Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Email wyslany ,zobaczymy czy mi odpowiedza :)

To jest niestandardowa sytuacja jeśli chodzi o te markę. Jestem ciekaw co Tobie odpiszą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niestandardowa sytuacja jeśli chodzi o te markę. Jestem ciekaw co Tobie odpiszą...

No chyba można tak by to delikatnie określić Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niewiele dowiemy się na ten temat od Patyka, cisza w eterze.

A email dostali bo otrzymałem zwrotny z podziękowaniem za wysłanie do nich zapytania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyślij im zdjęcie z wymiarami napewno odpiszą! ;):D

I krajem pochodzenia! ;)

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie zastanawuam sie czy nie podpisac sie .... Best Regards.  Irek Al Sad bin Majda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już do tej pory przeprosili?!

I katalog wysłali. ;)

A ciekawe co tam u Marka i pod jakim Nickiem się ukrywa. ;):D

Ale prawda brak szacunku a może im wstyd za swoje produkty.

Edytowane przez szwed

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że wieści nie ma żadnych co do białego złota...

Zaintrygowała mnie też firma F.P. Journe i trochę namieszała w mojej głowie co do wyboru zegarka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zastanowienia, all the way Octa Automatic, mój kumpel miał więc i ja miałem przez krótki czas.

5296 nie umywa się do Octy, takie jest moje zdanie i nic nie jest w stanie tego zmienić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Szkoda, że wieści nie ma żadnych co do białego złota...

Jeżeli masz wątpliwości co do białego złota, to warto wziąć pod uwagę referencję 5296R-001. Różowe złoto dobrze współgra ze srebrno-szarą kolorystyką tarczy, wpadającymi w czerń indeksami oraz niebieskimi wskazówkami. Całość jest ładnie skontrastowana i nie sprawia wrażenia mdłej. Calatrava z sektorową tarczą to nieprzeciętny zegarek nawiązujący do historii kolekcji sięgającej 1932 roku w postaci modelu Ref. 96 SC. Tak więc moim zdaniem jest to doskonały wybór dla świadomych klientów.

Zaintrygowała mnie też firma F.P. Journe i trochę namieszała w mojej głowie co do wyboru zegarka...

W ogóle mnie to nie dziwi. Jednakże niezależnie od tego czy wybierzesz zegarek Patek Philippe czy F.P. Journe, to w obu przypadkach dokonasz właściwego wyboru. Powodzenia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy ponownie Mariusz :)

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz wątpliwości co do białego złota, to warto wziąć pod uwagę referencję 5296R-001. Różowe złoto dobrze współgra ze srebrno-szarą kolorystyką tarczy, wpadającymi w czerń indeksami oraz niebieskimi wskazówkami. Całość jest ładnie skontrastowana i nie sprawia wrażenia mdłej. Calatrava z sektorową tarczą to nieprzeciętny zegarek nawiązujący do historii kolekcji sięgającej 1932 roku w postaci modelu Ref. 96 SC. Tak więc moim zdaniem jest to doskonały wybór dla świadomych klientów.

W ogóle mnie to nie dziwi. Jednakże niezależnie od tego czy wybierzesz zegarek Patek Philippe czy F.P. Journe, to w obu przypadkach dokonasz właściwego wyboru. Powodzenia! :)

Witam. Ze względu na mój wiek i upodobania to jeśli chodzi o firmę Patek Philippe - w grę wchodzi tylko 5296G/R 001 - przyznam że wpływ miało również Twoje opracowanie na temat tej referencji - dzięki temu zgłębiłem temat...Myślę, że to różowe złoto jest ok i rzeczywiście mniej bym się "męczył" z materiałem koperty;)...

Co do F.P. Journe - piękne zegarki, bardzo mi się podobają ale słyszałem ( sam niestety nie mialem okazji porównać), że jednak mechanizmy Patka są lepiej wykonane. Historia marki  też  dla mnie ma znaczenie a tu wygrywa Patek. Ciśnienia nie mam więc spokojnie będę bił się z myślami co wybrać...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... że jednak mechanizmy Patka są lepiej wykonane.

A moglbys rozwinac?  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Witamy ponownie Mariusz :)

Witam serdecznie.  :)

Witam. Ze względu na mój wiek i upodobania to jeśli chodzi o firmę Patek Philippe - w grę wchodzi tylko 5296G/R 001 - przyznam że wpływ miało również Twoje opracowanie na temat tej referencji - dzięki temu zgłębiłem temat...Myślę, że to różowe złoto jest ok i rzeczywiście mniej bym się "męczył" z materiałem koperty;)...

Co do F.P. Journe - piękne zegarki, bardzo mi się podobają ale słyszałem ( sam niestety nie mialem okazji porównać), że jednak mechanizmy Patka są lepiej wykonane. Historia marki  też  dla mnie ma znaczenie a tu wygrywa Patek. Ciśnienia nie mam więc spokojnie będę bił się z myślami co wybrać...

Dziękuję, miło mi, że artykuł przypadł Ci do gustu. Myślę, że w temacie Calatravy możesz mi zaufać, bo opisywałem zegarek na który wydałem własną kasę, a nie taki, który otrzymałem do recenzji. Twój wybór zapewne będzie podyktowany indywidualnymi kryteriami doboru i jeżeli nadal jesteś na etapie poszukiwań, to warto wziąć też pod uwagę Breguet Ref. 7727, A. Lange & Söhne Richard Lange, A. Lange & Söhne Saxonia Moonphase, Vacheron Constantin Overseas Dual Time Ref. 7900V. Ja zdecydowałem się na Calatravę Ref. 5296R-001 z kilku powodów. Po pierwsze, chciałem wrócić do zegarków klasycznych. Po drugie, chciałem kupić model dobrze ugruntowany w historii firmy, której dotyczy. Ponadto chciałem mieć w zegarku manufakturowy mechanizm i chciałem, aby firma miała konkretne powiązania z Polską - historyczne lub współczesne. Szczególnie patriotyczne kwestie odgrywały w moim wyborze istotną rolę. Wybór mógł być tylko jeden - Patek Philippe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna konkurencja dla klasycznego Cellini. 5107, piękny zegarek. 6276498abba641fc7753c0ab0ea32604.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Cześć Mariusz ! miło ,że wróciłeś. :D

Dzięki serdeczne.  :)

Fajna konkurencja dla klasycznego Cellini. 5107, piękny zegarek.

Też lubię referencję 5107, choć dla mnie ideałem zegarka najbardziej klasycznego spośród klasycznych w kolekcji Patek Philippe jest Calatrava Ref. 5227. 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda 5277 jest jeszcze ciekawszy, choć ze względu na rozmiar i grubość jest to dla mnie bardziej casualowy model od powyższego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglbys rozwinac?  :rolleyes:

Elementy mechanizmu Patka są robione z większą starannością niż te w F.P.Journe - ale jeszcze raz pisze - sam tego stwierdzić niestety nie mogę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotykasz ciekawego tematu . Może jakieś źródło informacji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotykasz ciekawego tematu . Może jakieś źródło informacji ?

Na razie to opinia znajomego mojego znajomego i opracowania w internecie...nie obędzie się raczej bez bezpośredniej konfrontacji na żywo tych dwóch firm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz podać źródło tych opracowań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O proszę, temat wywołał pewne zainteresowanie pomimo oczywistego faktu, że z punktu widzenia pasków, zapięć i wygody poziom wykończenia mechanizmu nie ma fizycznego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że również mnie to zaintrygowało. Gdybym miał zgadywać, raczej postawiłbym na mechanizmy F. P. Journe, jako lepiej wykonane.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Przyznam, że również mnie to zaintrygowało. Gdybym miał zgadywać, raczej postawiłbym na mechanizmy F. P. Journe, jako lepiej wykonane.

Mnie intrygują tego typu przypuszczenia.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie intrygują tego typu przypuszczenia.  :)

He he. Moje czy kolegi Lukasz2321?

Pamiętam, że jakiś czas temu oglądaliśmy grafikę, która przedstawiała stopień wykończenia w dużym powiększeniu. Dwa najdokładniej wykonane to był Patek i Philip Dufour. Z czego ten drugi był "idealniejszy" :) Więc pomyślałem, że tam na szczycie niezależnych, np. F. P. Journe czy Laurent Ferrier to też jest taki szczebel wyżej od już genialnego poziomu Patka :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi