Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kchrapek

DYSKUSJE O WSZYSTKIM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Blunio

Wszystkie sprawy budzące wątpliwość moderatorów powinny być załatwiane z osobą wystawiającą dany zegarek ..

A zrobiono dokładnie odwrotnie. Wygląda na to, ze jeden gość zawinił a ukarani zostali wszyscy. :wacko:

Albo po prostu potrzebny był pretekst aby zlikwidować ruski bazarek. Przyczyny poznamy wkrótce. Można domniemywać że wszystko dzieje się oczywiście dla naszego dobra, bo jakże by inaczej :unsure:

Edytowane przez Blunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - dyskusja powinna być merytoryczna i spokojna

Jeszcze raz tutaj napiszę,że trzymajmy się regulaminu a wszystko będzie dobrze .. nie chciałbym ponownie wkraczać z karzącą ręką sprawiedliwości :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Siedzimy, nic się nie dzieje, gadamy, piwko pijmy, o niczym, siedzimy, nic się nie dzieje, nuda po prostu przerwa jaka czy coś... No szkoda że cię nie ma bo byś se usiadł z nami, pogadał..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojska rosyjskie mają stacjonować obok wojsk ONZ. Dowódca wojsk rosyjskich mówi do żołnierzy:
- Francuzi wymieniają bieliznę co tydzień. Anglicy wymieniają bieliznę co trzy dni. Amerykanie wymieniają bieliznę co dwa dni. Wy będziecie wymieniać codziennie. Po chwili dodaje: A kto z kim będzie zmieniać, to już sami sobie ustalicie.

:) 

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór

Panowie jest tu nowy, ale czytając Waszą dyskusję zastanawiam się skąd ta g... o burza. Do niedawna to forum składało się z ludzi o wspólnej pasji, a teraz mam wrażenie że przez kilku ludzi w tym gronie którzy za wszelką cenę chcą udowodnić że mają rację to forum sięgnie dna. Panowie zastanówcie się po co się spierać. Dla mnie jest jasne administrator ma swoje prawa i obowiązki, można z jego decyzjami się niezgadzać, ale należy z nim konstruktywne rozmawiać. Proponuję skończyć już ten temat i zamiast się wzajemnie obrażać poczekać na decyzję administratorów i ewentualnie zastanowić się jak moglibyśmy poprawić działanie działu kupię - sprzedam (jeżeli wróci). Jeszcze raz apeluje do najbardziej aktywnych użytkowników w tej dyskusji by się zastanowili co chcą tą dyskusją osiągnąć. Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojska rosyjskie mają stacjonować obok wojsk ONZ. Dowódca wojsk rosyjskich mówi do żołnierzy:

- Francuzi wymieniają bieliznę co tydzień. Anglicy wymieniają bieliznę co trzy dni. Amerykanie wymieniają bieliznę co dwa dni. Wy będziecie wymieniać codziennie. Po chwili dodaje: A kto z kim będzie zmieniać, to już sami sobie ustalicie.

:) 

dobrze że jest pogrubiona czcionka przynajmniej wiadomo kiedy jest "śmiesznie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrozumiałeś podtekst.... :)

No i jak tu rozmawiać jak na post, propozycję, jedna osoba rozumie (@kchrapek) , inni szukają nie wiadomo czego, a reszta czeka w milczeniu na rozwój sytuacji.....na "z góry ustalonych pozycjach" ^_^

Zasugerował @kchrapek, to samo zrobiłem ja, no i gdzie ta merytoryczna dyskusja na temat bazarku, gdzie propozycje zasad działania itd?

Gdzie Ci prezesi spółek, członkowie rad nadzorczych, dyrektorzy o których wspominał kolega @Paweł Bury, na posiedzeniach? :)

Zadecydować za was, bez was, znów będziecie niezadowoleni i podniesiecie larum......

Czekamy na propozycję, konstruktywne, do klawiatury panowie...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, teraz ja nie rozumiem. Pisaliśmy to było źle, bo robiliśmy (popularną ostatnio) "gównoburzę"... Teraz czekamy na info to też źle.

Ja już zaproponowałem rozwiązanie - oferty (po przywróceniu bazarku radzieckiego) niespełniające wymogów lub mające nierzetelny opis mogłyby być czasowo ukrywane dla użytkowników, do czasu załatwienia (za pośrednictwem PW!!!) sprawy. Później wystarczyłoby je "upublicznić" i po kłopocie. Bez zbędnych wywodów.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zrobić wytyczne do uzupełnienia przez sprzedającego :

Stan koperty-

Stan tarczy-

Stan szkła -

Koronka

Wskazówki

Mechanizm - stan oryginalności i sprawności - jeżeli była mowa o kasowaniu składaków

Do tego krótki rzetelny opis przez wystawiającego.

Edytowane przez Rybak1979GSL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, włączę się i ja. Choć jestem tu ciągle greenhood - nie zrozumiał kolega ani chęci rozładowania presure ani treści międzywierszowych... szkoda.

Powstały niezłe zakwasy i faktycznie mam wrażenie, że też brak chęci rozwiązania problemu... Kolejne, choć coraz rzadsze "ciupagi" nie rozwiążą tej kwestii. A brak "bazarku" utyskuje niejednemu, nie tyle bazarku ale całej fantastycznej platformy wymiany doświadczeń, rozmów, żartów..

Z drugiej strony nie rozumiem zastosowania "odpowiedzialności zbiorowej", ktoś tam komuś za kołnierz zaszedł... ale czemu karać 99% społeczności, która funkcjonowała rzetelnie i grzecznie - może nawet nie do końca znając regulamin (mła).

Czy nie ma narzędzi aby "wyciszyć" do wyjaśnienie ;) gorących forumowiczów, a innym dać możność surfować po przyjemnych treściach tego podforum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rybak chyba wystarczające minimum do sprzedaży.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-

Edytowane przez ql3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedający nie powinien oceniać swojego zegarka, tylko pisać prosto z mostu i zwięźle że zegarek ma zarysowania na kopercie, ubytki chromu, pęknięcia/rysy na szkle, etc. Tak jak to wyglądało przy większości ofert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Walther87

Akurat Tobie nie trzeba tłumaczyć jak wygląda merytoryczna dyskusja :) , a wcześniejsze, delikatnie mówiąc, odbiegały od kulturalnej wymiany zdań ....

oferty (po przywróceniu bazarku radzieckiego) niespełniające wymogów lub mające nierzetelny opis mogłyby być czasowo ukrywane dla użytkowników, do czasu załatwienia (za pośrednictwem PW!!!) sprawy.

To jest nie do przyjęcia, z doświadczenia, zegarek z malowaną tarczą, moja prośba pw o zmianie treści ogłoszenia z 100% oryginalny na tarcza po renowacji, odpowiedzi po kilkugodzinnej wymianie zdań  " nie zmienię i co mi zrobisz?"

Sytuacje podobne są na porządku dziennym, po 20, 50 razie, piszesz raz przy ewidentnym przekłamaniu, brak reakcji, oferta usuwasz.

Nawet przy rzeczonym zegarku , który wywołał burzę, oferent upierał się do końca że wg Niego stan jest bardzo dobry, a wszyscy widzieli że nie był...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy niestety ma inny odbiór i niektórzy chcą coś ugrać dla siebie...

Dlatego według mnie powinen być może swojego rodzaju formularz do obowiązkowego uzupełnienia tak jak zaproponowałem wyżej :

Koperta

Tarcza

Szkło

Wskazówki

Mechanizm

Uzupełnienie obowiązkowe - dotyczy zarówno stanu wizualnego opisywanego elementu jak i jego oryginalności- zawsze można wpisać, ze nie jestem pewien czy koperta czy tarcza jest ori

Nie chodzi mi o słowa stan bdb czy dobry tylko :

Koperta posiada rysy z boku czy wytarcia przy koronce.

Tarcza ma rysę od wskazówki itd

Ocenę według kategorii bdb db dostateczny pozostawmy potencjalnemu nabywcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy niestety ma inny odbiór i niektórzy chcą coś ugrać dla siebie...

Dlatego według mnie powinen być może swojego rodzaju formularz do obowiązkowego uzupełnienia tak jak zaproponowałem wyżej :

Koperta

Tarcza

Szkło

Wskazówki

Mechanizm

Uzupełnienie obowiązkowe - dotyczy zarówno stanu wizualnego opisywanego elementu jak i jego oryginalności- zawsze można wpisać, ze nie jestem pewien czy koperta czy tarcza jest ori

Nie chodzi mi o słowa stan bdb czy dobry tylko :

Ocenę według kategorii bdb db dostateczny pozostawmy potencjalnemu nabywcy.

Wszystko jest subiektywne - ktoś napisze tarcza w stanie dobrym a Ty odbierzesz ją jako stan dst... i co? znów kwas?

Uważam, że moderatorzy powinni mieć prawo do komentowania ofert, w sposób w miarę neutralny, i niech ten komentarz będzie podpięty do oferty... A sam opis przedmiotu faktycznie z szablonem - tarcza, szkło, koperta... bo co do mechanizmu nie każdy go oceni, nie mówiąc o tym, że wielu nie wie jak do niego dotrzeć.

Tylko co jak jeden moderator będzie miał takie zdanie a drugi inne... hmmm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rybak dobrze prawi. Można opracować jakiś obowiązujący formularz i wkleić go w pierwszym poście na pierwszej stronie. Wystarczy skopiować i uzupełnić a własny radosny lub smutny opis jak najbardziej można dołączyć także.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest subiektywne - ktoś napisze tarcza w stanie dobrym a Ty odbierzesz ją jako stan dst... i co? znów kwas?

Uważam, że moderatorzy powinni mieć prawo do komentowania ofert, w sposób w miarę neutralny, i niech ten komentarz będzie podpięty do oferty... A sam opis przedmiotu faktycznie z szablonem - tarcza, szkło, koperta... bo co do mechanizmu nie każdy go oceni, nie mówiąc o tym, że wielu nie wie jak do niego dotrzeć.

Tylko co jak jeden moderator będzie miał takie zdanie a drugi inne... hmmm ;)

Doczytaj do końca co napisałem

" Nie chodzi mi o słowa stan bdb czy dobry tylko :

Ocenę według kategorii bdb db dostateczny pozostawmy potencjalnemu nabywcy "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-68064-0-68142700-1510741326_thumb.jpg

Dwie wersje opisu, żadna nie właściwa.

)

wspaniały chronometr radziecki czajka; i mogę go ewentualnie zamienić na Rolsroysa Phantom z dopłatą dla mnie. Tarcza ma wspaniałe ślady mijających dziesięcioleci, koperta przypomina twarz wiekowego mędrca zadumanego nad przemijaniem stuleci. Luma Swieci jak źrenice Szatana przydeptany stopą archanioła Michała. Pasek natomiast pochodzi z sandała tejże stopy. ...

B)

Ruska czajka, tarcza podrapana, koperta porysowana, luma ledwie świeci, pasek stary, śmierdzący. Oddam za sekundnik do pobiedy z zima.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Walther87

Akurat Tobie nie trzeba tłumaczyć jak wygląda merytoryczna dyskusja :) , a wcześniejsze, delikatnie mówiąc, odbiegały od kulturalnej wymiany zdań ....

To jest nie do przyjęcia, z doświadczenia, zegarek z malowaną tarczą, moja prośba pw o zmianie treści ogłoszenia z 100% oryginalny na tarcza po renowacji, odpowiedzi po kilkugodzinnej wymianie zdań  " nie zmienię i co mi zrobisz?"

Sytuacje podobne są na porządku dziennym, po 20, 50 razie, piszesz raz przy ewidentnym przekłamaniu, brak reakcji, oferta usuwasz.

Nawet przy rzeczonym zegarku , który wywołał burzę, oferent upierał się do końca że wg Niego stan jest bardzo dobry, a wszyscy widzieli że nie był...

Fakt. Problem powstaje, gdy sprzedający odmawia współpracy ;) z moderatorem...

Wtedy pozostaje zastosowanie kary... Tak źle i tak nie dobrze. Nigdy nic nie sprzedawałem i stąd mój brak doświadczenia.

Pozostaje zatem zaproponowane przez kolegę Rybaka wprowadzenie jednolitego formularza dla wszystkich sprzedających. Kto się nie zastosuje, tego oferta wyląduje w koszu.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy po co wyważać otwarte drzwi:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?app=forums&module=forums&section=rules&f=116

Dostosować do działu radzieckie i jest:

Można się pokusić o osobny temat dla części, aby nie było bałaganu.

Co do ingerencji moda, jeśli sprzedający wpisuje 7/10, a wg moda/ów ( dobrze żeby były 2 niezależne oceny) 5/10 jest to widoczne pod ofertą i zamykamy temat dyskusji i ingerencji.

Zamiast używania modnego banowania, macie

2. Moderatorzy mogą przyznać lub odjąć użytkownikom punkty ostrzeżeń. Uzyskanie sumarycznie 10 punktów ostrzeżeń skutkuje zablokowaniem dostępu do forum.

Wtedy "kto uporczywie i nagminnie" nie stosuje się to wiadomo, w przeciwnym razie mamy taka sytuację, ze nikt nie chce pisać i jak w tych dowcipach:

Administratora systemu powołano do wojska. Stoi głuchą nocą na warcie i nagle widzi majacząca w ciemnościach sylwetkę.
- Hasło! - woła admin.
Odpowiada mu cisza.
- Hasło! - woła ponownie admin.
Znowu cisza.
- Hasło! - woła raz jeszcze.
Po trzykrotnym wezwaniu bez odpowiedzi, admin ściąga z ramienia kałasznikowa. Krótka seria, sylwetka upada.
- User unknown. Access denied... - mruczy do siebie zadowolony administrator...

Rozmawia administrator z moderatorem.
- ej słyszałeś, ludzie dobrze o nas mówią.
- ale kto dokładnie?
- jak to kto? Ty o mnie a ja o tobie

Jak się nazywa ulubiona dyscyplina sportu stereotypowych, czyli złych adminów?
Badminton...

Edytowane przez timegoesby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrozumiałeś podtekst.... :)

No i jak tu rozmawiać jak na post, propozycję, jedna osoba rozumie (@kchrapek) , inni szukają nie wiadomo czego, a reszta czeka w milczeniu na rozwój sytuacji.....na "z góry ustalonych pozycjach" ^_^

Zasugerował @kchrapek, to samo zrobiłem ja, no i gdzie ta merytoryczna dyskusja na temat bazarku, gdzie propozycje zasad działania itd?

Gdzie Ci prezesi spółek, członkowie rad nadzorczych, dyrektorzy o których wspominał kolega @Paweł Bury, na posiedzeniach? :)

Zadecydować za was, bez was, znów będziecie niezadowoleni i podniesiecie larum......

Czekamy na propozycję, konstruktywne, do klawiatury panowie...

Jeszcze Arabowie - oni też gdzieś tam w którymś poście mignęli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mod mode:

Proszę nie zwracać uwagi na powyższy post uwagi, a kolegę @Paweł Bury prosimy o nie przeszkadzanie, tu się pracuje......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi