Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

Medium ma 9,2 mm - nie jest to ultra cienko, ale naprawdę robi wrażenie grubego?

Na ja mam benchmark do 7.2 dla Large więc było za grubo. Ale encyklopedia na nadgarstku wygląda intrygująco. To bardzo indywidualne odczucia - w wersji podróżniczo - casualowej bym zaakceptował.

I z tym dylematem zostawiam Panów bo mi się trunek skończył ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ja mam benchmark do 7.2 dla Large więc było za grubo. Ale encyklopedia na nadgarstku wygląda intrygująco. To bardzo indywidualne odczucia - w wersji podróżniczo - casualowej bym zaakceptował.

I z tym dylematem zostawiam Panów bo mi się trunek skończył ;-)

Ja również dopiłem...dzięki za miłą pogawędkę o sprawach najwyższej wagi :rolleyes: Aaaa, może naleję sobie jeszcze malutkiego... butelka się kończy:(

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój niedawno wrócił z pierwszego w życiu SPA :-) Jestem bardziej niż zadowolony - koperta jak nowa, a wcześniej nie szczędziłem jej otarć...

JLC222.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Christo, piękny zegarek Gdzie przechodził tę odnowę biologiczną? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Christo, piękny zegarek Gdzie przechodził tę odnowę biologiczną? :)

też jestem ciekawy ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I takiego przymierzałemcc84c83ab99a1322c47532e8b6a2c274.jpg31508ffe2366d26926c63f00c1743f03.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, ten reverso chodzi Ci po głowie... :) A do deadline'u dla garniturowca zostaly niespełna dwa tygodnie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, ten reverso chodzi Ci po głowie... :) A do deadline'u dla garniturowca zostaly niespełna dwa tygodnie... :)

Nie ten model. Chciałem classica z małą sekundą przymierzyć, small lub large. Niestety od pół roku nikt w butiku ich nie widział.

Ten mierzony Reverso jest dodatkowo dosyć gruby.

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reverso są super...chodzi mi po głowie prosty, cienki i nawiązujacy do pierwowzoru model - najlepiej różowe złoto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reverso są super...chodzi mi po głowie prosty, cienki i nawiązujacy do pierwowzoru model - najlepiej różowe złoto

A widziałeś to cudo, króre prezentował ostatnio Desmo? Ciągle do niego wracam myślami...mówię oczywiście o tym ciemnym 1931. Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziałeś to cudo, króre prezentował ostatnio Desmo? Ciągle do niego wracam myślami...mówię oczywiście o tym ciemnym 1931.

tak widziałem, piekny to prawda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak widziałem, piekny to prawda...

A może już mu się znudził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może już mu się znudził

Nie ma takich pieniędzy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takich pieniędzy ;-)

Upór godny Shreka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z klasykami jest bieda. Mi Apart ściągnął najmniejszy rozmiar Reverso Classic Medium Thin bo tylko takim dysponował w swoich salonach. I zabrakło centymetra w pasku by go zapiąć. Tak wiem, powtarzam się... 

Ten pasek jest zwymiarowany skandalicznie. Skonfundowani z tego powodu pracownicy salonów, twierdzą, że jest to damski zegarek :) Nie płakałbym jednak po tym pasku, bo jest on słaby także w pozostałych aspektach: strasznie sztywny, nalakierowane jak nie powiem co. Fee, paskudny pasek... Niestety JLC postanowiło poprzycinać koszty na akcesoriach. Poprzednie wersje Classique miały nie tylko dużo lepiej wykonane paski, ale i bardzo fajne zapięcia motylkowe do kompletu.
Sam zegarek jest jednak piękny i ma też o wiele ładniejszą niż w poprzednich generacjach (podstawowych modeli) tarczę. Poprzednie nie miały chociażby giloszowania, a te mają.

Pozostając w temacie pasków, Koledzy pozwolą, że przeleję tutaj moją aktualną fascynację paskiem, który wykonał dla mnie jeden z naszych formowych Kolegów.

Zgłębiając temat Reverso, nie trudno nie zauważyć, że niektóre modele wyposażone są w bardzo unikalne paski z cordovanu. Posiadają one charakterystyczny element nałożonego (doszytego) kawałka skóry w okolicach uszu. Ów typ paska ma w sobie coś takiego, że nawet nie mając pojęcia o silnych konotacjach Reverso z grą w polo, kojarzy się z wyrobami ze skóry dedykowanymi jeździectwu.

post-100816-0-47766100-1545515816_thumb.jpg

Wgłębiając się w temat bardziej, okazuje się że takie skojarzenia są jak najbardziej słuszne. Paski te produkuje na wyłączność i na zlecenie JLC, rodzinny butik z Hurlingham (okolice Buenos Aires), zlokalizowany tuż obok kultowego Hurlingham Polo Club. Firma została założona w 1892, zaś wspomniany klub tylko 4 lata wcześniej.

post-100816-0-13491600-1545515751_thumb.jpg

Casa Fagliano specjalizuje się oczywiście w szyciu butów do gry w polo. Tutaj swoje buty zmawiali książę Karol czy aktor Tommy Lee Jones. Sułtan z Brunei złożył kiedyś zamówienie na 120 par butów B) Aktualnie firma posiada w swoim asortymencie buty codzienne made to measure (nie do grania w polo), paski do spodni i prawidła do butów.

post-100816-0-80412400-1545515920_thumb.jpg

post-100816-0-20053000-1545516217_thumb.jpg

post-100816-0-90961400-1545516236_thumb.jpg

Po zakupie swojego Reverso nie marzyłem o niczym innym jak o takim pasku  :wub: Niestety paski Casa Fagliano są dostępne wyłącznie w rozmiarze 20mm. Jako że mój Reverso ma 18mm w uszach; i jako że mam szczęście być członkiem tego szacownego forum, zaś forum to ma jeszcze większe szczęście, że należy do niego pewien pruszkowski potentat paskowy…

TADAAA!

W dodatku jeszcze pojechaliśmy z reverse cordovanem.

post-100816-0-92413600-1545516376_thumb.jpg

post-100816-0-55455500-1545516394_thumb.jpg

post-100816-0-79935700-1545516404_thumb.jpg

post-100816-0-10645800-1545516415_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietuzinkowy zestaw wyszedł...a Filip złapał „ odwrotnego” bakcyla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Na lewo strone założyłeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwrotnie to ja lubię nosić swojego, bo Pama to byłoby ciężko ;D 1e6613949cf698cf316cea210cf9f22d.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Zdjęcie jeszcze sprzed Świąt Bożego Narodzenia. Pokażcie Wasze Memovoksy:)

post-54231-0-97398900-1545751835_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, jakbym porwał się na recenzję kalibru 770, zresztą jakiegokolwiek mechanizmu, to przy moim poziomie wiedzy kompromitacja gotowa ;) ... ale tutaj opisali to ciekawie:

https://www.hodinkee.com/articles/the-jaeger-lecoultre-geophysic-true-second-review

Obejrzałem ten filmik i jakoś słabo to wygląda - sekundnik praktycznie nie trafia w żaden indeks :rolleyes:

Z resztą równomierność pokrycia i "wyjechania"  wskazówek w IWC też nie zachwycają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi