Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Leppard

Spadek sprzedaży zegarków szwajcarskich

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wina cen tylko nasycenia rynku i słabego przyrostu naturalnego w krajach wysoko rozwiniętych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No - mocny frank im nie pomaga. Ale coś za coś - jak mogą taniej kupić szampana to przynajmniej na zegarkach się tak nie obłowią. A kraje rozwinięte już od jakiegoś czasu nie są głównym źródłem wzrostu nie tylko w dobrach luksusowych. A że Azja też zwalnia...

Dlatego wymyślono mmin koncept że 40 mm to damski zegarek i czas wymienić kolekcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile te dane sa wiarygodne, ale mi nasunely sie dwa wnioski.

Po pierwsze ma z czego spadac, wiec nie ma ich co zalowac ;)

Po drudie w styczniu 1,5mld z czego 113 mln do Chin. Z tego co sie naczytalem na forum to myslalem, ze do Chin to idzie grubo ponad polowa ;).

Edit. W sumie HK to tez Chiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale wielu Chińczyków robi poważniejsze zakupy w Hk, a i ciężko ich od Chin oddzielać, więc należałoby dodać te ponad 200 mln.

Co nie zmienia faktu, że to wychodzi łącznie powiedzmy ok 1/4 całości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, czy coś się zmieniło w sprawie cła na produkty kupowane w Szwajcarii bezpośrednio?

Kiedyś czytałem, że któraś dyrektywa europejska znosiła cło dla produktów wysyłanych z Szwajcarii do krajów UE...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinni podnieść jeszcze bardziej ceny, nie ma innego wyjścia.

Zgadzam się niech podniosę ceny na pewno im wzrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wina cen tylko nasycenia rynku i słabego przyrostu naturalnego w krajach wysoko rozwiniętych..

Oczywiście, że też wina cen. Zegarki szwajcarskie t nie tylko Rolex czy inne wytwory luksusowe - gdzie cena nie gra istotnej roli. To także dolna półka - a tu cena ma wpływ na popyt i to spory. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, czy coś się zmieniło w sprawie cła na produkty kupowane w Szwajcarii bezpośrednio?

Kiedyś czytałem, że któraś dyrektywa europejska znosiła cło dla produktów wysyłanych z Szwajcarii do krajów UE...

Ale jakie znaczeni np.w Polsce ma cło na zegarki? 

Problemem  jest Vat a nie cło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakie znaczeni np.w Polsce ma cło na zegarki? 

Problemem  jest Vat a nie cło. 

To było pytanie pośrednio związane z tematem. Nigdzie nie mogę znaleźć ile wyniesie cło na zegarek ze Szwajcarii ot cały problem.

a) jest to zależne od ceny zegarka + jaki to zegarek (odpowiedni kod celny musi być)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest. 3 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest info z roku 2014 o jakimś tam porozumieniu EUR I czy gdzie to znalazłeś?

Chodzi mi o jakieś najnowsze źródło/podstawe prawną takiego naliczenia

Bo dajmy na to sprowadzę sobie zegarek za 1000 CHF i jakbym miał zapłacić od tego cło z 10% to już trochę się nie opłaca już mało by się opłacało gdyby to było np 3% a nie 3 zł.

O 23% vat juz nie wspominam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś podczas rozmowy z attache handlowym ambasady szwajcarskiej z dumą pokazywał mi wyniki branży zegarkowej np kwarce - świat minus 20% Polska plus 28% , mechaniczne podobnie , świat w dół a nasz rynek w górę 

Wreszcie nas doceniają i to mnie cieszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać problem leży w rozumieniu słowa "sprzedaż".

Jeśli sprzedaż to zakup AD, to nie ma problemu, trzeba to zaakceptować. Zwykła sinusoida pull-push.

Trzeba by spojrzeć na sprzedaż do konsumentów i dopiero wyciągać wnioski.

Nie twierdzę, że zakupy konsumenckie rosną.

Skoro jednak zapasy są problemem, może być różnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem niedawno coś w podobnym tonie po angielsku. Niestety zapomniałem podlinkować. Dodatkowo poza wspomnianymi powodami podawany był wzrok ryzyka ataków terrorystycznych w Europie przez co klienci z Azji mniej chętnie przybywają na zakupy. Firmy sobie z tym próbują radzić wysyłając swoich przedstawicieli do klientów. Sam się zastanawiam, na ile to jest spadek, a na ile tylko taka retoryka. A czy ktoś w was orientuje się jak wyglądał rynek zegarków w czasach supertaniego franka? Jakoś nie przypominam sobie by do każdego mieszkania na bliskiej Białołęce (panie, z okien Warszawę widać) dawali jakieś fajne sikory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.