Grigoris1 440 #3101 Posted April 26, 2023 Leonine czyli... E. Blancpain & Fils. Patent +560 czyli z początków szwajcarskiego patentowania 5 Share this post Link to post Share on other sites
Kacperek_77u 6812 #3102 Posted April 27, 2023 (edited) Postanowiłem wyrwać te resztki od majstra i wyszło takie coś 😁 Oczywiście niezbędne będzie dorobienie osi balansu Średnica werku to 44mm Remontuar działa na zasadzie przycisku bocznego 20230427_155319.mp4 20230427_161956.mp4 20230427_162305.mp4 20230427_163639.mp4 20230427_201724.mp4 20230427_203447.mp4 Edited April 27, 2023 by Kacperek_77u 4 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6545 #3103 Posted April 27, 2023 Wstawiłeś czop, czy dorobiłeś oś? bo widze że działa.. 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Kacperek_77u 6812 #3104 Posted April 27, 2023 1 minutę temu, mkl1 napisał(-a): Wstawiłeś czop, czy dorobiłeś oś? bo widze że działa.. Żeby chwilowo zagadał wystarczy odpowiednio werk ustawić Nie, nawet nabijarki nie ma a co dopiero tokarki 🙃 Więc narazie czekam aż jeden kolega odpowie i zacznę coś w tym temacie działać 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6545 #3105 Posted April 27, 2023 (edited) Dobre Działaj, działaj.... bo warto... Edited April 27, 2023 by mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Kacperek_77u 6812 #3106 Posted May 3, 2023 Ktoś powie coś więcej? Na kopercie i werku jest wybite logo SOLA 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bury. 5771 #3107 Posted May 3, 2023 (edited) Kolejowa Saxonia 64mm Edited May 3, 2023 by Paweł Bury. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3108 Posted May 4, 2023 Czy uważacie, że to fabryczny wyrób, czy przeróbka? 3 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3624 #3109 Posted May 5, 2023 11 godzin temu, Szpindlakfan napisał(-a): Czy uważacie, że to fabryczny wyrób, czy przeróbka? Jak dla mnie oryginał ale raczej bardziej manufaktura niż fabryka. Piękny zegarek. Gratuluje. Chyba potrzeba dwóch kluczyków - rozmiar kwadratów wydaje się na zdjęciu być różny. 0 Share this post Link to post Share on other sites
kiniol 2282 #3110 Posted May 5, 2023 (edited) To moze być koperta wykonana pod ten mechanizm przez rzemieślnika... Tourbilon był taczej w złotej kopercie...Tak czy inaczej bardzo ciekawa rzecz... Choć tak przyglądam się dokładniej i jest możliwe, że mechanizm został wykonany w jednym egzemparzu w warunkach warsztatowych... Edited May 5, 2023 by kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3111 Posted May 5, 2023 2 godziny temu, Hecke napisał(-a): Jak dla mnie oryginał ale raczej bardziej manufaktura niż fabryka. Piękny zegarek. Gratuluje. Chyba potrzeba dwóch kluczyków - rozmiar kwadratów wydaje się na zdjęciu być różny. Nie gratulujcie, bom licytację przegrał Godzinę temu, kiniol napisał(-a): To moze być koperta wykonana pod ten mechanizm przez rzemieślnika... Tourbilon był taczej w złotej kopercie...Tak czy inaczej bardzo ciekawa rzecz... Choć tak przyglądam się dokładniej i jest możliwe, że mechanizm został wykonany w jednym egzemparzu w warunkach warsztatowych... Chyba to jest najbardziej prawdopodobne. 0 Share this post Link to post Share on other sites
graver 425 #3112 Posted May 5, 2023 Ciekawe dlaczego na tarczy jest napisane Vinzenz Prezina a na dekielku Vinzenz Brezina? Co do mechanizmu mogła być to praca mistrzowska na egzamin. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3113 Posted May 5, 2023 Myślisz, że to "B" czy może raczej artystyczna wizja literki "P"? Chyba trochę zbyt skomplikowany ten zegarek ja na pracę dyplomową... 0 Share this post Link to post Share on other sites
graver 425 #3114 Posted May 6, 2023 9 godzin temu, Szpindlakfan napisał(-a): Myślisz, że to "B" czy może raczej artystyczna wizja literki "P"? Chyba trochę zbyt skomplikowany ten zegarek ja na pracę dyplomową... Moim zdaniem a kaligrafię znam jest to B, kiedyś ludzie mieli dużo czasu na wykonanie pracy mistrzowskiej i tak obstawiam, prawdopodobnie porcelankę robił ktoś inny i się pomylił. Natomiast z tego co widzę po otworach na mostki, zapożyczył płytę spodnią od innego zegarka i wykonał mistrzowską "wariację" w dobrym tego słowa znaczeniu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
szalony amator 276 #3115 Posted May 6, 2023 (edited) Wydaje się, że to pojedynczy egzemplarz, prototyp. Ewidentnie wzorowany na układzie mostków GP, jak ze zdjęć. Super znalezisko. Edited May 6, 2023 by szalony amator 1 What one fool can do, another can. Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3116 Posted May 6, 2023 Też zauważyłem to podobieństwo. Jeśli nic dzisiaj nie uda się wygrać to będę żałował jak diabli, że bardziej o niego nie zawalczyłem 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Orzechowski 3624 #3117 Posted May 7, 2023 Kieszonki od Pawła, dzięki. 3 Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejL 5 #3118 Posted May 9, 2023 Dzień dobry, trafiłem tutaj z uprzejmą prośbą o komentarz oraz jeśli to możliwe próbę oszacowania wartości zegarka Patek Philippe, który jest rodzinną pamiątka. Zegarek posiada inicjały Z.P. wykonane ręcznie na zamówienie. Otrzymała go od męża moja prababcia w pobliżu roku 1920. Niestety nie działa. Zamówiony został i odebrany w Szwajcarii, ponieważ tam studiował Pradziadek oraz później jego syn (HSG). 1 Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3119 Posted May 9, 2023 Jeśli to rodzinna pamiątka, to jest bezcenny. 0 Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejL 5 #3120 Posted May 9, 2023 1 minute ago, Szpindlakfan said: Jeśli to rodzinna pamiątka, to jest bezcenny. To nie ulega wątpliwości. Pamiątki rodzinne mają jednak również wartość materialną, kiedy na przykład trafiają do czyjejś kolekcji. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Szpindlakfan 621 #3121 Posted May 9, 2023 Tutaj nikt Ci nie wyceni, bo taki jest regulamin forum, możesz porównać ceny transakcyjne (tych ofert, które się sprzedały) podobnych zegarków na portalu takim jak ebay, czy podobnym. Poza tym dobrze byłoby też wrzucić zdjęcie mechanizmu i podać jego wymiary, bo zegarki damskie są wyraźnie tańsze. 1 Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejL 5 #3122 Posted May 9, 2023 Dziękuję za informacje odnośnie regulaminu forum. Poczekam w takim razie na komentarz innych użytkowników odnośnie samego zegarka. Zdjęcie mechanizmu dodam. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Kacperek_77u 6812 #3123 Posted May 9, 2023 1 minutę temu, AndrzejL napisał(-a): Zdjęcie mechanizmu dodam. Nawet pasowało by 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Share this post Link to post Share on other sites
kiniol 2282 #3124 Posted May 9, 2023 (edited) Zegarków nie wyceniamy, ale szkło bym miał...;) I Patki z chęcia naprawiam... Edited May 9, 2023 by kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejL 5 #3125 Posted May 10, 2023 Nie podejmę się próby otworzenia tego zegarka ze względu na brak wiedzy, umiejętności i odpowiednich narzędzi. Zdjąłem jedynie okrągłą ramkę, ale dalej nie wiem co trzeba podważyć czy nacisnąć. Nie chcę go uszkodzić. Udam się do zegarmistrza z prośbą o pomoc i wtedy wrzucę zdjęcie środka. 2 Share this post Link to post Share on other sites