Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomaliusz

Casio do kwadratu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A może mi ktoś wyjaśnić, bo naszła mnie jeszcze jedna refleksja o co jest Halo, że jest wyświetlacz MIP, przecież GDB-200 ma już z dobre 2lata a nawet nie chce mi się sprawdzać czy to był pierwszy zegarek, ake chyba nie był...

45 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

MIP nie ma co się jarać, w końcu w Casio to nie nowość - mam w DW-H5600 🙂 MIPy wkłada też Citizen. No i cała masa choćby w Garminach i tym podobnych.

Fajnie ze można zmienić wygląd cyfr na te znane z TN i STN. W moim DW nie można 😞 Ale mogliby dać zmianę z pozytywa na negatyw i odwrotnie.

Sorry, dopiero zauważyłem, umknął mi post przez powiadomienie o kolejnym wpisie.

P.S. to jak negatyw i pozytyw MIP w Casio jest zrobiony - to by była tylko kwestia softu ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pierwszy MIP to był w Rangemanie GPR-B1000..?

Nie, negatyw/pozytyw to nie kwestia programowa. To domyślne ustawienie polaryzacji a z racji oszczędności zasilania - włączonych ma być jak najmniej elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

MIP pobiera energię tylko przy zmianie polaryzacji piksela. Nie ma znaczenia czy ekran jest czarny z bialymi literami/cyframi czy odwrotnie. To kwestia softu jak jest ustawiony i szkoda, że użytkownik nie ma mozliwości zmiany tylko jest to narzucone przez producenta.

Np w Citizenie w zależności od funkcji wyswietlacz aby coś zakomunikować użytkownikowi w niektórych przypadkach zmienia się z czarnego z białymi cyframi (taki jest domyślny przy wyświetlaniu informacji) w bialy z czarnymi cyframi.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem dopóki nie doczytałem. Nawet podpowiedzi AI tak mylnie sugerują dopóki nie zapytasz wprost, czy MIP wymaga zasilania do podtrzymania obrazu. Generalnie chodzi o to, że MIP to nie jest e-ink tylko raczej „wyświetlacz jest jednocześnie pamięcią karty graficznej” i faktycznie CPU ustawia element jak chce i zapomina o nim do następnej zmiany ale utrzymanie go w stanie „włączony” kosztuje energię. Im więcej zapalonych tym więcej energii na to idzie. Wiec teoretycznie można zrobić pozytyw/negatyw programowo ale w jednej z opcji jest to krańcowo nieekonomiczne energetycznie. Stąd Casio ma wersje negatyw i pozytyw z użyciem ustawienia polaryzacji.

Citizen zdecydował, że do ważnych informacji chwilę może być kosztownie i robi programowo negatyw. Poza tym zarówno Casio jak i Citizen gaszą te wyświetlacze w trybie oszczędzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, SurferTM napisał(-a):

Też tak myślałem dopóki nie doczytałem. Nawet podpowiedzi AI tak mylnie sugerują dopóki nie zapytasz wprost, czy MIP wymaga zasilania do podtrzymania obrazu. Generalnie chodzi o to, że MIP to nie jest e-ink tylko raczej „wyświetlacz jest jednocześnie pamięcią karty graficznej” i faktycznie CPU ustawia element jak chce i zapomina o nim do następnej zmiany ale utrzymanie go w stanie „włączony” kosztuje energię. Im więcej zapalonych tym więcej energii na to idzie. Wiec teoretycznie można zrobić pozytyw/negatyw programowo ale w jednej z opcji jest to krańcowo nieekonomiczne energetycznie. Stąd Casio ma wersje negatyw i pozytyw z użyciem ustawienia polaryzacji.

Citizen zdecydował, że do ważnych informacji chwilę może być kosztownie i robi programowo negatyw. Poza tym zarówno Casio jak i Citizen gaszą te wyświetlacze w trybie oszczędzania.

Kolego, a zrób proszę ten test wyświetlacza z Menu serwisowego / MIP pokazanego na filmiku czy jednak Casio nie uszczęśliwia nas na siłę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, SurferTM napisał(-a):

Robiłem ale co to zmienia?

Jeżeli wskakuje biały a podejrzewam, że tak to mamy pierwszą odpowiedź, że steruje tym soft. Więc czy zegarek który pokazałem na swoich zdjęciach BZ5000GD z wyświetlaczem firmowo w pozytywnie ma jakaś folię odwracająca polaryzację aktywnych pikseli poddaję pod wątpliwość.

11 godzin temu, SurferTM napisał(-a):

Chyba pierwszy MIP to był w Rangemanie GPR-B1000..?

Nie, negatyw/pozytyw to nie kwestia programowa. To domyślne ustawienie polaryzacji a z racji oszczędności zasilania - włączonych ma być jak najmniej elementów.

Może i coś tam dali, że ma taką poświatę tęczy i są to inne modele części serwisowej, ale nie ma to wpływu na to jak wyświetlają godzinę, pozytyw / negatyw.

Żeby nie było, że rozbierając moduł i zamieniając płytkę scaloną uzyska się zmianę wyświetlania.

Czyli steruje tym EPROM.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@TomG80 jak to jest w/g twojej wiedzy ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OK, jest chwilka czasu to może jakoś zbiorę do kupy, żebyśmy wszyscy mogli skorzystać:

Przede wszystkim tak, Casio Rangeman GPR-B1000 miał display typu MIP:

https://casiofanmag.com/g-shock/mip-lcd/

i tu cytat: "he GPR-B1000 was the first Casio MIP watch to be introduced back in 2018."

Co do zasady działania, jeden z opisów MIP:

https://review-displays.co.uk/mip-displays-and-how-they-work/

Zwłaszcza ciekawe są opisy jak światło przechodzi przez warstwy ekranu i w przypadku MIP światło przechodzi przed polaryzer tylko 2 razy (w przypadku LCD - 4 razy) i stąd mamy taki fajny kontrast i "niskoleżące" szczegóły (w przypadku LCD elementy jakby się unoszą, nawet czasami rzucają cień przy silnym świetle).

Wg powyższego opisu wynika, że pamięć pixeli to pamięć typu SRAM, a więc opis pasuje stąd:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_statyczna

i tu cytat: "(...) pamięć SRAM przechowuje dane tak długo, jak długo włączone jest zasilanie (...)".

Plus cytat z poprzedniego linku: "This results in low power consumption for static images down to 5µW. By the power-saving pixel selection method, only the selected pixels are driven" i mamy wniosek następujący:

- brak zasilania i wszystko gaśnie (w przypadku e-paper/e-ink jak wyłączysz zasilanie, to ostatni obraz pozostaje widoczny)

- algorytm optymalizacji zasilania (podtrzymania SRAM) zakłada, że zasilane są tylko komórki ustawione / zapalone; zapotrzebowanie prądowe jest jednak bardzo niewielkie ALE oznacza, że fakt, więcej pixeli ustawionych = więcej prądu na podtrzymanie.

Wynika z powyższego, że faktycznie CASIO chyba trochę przesadza i w sumie można by mieć negatyw / pozytyw wg uznania, zmieniany programowo. Jak pokazuje jednak ten filmik, moduł zawsze wyświetla to samo a negatyw / pozytyw to kwestia podmiany wyświetlacza:

p.s. mam też GPR-B1000 i widać, że tam proces przeprogramowania pixeli on/off jest dłuższy niż w przypadku GMW-BZ5000 - wręcz widać, jak zmiana obrazu się "przelewa" z góry na dół. Ot, nowa generacja...

Edytowane przez SurferTM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja jeszcze tyko dodam - tak, wyświetlacz ma polaryzację, jaką? - widać jak jest wyłączony np w trybie oszczędzania energii (funkcja PS). Tak, wyświetlacz musi mieć zasilanie aby cokolwiek wyświetlał - uznałem to za oczywistość. Natomiast czy negatyw zamienimy softowo w pozytyw i na odwrót nie ma znaczenia z punktu energetycznego - wyświetlacz trzeba podtrzymać - całą elektronikę w tym pamięć też. Natomiast ile tam będzie pikseli w "pozytywie" a ile w "negatywie" to nie ma kompletnie znaczenia. Więc czy sobie zrobimy z pozytywa negatyw czy z negatywa pozytyw to nie ma znaczenia pod względem energetycznym, gdyż "strzał energetyczny" nastąpi raz podczas zmiany - tzn pamięć, mikrokontroler itd będzie zjadać mniej więcej tyle samo energii, bo zmieniając sekundy będzie zużywać energię na zmianę piksela/pikseli niezależnie czy z pozytywu na negatyw, czy z negatywu na pozytyw.

W MIP wyeliminowane jest odświeżanie wykonywane przez układ sterujący, dlatego potocznie mówi się, że nie zużywają one energii podczas spoczynku, a zużywają przy zmianie obrazu - jest to uproszczenie.

MIP powstał właśnie po to, aby konkurować z elektronicznym papierem EDP. Stan ciekłego kryształu jest zapamiętywany w komórce pamięci sterującej "diverem" piksela - stan piksela jest przechowywany w pamięci podręcznej wyświetlacza i nie trzeba go odświeżać. Statyczny pobór mocy jest taki sam niezależnie od wyświetlanego obrazu, moc wzrasta tylko podczas dynamicznej zmiany obrazu (przeciwnego wysterowania piksela).

Także kompletnie nie ma to znaczenia czy Casio pozwoli użytkownikowi na zmianę obrazu z negatywu na pozytyw - nic to energetycznie nie zmienia.

Jako ciekawostka - istnieją kolorowe (RGB) wyświetlacze MIP.

Mam nadzieje że nie zamotałem 😄 

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, SurferTM napisał(-a):

OK, jest chwilka czasu to może jakoś zbiorę do kupy, żebyśmy wszyscy mogli skorzystać:

Przede wszystkim tak, Casio Rangeman GPR-B1000 miał display typu MIP:

https://casiofanmag.com/g-shock/mip-lcd/

i tu cytat: "he GPR-B1000 was the first Casio MIP watch to be introduced back in 2018."

Co do zasady działania, jeden z opisów MIP:

https://review-displays.co.uk/mip-displays-and-how-they-work/

Zwłaszcza ciekawe są opisy jak światło przechodzi przez warstwy ekranu i w przypadku MIP światło przechodzi przed polaryzer tylko 2 razy (w przypadku LCD - 4 razy) i stąd mamy taki fajny kontrast i "niskoleżące" szczegóły (w przypadku LCD elementy jakby się unoszą, nawet czasami rzucają cień przy silnym świetle).

Wg powyższego opisu wynika, że pamięć pixeli to pamięć typu SRAM, a więc opis pasuje stąd:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_statyczna

i tu cytat: "(...) pamięć SRAM przechowuje dane tak długo, jak długo włączone jest zasilanie (...)".

Plus cytat z poprzedniego linku: "This results in low power consumption for static images down to 5µW. By the power-saving pixel selection method, only the selected pixels are driven" i mamy wniosek następujący:

- brak zasilania i wszystko gaśnie (w przypadku e-paper/e-ink jak wyłączysz zasilanie, to ostatni obraz pozostaje widoczny)

- algorytm optymalizacji zasilania (podtrzymania SRAM) zakłada, że zasilane są tylko komórki ustawione / zapalone; zapotrzebowanie prądowe jest jednak bardzo niewielkie ALE oznacza, że fakt, więcej pixeli ustawionych = więcej prądu na podtrzymanie.

Wynika z powyższego, że faktycznie CASIO chyba trochę przesadza i w sumie można by mieć negatyw / pozytyw wg uznania, zmieniany programowo. Jak pokazuje jednak ten filmik, moduł zawsze wyświetla to samo a negatyw / pozytyw to kwestia podmiany wyświetlacza:

p.s. mam też GPR-B1000 i widać, że tam proces przeprogramowania pixeli on/off jest dłuższy niż w przypadku GMW-BZ5000 - wręcz widać, jak zmiana obrazu się "przelewa" z góry na dół. Ot, nowa generacja...

Ai / Gemini podsumowało to tak:

1.Dlaczego Casio robi to "folią", a nie tylko softem?

Choć mogliby to robić w 100% programowo (jak Garmin), stosowanie fizycznej polaryzacji w negatywie ma dwie zalety dla Casio:

• Głębia czerni: Fizycznie "odwrócony" polaryzator często daje głębszą, bardziej nasyconą czerń niż ekran pozytywowy, który musi "wymusić" czerń programowo.

• Identyfikacja wizualna: Dla Casio model z negatywem to często inny numer katalogowy i konkretny design. Fizyczne zablokowanie tej opcji na poziomie hardware'u sprawia, że produkt jest spójny z założonym wyglądem nawet po wyłączeniu.

2. Eksperyment z filmu – dlaczego dodanie kolejnej folii nie zadziałało?

Na filmie widać moment [22:50], gdzie autor przykłada własną folię polaryzacyjną i nic się nie zmienia. Dzieje się tak, ponieważ:

• Ekran ma już wbudowaną grubą warstwę polaryzatora na froncie.

• Dodanie kolejnej warstwy na wierzch bez usunięcia tej oryginalnej zazwyczaj nie odwraca kolorów, a jedynie przyciemnia obraz lub zmienia jego odcień.

Podsumowanie

W Twoim G-Shocku z wyświetlaczem MIP:

1. Negatyw jest "zaszyty" w fizyce polaryzatora – dlatego ekran jest czarny nawet bez prądu [42:28].

2. Elektronika "odwraca" stan tylko dla jasnych cyfr, aby przepuściły światło.

3. To przeciwieństwo Garmina, gdzie ekran bez prądu zazwyczaj robi się jasny, bo tam priorytetem jest uniwersalność i czytelność pozytywowa.

Casio po prostu buduje te moduły jako "wyspecjalizowane" – albo kupujesz wersję jasną, albo ciemną, a ich fizyczna budowa (warstwy polaryzacyjne) wspiera ten konkretny wybór.

40 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Ja jeszcze tyko dodam - tak, wyświetlacz ma polaryzację, jaką? - widać jak jest wyłączony np w trybie oszczędzania energii (funkcja PS). Tak, wyświetlacz musi mieć zasilanie aby cokolwiek wyświetlał - uznałem to za oczywistość. Natomiast czy negatyw zamienimy softowo w pozytyw i na odwrót nie ma znaczenia z punktu energetycznego - wyświetlacz trzeba podtrzymać - całą elektronikę w tym pamięć też. Natomiast ile tam będzie pikseli w "pozytywie" a ile w "negatywie" to nie ma kompletnie znaczenia. Więc czy sobie zrobimy z pozytywa negatyw czy z negatywa pozytyw to nie ma znaczenia pod względem energetycznym, gdyż "strzał energetyczny" nastąpi raz podczas zmiany - tzn pamięć, mikrokontroler itd będzie zjadać mniej więcej tyle samo energii, bo zmieniając sekundy będzie zużywać energię na zmianę piksela/pikseli niezależnie czy z pozytywu na negatyw, czy z negatywu na pozytyw.

W MIP wyeliminowane jest odświeżanie wykonywane przez układ sterujący, dlatego potocznie mówi się, że nie zużywają one energii podczas spoczynku, a zużywają przy zmianie obrazu - jest to uproszczenie.

MIP powstał właśnie po to, aby konkurować z elektronicznym papierem EDP. Stan ciekłego kryształu jest zapamiętywany w komórce pamięci sterującej "diverem" piksela - stan piksela jest przechowywany w pamięci podręcznej wyświetlacza i nie trzeba go odświeżać. Statyczny pobór mocy jest taki sam niezależnie od wyświetlanego obrazu, moc wzrasta tylko podczas dynamicznej zmiany obrazu (przeciwnego wysterowania piksela).

Także kompletnie nie ma to znaczenia czy Casio pozwoli użytkownikowi na zmianę obrazu z negatywu na pozytyw - nic to energetycznie nie zmienia.

Jako ciekawostka - istnieją kolorowe (RGB) wyświetlacze MIP.

Mam nadzieje że nie zamotałem 😄 

Mariusz, chyba do końca nie tak, aczkolwiek marginalnie:

1. Stan "Wzbudzony" vs "Spoczynkowy"

Większość ekranów MIP stosowanych w zegarkach (np. przez Garmina) jest zaprojektowana tak, aby ich naturalnym stanem był kolor jasny (odbijający światło).

• Biały/Jasny piksel: Ciekłe kryształy są w stanie spoczynku. Nie trzeba przykładać do nich napięcia, aby przepuszczały światło odbite od tła.

• Czarny piksel: Aby piksel stał się czarny, elektronika musi "skręcić" ciekłe kryształy za pomocą pola elektrycznego, by zablokowały światło.

W technologii MIP, dzięki wbudowanej pamięci SRAM w każdym pikselu, energia jest potrzebna głównie do zmiany stanu (przejścia z białego na czarny i odwrotnie). Jednak utrzymanie stanu "blokowania światła" (czerni) wymaga utrzymania minimalnego potencjału elektrycznego, który w skali całego ekranu jest marginalnie wyższy niż przy "otwartych" pikselach.

2. Kiedy ta różnica jest odczuwalna?

Różnica w zużyciu energii między czarnym a białym tłem jest w praktyce niezauważalna dla użytkownika z dwóch powodów:

• Skala mikro: Mówimy o poborze prądu rzędu mikrowatów ($\mu W$). Nawet jeśli tryb negatywowy zużywa o 5-10% więcej energii na sam proces "trzymania" koloru, to w porównaniu do zużycia energii przez GPS, czujnik tętna czy Bluetooth, jest to wartość pomijalna.

• Podświetlenie (Backlight): To tutaj kryje się prawdziwa różnica. Ekran w negatywie (białe cyfry na czarnym tle) ma mniejszą powierzchnię odbijającą światło. W ciemniejszych pomieszczeniach szybciej uznasz, że jest nieczytelny i włączysz podświetlenie – a to ono jest największym "pożeraczem" baterii w zegarku.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.01.2026 o 19:25, Burns napisał(-a):

Ja już po i już wszystko wiem. Ciekawe co będzie w recenzji Tomka, ale moja opinia w dwóch zdaniach jest następująca:

• wyświetlacz MIP fajna a raczej ciekawa rzecz, ale to nie tak, że miażdży STN,
  • brakuje przełomu w funkcjach, to nadal Casio jakie znamy od dekad,
  • było jasno więc zasłaniając ręką podświetlanie wydawało się jakieś żenujące,
  • I najważniejsze; jak ktoś nie ma stalowej kości "fullmetal" warto wziąć pod rozwagę V2. Jak ktoś ma poprzednie wersje V1, raczej to niewiele wniesie i zmieni w życiu. Ochłonąłem.

IMG20260105191208.jpg

IMG20260105191212.jpg

IMG20260105191241.jpg

IMG20260105191252.jpg

IMG20260105191304.jpg

Właśnie pozbyłem się stalowego GMW-B5000 i szukam czegoś w czerni, może wypuszczą wersję z pozytywem.

Ewentualnie pójdę w klasykę GW-5000.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez lata w wersji black
Nie wiedziałem, że jeszcze części można do tego kupić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy bransoleta z GW B5600 podejdzie plug&play do GW M5610?

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim ,mam pytania odnośnie GW-5000U-1ER ./

1.Jak z  z jakością wyświetlacza ,tz .czy nie jest zbyt wyblakły ,mam gw 9400 to pod pewnym kontami jest bardzo wyblakły .Ten model jest dość drogi  oczekiwałbym dobrej jakości .

2.  To małe okienko  ma inne funkcje  czy tylko pokazuje  dzień i miesiąc ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem przez lata w wersji black
Nie wiedziałem, że jeszcze części można do tego kupić...

Też byłem w szoku, dlatego zamówiłem. Na forum koledzy podpowiedzieli inter-watch z Wrocławia no i jest od wczoraj nowiutki i lśniący. Niestety koperta jest z jakiegoś tworzywa i ta farba, to taka powloka ala metalowa, która przy obiciu po prostu odpada i można ją zdrapywać. Pamiętam jak za gówniarza zdrapywałem kolejne kawałki, bo odchodziły. Szkoda, że nie jest metalowa. Raczej egzemplarz do ponoszenia na godzinę dziennie, bo szkoda znowu go obić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, czy bransoleta z GW B5600 podejdzie plug&play do GW M5610?

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, jak najbardziej.
Cześć wszystkim ,mam pytania odnośnie GW-5000U-1ER ./
1.Jak z  z jakością wyświetlacza ,tz .czy nie jest zbyt wyblakły ,mam gw 9400 to pod pewnym kontami jest bardzo wyblakły .Ten model jest dość drogi  oczekiwałbym dobrej jakości .
2.  To małe okienko  ma inne funkcje  czy tylko pokazuje  dzień i miesiąc ? 
Wyświetlacz, jak i cały moduł jest dokładnie taki sam, jak w GW-M5610U-1, czyli kąty widzenia bez rewelacji. Nie jest to wyświetlacz STN, a zwykły TN, dlatego pod niektórymi kątami rewelacji nie będzie.
W okienku w trybie timekeepingu masz datę, a w stoperze i timerze masz bieżący czas.
Jeśli chciałbyś zapoznać się szczegółowo z funkcjami tego modelu, jak i różnicami względem poprzednika GW-5000-1, to na przykładzie GW-M5610U-1BER vs GW-M5610-1BER popełniłem niegdyś takie materiały:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Taki kwadracik po wymianie koperty i bransolety 😉

IMG_9704.jpeg

IMG_9705.jpeg

IMG_9706.jpeg

IMG_9707.jpeg

IMG_9701.jpeg

IMG_9702.jpeg

👍👍👍

2 godziny temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Też byłem w szoku, dlatego zamówiłem. Na forum koledzy podpowiedzieli inter-watch z Wrocławia no i jest od wczoraj nowiutki i lśniący. Niestety koperta jest z jakiegoś tworzywa i ta farba, to taka powloka ala metalowa, która przy obiciu po prostu odpada i można ją zdrapywać. Pamiętam jak za gówniarza zdrapywałem kolejne kawałki, bo odchodziły. Szkoda, że nie jest metalowa. Raczej egzemplarz do ponoszenia na godzinę dziennie, bo szkoda znowu go obić emoji846.png

Dostał drugi życie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpada i można ją zdrapywać.

Dlatego wybrałem black. Poza tym, ja nigdy nie przepadałem za designem w stylu "terminatora"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi