Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szuwar1978

Caliber NH35A - opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Pozwoliłem założyć sobie temat o mechanizmie NH35A - Seiko. Stałem się posiadaczem zegarka z tym mechanizmem - jest to mój pierwszy automat. Nie jest to Seiko ale Vostok ale pozwoliłem sobie na umieszczenie tematu właśnie w tym dziale bo myślę że będzie więcej użytkowników Seiko z tym mechanizmem niż Vostoków.

Jak się sprawuje ten mechanizm?? Awaryjność - odchyłki dobowe.

Co ile oddajecie zegarki do konserwacji???

Będę wdzięczny za wszystkie opinie i sugestie dotyczące tego mechanizmu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez szuwar1978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy będzie więcej użytkowników Seiko z tym mechanizmem nie wiem - w seiko go nie ma :lol:

NH35 to "bliźniak" 4R36 o ile mi dobrze wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym mechanizmem mam Navigatora od GG i Maranez'a Rawai  i sprawują się świetnie - odchyłki nie przekraczają +10s/24h. O awaryjności nic nie powiem bo z żadnym nie maiłem nigdy problemów - nie masz się czym przejmować ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Jak narazie zaskoczył mnie dokładnoscia... ale zobaczymy jak sie mechanizm ułoży. Mam jeszcze pytanie w ktora strone jest naciagana sprezyna??? Chce kupic rotomat bo to nie jest moj jedyny zegarek ale jedyny automat a ja nie lubie jak cos nie działa. Tylko nie wiem w ktora strone jest naciagana sprezyna??? Jakie obroty na rotomacie ustawic??? I co ile serwisujecie swoje automaty??? Bo naczytałem sie na forum tematow i ile osób tyle opini :) i lepiej oddac do serwisu czy dobrego zegarmistrza??? Ale gdzie takiego znaleźć :) wiekszosc to "wymieniacze bateryjek" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakręca się w obydwie strony, gdzieś była strona z ilością obrotów do max naciągu ale nie umiem znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro NH35A to bliźniak 4R36 to co jest odpowiednikiem NH25A ?

Gdybam, że NH25A to 7s26. Na bidfunie nie ma werków z oznaczeniami nh tylko tradycyjnymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Invicte 3044 z tym mechanizmem prawie rok i żadnych problemów nie było. Odchylki u mnie max 5s+

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KostuH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Mam taki mechanizm w Armidzie A1 i ...nie mam żadnych powodów do narzekań  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że NH35A jest werkiem Seiko 4R35 (stop sekunda, dokręcanie i data)

Seiko 4R36 ma dodatkowo dzień tygodnia.

Time matters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i spadła Invicta z tym werkiem i d... Mój sprawdzimy zegarmistrz odpisał że nie robi już japończyków. Kto mi to naprawi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH35A to 4R35 tyle że nie ma oznaczeń seiko, stosowany jest w zegarkach innych niż grupa seiko i mikrobrandach.

4R36 z dniem tygodnia to znowu NH36, natomiast NH25A to 7S25 tak samo bez dokręcania i stop sekundy.

Edytowane przez siruspan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieliście z tym werkiem znalazłem coś takiego https://yesap.com/zegarek-vostok-europe-limousine-automatic-43mm-nh35a-560a687-p-5879.html tylko bez utożsamiania z Rosją bez znaczka GAZ :) tylko jako Limousine. Ostatnio Vostok odżegnuje się od korzeni rosyjskich. Co Wy na to dobry kierunek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam YELANG z tym mechanizmem, już ponad 5 lat. Z początku trzymał czas -10s./tydz. ale w końcu oddałem go do czyszczenia i obsługi, teraz ma 12 s / 24h. Zobaczymy jak będzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi