoś" z tym nie zrobią to powinni wierzycielom spłacać długi oddając terytorium swoim wierzycielom. Piszę jak najbardziej poważnie, trzeba brac odpowiedzialność za swoje zobowiązania. Dopuszczenie Grecji do strefy euro było wielkim błędem.

Ale to wlasnie o to chodzi w tym wszystkim.

Najpierw zadluzyc kraj a potem jak nie jest w stanie splacic dlug, to w ramach "pomocy" mozna przejac przemysl, surowce, nazucic korzystne dla siebie a niekoniecznie dla dluznika umowy handlowe czy nawet sterowac polityka.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wiem, że mnie nie będzie stać na spłatę kredytu to go nie zaciągam. Jak komornik zapuka do moich drzwi to nikt mnie nie pyta o zdanie czy mam ochotę spłacać swoje zadłużenie tylko przejmuje ruchomości i nieruchomości dłużnika. Proste i logiczne. Polityka to nie zabawa i jak ktoś nie ma o niej zielonego pojęcia to taki właśnie jest finał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem za bardzo się cackają z nimi. Powiedzieli nie oszczedności no to nie ma was. Za chwilę inne kraje pójdą w tym samym kierunku jak się uda Grecji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą się z nimi bawić jeszcze długo i zapewne dojdą do porozumienia moim zdaniem. Po pierwsze wierzyciele muszą mieć jakąś szanse (choćby iluzoryczną) na odzyskanie długów, a po drugie i ważniejsze wystąpienie Grecji z UE bądź strefy euro stworzyłoby niechciany przez UE precedens. Z tego co pamiętam, to traktaty założycielskie UE nie przewidują opcji wystąpienia z Unii ani ze strefy euro, więc nikt nie wie jak miałoby to wyglądać formalnie. Jeśli chodzi o prawo międzynarodowe to ten temat jest śmierdzącym jajem którego nikt nie chce ruszać.

Z drugiej strony potrzebuje od Was podpowiedzi w kwestii finansowej. Czyli kto tak na prawdę pożyczył pieniądze Grecji? Banki prywatne, EBC, czy indywidualne państwa członkowskie? Jeśli tonostatnie, to moim zdaniem było to działanie na szkodę tych państw, jeśli EBC lub banki, to chyba one powinny się martwić wiec nie bardzo rozumiem zaangażowanie międzynarodowe. No chyba ze te toksyczne długi zostały już przez banki sprzedane państwom/funduszom liczącym na szybki i łatwy zysk i to im się teraz pali grunt pod nogami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się ma do tego solidarność międzynarodowa.

Jeżeli Grecy zostali przyjęci do wspólnoty bez zastrzeżeń, to niestety, teraz wspólnota musi im pomóc w ramach międzynarodowego solidaryzmu właśnie. Przedstawiciele naszego rządu też się chwalą tym, że podobno przeciętny niemiecki i francuski podatnik pracuje na to żeby nam tu w Polsce żyło się lepiej :P . 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto obejrzec to dzisiejsze wystapienie w trakcie debaty w Parlamencie Europejskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega parę lat emu był na wyspach Rodos czy jak im tam. Z podziwu nie mógł wyjść, u nas niemal codziennie zapier...l zaczyna się już w trakcie odprawy, a służby na 14 prawie nigdy nie kończy się o 22. I tak z tematu na temat przez cały dzień się gania (przynajmniej wiemy od czego jest rowek na tyłku).

Był w tej Grecji i codziennie do hotelu w którym mieszkał, przyjeżdżał autobus z policjantami. Brali ze sobą mandoliny, gitary i co tam nie wiadomo jeszcze. Przerwa trwała 3 godziny. Tańce, śpiewy, hulanki i swawole. To jest życie.

A radiowozy jak zobaczył stojące pod komendą tuż po przyjeździe, ak nie zmieniały miejsca aż do końca pobytu.

To się nie zmieni. Nierobów nie nauczymy roboty. To Europa przegrywa, oni będą się z na jeszcze nie raz śmiać.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo trudna sprawa....

1. Jeżeli damy poczucie w Europie, iż można zaciągać zobowiązania bez spłacania za chwilę będzie parę kolejnych Grecji..

2. Grecja powinna spłacić długi sprzedając ziemię - oferta kupię/sprzedam. Podobnie było z Islandią.

3. Jeżeli się nie podoba w EU niech idą do Rosji - nie powinno się nikogo na siłę trzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grecja stała się koniem trojańsjim do osłabienia Euro jako waluty i strefy euro.

Formalnie nie spełniała warunków wejścia.

Znalazł się bank, który ma doświadczenie w wywoływaniu kryzysów, baniek.

Ostatnio obalił nawet Kadafiego.

Zarobił na tym niemało.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazne:

Aby pomoc Grecji w kryzysie jest mozliwosc adoptowania Greka za jedyne 500 euro. Grek bedzie robic za ciebie wszystko na co nie masz czasu. Spac za Ciebie do11", chodzic za Ciebie na kawe, odbywac poobiednie sjesty, a wieczorem siedziec za Ciebie w uroczej knajpe. Ja juz adoptowalam i mam luz - moge teraz za***rdalac od rana do wieczora!

Oferta wazna tylko do konca lipca lub do wyczerpania Grekow! :-)

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazł się bank, który ma doświadczenie w wywoływaniu kryzysów, baniek.

Ostatnio obalił nawet Kadafiego.

Zarobił na tym niemało.

Ten bank podobne interesy robi także z polskimi politykami. Nie wydaje mi się żeby byłego premiera Marcinkiewicza Goldman Sachs zatrudnił ze względu na urodę.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Bardzo trudna sprawa....

1. Jeżeli damy poczucie w Europie, iż można zaciągać zobowiązania bez spłacania za chwilę będzie parę kolejnych Grecji..

2. Grecja powinna spłacić długi sprzedając ziemię - oferta kupię/sprzedam. Podobnie było z Islandią.

3. Jeżeli się nie podoba w EU niech idą do Rosji - nie powinno się nikogo na siłę trzymać.

mozesz zapodac jakies linki odnosnie tej islandii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten bank podobne interesy robi także z polskimi politykami. Nie wydaje mi się żeby byłego premiera Marcinkiewicza Goldman Sachs zatrudnił ze względu na urodę.,

Akurat w tym czasie grali na osłabienie złotówki.

Oczywiście zatrudniony tam były premier Marcinkiewicz nic o tym nie wiedział.

Jak można przeczytać w wikipedi, zarobili na tym więcej niż się spodziewali.

Być może dostawali dobre informacje.

Podobnie zastanawiający jest, inny bardzo wysoki awans polskiego polityka, który realnie zajmował się tylko propagandą.

Tymczasem zagraniczny kapitał (w jakiejś części) unikał i unika płacenia podatków w Polsce.

Do tego korzysta z niewolników (Polacy pracujący za najniższą krajową i na umowach śmieciowych).

Czyli zrobili sobie z Polski taki kraj Afrykański... przecież kwotę wolną (poza posłami) mamy na poziomie Afryki.

Wiadomym jest że miejscowego nadzorcę się wynagradza...

Jak widać ma nadal wpływ bo o uszczelnieniu systemu podatkowego, (o czym było np. w kontroli NIK); nie ma mowy do 2017r.

Najniższa krajowa drgnęła przed wyborami.

A przecież można wprowadzić ustawę, że sklepy wielkopowierzchniowe mają płącić np. 2tys. zł na rękę.

Wyciągają taką kasę z polski że głowa mała.

Jak się nie podoba to niech się zamkną.

Przynajmniej polski handel odżyje. Jak wiadomo taka biedronka/ lidl zamykają kilka polskich sklepów do okoła.

Nie wiem czy wiecie ale sieci handlowe Kaufland i Lidl dostały pożyczki aby "posadzić polskie sklepy":

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,18295465,Bank_Swiatowy_pozyczal_Lidlowi_i_Kauflandowi_na_rozwoj.html

Oczywiście trochę inaczej to nazwali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i panie-temat dotyczy sytuacji w Grecji, proszę więc nie przemycać " pierwiastków' z naszego podwórka....

Dziękuję.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i panie-temat dotyczy sytuacji w Grecji, proszę więc nie przemycać " pierwiastków' z naszego podwórka....

Dziękuję.

Biorąc pod uwagę że realnego długu jaki zostawił mgr Rostowski nikt nie zna.

Oraz galopującej emigracji pytanie jest takie:

Kiedy Polskę czeka los Grecji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.