Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
sawcio68

Kieszonki i kieszonkowcy, czyli wszystko co na dewizce wisi.....

Recommended Posts

12 minut temu, Grigoris1 napisał(-a):

Uspokajam dywagacje:

- zegarek jest srebrny i ma punce i szwajcarskie i rosyjskie 84

- nie ma żadnego repusowania czy innego tłoczenia i dlatego sądzę, że to dzieło powstałe w Szwajcarii, a nie u grawera warszawskiego

A czemu kolega robi uszczypliwości (u grawera warszawskiego) Ja tego nie wykonałem a zdjęcia przekłamują i w tym przypadku widać wyraźnie że pomnik jest powyżej tła, stąd napisałem jw. A w Szwajcarii czy Rosji to Polaków  nie  było wówczas?  Nie mogli zamówić grawerunku w którymś z miast?

Nie o to mi chodziło, miałem na myśli tego sugerowanego grawera w czasie tworzenia zegarka.

Zagadek jest sporo. Pomnik jest powyżej tła, ale też zgadza się z układem budynków w tle.

Ja tego wzoru nigdy nie widziałem i dla mnie to unikat.

Edited by Grigoris1

24 minuty temu, Grigoris1 napisał(-a):

Nie o to mi chodziło, miałem na myśli tego sugerowanego grawera w czasie tworzenia zegarka.

Zagadek jest sporo. Pomnik jest powyżej tła, ale też zgadza się z układem budynków w tle.

Ja tego wzoru nigdy nie widziałem i dla mnie to unikat.

Oczywiście, jak już wcześniej napisałem jest to polonik, pisałem wcześniej także, że było sporo temu podobnych grawerunków na zegarkach, ale moim zdaniem jak się powiększy to widać że zegarek miał delikatne giloszowanie w kształcie koła i ze względu na wycieranie wykonano grawerunek  ale nie współcześnie. Być może  się mylę co do giloszowania i powstało pod rysunek

Edited by graver

Piękny stan, mam takiego, ale podniszczonego, wrzucę fotkę porównawczą jak wrócę z wakcji 

33 minuty temu, ksylo1 napisał(-a):

Piękny stan, mam takiego, ale podniszczonego, wrzucę fotkę porównawczą jak wrócę z wakcji 

Dziękuję. Fajnie, że będzie można porównać zegarki.

Pytanie ogolne.

Jaka jest najmniejsza rezerwa chodu ( fabryczna, ze sie tak wyraze ) spotykana w zegarkach kieszonkowych?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrawiam

8-śmio dniowce to raczej samochodowe, podróżne i niektóre inne ------często zaznaczano to na tarczy.

Klasycznie to 30 + godzin. Nigdy nie zgłębiałem tematu. To tylko na podstawie obserwacji moich kieszonek..

Cylinderki trochę ponad 20h, "kotwiczne dłużej..." ale jak to fabrycznie było??? nie wiem.

ps. Ja mam często stare "sprane" sprężyny i to zniekształca długość chodu...

W jednym przypadku Elgin- po zmianie spreżyny na nową  to chodzi ponad 32 godziny

Pozdrawiam Mirek

Panowie, powtarzam pytanie:

Jaka jest najmniejsza rezerwa chodu ( fabryczna, ze sie tak wyraze ) spotykana w zegarkach kieszonkowych?

Mam zegarek , ktory chodzi 10,5 godz.

pozdrawiam

17 minut temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

chodzi 10,5 godz.

Tak małej rezerwy chodu chyba fabrycznie nikt nie ustawiał...

Pozdrawiam Mirek

haha no tak każdy przeczytał jak chciał... :D mój błąd, szczerze, to nie wiem jeśli chodzi o najmniejszą... jaki sens miało by robienie mniej niż 24h, może w zegarkach specjalnego przeznaczenia...

natomiast 8 dniowe kieszonki bywały, hebdomas, omega np. kolejowa, lecoultre 

No wlasnie !

Minimalna rezerwa powinna być taka, żeby zegarek trzeba było nakręcać 1 raz dziennie czyli minimum 24 godziny plus lekki zapas 2-3 godz ?

- nie mowie o zegarkach specjalnych!

ale to jest moje zdanie.

pozdrawiam

3 godziny temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Panowie, powtarzam pytanie:

Mam zegarek , ktory chodzi 10,5 godz.

pozdrawiam

Zmieniałeś spreżyne? Jest zastawka maltańska? (Dobrze złożona)

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Taki mi się marzył... marzenie ziściłem... teraz dalej marzę

20230813_110811.thumb.jpg.a4333dc80b2833bdcfcaea7329a06f73.jpg

...w środku siedzi coś takiego... ktoś ma pomysł co to za wół roboczy? częsty widok w różnych francuskich goliatach i nie tylko

20230813_110703.thumb.jpg.ab4873609bab53862a11a6a401bbebe0.jpg

@fox Jak ustawia się tam datę?

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D