Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

No tak zapomniałem o resecie za pierwszym razem. Teraz go zrobiłem i gdy wkładam drucik w AC i drugim końcem dotykam baterii to zegarek startuje, ale jak tylko drucik wyciągnę moduł znów nie działa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Zrób reset, a potem wystaw na mocne światło na chwileczkę, powinien zaskoczyć  :)  Zresztą przeczytaj co tam jest napisane na tej naklejce przy akumulatorku, małym druczkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki za info, zobaczymy zatem, jak sytuacja będzie wyglądała po miesiącu. :)

Dziś minął miesiąc, dokładnie o 12:39. Zegarek spieszy się o 23 sekundy. Teraz pytanie co z tym zrobić ? Reklamować w sklepie ? Ktoś miał doczynienia z czymś takim ? Obawiam się tego że w sklepie powiedzą mi że przecież to tylko 23 sekundy i mogę sobie co jakiś czas ustawiać poprawnie zegarek. Jednak nie ukrywam że względem innych Shocków, GA100  wypada dosyć tanio jednak dla mnie to i tak była spora kwota a co za tym idzie, mam prawo wymagać jakości wykonania jak i działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Dziś minął miesiąc, dokładnie o 12:39. Zegarek spieszy się o 23 sekundy. Teraz pytanie co z tym zrobić ? Reklamować w sklepie ? Ktoś miał doczynienia z czymś takim ? Obawiam się tego że w sklepie powiedzą mi że przecież to tylko 23 sekundy i mogę sobie co jakiś czas ustawiać poprawnie zegarek. Jednak nie ukrywam że względem innych Shocków, GA100 wypada dosyć tanio jednak dla mnie to i tak była spora kwota a co za tym idzie, mam prawo wymagać jakości wykonania jak i działania.

W dzisiejszym świecie żaden z znanych mi producentów zegarków, nie przykłada uwagi do dokładności, ani większość użytkowników

Możesz sobie sam poprawić, jak znajdziesz chronokomparator

Edytowane przez Capri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszym świecie żaden z znanych mi producentów zegarków, nie przykłada uwagi do dokładności, ani większość użytkowników

Możesz sobie sam poprawić, jak znajdziesz chronokomparator

A jak można wyregulować kwarcowego G-shocka przy użyciu chronokomparatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

A jak można wyregulować kwarcowego G-shocka przy użyciu chronokomparatora?

Tam jest trymer, czyli taki kondensator regulowany, kręcisz śrubką po prostu. W najnowszych zegarkach już nie ma, wtedy można dobrać inny rezonator, lub dolutować trymer między minus a jedną z nóżek rezonatora ( taka rurka z dwoma nóżkami)

57d7069630524737078b27dc532a08f3.jpg

W prymitywniejszym module robi się vto za pomocą zworek z cyny

32ceca09367d74368cf556463f20eb2d.jpg

Edytowane przez Capri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GitBit kiedyś regulował któregoś kwadrata. Służy do tego śrubka na płaski śrubokręt na module.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

@GitBit kiedyś regulował któregoś kwadrata. Służy do tego śrubka na płaski śrubokręt na module.

Kiedyś na płaski, obecnie krzyżak, a w GW-9400 nie ma już trymera

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś minął miesiąc, dokładnie o 12:39. Zegarek spieszy się o 23 sekundy. Teraz pytanie co z tym zrobić ? Reklamować w sklepie ? Ktoś miał doczynienia z czymś takim ? Obawiam się tego że w sklepie powiedzą mi że przecież to tylko 23 sekundy i mogę sobie co jakiś czas ustawiać poprawnie zegarek. Jednak nie ukrywam że względem innych Shocków, GA100 wypada dosyć tanio jednak dla mnie to i tak była spora kwota a co za tym idzie, mam prawo wymagać jakości wykonania jak i działania.

Co zrobisz to zależy tak naprawdę od tego, czy lubisz swój egzemplarz zegarka. Moim zdaniem, z prawnego punktu widzenia jak najbardziej masz podstawy do złożenia reklamacji, ponieważ dokładność produktu to 15 sekund na miesiąc, a Twój egzemplarz ma 23 sekundy na miesiąc, więc teoretycznie towar jest niezgodny z umową. Jeśli reklamacja zostanie uznana, to serwis najprawdopodobniej wymieni Ci moduł. I teraz pojawia się pytanie jaką dokładność będzie miał nowy moduł oraz ile czasu zajmie gwarantowi stwierdzenie, że zegarek faktycznie jest poza normą dokładności.

Moim zdaniem gra niewarta świeczki. Zaś jeśli zależy Ci na dużej dokładności (tak, jak mi), to kolejny zegarek wybierz z funkcją synchronizacji radiowej z wzorcowym zegarem atomowym Wave Ceptor Multiband 6. Wówczas zegarek będzie Ci się automatycznie co noc ustawiał zgodnie ze wzorcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że gra nie warta świeczki... Trochę mnie to rozbawiło  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

A mnie tam cieszy, że mój gulfmaster mimo ostatniej synchronizacji 23 sierpnia, ma minimalne przesunięcie względem wzorca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdziłem swojego GW-9300DC i od 27 sierpnia idzie łeb w łeb z drugim, synchronizowanym na bieżąco :) Jestem ciekaw jak to będzie po miesiącu.

Czy dla digitala ma znaczenie, czy jest noszony, czy leżakowany, jeśli chodzi o dokładność? Zapewne temperatura ma jakiś wpływ, ale teraz wahania są minimalne, nie to co zimą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek spieszy się o 23 sekundy. 

dokładność produktu to 15 sekund na miesiąc

Czy warto robić aferę o 8 sekund ;):D

A tak całkiem na poważnie, to tak jak napisał TomG80 - WC załatwi sprawę. choć przyznam, że też cieszą mnie egzemplarze, które pomimo braku "kibla" mają dokładność rzędu 1-2 sekund na miesiąc, tak jak np. mój najtańszy G w kolekcji DW-5600E

Edytowane przez Wojtek_Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdziłem swojego GW-9300DC i od 27 sierpnia idzie łeb w łeb z drugim, synchronizowanym na bieżąco :) Jestem ciekaw jak to będzie po miesiącu.

Czy dla digitala ma znaczenie, czy jest noszony, czy leżakowany, jeśli chodzi o dokładność? Zapewne temperatura ma jakiś wpływ, ale teraz wahania są minimalne, nie to co zimą.

Temperatura ma wpływ. Większe różnice zauważyłem po hydromodzie. Zegarek był bardziej "wrażliwy" na ciepło/zimno. Jak nie był noszony to się późnił kilka s na miesiąc, a na nadgarstku spieszył kilka s na miesiąc ;)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty tak na serio bo jeżeli tak, to czegoś nie rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serio, ale tylko z ciekawości, bo na głównym forum g-shockowym była rozmowa na ten temat i kilka osób sprawdzało, czy ich zegarki trzymają się specyfikacji. Prawdę mówiąc, to w zasadzie przypadkiem, bo zauważyłem, że w jednym G miałem wyłączoną synchronizację, a pipa zgodnie z drugim, a jak tak, to już sprawdzę pozostałem dwa tygodnie bez synchro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyć dokładność zegarków kwarcowych to już zboczenie :P

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze większym zboczeniem jest mierzenie dokładności zegarków z synchronizacją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem ciekaw jednej rzeczy. Czy stosowanie synchronizacji nie sprawia czasem, że producent podchodzi do kwestii dokładności mniej rygorystycznie, czyli innymi słowy, czy zegarki z WC nie są czasem mniej dokładne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyć dokładność zegarków kwarcowych to już zboczenie :P

To się zgadza, ale ostatnio gdy zegarki rozjechały się z sygnałem pełnej godziny, to moja Żona woła "WOJTEK BRAK SYNCHRO !" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pytanie zadane miesiąc temu dotyczyło bardziej tego że rozjechał się 10 minut stąd moje zdziwienie że przecież zawsze wskazywał dobry czas. Zastosowałem się jedynie do tego co napisał Tom, swoją drogą patrząc na te 23 sekundy to rzeczywiście wychodzi na to że przez te 2 lata go nie ustawiałem stąd rozjechał się o te 10 minut przez ten okres(zegarek kupiony 09.2015). Jak wcześniej pisałem, ostatnio rzadko go nosiłem stąd mogłem nie zauważyć że rozjechał się jeszcze bardziej. Chyba pozostanie mi regulowanie go co jakiś rok/dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem ciekaw jednej rzeczy. Czy stosowanie synchronizacji nie sprawia czasem, że producent podchodzi do kwestii dokładności mniej rygorystycznie, czyli innymi słowy, czy zegarki z WC nie są czasem mniej dokładne ;)

Coś może w tym być prawdy bo wszystkie z WC które miałem po wyłączeniu synchro były mniej dokładne, więcej się spieszyły niż te kwarce bez.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Słuchajcie, potrzebuję porady. Zamówiłem bransoletę do gwn-q1000

Czekałem od początku czerwca, dziś przyszła, ale nie taka, tylko z białymi wstawkami Czym to pomalować żeby trzymało? Kontakt z tymi ludźmi nie istnieje.

039467581d2d84550e0b522ecd2a9d88.jpg

Edytowane przez Capri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi