mkl1 5944 #2651 Napisano 31 Stycznia 2022 A "Czas ucieka", więc pojawił się drugi...taki nie chciany 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2652 Napisano 1 Lutego 2022 Masz Wielkie Serducho Hecke - dziękuję! Zgodnie z dewizą: "i dla siebie i dla innych" - brawo Widziałem, że Twój "górnik" jeszcze bardziej przysporzył Orkiestrze pożytku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2653 Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Grigoris1 napisał(-a): Masz Wielkie Serducho Hecke - dziękuję! Zgodnie z dewizą: "i dla siebie i dla innych" - brawo Widziałem, że Twój "górnik" jeszcze bardziej przysporzył Orkiestrze pożytku Dziękuję i wzajemnie. Zaskoczyło mnie za ile został wylicytowany. Zwycięzca już za niego zapłacił i podziękował za licytację. Na przyszły rok planuję jakiegoś Amerykanina wystawić. Zastanawiam się tylko jakiego. Na ten moment myślę o Hampdenie lub Walthamie lub Ball kolejowy ale tu już cena zakupu będzie wysoka i mniej ciekawa zabawa na aukcji. Dawno nic nie wstawiałem z kieszonek. Taki to Hebdomas. Edytowane 1 Lutego 2022 przez Hecke 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2654 Napisano 1 Lutego 2022 To ciekawy pomysł, ale sądzę, że wystawianie drogiego zegarka wysokiej klasy może się nie udać (choć nie musi) - ludzie potrzebują wyobrażenia, symbolu. Zawsze powszechnie lepiej zadziała polonik lub zegarek z jakąś ciekawą historią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2655 Napisano 1 Lutego 2022 Zgadzam się, drogi zegarek to nie jest dobry pomysł.Firma Ball ma fajna kolejową historie ale ceny zegarków powalają. Hampdena można jeszcze znaleźć za 300-400 zł w dobrym stanie wizualnym ale z mechanizmem do naprawy. Tu historia tylko powiązana z radzieckimi zegarkami. Masz racje może jakiego Polonika uda się za sensowne pieniądze upolować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #2656 Napisano 2 Lutego 2022 W wolnej chwili wyremontowałem ten skromny zegarek kluczykowy, nalężący w 1870 roku do Johanessa Maxa Nielsena. Najpoważniejszym zadaniem było wyklepanie zdobionego dekla i przylutowanie oberwanej nóżki tarczy. Oczywiście dopełniając remontu, nie omieszkałem na nowo wyniebieszczyć śrubki i breguetowskie wskazóweczki. Co ciekawe, zapadka maltańska nie została "zrabowana" i zachowała się do dziś. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2657 Napisano 3 Lutego 2022 Zakupiłem swoją pierwszą kieszonkową Omege W związku z tym mam kilka pytań 1. Czy w kieszonkowych Omegach nr seryjne na mechanizmie i kopercie zawsze są różne? Bo np. w Longinesach zauważyłem że powinny być te same. 2. Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy tarcza jest oryginalna? Bo w tym egzemplarzu jest podejrzanie idealna. 3. Na wewnętrznych deklach i kopercie od środka widoczna jest ciemno grafitowa oksyda. Czy na zewnątrz dekla , koperty , kominku też taka powinna być i jest po prostu wytarta ? Jeśli tak to jest szansa gdzieś to odnowić? 4. Czy na koronce powinien być znak Omegi? tak jak to ma miejsce w zegarkach naręcznych? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 108 #2658 Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Tempus Fugit napisał(-a): W wolnej chwili wyremontowałem ten skromny zegarek kluczykowy, nalężący w 1870 roku do Johanessa Maxa Nielsena. Podziwiam i serdecznie gratuluję. Edytowane 3 Lutego 2022 przez Wagro56 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2659 Napisano 3 Lutego 2022 1 godzinę temu, motoolo napisał(-a): Zakupiłem swoją pierwszą kieszonkową Omege W związku z tym mam kilka pytań 1. Czy w kieszonkowych Omegach nr seryjne na mechanizmie i kopercie zawsze są różne? Bo np. w Longinesach zauważyłem że powinny być te same. 2. Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy tarcza jest oryginalna? Bo w tym egzemplarzu jest podejrzanie idealna. 3. Na wewnętrznych deklach i kopercie od środka widoczna jest ciemno grafitowa oksyda. Czy na zewnątrz dekla , koperty , kominku też taka powinna być i jest po prostu wytarta ? Jeśli tak to jest szansa gdzieś to odnowić? 4. Czy na koronce powinien być znak Omegi? tak jak to ma miejsce w zegarkach naręcznych? 1. W tych co widziałem były różne. 2. Czy oryginalna tak, czy konkretnie od tego zegarka nie. 3. Jest najprawdopodobniej wytarta, szanse na odnowieniem są, czy wielkie nie wiem. Można spróbować nawet samemu, preparaty do oksydowana są do kupienia w hurtowniach jubilersko zegarmistrzowskich. Jak to wychodzi czernienie takim preparatem nie mam pojęcia, oryginalnie robili się to inaczej. 4. Na koronce zegarka kieszonkowego nie musi być znaku Omegi. 1 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2660 Napisano 3 Lutego 2022 11 minut temu, Piotr Ratyński napisał(-a): 1. W tych co widziałem były różne. 2. Czy oryginalna tak, czy konkretnie od tego zegarka nie. 3. Jest najprawdopodobniej wytarta, szanse na odnowieniem są, czy wielkie nie wiem. Można spróbować nawet samemu, preparaty do oksydowana są do kupienia w hurtowniach jubilersko zegarmistrzowskich. Jak to wychodzi czernienie takim preparatem nie mam pojęcia, oryginalnie robili się to inaczej. 4. Na koronce zegarka kieszonkowego nie musi być znaku Omegi. Dziękuję Piotrze za odpowiedź Co do tarczy po czym poznajesz że oryginalna jest? I skąd domniemasz ze nie jest kompletem z tego akurat zegarka? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2661 Napisano 3 Lutego 2022 Na wstępie zastanów się jaką technologią produkuje się tarcze tego typu - współcześnie wyprodukowanie takiej zdecydowanie przewyższa koszt całego zegarka. Co do wzoru to jest chyba najbardziej uniwersalny w latach 20/30. i równie dobrze napis mógłby głosić np. Zenith czy Longines. Stal i oksyda miały zabezpieczyć przed rdzewieniem - na dłuższą metę nie zabezpieczyły. Poczytaj o tzw. "gun-metal". 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2662 Napisano 3 Lutego 2022 12 minut temu, motoolo napisał(-a): Dziękuję Piotrze za odpowiedź Co do tarczy po czym poznajesz że oryginalna jest? I skąd domniemasz ze nie jest kompletem z tego akurat zegarka? W kieszonkach są zazwyczaj tarcze porcelanowe, a takie trudno dorobić, tarcze metalowe zaś zazwyczaj są sygnowane z tyłu przez producenta, mogą być jedynie poprawiane. Natomiast tego czy zegarek rzeczywiście opuścił fabrykę z jakąś konkretną tarczą trudno orzec, bo wszystkie tarcze używane do tego samego kalibru, są wymienne, dlatego w serwisowaniu można uszkodzona tarczę zamienić na inną. Czasem można to stwierdzić, gdy rodzaj druku nie pasuje do okresu produkcji mechanizmu. Co do Twojego zegarka się nie wypowiadam, za mało danych. 2 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2663 Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Dziękuję Wam obu za obszerna wypowiedź. Piotrze jakie dane jeszcze potrzebujesz żeby więcej powiedzieć? Edytowane 3 Lutego 2022 przez motoolo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2664 Napisano 3 Lutego 2022 Tarcze bywają ładne...;) 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2665 Napisano 3 Lutego 2022 ... w swojej prostocie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2666 Napisano 3 Lutego 2022 8 godzin temu, motoolo napisał(-a): Dziękuję Wam obu za obszerna wypowiedź. Piotrze jakie dane jeszcze potrzebujesz żeby więcej powiedzieć? Chociażby numer koperty. Najwięcej danych daje obejrzenie zegarka w naturze, zdjęcia wszystkiego nie oddają. Czerwone godziny od 13 do 24 były w latach 1900 do 1925, 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #2667 Napisano 4 Lutego 2022 12 godzin temu, Piotr Ratyński napisał(-a): Chociażby numer koperty. Najwięcej danych daje obejrzenie zegarka w naturze, zdjęcia wszystkiego nie oddają. Czerwone godziny od 13 do 24 były w latach 1900 do 1925, Nr koperty 7919214 Nr mechanizmu 7194048 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #2668 Napisano 4 Lutego 2022 Cała ta omega wygląda ok Trzeba by sprawdzić czy tarcza ma nóżki czy nie klejona, wtedy będzie pewność tylko po co to robić ? Koperty oksydowane tak się ścierają, ja bym nie odnawiał. Miałem już dziesiątki kieszonkowych omeg i nigdy numer mi się nie zgadzał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2669 Napisano 4 Lutego 2022 Numery seryjne są z tego samego przedziału czasowego 1925-1935, także wygląda, że powinno być ok. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2670 Napisano 4 Lutego 2022 3 godziny temu, motoolo napisał(-a): Nr koperty 7919214 Nr mechanizmu 7194048 Dokładnie tak jak piszą koledzy, wszystko jest OK. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9024 #2671 Napisano 4 Lutego 2022 Howard żyje Więcej w „amerykańskich” 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #2672 Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Nie wiem czy lamie regulamin wstawiajac je tutaj ale raz ze nie umiem podac ceny a dwa to najlepiej wymienilbym na cos na reke (nawet Ruskie). Kilka nawet zyje.REZERWACJA Edytowane 7 Lutego 2022 przez sergius 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9024 #2673 Napisano 8 Lutego 2022 IWC na Anglię Ładnie zachowany nawet 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2674 Napisano 8 Lutego 2022 Nie wiem po co, ale dzisiaj doszły... 4 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2675 Napisano 8 Lutego 2022 @kiniol jako bezcenne materialne źródło wiedzy pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach