Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość The Lord

o kur...tu mnie kapło to po drugiej stronie domaluje taką samą kropkę, może pomyślą, że tak miało być :D

Właśnie też to zauważyłem, tylko strach pisać bo zaraz zlinczują za herezje :lol:

Niestety te nikczemniki z Omegi także potrafią zrobić tarczę cloisonné [...]

Ci z Rolexa również to potrafią, ale z grzeczności nie będę zamieszał zdjęć :D

I znów okazało się, że O i R lepsze od PP. ;):lol:

Niechlujnie to wygląda.

I tak wątek przerodził się w wynajdowanie różnych niedociągnięć, które występują w zegarkach wielu firm, również tak uznanych jak Vacheron Constantin, Breguet, Jaeger-LeCoultre. To tylko potwierdza słuszność mojej decyzji o wycofaniu się z dyskusji na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz a nie sądzisz, że przy tej skali produkcji i takich cenach aż takie babole zwyczajne nie powinny trafiać na rynek? Wizualna kontrola jakości dokonywana przez osobę o przeciętnym wzroku załatwiłby sprawę. Za średnie wynagrodzenie w Szwajcarii. Tu arcyrzemieślnik nie jest potrzebny. Czy u Patka, czy VC czy w Rolexie czy nawet Tissocie takie coś powinno oznaczać odrzucenie tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zegarek ma 40mm, tarcza emaliowana ma kilkanaście mm, te elementy o których mówicie mają dziesiąte czy nawet mniej milimetra - to nie są rzeczy widoczne gołym okiem.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka cena i gdzie oglądałeś?

Ok 100 tyś, do negocjacji . W Monachium .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zegarek ma 40mm, tarcza emaliowana ma kilkanaście mm, te elementy o których mówicie mają dziesiąte czy nawet mniej milimetra - to nie są rzeczy widoczne gołym okiem.

A to nie jest super hiper macro zdjęcie tylko kadr z filmu.

Jaki pułap cenowy produktu, dowolnego luksusowego, musi być, by oczekiwać braku niedoróbek?

Patek Philippe to moja ulubiona marka. Gdybym kupił ten zegarek byłbym okrutnie zawiedziony, a przecież trochę zegarków już w życiu widziałem.

To babol widoczny gołym okiem. Może nie z 50 centymetrów, ale to Patek. Jego się ogląda z bliska a niektórzy i przez lupkę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ właśnie jest to makro bo zostało nakręcone takim sprzętem i imo nie ma się tu czego czepiać, szczególnie jak się ogląda jak wykonywane są takie tarcze.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz lepsze trzymając palec w nosie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy wziąć pod uwagę fakt, iż nie jest to masowa tarcza, którą podczas kontroli jakości można wyrzucić do śmietnika. Godziny spędzone na jej wykonanie, ręczna robota, mikro niedokładność i kosz? Czym ją zastąpią, kolejną? To nie fabryka R, tylko manufaktura.

Tym się różni sztuka kaligrafii od maszynowego druku. Koneserzy to docenią, aspirujący szukają dokładności. Może szukają uzasadnienia dla ceny, na którą nie są jeszcze gotowi.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kolega Lord niepotrzebnie histeryzował nad „marną jakością” ręcznej roboty w Breguet...po prostu nie był jeszcze gotowy na taki wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mexy - sorry - ale to co napisałeś powinno, jak przystało na żart. mieć w tekście sporo uchachanych emotikonów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic osobistego, mnie akurat nie stać. Ale doceniamm ręczną pracę, nie jestem maniakiem jakości za wszelką cenę i nie oceniam gustów.

Mnie te detale się podobają i mam takie poglądy ;-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też chodzimy na koncerty, doceniamy płótna, a RR maluje linie boczne ręcznie :-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak wątek przerodził się w wynajdowanie różnych niedociągnięć, które występują w zegarkach wielu firm, również tak uznanych jak Vacheron Constantin, Breguet, Jaeger-LeCoultre. To tylko potwierdza słuszność mojej decyzji o wycofaniu się z dyskusji na forum.

Ale przeciez sam kiedys pokazywales czy pisales o niedorobkach w innych modelach swoich zegarkow ktore miales i podchodziles do tego z dystansem i sensowna rezerwa nie generalizujac, a teraz (moze dlatego, ze obecnie posiadasz zegarek tej marki) odcinasz sie od dyskusji - bez sensu  ;)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bezsensu, myślę, że jako posiadacz zegarka tej marki The Lord bierze krytykę personalnie a powinien spojrzeć z perspektywy 3 osoby. Gdyby nie Wasze konwersacje, to nawet bym nie zwrócił uwagi na taki szczegół jak ułożenie śrubek w Royal Oak a dla mnie to jest element jakości wykonania.

Nie stać mnie na Patka (albo musiałbym się pozbyć oszczędności, co nie wchodzi w grę), ale moje odczucie jest takie, że jeśli już tego grala gralów miałbym kupić, to zwróciłbym uwagę na takie szczegóły jak te pokazane wyżej. Może te kontury, to celowy zabieg, żeby wyglądało jak robota ręczna, ale wydaję mi się, że nie takie cuda ręcznie robią

Suma sumarum uważam, że za ceną ma iść jakość a nie tylko nazwa firmy, dlatego Powinno być idealnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Ale przeciez sam kiedys pokazywales czy pisales o niedorobkach w innych modelach swoich zegarkow ktore miales i podchodziles do tego z dystansem i sensowna rezerwa nie generalizujac, a teraz (moze dlatego, ze obecnie posiadasz zegarek tej marki) odcinasz sie od dyskusji - bez sensu  ;)

Odcinam się od frontalnego ataku na firmę, która na taki atak nie zasługuje. Odnoszę wrażenie, że niektóre posty zostały napisane wyłącznie dla podkręcenia atmosfery. Nie mam już siły ani chęci na odpieranie absurdalnych zarzutów pod adresem Patek Philippe, a także na kwestionowanie niedorzecznych porównań. Wolę spożytkować czas pisząc artykuł o zegarkach zamiast wykłócać się na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

A co do dystansu...

nautilus_ref5720.jpg

Bawcie się dobrze.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze kawałek nawet przyjemny, po drugie widać, że chłopaki wiedzą, co dobre

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest straszny, ale w gablotce za szkłem chciałbym go mieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Jest straszny, ale w gablotce za szkłem chciałbym go mieć.

Ja też, bo to dość unikatowy model, a więc dobra lokata kapitału. :) Za pośrednictwem Christie's w 2014 roku został sprzedany w cenie ponad 1.400.000 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Niedoróbki z zegarkach za setki tysięcy i robienie z tego atutu to dobry żart :) Niektórzy dorabiają do tego niezłe teorię - ja sie akurat z tego śmieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi