Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Swissmaker

Czy Adriatica jest marką prestiżową?

Czy Adriatica jest marką prestiżową?  

101 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

W związku z moim przybyciem na forum mam na wstępie pytanie. Czy zegarek firmy Adriatica można uznać za prestiżowy? Czy jest to firma z długoletnią szwajcarską tradycją i czy zegarki owej firmy są warte uwagi? Jeżeli ktoś byłby w stanie prosiłbym o przybliżenie mi nieco historii owej firmy..

W jakiej kolejności ułożylibyście piramidkę prestiżu z takimi zegarkami jak:

Adriatica, Claude Bernard, Tissot, Fossil, Citizen?

Z góry dziękuję

SwiSSmaker

Im mniej wiesz, tym dłużej żyjesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1

Zegarka firmy Adriatica nie można uznać za prestiżowy,

szczególnie, że jest to firma która robi jedne z najtańszych

zegarków szwajcarskich.

Ad. 2

Firma ma długoletnią tradycję w produkcji czasomierzy i

jeśli chcesz kupić niedrogi szwajcarski zegarek to warto

na pewno wziąć pod uwagę jej produkty.

Ad. 3

Tissot

Citizen

Adriatica

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - musiałem oddać glos na nie, po mimo tego, że cenię te zegarki.

Produkowanie dobrej jakości zegarków w dobrych cenach nie przesądza bowiem o prestiżu marki. Z drugiej jednak strony dla kogoś kto nie siedzi w zegarkach na pewno Adriatica "to brzmi dumnie". Gdyby wszyscy moi koledzy mosili Perfecty to Adriatica byłaby dla mnie prestiżowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy od okolicznosci :D

Więc subiektywnie powiem "być może".

Obiektywnie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popytajcie ludzi, ktorzy nie "siedza w zegarkach", o prestiz zegarkow firmy Zenith. Dla wiekszosci to ruskie zegarki, pewnie dzieki kultowosci w Polsce aparatow fotograficznych Zenith. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze tak: Jesli Ci sie podoba to kupuj. Najgorzej to zgubic rozsadek i bawic sie w piramidy.

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najgorzej to zgubic rozsadek i bawic sie w piramidy.

Najgorzej to zgubić rozsądek i nie traktować piramidy jako zabawy :twisted:

Zagłosowałem na "nie"...

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglosowalem na NIE... jest to przecietna zegarkowa firma... szwajcarska co prawda ale nieco zapomniana w polsce... na pewno u mnie w Cieszynie... Ja sam osobiscie nie mam przekonania do tej marki, wolalbym na pewno kupic wybory Atlantica czy Edoxa niz Adriatice takie jest moje zdanie...

pozdrawiam

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem zegarka Adriatica i bardzo go lubię, może o prestiżu się nie wypowiem, użyję argumentu, że jest to marka szwajcarska za rozsądne pieniądze.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...użyję argumentu, że jest to marka szwajcarska za rozsądne pieniądze.

Jest to prawdziwy, bardzo dobry argument :D

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że to zależy od modelu i gustu, a co po niektórzy mylą chyba pojęcie prestiżu z elitarnością... :wink:

Niby to samo, ale dam przykład. Powiedzmy, że marka Omega jest marką elitarną, ale jej najtańszy model do tego kwarcowy nie jest zegarkiem prestiżowym :D

Nie wiem czy na pewno mam rację, ale tak to widzę.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. mimo, że coraz ładniejsze. Niestety jakość - szczególni e tytanowych pozostawia bardzo wiele do życzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość seth11

"Sposób widzenia zależy od miejsca siedzenia."

Może być, ale nie musi.

A pytanie równie dobrze może dotyczyć Patka, VC czy innych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Ja również oddałem głos na nie. Jednak uważam, że jest to niezła marka i za bardzo rozsądną cenę. Osobiście mam Adriaticę (beczkę) i jestem pod wrażeniem jej dokładności chodu. Nie mam również zastrzeżeń co do jakości, choć sposób wykonania dekla nie bardzo mi odpowiada. Zegarek również niezbyt dobrze układa się na ręce. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Jeśli kogoś nie stać na prawdziwy zegarek prestiżowy to Adriatica jesta dobrym wyborem. Pod każdym względem bije najlepszą podróbą, a myślę że nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Popytajcie ludzi, ktorzy nie "siedza w zegarkach", o prestiz zegarkow firmy Zenith. Dla wiekszosci to ruskie zegarki, pewnie dzieki kultowosci w Polsce aparatow fotograficznych Zenith. :D

Potwierdzam w całej rozciągłości.

kiedyś jedna z koleżanek MOniki zapytała: "Zenith ? to ci od tych długopisów?" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. prestiz=powazanie wsrod ludzi

2. prestiz najlepiej miec wsrod specjalistow/osob zaintersowanych danym tematem

3. spojrz na wyniki ankiety

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego aparatu :D

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze nie ma.

:D

Ale byly "kultowe" długopisy marki Zenith, jakosci srednio obecnie postrzeganej, ale dawniej to bylo premium. :shock:

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Adriatica 8102 Claro888 automat jest naprawdę fajnym zegarkiem. Super dokładna, dłuuugaśna rezerwa chodu, wykonaniem tarczy i koperty nie ustępuje zegarkom z dużo wyższej półki. Zegarek sympatyczny, poręczny, klasycznej urody i nie musze się trząść o niego, że dorobek życia stracę, gdu go zgubię lub uszkodzę.

A prestiż... Zagłosowałem na nie, bo prestiżowe zegarki, to Vacheron Constantin, Brequet, Patek, IWC i inne z tej klasy, a do nich Adriatice daleko. Ale czy mechaniczna Adriatica jest mniej prestizowa od np. Zeno, Atlantica, czy kwarców marek z półki średniej to bym polemizował. Uważam że na pewno jest bardzie prestizowa od Fossili, Diesli, i innych niby szwajcarskopochodnych.

Dla mnie prestiż zegarka to sprawa całkiem prywatna. Zegarki takie, a nie inne nosze tylko dla siebie, bo w otoczeniu nikt ich nie doceni ani nie oceni, a i tak uchodze za niegroźnego świra, który jest w stanie wydać na kolejny zegarek kilka stów. Na droższe mnie nie stać, a moje są i tak najlepsze spośród znajomych. I co z tego?? Mówią: Przecież ten za 20zł też godzinę pokazuje... A ten za stówę, to juz zbytek luksusu i rozpusta. A czy on jest stalowy, plastikowy, napędzany tak, czy tak. Co za róznica? To tylko martwy przedmiot. Nie odrózniliby Patka od Perfecta. Więc z prestiżu, chocby był na dośc niskim poziomie ciesze się sam i dla siebie :D Prestiż zależy od kręgu jego odbiorców.

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość seth11
Prestiż zależy od kręgu jego odbiorców.

I tu jest pies pogrzebany.

Za komuny gość z Adriaticą był kimś, a i teraz dla niektórych

to zegarek za dużą kasę.

Są kręgi gdzie nawet Patka poniżej określonej kwoty , na wyjście do znajomych się nie zakłada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za komuny szwajcarskie zegarki popularne w Polsce, to Atlantiki, Delbany, Pallasy, Doxy. Wszystkie podobne, wszystkie w podobnym rozmiarze i stylu. I wszystkie z półki raczej niższej. I Adriatica tez takie robiła i pozostała jako marka tania i dostepna.

Ale nową Adriatikę chrono auto na Valjoux 7750 z czarna tarczą, która niedawno oferował Mirek Rawiński chętnie bym przygarnął. Dlatego że to Adriatica, kosztował cos 2 tys. z hakiem. Gdyby był innej marki, kosztowałby 2-3 razy tyle. Czy taki wysoki model Adriatiki nie jest bardziej prestizowy, od tańszych modeli innych, nawet dużo bardziej znanych marek??? Co wazniejsze? Solidny, dośc skomplikowany mechanizm pod szyldem popularnej marki, czy napis na tarczy i deklu, na który wszyscy robią: woooow, a w srodku najtańsza etka???

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z opinią, że prestiż to poważanie wśród znawców tematu. Dla wielu osób prestiżowy jest zegarek Casio. Nikt nie zarzuci mu kiepskiej jakości. Może się podobać, ale trudno obiektywnie nazwać go prestiżowym. Sam firma Casio nie pozycjonuje go jako dobro prestizowe, luksusowe, ale raczej jako porzadny zegarek dla kazdego. Sądzę - choć mogę sie mylić, że podobnie jest z Adriaticą. Nie wydaje mi sie również, że właściciel marki kieruje produkt na rynek z myśla iż jest to marka prestiżowa. Dobry sikor, za rozsądne pieniądze.

Inny przykład.

Wypasiony ford mondeo st 220. Ma wszystko + super osiągi. to obiektywnie bardzo dobry wóz. Ale nie prestiżowy. Prestiżowa bedzie beemka 3 z silnikiem 1,6 czy c-klasa merca na bazowym dieslu. Ford objedzie te auta jak chce, ale prestiżu tym nie zdobędzie. I nie chodzi o taki prestiz jak zachwyt i zazdrośc sąsiada. To historia, lata bycia, ale i przemyslana polityka producenta. Patek kierował zegarki do koronowanych głów, a Casio i adriatica do Kowalskiego. Nie twierdzę, że Ford jest zły, ani, że adriatica . Ma takie same Valioux jak Tag 10 razy droższy. Ale ford nie jest bmw a Adriatica Tagiem. Pewnie nie taki był cel jej powstania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jezeli rosyjski wostok jest prestizowy i Seko monster, to Adritica z unitasem w stali pewnie tez. Tylko o jaki prestiz chodzi? Ostatni widzialem sporo "kolorowych" naladowanych "odpustowa" stylistyka zegarkow, zacnych firm, po kilka tysiecy euro, ktorych za nic bym nie zalozyl na reke. Adriatike pilota, na unitasie, czy ladna Delbane, owszem , z przyjemnoscia. Wole taki prestiz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No jezeli rosyjski wostok jest prestizowy i Seko monster, to Adritica z unitasem w stali pewnie tez. Tylko o jaki prestiz chodzi? Ostatni widzialem sporo "kolorowych" naladowanych "odpustowa" stylistyka zegarkow, zacnych firm, po kilka tysiecy euro, ktorych za nic bym nie zalozyl na reke. Adriatike pilota, na unitasie, czy ladna Delbane, owszem , z przyjemnoscia. Wole taki prestiz.

Piękne słowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość seth11
Wypasiony ford mondeo st 220. Ma wszystko + super osiągi. to obiektywnie bardzo dobry wóz. Ale nie prestiżowy. Prestiżowa bedzie beemka 3 z silnikiem 1,6 czy c-klasa merca na bazowym dieslu. Ford objedzie te auta jak chce, ale prestiżu tym nie zdobędzie.

Aduś skarbie, odstaw to paskudztwo :D:D :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.