Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Yakovlev

ZEGARKI RADZIECKIE - INFORMACJE, CIEKAWOSTKI, MITY

Rekomendowane odpowiedzi

A jak to jest z tą Sekondą? Można się spotkać z modelami eksportowymi z Sajuza ale też, ze współczesnymi kwarcami z japońskim mechanizmem. Jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z tą Sekondą? Można się spotkać z modelami eksportowymi z Sajuza ale też, ze współczesnymi kwarcami z japońskim mechanizmem. Jak to jest?

Nie mają ze sobą nic wspólnego z wyjątkiem rynku przeznaczenia czyli Wysp Brytyjskich choć teraz to i tego nie  jestem pewien. Współczesne to chiński chłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jasne że tak. Prominenci nosili złote, Poljoty de Luxe np. 30 kamieni bez daty wyprodukowane w nazwijmy to limitowanej ilości itp. Na pewno nie były zbyt pospolite Wostoki precyzyjne które kosztowały wielokrotność zwykłej Pobiedy. Ale uogólniając w czasach sowieckich wyznacznikiem była raczej cena.

Nie tylko prominenci. Wszyscy nosili złote.... zęby ;) i zegarki też.

Złote zawsze były w cenie. Z reguły 3-5 krotnie droższe niż stalowe czy złocone.

Np złocony Łucz 2209 kosztował 40 rubli, a wersja w złocie 160 rubli.

Ale już stalowa Czajka Amfibia kosztowała 60 rubli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielskiego nauczyli mnie na szkołę, niemiecki w mowie - ze słuchu w pracy, rosyjski - tłumacz google - i wyszły kwiatki... Szkoda, że nie znam języka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Angielskiego nauczyli mnie na szkołę, niemiecki w mowie - ze słuchu w pracy, rosyjski - tłumacz google - i wyszły kwiatki... Szkoda, że nie znam języka.

To wejdź sobie na raketa.com i poczytaj w przyjaznym języku ;)

Prawie każdy post możesz przełączyć sobie na angielski, zaraz pod tytułem posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako wieloletni mieszkaniec UK to stwierdzam że Sekondy tutaj niet.   Takiej jak kiedyś przynajmniej.

8000252400_1492506998_thumb.jpg

1939383900_1492507080_thumb.jpg

1155238900_1492507164_thumb.jpg

Wtedy zresztą, jak mi się wydaje była traktowana jako całkiem poważny zegarek dla ludu pracującego tutejszego.  W zasadzie dotyczyło to raczej tej nieco bardziej wykształconej części społeczeństwa.  Biedocie wsio ryba poza tym i tak na zegarku się nie zna :lol:   Mam na myśli umiejętność przełożenia tego co pokazują wskazówki na to co znamy jako > godzina.

Podejrzewam że to właściwie dalej aktualne :lol:   Przynajmniej rządowe badania poziomu kretynizmu mówią zdaje się o ok 7% tutejszej ludzkości która może mieć z tym problem.

No a takie tam szwajcary to wiadomo że to już dla pociotków Elki raczej przeznaczone.

ed.  tą z obrazka kupiłem parę dni temu na bazarze za 3 kwity bo zepsuta.

Okazało się że wystarczyło tylko nakręcić (no ale skąd o tym mógł wiedziedzieć biedny sprzedwaca przyzwyczajony do chńskiego kwarca? ) i Sekonda śmiga jak przecinak.  Znaczy całkiem dokładna jest- niczym szwajcar jaki bo trzyma się w 10-ciu sek +- już od jakiegoś tygodnia.

Edytowane przez kokop

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

Jak to nazwali go na ruskim forum "Supereksportowy" Wostok Precyzyjny ;)

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm, nawet wiem, od kogo ;) Uzupełniając - produkcja mogła być na francuski lub na włoski rynek ;) Unikat, dokładnie taki, jakiego nigdy nie będę miał ;)

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

O grubości złocenia radzieckich kopert słów kilka ...

W katalogu z 1960 nie ma wyższej grubości złocenia niż 20 mikronów. Poszukajcie sobie.

Do tego ta grubsza powłoka 20 mikronów stosowana była na rynek wewnętrzny ZSRR. Na eksport szły bardziej oszczędne 5-10 mikronowe koperty.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość złocenia jak grubość złocenia, ale zwróciłeś uwagę na tę próbę w Rakiecie 2603? 850? Ciekawe.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Tak, 850, ale nie wszyscy podają próbę złota,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Chyba tylko we wczesnych latach 60-70 była stosowana taka próba?

Później poszli w oszczędności.

W całości złote koperty są próby 583.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E nooo, stary :)   Bardzo ciekawa lektura.   Jeżeli masz jakieś foty-skany dodatkowe paszportów do ruskich zegarków to proszę wklej.

Lubie sobie poczytać :) Fajnie np. wiedzieć że są w klasie dokładności drugiej i jak je nakręcać np.

Swoją drogą- czy wnikaliście które z rosyjskich mechanizmów są najstabilniejsze?  W sensie jakość chodu- max dobowe odchyłki itp...

Mam Szturmańca który jest bardzo dokładny np.    Ale ostatnio męczę (od kilku dni)  bazarowo-trafiejną Sekondą która ma mechanizm Sławy  2414 i ona zaczyna pomału wyrastać mi na nowego faforyta :)  Zapowiada się na niezwykle stabilny mechanizm (pewno te dwa bębny sprężynowe mają jednak sens).   Dzisiaj znowu ze mna do pracy na noc śmiga celem zbadania jak to sobie w marnym, narażonym na wstrząsy żywocie radzi.   Wczoraj po kolejnej korekcie zrobiła + 15 sek przez nockę- ale na tyle ile mogłem ją sprawdzić na przerwach to po prostu cały czas równomiernie przyśpieszała.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

E nooo, stary :)   Bardzo ciekawa lektura.   Jeżeli masz jakieś foty-skany dodatkowe paszportów do ruskich zegarków to proszę wklej.

Lubie sobie poczytać :) Fajnie np. wiedzieć że są w klasie dokładności drugiej i jak je nakręcać np.

Swoją drogą- czy wnikaliście które z rosyjskich mechanizmów są najstabilniejsze?  W sensie jakość chodu- max dobowe odchyłki itp...

Mam Szturmańca który jest bardzo dokładny np.    Ale ostatnio męczę (od kilku dni)  bazarowo-trafiejną Sekondą która ma mechanizm Sławy  2414 i ona zaczyna pomału wyrastać mi na nowego faforyta :)  Zapowiada się na niezwykle stabilny mechanizm (pewno te dwa bębny sprężynowe mają jednak sens).   Dzisiaj znowu ze mna do pracy na noc śmiga celem zbadania jak to sobie w marnym, narażonym na wstrząsy żywocie radzi.   Wczoraj po kolejnej korekcie zrobiła + 15 sek przez nockę- ale na tyle ile mogłem ją sprawdzić na przerwach to po prostu cały czas równomiernie przyśpieszała.

Paszporty łatwo znaleźć w necie, to nie żadna wiedza tajemna.

Parametry, specyfikacje i klasy dokładności mechanizmów również.

Co do reszty, to.... nie mam zdania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
Napisano (edytowane)

Dla niedowiarków. Jak tarcza Beczki potrafi zmienić barwę w ciągu kilku dni, po zażyciu kąpieli słonecznej.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po jednym dniu w przeszklonej gablocie wystawionej na ostre słońce - zrobiło się tak znajomemu myślał że mu ktoś zegarek podmienił - no może nie była aż tak wyblakła ale kolor się zmienił na fiolet - zegarek aż parzył tak się nagrzał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy byly takie nareczne Победы (lub inne) ktorych graficzny design byl zblizony do tego zegara z Победы ГАЗ М-20? 

polska produkcje Xicorr FSO M20.04 Warszawa znam

harkov-prodam_chasy_gaz-20_pobeda_13711.

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz są -> https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/12394?gclid=COLEyO-IptQCFQ0R0wod1xwKQw

ale wcześniej żadna z 6-ciu sowieckich fabryk, nie wypuściła pobiedki o takim wzorze tarczy

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaspany jeszcze jestes ; ) pisalem ze Xicorra znam

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Jak dla mnie to ta lekko nawiązuje do zegara z M20

zdjęcie kolegi kris2:

https://get.google.com/albumarchive/107247623220063053982/album/AF1QipPdi3ccSPkknYDvLEIZ9zLcUxqXLGa2oNwwiNkb/AF1QipNnxJYb66rXCJdDGgZyDU1wsXgM9-XyPrvortjI

Jeszcze kiedyś coś takiego znalazłem, ale cena niestety jak dla mnie nie do przeskoczenia.

http://sovietcarparts.com/shop/uncategorized/wrist-watch-gaz-20-pobeda/?lang=en

Edytowane przez Rafał75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi