Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gienek_mkb

Klub Miłośników Zegarków ALPINA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.06.2022 o 17:07, jimmibaton napisał(-a):

454048df208138e88ac55a943a8815d5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokaż więcej  

Czy ten model Startimera, konkretnie w kolorze złotym, jest gdzieś jeszcze dostępny? 

p.s. z góry przepraszam za odkopanie posta. 

Edytowane przez karlson
Brak tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 25.07.2024 o 01:52, karlson napisał(-a):

Czy ten model Startimera, konkretnie w kolorze złotym, jest gdzieś jeszcze dostępny? 

p.s. z góry przepraszam za odkopanie posta. 

Pokaż więcej  

Trafił do mojego kolegi. Zdaje się, że chce go sprzedać. Jeśli jesteś zainteresowany, to odezwij się na PRIV; dam Ci numer do niego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 25.07.2024 o 07:58, jimmibaton napisał(-a):

Trafił do mojego kolegi. Zdaje się, że chce go sprzedać. Jeśli jesteś zainteresowany, to odezwij się na PRIV; dam Ci numer do niego :) 

Pokaż więcej  

To zapewne pojawi się na bazarku, który sprawdzam regularnie. 🙂

Bardziej mi jednak chodziło, że może gdzieś biedak leży samotnie w nieznanym mi sklepie, nawet zagranicą i czeka na nabywcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 25.07.2024 o 13:18, karlson napisał(-a):

To zapewne pojawi się na bazarku, który sprawdzam regularnie. 🙂

Bardziej mi jednak chodziło, że może gdzieś biedak leży samotnie w nieznanym mi sklepie, nawet zagranicą i czeka na nabywcę.

Pokaż więcej  

Nie pojawi się, bo kolega jest nieinternetowy totalnie ;) Owocnych poszukiwań, gdzieś na bank leży sobie nówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nabyłem ostatnio swój egzemplarz modelu Startimer. Chodził za mną już od jakiegoś czasu i tak ostatnio kliknęło mi się mimowolnie na Chrono24 🤭 I tak oto dotarł kilka dni temu ze słonecznej Grecji. Od razu się z nim zaprzyjaźniłem 😉 

IMG_20240806_142940119.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezmiennie na pierwszym miejscu kolekcji, a potem, hmm, też Alpinka do zadań specjalnych 😉20240121_110604.thumb.jpg.8dff26babc7bc08c30cec3ec21c414e7.jpg

20230915_174826.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najlepszych kwarcowych chrono do 6K na rynku. 

IMG_5137.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że to jest najlepsze chrono na rynku do 5k ;) Niestety muszę się rozejrzeć za nowym domem dla niego.

1.jpg

10.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 10.08.2024 o 05:51, Frozenn napisał(-a):

Witam. Nabyłem ostatnio swój egzemplarz modelu Startimer. Chodził za mną już od jakiegoś czasu i tak ostatnio kliknęło mi się mimowolnie na Chrono24 🤭 I tak oto dotarł kilka dni temu ze słonecznej Grecji. Od razu się z nim zaprzyjaźniłem 😉 

IMG_20240806_142940119.jpg

Pokaż więcej  

Słowem sprostowania: już tego samego dnia, zaraz po tym, jak pierwsze wrażenie ustąpiło miejsca wnikliwej ocenie stanu technicznego zegarka (przynajmniej zewnętrznego), okazało się, że zakupiony egzemplarz to śmietnik. Alpina posiadała kilka, na pierwszy rzut oka niewidocznych rys oraz biały paproszek na cyferblacie. Rysy te, aby było ciekawiej, znajdowały się od wewnętrznej strony szkiełka i widać je było tylko w dobrym oświetleniu. Poza tym, wskazówki też miały w sobie coś sknocone, mianowicie gdy wskazówka minutowa znajdowała się na dwunastej, oznajmiając pełną godzinę, to wskazówka godzinowa była jeszcze nieźle z tyłu, wskazując czas około trzy kwadranse na pełną godzinę. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że zakupiony przeze mnie egzemplarz był bardzo nieudolnie przeserwisowany, bo skąd rysy na szkle od wewnątrz? I skąd obecność paprocha? Moim zdaniem z niedbalstwa i nieuwagi. Natomiast ciekawi mnie, czemu wskazówki nie pokrywały się ze sobą co do poprawnego wskazania godziny? Co takiego trzeba sknocić w mechanizmie, żeby uzyskać taki efekt? Zmierzając ku końcowi, zegarek spakowany, odesłany, pieniążki zwrócone bez problemu. Sprzedający (osoba prywatna), okazał się na tyle uczciwy, że z pomocą równie życzliwego supportu Chrono24, udało się bezproblemowo rozwiązać sprawę zwrotu. Sam zegarek jest świetnie wykonany - masywny, czytelny, zakręcana, duża korona jest bardzo przyjemna w obsłudze, pracuje z przyjemnym oporem. Mogło by się wydawać, że jest za duża, że będzie przeszkadzać, drażnić nadgarstek, jednak nic z tych rzeczy. Nakładane, smukłe, arabskie indeksy miło się prezentują. Wisienką na torcie jest przeciwwaga wskazówki sekundowej z logo marki w - kontrastującym z resztą elementów - czerwonym kolorze. Całość od spodu zamknięta jest szczegółowo tłoczonym deklem z mnóstwem detali. Słowem - czasomierz bardzo cieszy oko. Mechanizm czterocyklowy, pracuje bardzo płynnie, może nie jak Springdrive, ale w porównaniu z trzycyklowymi mechanizmami, różnica w pracy jest bardzo zauważalna. Jeśli chodzi o osiągi, to robił takie +12 sekund na dobę, ale z tego co się orientuję, to z Sellitą SW 200-1 w grejdzie z tego modelu, spokojnie można by uzyskać lepsze rezultaty. To tyle, jeśli chodzi o moją przygodę z Alpiną, i póki co, jestem zmuszony wypisać się z klubu posiadaczy takowych czasomierzy, z prostego powodu - nie mam żadnej Alpiny na stanie 😄, co nie oznacza, że przestałem być ich entuzjastą. Nadal choruję na Startimera, jednak już w innej wersji kolorystycznej. Na zdjęciach w internecie i u sprzedającego wydawał się być bardziej czarny niż siwy, jednak w rzeczywistości jest jasnoszary. Pozdrawiam gorąco, Maciej.

IMG_20240806_142406325.jpg

IMG_20240806_142418344~2.jpg

IMG_20240806_142406325~3.jpg

IMG_20240811_000335996.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo niedoceniane sa te chrono od Alpiny, jakością lepsze niż kwarcowe chrono od np. ChW. 

IMG_6279.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo oczekiwana Alpina Heritage Startimer Chrono Monopusher na gwiazdora.

alpina-chrono-xmas.jpg

Edytowane przez medieval

Przemyslaw Kilanowski

Kilka mechanicznych szwajcarow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Photo-1736188277989-Nko-I0-FZD78.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi