Piotr Orzechowski 3538 #2776 Napisano 24 Kwietnia 2022 Cytat Dzięki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2777 Napisano 26 Kwietnia 2022 Taki budzik z wczesnym i trochę nietypowo wykonanym wychwytem kotwicowym 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2778 Napisano 26 Kwietnia 2022 Zajefajny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2779 Napisano 29 Kwietnia 2022 Wygrzebany w złomkach u zegarmistrza, chodzi jak dzwon. Polzin = Połczyn Zdrój. Ciekawe, że mechanizm jest sygnowany Vogt a nazwisko na tarczy to Voigt. Pomyłka, czy zbieżność nazwisk? Może ktoś poratuje właściwymi wskazówkami? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksawery 16 #2780 Napisano 29 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Odin napisał(-a): Wygrzebany w złomkach u zegarmistrza, chodzi jak dzwon. Polzin = Połczyn Zdrój. Połczyn Zdrój to nie był przypadkiem Bad Polzin. Polzin i Bad Polzin to to samo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2781 Napisano 29 Kwietnia 2022 Nie mam pojęcia. Innego Polzin nie znalazłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2782 Napisano 29 Kwietnia 2022 To tylko podobne nazwy A Polzin to dzisiejsze Połczyno 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2783 Napisano 29 Kwietnia 2022 Dzięki! Skoro internet podaje, że Polzin od 1919 roku wrócił do Polski spod zaboru pruskiego, to można chyba wnioskować, że zegarek jest sprzed 1919. Ferdynand Voigt to pewnie właściciel zegarka, bo raczej zegarmistrza w małej wsi nie mieli. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #2784 Napisano 30 Kwietnia 2022 W Bad Polzin był zegarmistrz Ferdinand Voigt. W Tygodniku Zegarmistrzowskim w 1936 zamieścił ogłoszenie, że poszukuje pomocnika. Nie spotkałem jeszcze, żeby właściciel zegarka umieszczał swoje nazwisko na tarczy. Najczęściej był to zegarmistrz, a właściciel był grawerowany na deklu, bądź kopercie. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2785 Napisano 30 Kwietnia 2022 Jak Ty znajdujesz takie informacje? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odin 554 #2786 Napisano 30 Kwietnia 2022 (edytowane) Jasi, Szpindlakfan, szacunek! Jesteście niezawodni. Detektywistyczna robota zawsze ekscytuje przy ustalaniu pochodzenia takich znalezisk. Czyli jednak Połczyn Zdrój - wg Wikipedii człon Bad dodano w 1926 roku dla podkreślenia uzdrowiskowego charakteru miasta. To może odmłodzić datowanie o kilka lat. Rozpoznajecie mechanizm? Cylinder, około 38mm średnicy, przestawianie pinem, pewnie coś od FHF. Edytowane 30 Kwietnia 2022 przez Odin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1375 #2787 Napisano 1 Maja 2022 Z wiadra na rynku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2788 Napisano 1 Maja 2022 1 minutę temu, sergius napisał(-a): Z wiadra na rynku. Wymęczony ten Perseo. Dobrej zabawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victimuus 12 #2789 Napisano 5 Maja 2022 Wpadła kolejna dobrze nam znana Omega z zakładu Władysława Grabau, KrakowskiePrzedmieście w Warszawie.Z ciekawym etui ochronnym, które również zostało zakupione w tym zakładzie przy zakupie zegarka. Wysłane z mojego SM-F900F przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2790 Napisano 5 Maja 2022 ładna sztuka, tarcza nieuszkodzona, to rzadkość... skąd wiadomo, że etui zostało zakupione razem z zegarkiem? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victimuus 12 #2791 Napisano 5 Maja 2022 ładna sztuka, tarcza nieuszkodzona, to rzadkość... skąd wiadomo, że etui zostało zakupione razem z zegarkiem?Sporo widziałem opakowań z tego zakładu oraz m.in zakładu Jana Zegrze, Adolfa Modro... Większe zakłady zegarmistrzowskie warszawskie miały w ofertach m.in takie etui. Zakład Władysława Grabau(firma ta nosiła nazwę do wybuchu wojny, sam Władysław już dawno nie żył) został zbombardowany we wrześniu 1939 roku. Wyposażenie częściowo przeniesiono i sprzedawano artykuły w tym zegarki do 1944 roku.Ps. Z rzadkością omeg, tissotów z zakładu Grabau bym nie przesadzał. Paradoksalnie ze wszystkich zakładów warszawskich przedwojennych jest ich najwięcej Wysłane z mojego SM-F900F przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2792 Napisano 5 Maja 2022 tarcza nieuszkodzona to rzadkość... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2793 Napisano 7 Maja 2022 Srebrny chronograf - za nic nie mogę sobie przypomnieć co to za werk... Koperta masywna - przyznam, że widziałem tylko kilka zegarków z prawdziwie niskim numerem koperty - tutaj nr.3 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #2794 Napisano 8 Maja 2022 Wczorajszy Berliński zakup 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2795 Napisano 8 Maja 2022 Wszystkie fajne ale Billodes najfajniejszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2796 Napisano 9 Maja 2022 W dniu 7.05.2022 o 13:07, Grigoris1 napisał(-a): Srebrny chronograf - za nic nie mogę sobie przypomnieć co to za werk... Koperta masywna - przyznam, że widziałem tylko kilka zegarków z prawdziwie niskim numerem koperty - tutaj nr.3 Werk LeCoultre dla kogo zrobiony trudno zgadnąć, typowy mechanizm robiony nawet na eksport anglo-amerykański. 1 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2797 Napisano 10 Maja 2022 Ha, a jednaj LeCoultre! Widziałem cytowany dokument tyle razy... ale właśnie o nim w poszukiwaniach zapomniałem. Piotrze! Jak zwykle wykazałeś się trzeźwością umysłu i wiedzą - dzięki! W moim egzemplarzu zaskakuje ilość srebra użytego do produkcji koperty, co w warunkach europejskich jest rzadkością. To ciężka i masywna duża koperta (z nr.3!) bez zdobień. Ogólnie jest piękny w swojej prostocie. Pewnie ktoś zamówił sobie precyzyjny przyrząd pomiarowy o wysokim stopniu antymagnetyczności (stąd grubsza koperta)... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2798 Napisano 10 Maja 2022 Witam, mam pytanie za 100 punktów, kto wymyślił rozmaite wieszaki do zegarków, skoro nie są "zdrowe" dla pracy i zużywania się części zegarków kieszonkowych. Podpieram się artykułem link poniżej - https://watchesbysjx.com/2020/02/positional-error-and-accuracy.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2799 Napisano 18 Maja 2022 Spójrzcie co trafiło na aukcję dr Crotta Według opisu, podobno jest to francuski zegarek marszowy. 55149-small.mp4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1098 #2800 Napisano 18 Maja 2022 Przy okazji uroczystości rodzinnej pokazano mi taki egzemplarz. Niestety nie działa i brakuje szkiełko. Ponieważ nie znam się na kieszonkach prośba fo bardziej zorientowanych kolegów o radę czy warto ten zegarek odnawiać czy tylko go wyczyścić i naprawić i czy da die zdobyć szkiełko do tego egzemplarza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach