Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arek1a2b

Oszust na Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, dokładnie to ma zgłosić. I liczyć, że koleś się przestraszy, i że uda się odzyskać trochę pieniędzy. Myślę, że skoro nie rozmawiali telefonicznie to sprawa została dogadana mailowo - jest to zawsze jakiś papier.

Jeżeli mailowo to jest szansa, jak telefonicznie to gorzej.

Żeby koleś się przestraszył to policja musi w ogóle przyjąć zgłoszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedle prawa umowa ustna to tak samo umową wiążąca jak pisemna tyle że trudniej udowodnić co było w niej zawarte w ramach takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle zapakowany zegar uszkodził się w transporcie to spoko rozumiem zwrot  lub zwrot kasy.

Ale nie  pisz że okazało się ze pomalowany jakimś sprayem bo na  pierwszy rzut oka  zegar jest tandetny i widać to doskonale ze jest malowany wtórnie, więc moim zdaniem do tego nie powinieneś mieć pretensji. No chyba ,że oczekiwałeś po słowie "złocony" ,że będzie obkładany złotem płatkowym. Jeśli tak to odradzam zakupów poprzez aukcje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie  pisz że okazało się ze pomalowany jakimś sprayem bo na  pierwszy rzut oka  zegar jest tandetny i widać to doskonale ze jest malowany wtórnie, więc moim zdaniem do tego nie powinieneś mieć pretensji. No chyba ,że oczekiwałeś po słowie "złocony" ,że będzie obkładany złotem płatkowym. Jeśli tak to odradzam zakupów poprzez aukcje.

Co do tego malowania to akurat nie byłbym taki pewien. Coś co dla osoby, która jest obeznana w temacie jest oczywiste, dla laika juz takie nie jest. Jezeli w opisie aukcji podane jest, że zegar jest złocony, w dodatku posiadasz korespondencje mailową (najlepiej w formie formularza allegro z tej aukcji, czyli poprzez "zadaj pytanie sprzedającemu co bedzie jednoznacznie świadczyło, że dotyczy właśnie tego zegara) to moim zdaniem ten temat jest do ugryźienia. Gorzej jeżeli chodzi o to uszkodzenie w transporcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat powinien się nazywać "Oszust POZA Allegro"

co nie umniejsza faktu zrobienia kolegi w balona, niestety.

"Czas jest zbyt cenny żeby go odmierzać byle czym"

Omega Speedmaster Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego malowania to akurat nie byłbym taki pewien. Coś co dla osoby, która jest obeznana w temacie jest oczywiste, dla laika juz takie nie jest. Jezeli w opisie aukcji podane jest, że zegar jest złocony, w dodatku posiadasz korespondencje mailową (najlepiej w formie formularza allegro z tej aukcji, czyli poprzez "zadaj pytanie sprzedającemu co bedzie jednoznacznie świadczyło, że dotyczy właśnie tego zegara) to moim zdaniem ten temat jest do ugryźienia. Gorzej jeżeli chodzi o to uszkodzenie w transporcie...

uszkodzenie w transporcie to szybka za 50 zł i trochę kleju

najgorsze jest zepsucie oryginalnej powłoki zegara, to nie pierwszy złociak którego kupiłem i na zdjęciach naprawdę wyglądają raz lepiej raz gorzej ale jeśli ktoś pisze że złocony a jest pomalowany przez sprzedającego bo jestem pewien że to on bo chciał sprzedać mi innego podobnego z białą tarcza i nie chciałem .

A że chcąc zbić cene narzekałem na kiepski stan tarczy to odpisał mi

ze nie widziałem tarczy w tym drugim zegarze a on ja odnowił ---  po prosty pomalował białą farbą -żenada i partactwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem adwokatem ale jedyne co możesz zrobić to:

1. wyrzucić zegar do kosza i zapomnieć o sprawie.

2. podjąć próbę reanimacji zegara i we własnym zakresie doprowadzić go do stanu używalności

3. sprzedać go w takim stanie jak jest.

Kupiłeś zegar który był opisany, załączone były zdjęcia - widziałeś co kupujesz. Nie ma tu znaczenia czy przez allegro czy poza - prowadziłeś korespondencję mailową i to jest dowód na zawarcie transakcji, przelałeś pieniądze na jego konto - kolejny dowód. Otrzymałeś towar zgodny z opisem (pomijam na razie fakt uszkodzeń podczas transportu), a sprzedający jest osobą fizyczną i sprzedał używany towar bez gwarancji, a w takim wypadku zwroty nie obowiązują. Teraz jeżeli chodzi u uszkodzenie podczas transportu to należało przy kurierze otworzyć paczkę sporządzić protokół szkody i to byłby punk zaczepienia do ewentualnych roszczeń i zwrotu jakichś pieniędzy ale z firmy kurierskiej a nie od sprzedającego.

Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to trzeba się umawiać by przesyłka była starannie zapakowana z dbałością o towar znajdujący się w środku?

Dla mnie to oczywiste

Na to czy ubezpieczona czy nie, na to czy kurierem czy pocztą - no chyba tak, bo ma to wpływ na koszt przesyłki. 

A co dla Ciebie oczywiste nie musi być dla drugiej strony. A kłopot masz Ty i na nic Ci się oczywistość nie przyda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nic nie zrobisz.

ja kiedyś zostałem oszukany w podobny sposób tylko że to ja wysłałem paczkę do zainteresowanego i nic w zamian nie dostałem

na policji podałem jego dane, wartośc tego co mu wysłałem i całą korepondencję (gość podany na tacy)

co otrzymałem? list że nie ustalono sprawcy

szkoda nerwów- trzeba to potraktować jako kosztowną lekcję życia

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nic nie zrobisz.

ja kiedyś zostałem oszukany w podobny sposób tylko że to ja wysłałem paczkę do zainteresowanego i nic w zamian nie dostałem

na policji podałem jego dane, wartośc tego co mu wysłałem i całą korepondencję (gość podany na tacy)

co otrzymałem? list że nie ustalono sprawcy

szkoda nerwów- trzeba to potraktować jako kosztowną lekcję życia

na forum prawnym użytkownicy widzą to zupełnie inaczej.

jest szansa  nauczenia człowieka uczciwości (choć cząstkowej) bo sądzę że nie reformowalny jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na drogę prawną należy wchodzić tylko w ostateczności, gdy człowiek po prostu nie ma już innego wyjścia. W tym przypadku szkoda czasu, nerwów i pieniędzy. Tak więc potraktowałbym to zdarzenie jako nauczkę na przyszłość i ... zająłbym się zegarem, bo jest dość ciekawy. Może warto poświecić mu trochę czasu, by naprawić to, co się zniszczyło? Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na drogę prawną należy wchodzić tylko w ostateczności, gdy człowiek po prostu nie ma już innego wyjścia. W tym przypadku szkoda czasu, nerwów i pieniędzy. Tak więc potraktowałbym to zdarzenie jako nauczkę na przyszłość i ... zająłbym się zegarem, bo jest dość ciekawy. Może warto poświecić mu trochę czasu, by naprawić to, co się zniszczyło? Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Szczególnie jak rozwodzi się użytkownik na dwie strony o zegarze z 300zł, gdzie z dwa tygodnie temu chciał kupować zestaw złotej omegi bodajże za 50tyś.

Trochę niedorzeczne, trochę śmieszne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum prawnym użytkownicy widzą to zupełnie inaczej.

jest szansa  nauczenia człowieka uczciwości (choć cząstkowej) bo sądzę że nie reformowalny jest

Więc proponuję zapytać tych co byli w podobnej (identycznej) sytuacji, założyli sprawę i wygrali. Nie pytaj o poradę prawnika, adwokata ponieważ oni to robią dla kasy i w każdej sytuacji zawsze będą mówić - "sprawa do wygrania". Ty płacisz i wierzysz że tak będzie, jak ten co sprzedał Ci zegar pójdzie do adwokata - zapłaci, usłyszy identyczną odpowiedź " sprawa do wygrania". Komu wierzyć?...... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komu wierzyć?...... 

Myślę, że trzeba zaufać Bogu, tak trzeba.

No albo Historii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

miałem nadzieje ze mu rura zmięknie i odbierze

ochrona kupujących chroni tylko i wyłącznie oszustów  na allegro

Ochrona kupujących chroni ludzi kupujących za pomocą allegro wystarczy przeczytać regulamin. Nie chroni natomiast przed ludzką głupotą i naiwnością. Jeśli nie możesz odebrać osobiście i masz obawy wystarczyło się umówić ze sprzedającym, żeby wysłał Ci zegar za pobraniem z możliwością otworzenia i sprawdzenia przesyłki przy kurierze. Teraz masz małe pole do manewru. Policja może coś zdziała ale ile to potrwa rok dwa? Możesz też zebrać kolegów i zrobić sobie wycieczkę do sprzedającego na herbatkę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też zebrać kolegów i zrobić sobie wycieczkę do sprzedającego na herbatkę....

Pamietaj !!!!! Jakim mieczem wojujesz ??? Od takiego zginiesz !!!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Pamietaj !!!!! Jakim mieczem wojujesz ??? Od takiego zginiesz !!!! ;)

Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś od herbaty zginął, ale różne przypadki chodzą po świecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.