TomcioMiki 64294 #751 Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Edytowane 28 Grudnia 2024 przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #752 Napisano 28 Grudnia 2024 Jeszcze jedna noga 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #753 Napisano 28 Grudnia 2024 Młody się dzisiaj zawziął 😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 299 #754 Napisano 20 Lutego A ja skleiłem taką małą dioramę tematyczną na półkę z książkami 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nocny duch 5313 #755 Napisano 20 Lutego u mnie zamieszkał Leonardo 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6307 #756 Napisano 8 Marca Każdy artysta LEGO bawiący się klockami LEGO ma swoje ulubione tematy Po paru miesiącach wróciłem do swojego - tym razem swobodną inspiracją był Peterbilt 362: Całość jest naprawdę ciężka i solidna, można się bawić jak Matchboxem: Jestem naprawdę zadowolony z kolorystyki w stylu 1970s/1980s: Jak na ponad 40-letniego cabovera w kabinie (z otwieranym dachem) jest dość wygodnie - są półki, pod łóżkiem jest schowek, a kocyk jest dopasowany kolorystycznie do nadwozia: Tym razem nie przesadziłem z wielkością atrapy chłodnicy. I chyba udało mi się zastosować idealne światła - dzięki podstawce z zaokrąglonymi narożnikami: 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3089 #757 Napisano 8 Marca 8 minutes ago, Edmund Exley said: Każdy artysta LEGO bawiący się klockami LEGO ma swoje ulubione tematy Po paru miesiącach wróciłem do swojego - tym razem swobodną inspiracją był Peterbilt 362: Całość jest naprawdę ciężka i solidna, można się bawić jak Matchboxem: Jestem naprawdę zadowolony z kolorystyki w stylu 1970s/1980s: Jak na ponad 40-letniego cabovera w kabinie (z otwieranym dachem) jest dość wygodnie - są półki, pod łóżkiem jest schowek, a kocyk jest dopasowany kolorystycznie do nadwozia: Tym razem nie przesadziłem z wielkością atrapy chłodnicy. I chyba udało mi się zastosować idealne światła - dzięki podstawce z zaokrąglonymi narożnikami: Zdumiewają mnie Twoje projekty i dbałość o szczegóły... Brawo, podziwiam 👏 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6307 #758 Napisano 8 Marca Teraz, logann napisał(-a): Zdumiewają mnie Twoje projekty i dbałość o szczegóły... Brawo, podziwiam 👏 Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6307 #759 Napisano 20 Kwietnia Dziś, między świętowaniem a aktywnościami na świeżym powietrzu, udało się dokończyć (mniej więcej) projekt z ostatnich tygodni Co dwa Peterbilty 362, to nie jeden! W pierwszym dokonałem kilku poprawek (jest teraz odrobinę dłuższy, przez co ma lepsze proporcje), a równolegle budowałem drugiego. A dziś dodatkowo dobudowałem naczepę - kolorystycznie taka sobie, ale solidna: 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #760 Napisano 21 Kwietnia 6 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a): Dziś, między świętowaniem a aktywnościami na świeżym powietrzu, udało się dokończyć (mniej więcej) projekt z ostatnich tygodni Co dwa Peterbilty 362, to nie jeden! W pierwszym dokonałem kilku poprawek (jest teraz odrobinę dłuższy, przez co ma lepsze proporcje), a równolegle budowałem drugiego. A dziś dodatkowo dobudowałem naczepę - kolorystycznie taka sobie, ale solidna: Świetne. Jaką mają wielkości, od czego zaczynasz, korzystasz z klocków które już masz i czy dokupujesz potrzebne klocki np.szyby ??? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 6307 #761 Napisano 21 Kwietnia 15 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a): Świetne. Jaką mają wielkości, od czego zaczynasz, korzystasz z klocków które już masz i czy dokupujesz potrzebne klocki np.szyby ??? Dziękuję za miłe słowa i zainteresowanie Odpowiadając na pytania: szerokość kabiny - jak widać na zdjęciach - to 8 tzw. studów. Ten kluczowy w przypadku caboverów parametr zawdzięczam mojemu starszemu synowi. Wcześniej budowałem bowiem cabovery z kabiną szeroką na 6, a podwoziem na 8. Gubiłem przez to zwartość bryły. Podpowiedź juniora była bezcenna. Długość natomiast to w tym przypadku 22 study plus wysunięty przód i tylny zderzak. Klocków nie dokupuję - mamy teraz tyle, że byłoby to już zbyt ekstrawaganckie Przednia szyba jest połączona z dwóch standardowych szybek. Zaczynam od solidnego podwozia, które jest kilkuwarstwowe i nie ma punktu, który łamałby się pod naciskiem. Tu wygląda tak: Zawsze pod osie mocuję możliwie najdłuższe płyty spajające wszystko od dołu. Tu akurat mogłem rozegrać to lepiej (14+8), ale na szybko już tak zostało. Kluczowe w przypadku caboverów, ale i conventional trucks jest mocowanie przedniej osi - niestety, niełatwo jest zgrać je z początkiem maski (w caboverach oś powinna być bliżej). Oczywiście, trzeba je też solidnie obudować. Największą radochę dają maski - kilka razy robiłem otwierane, a raz zrobiłem cabovera z podnoszoną kabiną (ale z gorszymi proporcjami). I można by odchudzić ten przód, gdybym zastosował płaskie pionowe elementy mocujące, ale byłby wtedy problem ze stabilnym umocowaniem szybki... Podstawa do maski wygląda tak: Na początku warto już mieć zaplanowane tylne osie (ale łatwo je później przesunąć) i zaczep, by wybrać sensowną długość kabiny: Kabinę buduje się dość szybko, tu najwięcej zabawy daje kolorystyczny wzór. A na koniec zabawa ze światłami, wnętrzem etc. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #762 Napisano 21 Kwietnia 35 minut temu, Edmund Exley napisał(-a): Dziękuję za miłe słowa i zainteresowanie Odpowiadając na pytania: szerokość kabiny - jak widać na zdjęciach - to 8 tzw. studów. Ten kluczowy w przypadku caboverów parametr zawdzięczam mojemu starszemu synowi. Wcześniej budowałem bowiem cabovery z kabiną szeroką na 6, a podwoziem na 8. Gubiłem przez to zwartość bryły. Podpowiedź juniora była bezcenna. Długość natomiast to w tym przypadku 22 study plus wysunięty przód i tylny zderzak. Klocków nie dokupuję - mamy teraz tyle, że byłoby to już zbyt ekstrawaganckie Przednia szyba jest połączona z dwóch standardowych szybek. Zaczynam od solidnego podwozia, które jest kilkuwarstwowe i nie ma punktu, który łamałby się pod naciskiem. Tu wygląda tak: Zawsze pod osie mocuję możliwie najdłuższe płyty spajające wszystko od dołu. Tu akurat mogłem rozegrać to lepiej (14+8), ale na szybko już tak zostało. Kluczowe w przypadku caboverów, ale i conventional trucks jest mocowanie przedniej osi - niestety, niełatwo jest zgrać je z początkiem maski (w caboverach oś powinna być bliżej). Oczywiście, trzeba je też solidnie obudować. Największą radochę dają maski - kilka razy robiłem otwierane, a raz zrobiłem cabovera z podnoszoną kabiną (ale z gorszymi proporcjami). I można by odchudzić ten przód, gdybym zastosował płaskie pionowe elementy mocujące, ale byłby wtedy problem ze stabilnym umocowaniem szybki... Podstawa do maski wygląda tak: Na początku warto już mieć zaplanowane tylne osie (ale łatwo je później przesunąć) i zaczep, by wybrać sensowną długość kabiny: Kabinę buduje się dość szybko, tu najwięcej zabawy daje kolorystyczny wzór. A na koniec zabawa ze światłami, wnętrzem etc. Dzięki, świetna robota 👏👏👏 U mnie za to jest troszkę zestawów Star Wars i raczej tych trochę większych, raczej ich nie rozbieramy bo świetnie wyglądają , w planie jest kupno takiej ramki na figurki bo jest trochę tego a chcemy wyeksponować. Pozdrawiam Tomasz 🤗 🤗 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 11989 #763 Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Nowy tu jestem, fajny temat😁 Ostatnio z synem byliśmy w nowym sklepie z klockami, który nie jest sieciówka i napotkałem masę fajnych starych zestawów, z czasów jak byłem jeszcze mały i oglądałem takie klocki w katalogach. Niektóre jeszcze nowe w foliach, jak ta ciężarówka (cena 1699,99€). Edytowane 22 Kwietnia przez pepepatryk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #764 Napisano 22 Kwietnia 15 minut temu, pepepatryk napisał(-a): Nowy tu jestem, fajny temat😁 Ostatnio z synem byliśmy w nowym sklepie z klockami, który nie jest sieciówka i napotkałem masę fajnych starych zestawów, z czasów jak byłem jeszcze mały i oglądałem takie klocki w katalogach. Niektóre jeszcze nowe w foliach, jak ta ciężarówka (cena 1699,99€). Cena taka, bo stary zestaw nie dostępny już. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 299 #765 Napisano 26 Kwietnia Dałeś W dniu 21.04.2025 o 21:27, TomcioMiki napisał(-a): Dzięki, świetna robota 👏👏👏 U mnie za to jest troszkę zestawów Star Wars i raczej tych trochę większych, raczej ich nie rozbieramy bo świetnie wyglądają , w planie jest kupno takiej ramki na figurki bo jest trochę tego a chcemy wyeksponować. Pozdrawiam Tomasz 🤗 🤗 🤗 A masz jakieś UCS'y ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #766 Napisano 26 Kwietnia 44 minuty temu, -mrovka- napisał(-a): Dałeś A masz jakieś UCS'y ? Nie a szkoda 😟😟😟 Coś w tym stylu 🤗🤗🤗 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #767 Napisano 2 Maja (edytowane) Ja dzisiaj w pracy , młody mi kupił na pociechę 😁😁😁 Edytowane 2 Maja przez TomcioMiki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #768 Napisano 3 Maja Młody sobie kupił 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #769 Napisano 4 Maja Składa się Acclamator -Class 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #770 Napisano 4 Maja Jak na tą skalę to bardzo fajny model 🤗🤗🤗 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krathor 666 #771 Napisano 6 Maja Skończyłem konstrukcję 4'tego maja 😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #772 Napisano 6 Maja 3 godziny temu, Krathor napisał(-a): Skończyłem konstrukcję 4'tego maja 😁 I jak 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krathor 666 #773 Napisano 6 Maja Fajny, ale spowodował że mam ochotę na dużego...😁 tylko nie wiem gdzie bym go trzymał. 😀 Ale ten mogę polecić. Bardzo miły do składnia i nie całkiem łatwy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ceteth 6280 #774 Napisano 6 Maja Z tym gdzie trzymać jest łatwiej jak zestaw ma wewnątrz trochę miejsca 😛 tu, na mojej półce z butami widać prom kosmiczny, który jest idealnym pudełkiem na klucze, drobne i inne pierdoły, bo jest pusty w środku 😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64294 #775 Napisano 6 Maja 45 minut temu, Ceteth napisał(-a): Z tym gdzie trzymać jest łatwiej jak zestaw ma wewnątrz trochę miejsca 😛 tu, na mojej półce z butami widać prom kosmiczny, który jest idealnym pudełkiem na klucze, drobne i inne pierdoły, bo jest pusty w środku 😁 Ha masz tylko prom kosmiczny, ja bym potrzebował cały ten regał na buty i też by był problem. Widziałeś wahadłowiec Kylo Rena 🤔🤔🤔 Zdjęcie poglądowe 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach