Szpindlakfan 621 #2426 Napisano 5 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): to jest uzasadnienie wysokości dawno ustalonej ceny 😉 Żartowałem sobie. wiadomo jak to jest... 🤣 Spokojnie, to z mojej strony była taka lekka podpucha, domyślam się ile z tym jest pracy i że nie tylko to masz do roboty choć to duży test dla mojej cierpliwości Tak czasem zagaduje, bo w kolejce czekają kolejne dwa projekty (no może pięć ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2427 Napisano 5 Sierpnia 2021 Ja rozumiem, Twoje zniecierpliwienie, ale z tego typu zegarkami jest jak z malowaniem obrazu... Jeśli masz wenę i czas odpowiedni to będziesz ze swojej pracy zadowolony ... Jesli robisz to bo musisz i nacisk jest z zewnątrz to glut z tego wyjdzie... Po 15 sierpnia siądę by skończyć ten projekt... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #2428 Napisano 7 Sierpnia 2021 Co myśleć o takim opisie? Wstyd się przyznać, gablota w zamku Książ. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2429 Napisano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Austria? No ale w Książu to handlarze działają i pseudo fachowe opisy robią... Co to jest dewizka typu niello? W dekoracji niello to ten kryty zegarek z prawej strony jest... Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7761 #2430 Napisano 8 Sierpnia 2021 Ostatnio znalazłem takiego Lipa, wydaje mi się, że to lata dwudzieste, ale może się mylę? 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #2431 Napisano 8 Sierpnia 2021 W dniu 5.08.2021 o 11:58, kiniol napisał(-a): Ja rozumiem, Twoje zniecierpliwienie, ale z tego typu zegarkami jest jak z malowaniem obrazu... Jeśli masz wenę i czas odpowiedni to będziesz ze swojej pracy zadowolony ... Jesli robisz to bo musisz i nacisk jest z zewnątrz to glut z tego wyjdzie... Po 15 sierpnia siądę by skończyć ten projekt... Dokładnie tak jak napisał Krzysztof używając metafory z malowaniem obrazów. W przypadku starych kieszonek nawet jak się ma olbrzymi zapas części/dawców to i tak znalezienie dobranie czegoś wymaga sporo czasu. Czasami trwa to miesiącami / latami i nawet ta "wena" nic nie pomoże . Moja ś.p. Babcia mawiała że "Zbytni pośpiech jest tylko dobry przy łapaniu....... " Miłego końca weekendu Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2432 Napisano 8 Sierpnia 2021 @Kiniol post #2417 i post #2422 Piękna robota ( tak sadze ). Milo by było i pomocnie dla nas, gdybyś był tak uprzejmy, znalazł czas i zrobił dla nas relacje zdjeciowo-opisowa z realizacji tego projektu, przy okazji dając nam wykład zegarmistrzostwa odnośnie tego zegarka. Rozumiem oczywiście, ze nie masz czasu bawić się w nauczyciela, bo masz na utrzymaniu rodzine i krucho w związku z tym z czasem, ale może najdzie Cie wena ( jak sam piszesz ) i tak zrobisz. @Kieszonkowe Zgadzam się z Toba całkowicie. Piszesz: "Moja s.p; Babcia mawiała, ze "Zbytni pospiech jest tylko dobry przy łapaniu......" i miala ( ma ) racje!. Może napisze jak uruchamiałem zegarek kieszonkowy Roskopfa i jakie to powiedzenie ( niestety ) przyniosło u mnie złe skutki. pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2433 Napisano 8 Sierpnia 2021 Niestety nie mogę nic więcej pokazać. Klient nie wyraża zgody... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2434 Napisano 8 Sierpnia 2021 Nie ma sprawy. Dziękuję za odpowiedz. pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaZam 476 #2435 Napisano 13 Sierpnia 2021 Cześć, taka Doxa zawitała w kolekcji 🙂. Mam do Was prośbę, czy możecie proszę rozwiać lub co gorsza 😉 potwierdzić moje wątpliwości, co do oryginalności wskazówek? Mam jeszcze niewielkie doświadczenie i chcąc się douczyć przekopałem internety i naszły mnie wskazówkowe wątpliwości. Czy moje datowanie na lata 1910-20 ma sens? Dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2436 Napisano 15 Sierpnia 2021 Datowanie prawdopodobne. Wskazówki rzadsze, ale wyglądają ładnie i zgodnie. Chyba, że chodziło o sekundnik złocony... Generalnie bardzo ładnie zachowana koperta savonette - uzupełnić szkiełko i będzie dobrze. Fajna rzecz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaZam 476 #2437 Napisano 15 Sierpnia 2021 Bardzo dziekuję za odpowiedź. Nie znalazłem Doxy z takimi wskazówkami stąd moje pytanie. Wątpliwości pogłębiło to, że wskazówki są srebrne/srebrzone a sekundnik jest złocony. Czy oryginalnie tak mogło być? Czy raczej ten zestaw jest wtórny? I ostatnie pytanie 😉 czy tak to zostawić czy raczej poszukać spójnego zestawu wskazówek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2438 Napisano 21 Sierpnia 2021 No i wszystko jasne... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2439 Napisano 22 Sierpnia 2021 Teraz, kiniol napisał(-a): No i wszystko jasne... Pewnie wyjdę na kompletnego głupka ale to oznacza, że owe rubiny są wykonane ze szkła? Jak datować poniższy zegarek? Niby nic nadzwyczajnego, ale wydaje mi się, że wychwyt angielski w mechanizmach typu Lepine nie jest zbyt powszechny, a że cena niezaporowa to trochę mnie kusi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2440 Napisano 22 Sierpnia 2021 No wydawało się, że kamień nakrywkowy jest diamentem, a tu klops... Zegarek fajny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2441 Napisano 2 Września 2021 (edytowane) Fajny szpindel z kalendarzem się trafił Edytowane 2 Września 2021 przez Szpindlakfan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2442 Napisano 3 Września 2021 fajny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2443 Napisano 3 Września 2021 Krzysztofie jak tam postępy prac? Nowa kupka rośnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2444 Napisano 5 Września 2021 opanowałem dziś ocierające koło wychwytowe o koło przekładni repetiera... już się nie cofam... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mawis 537 #2445 Napisano 9 Września 2021 Kolejna ciekawa kieszonka wpadła do kolekcji. Glycine. Styl wojskowy. Wojak bez oznaczeń?Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_GuArdian_ 2 #2446 Napisano 13 Września 2021 Molnija - Legenda/opowieść o Uralu. Od niej się u mnie wszystko zaczęło. Może nic specjalnego ale to moja pierwsza (podarowana przez teścia). Działa bez zarzutu - testowałem rezerwę, wyszło ok 42h, metalizujące na niebiesko wskazówki. Mechanizmu nie pokazuje - trzeba się trochę pomęczyć żeby otworzyć. Ma swój urok. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2447 Napisano 14 Września 2021 Panowie, Jak sami wiecie wyjątkowości przyciągają. Zakupiłem takiego oto LeCoultre, który wygląda na robotę kogoś, kto lubi eksperymenty (chodzi o miejsca, gdzie wstawił kamienie). Moja hipoteza - to uczeń ze szkoły zegarmistrzowskiej lub robota własna zegarmistrza z surowego mechanizmu (dobrej klasy, więc chyba nie chodzi o oszczędność). Co sądzicie? Na kopercie jest też ciekawe oznaczenie - na razie przeze mnie nie rozpoznane. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #2448 Napisano 14 Września 2021 Proszę bardzo AG (w sobie nawzajem) Jakub Agner kieszonkowe koperty na zegarki, naprawy; Monachium i Esslingen, Niemcy; około 1904 roku?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2449 Napisano 14 Września 2021 Jak zwykle pomocny - dzięki Paweł To potwierdza moją hipotezę - koperta jest markowa, zakupiona osobno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaZam 476 #2450 Napisano 15 Września 2021 Tym razem Omega w wersji Savonnette z 1925 roku. Mechanizm w rzadszej wersji 40.6S.T2.15P 😃 Wydaje się, że "szkło" jest celuloidowe bo mocno żółtawe. Zastanawiam się czy może być oryginalne (od nowości znaczy ) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach