graver 425 #2401 Napisano 17 Lipca 2021 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2ustu&1487779210 Wojtbar dobrze nakierował, pod tym linkiem jest mechanizm z takim samym grawerunkiem co w mojej kieszonce wychodzi że jest to wczesny A.Schild takie mechanizmy były także pod marką Larmin 1922r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtbar 62 #2402 Napisano 17 Lipca 2021 Adolph Schild SA (AS,ASSA) Schild & Cie (Habdomas, Orator) Schild Freres & Cie (Eterna) To trzy różne marki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 425 #2403 Napisano 17 Lipca 2021 Podaj proszę z której z tych trzech wg Ciebie wywodzi się ten mechanizm. Orator ma taki mechanizm,Larmin ma identycze oznaczenie co na moim 16 jewels 2 gwiazdki i 1a, natomiast orator ma takie same pasy genewskie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtbar 62 #2404 Napisano 17 Lipca 2021 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&a&2uswk&Orator_000 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOPA76 413 #2405 Napisano 18 Lipca 2021 W dniu 12.07.2021 o 16:22, Szpindlakfan napisał(-a): Szwajcarska kieszonka chyba z początku XX wieku (dokładniej nie powiem, bo współczesne zegarki to nie moja bajka ) typu savonette w złoconej kopercie, ale tyle to sam widzisz Tyle znalazłem o producencie: Jeśli to rodzinna pamiątka to może warto ją uruchomić? Tym bardziej, że stan jest dość ładny... Gratuluję zakupu Z tego co widziałem to lubujesz się w Rolexach, może połkniesz też bakcyla starego zegarmistrzostwa, naprawdę jest to piękny temat do zbierania i znacznie lepsza inwestycja Co myslicie na temat tego czy mechanizm wart zachodu?Chyba 19 wiek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2406 Napisano 19 Lipca 2021 10 godzin temu, KOPA76 napisał(-a): Co myslicie na temat tego czy mechanizm wart zachodu?Chyba 19 wiek? Sprawdź tutaj: https://pocketwatchdatabase.com/search/result/illinois/727523 Koperta złota czy tylko złocona? Warto uruchomić, nie takie trupki "Kiniol" przywrócił do życia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1835 #2407 Napisano 19 Lipca 2021 ładnie wygląda - choćby dlatego warto zachować, ale trzeba mieć świadomość, że ktoś już przy śrubkach majstrował.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOPA76 413 #2408 Napisano 19 Lipca 2021 9 godzin temu, Szpindlakfan napisał(-a): Sprawdź tutaj: https://pocketwatchdatabase.com/search/result/illinois/727523 Koperta złota czy tylko złocona? Warto uruchomić, nie takie trupki "Kiniol" przywrócił do życia Koperta zlota 14 .Na chodzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2409 Napisano 19 Lipca 2021 "Co myslicie na temat tego czy mechanizm wart zachodu?" - zrozumiałem to zdanie, że jest zepsuty, ale to dobrze jak chodzi 👍 Jak datować to ustrojstwo? Pewnie francuz, pierwsza połowa XIX wieku, ale może jakaś mądra głowa dopowie coś więcej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2410 Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) No tak, repetier kwadransowy, francuski w złocie... Edytowane 20 Lipca 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2411 Napisano 20 Lipca 2021 10 godzin temu, kiniol napisał(-a): No tak, repetier kwadransowy, francuski w złocie... W typie Breguet... Czy da się oszacować w której dekadzie XIX wieku mógł zostać wykonany, czy jest zbyt duży rozrzut czasowy na podobne zegarki? Dziwi mnie, że niektórzy twórcy nie sygnowali swoich wyrobów, szczególnie tych z wyższej półki 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2412 Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Eksport do Anglii nie był sygnowany... Na moje oko jakieś 1820-1830 Może to być coś z kalibrów Lepine... jednak... http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?12&ranfft&a150&2uswk&Lepine_18H4_7 Edytowane 20 Lipca 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOPA76 413 #2413 Napisano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy jest to traktowany halo Patek czy Bingham ?Ktos cos wie? Znajomy sprzedawca ale nie wiem czy warto? Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez KOPA76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2414 Napisano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Patek... na Stany w 18-tce... pyyycha... Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2415 Napisano 3 Sierpnia 2021 Slyszałem kiedyś rozmowę dwóch nigdy nie trzeźwiejacych dżentelmenów zbierajacych na flaszkę. - tyyyy masz złotegooo ? - gdybym miał złotego to bym go na wierzchu nosił. No i moje pierwsze skojarzenie było że to o zegarku kieszonkowym rozmowa. No to tego można na wierzchu nosić, z dumą. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5756 #2416 Napisano 3 Sierpnia 2021 W dniu 1.08.2021 o 22:23, KOPA76 napisał(-a): Czy jest to traktowany halo Patek czy Bingham ?Ktos cos wie? Znajomy sprzedawca ale nie wiem czy warto? Bardzo ładny Patek i bardzo dobry kierunek w lokowaniu zbędnej kasy. Mieszkania i stare złote zegarki kupowane w rozsądnych cenach nigdy nie stracą na wartości, szczególnie teraz gdy pieniążki na koncie po prostu parują, topnieją... jak kto zwał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2417 Napisano 3 Sierpnia 2021 Taki projekcik ukończyłem właśnie... 5 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3513 #2418 Napisano 3 Sierpnia 2021 A tam w tle mojego nie widać gdzieś przypadkiem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2419 Napisano 3 Sierpnia 2021 widać z prawej bardziej... Ten projekt trwał rok... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2420 Napisano 3 Sierpnia 2021 rok? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 766 #2421 Napisano 4 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Szpindlakfan napisał(-a): rok? Rok to mało !!! Musisz wziąć pod uwagę że w przypadku starych kieszonek to jest zabawa w poszukiwanie mechanizmu, części, kopert i.t.p. Nie można tu tak po prostu wejść do katalogu i zamówić brakujące elementy. Często nawet jak masz spory zasób części ze starych "dawców" to i tak tego co potrzebujesz nie masz. Z natury naprawa tego typu kieszonek zajmuje bardzo dużo czasu i czasami przypadek sprawia że kończy się pozytywnie. Oczywiście wszystko można dorobić tylko kto za to zapłaci, Pozdrawiam Roman p.s. A propos dorabiania - pokaż mi kogoś kto współcześnie dorobi łańcuszek galla czy dotoczy oś cylindra. Liczyłem na Krzyśka dostał nawet ode mnie kiedyś całą instrukcję jak to się robi - tylko On z czegoś musi żyć a nie bawić się w dotaczanie. To może robić jak ma ochotę się trochę pobawić właśnie w czasie roku lub dłużej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2422 Napisano 4 Sierpnia 2021 23 godziny temu, Szpindlakfan napisał(-a): rok? Roman, nie martw się... Twoja pozytywka była na ukończeniu... Najpierw uruchomiłem sam mechanizm grający... Musiałem dorobić tzw. "bączka" czyli oś z zębnikiem, która to oś stanowi regulator obrotów pozytywki. Musiałem dorobić także oś bębna sprężyny, gdyż kwadrat był ukręcony i ktoś przykleił go na jakiś klej. Potem zabrałem się za sekcję chodu... Dorobiłem oś bębna sprężyny, gdyż jak pamiętasz był urwany kwadrat, dorobiłem oś ćwiertnika z klinowaniem go za pomocą kołeczka gdyż jak pamiętasz był tam taki owal z drutu, który już jest niepotrzebny i został usunięty. Następnie uruchomiłem chód z kołem wychwytowym odwróconym, taki wynalazek... Jest ono dlatego odwrócone zębami w dól, by nie haczyło o jedno z kół przekładni zwalniającej repetiera. Po uruchomieniu chodu, zabrałem się za wspomnianą sekcje repetiera... i tu dość dziwnie wyglądało jedno z kół przekładni zwalniającej, ale po złożeniu całości działa bez zarzutu... Następnym krokiem jest zmontowanie trzech sekcji zegarka, tj. pozytywki, chodu oraz repetiera w całość, pod jedną płytą... Uczyniłem to i dobrze, że miałem okno zamknięte, bo by to Twoje cudo wylądowało na trawniku... Koło wychwytowe tymi j**anymi odwróconymi zębami delikatnie haczy o owe dziwnie zużyte koło przekładni zwalniającej repetiera... Muszę całość rozmontować i koło wychwytowe delikatnie unieść, tj zlikwidować minimalny luz osiowy koła wychwytowego... Pozdrowienia gruba Gienia... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5756 #2423 Napisano 5 Sierpnia 2021 To jest wstęp przed podaniem ceny 😆 No skąś się musiała wziąść. Żartuję Krzysztof wiesz przecież To mi przypomina mojego kolegę mechanika - który zanim poda cenę za naprawę to pokazuje ile musiał śrub odkręcić, gdzie mu klucz zeskoczył i gdzie pizgnął się w rękę jak mu ten klucz zeskoczył 😜 Ale tak trzeba, przynajmniej klient wie że nie wzięło się z nikąd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #2424 Napisano 5 Sierpnia 2021 Cena już dawno ustalona... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1835 #2425 Napisano 5 Sierpnia 2021 Godzinę temu, kiniol napisał(-a): Cena już dawno ustalona... to jest uzasadnienie wysokości dawno ustalonej ceny 😉 Żartowałem sobie. wiadomo jak to jest... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach