Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem kilka lat temu recenzję Reverso (https://kmziz.pl/artykul/recenzja-jaeger-le-coultre-reverso-duoface-ultra-thin-day-night) i jedna rzecz nie dawała mi spokoju; mianowicie jaki mechanizm włożył włoski diler Giorgio Corvo (więcej w artykule) do Reverso. No i znalazłem: we włoskiej edycji magazynu Revolution z czerwca 2021r. jest artykuł o niezależnych dilerach we Włoszech, m.in. o  Giorgio Corvo. Wspomniane jest tam, że w latach 70-tych JLC nie produkował mechanizmu który pasowałby do kopert nieprodukowanego już wtedy Reverso i dlatego włożono do nich kaliber 840, niewielki kaliber manualny, stosowany wtedy w damskich zegarkach tej manufaktury. Manufaktura z Le Sentier wyraziła zgodę. 200 modeli Reverso wyposażonych w ww. mechanizm zostało sprowadzonych do butiku Fiumi na ulicy Manzoni w Mediolanie, popularnego wśród zamożnych mediolańczyków, gdzie sprzedawano zegarki oraz ekskluzywną biżuterię. Wszystkie 200 egzemplarzy sprzedało się w ciągu kilku miesięcy i dzięki temu Reverso otrzymał drugą młodość. 
Przepraszam za trochę prywaty, ale temat wydał mi się interesujący. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak dzięki Mediolańczykom mającym oko do piękna i rękę do biznesu człowiek może cieszyć się marką koronacyjną królowej Elżbiety II.  Ale rodzina Corvo chyba odłożyła na bok sentymenty bo nie handluje JLC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, desmo napisał(-a):

I tak dzięki Mediolańczykom mającym oko do piękna i rękę do biznesu człowiek może cieszyć się marką koronacyjną królowej Elżbiety II.  Ale rodzina Corvo chyba odłożyła na bok sentymenty bo nie handluje JLC.

Nie handlują JLC, ale rodzina Corvo obecnie posiada w Mediolanie butik Great Masters of Time na Via Della Spiga 25, gdzie m.in. można znaleźć Bell&Rossa, Czapka, Urwerka, Nomosa czy F.P. Journe’a.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy okazji krótkiej podróży służbowej do ZEA w przyszłym tygodniu zabukowałem sobie taki ekspirjens:

https://www.jaeger-lecoultre.com/us-en/news/events/the-stellar-odyssey-exhibition

Dam znać jak to wygląda na żywo, a jak ktoś w Emiratach w tym czasie to polecam.

Jest jeszcze jeden łoczmejkingowy iwent teoretycznie, ale cały wybukowany.

Takie jeszcze walentynkowe gołe zdjątko mi się popełniło

IMG_0399.thumb.jpg.f46392ad5352394b3e1e483a7eca8166.jpg

Pozytywnie zazdraszczam - daj znać jak było

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh duo face mam na oku już długo. Gwiazdy sie w końcu ułożą na ten model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tuptusiu znowu w drogę…

97C499F0-A1E1-4D34-8E2A-B8D0857E944D.jpeg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Butik A gdzie to takie luksusy na parterze terminala ? Jakiś miły benefit dla załóg podróżujących "w cywilu" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mroova napisał(-a):

@Butik A gdzie to takie luksusy na parterze terminala ? Jakiś miły benefit dla załóg podróżujących "w cywilu" ?

LOT Business Lounge w strefie non-schengen, obok Bolero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe cuda w tych ZEA. Ja przy tym skromniutko dzisiaj. 

2104D1CF-2DCA-41F4-B6AC-D8C673B3EC52.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzostwo klasyki i elegancji:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Żeże zawsze mi się podobał.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życie, życie… przywróćmy życie w tym wątku!

0AB7DBF8-3494-41D2-B0F1-492FDB9EF029.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kanwie drobnego wykładu z wątku Breitlinga o różnicach między "true" i "office" GMT postanowiłem popełnić na szybko małe wideo o różnych rodzajach komplikacji wieloczasu. Jako że w filmie występuj m.in. JLC Master Control Geographic pozwoliłem sobie zareklamować tenże także tutaj. Zapraszam.

Edytowane przez Butik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0BBE2542-86CC-475F-A9BB-5F18859ADE22.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hop w zwolnionym tempie, a i tak szybko…

(nie wiem jak to wstawić, aby się film wyświetlał, ktoś podpowie?)

IMG_4080.mov

Edytowane przez agremi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.03.2023 o 17:48, Butik napisał(-a):

Na kanwie drobnego wykładu z wątku Breitlinga o różnicach między "true" i "office" GMT postanowiłem popełnić na szybko małe wideo o różnych rodzajach komplikacji wieloczasu. Jako że w filmie występuj m.in. JLC Master Control Geographic pozwoliłem sobie zareklamować tenże także tutaj. Zapraszam.

Fajne wideo. Jednak dziwi mnie dlaczego, opisując true GMT, nie wspomniałeś o tym że można w jeszcze jeden sposób szybko sprawdzić czas w drugiej strefie czasowej. 

Mianowicie, jest to bardzo proste: mając na uwadze, że zielona wskazówka zawsze wskazuje czas domowy i że trójkąt odpowiadający godzinie 12 na bezelu znajduje się nad symbolem trójkąta godziny 12 na tarczy, przesuwamy bezel o tyle godzin w prawo lub w lewo, o ile czas w strefie, którą chcemy sprawdzić jest przesunięty do przodu (w lewo) lub do tyłu (w prawo) w stosunku do naszego czasu głównego. W ten sposób możemy szybko sprawdzić wskazania czasu w drugiej strefie czasowej. Sprawdzenie wskazań w drugiej strefie odnosi się zawsze w stosunku do czasu głównego (zielona wskazówka). Napisane na podstawie Rolexa GMT Master II 116710LN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Fajne wideo. Jednak dziwi mnie dlaczego, opisując true GMT, nie wspomniałeś o tym że można w jeszcze jeden sposób szybko sprawdzić czas w drugiej strefie czasowej. 

Mianowicie, jest to bardzo proste: mając na uwadze, że zielona wskazówka zawsze wskazuje czas domowy i że trójkąt odpowiadający godzinie 12 na bezelu znajduje się nad symbolem trójkąta godziny 12 na tarczy, przesuwamy bezel o tyle godzin w prawo lub w lewo, o ile czas w strefie, którą chcemy sprawdzić jest przesunięty do przodu (w lewo) lub do tyłu (w prawo) w stosunku do naszego czasu głównego. W ten sposób możemy szybko sprawdzić wskazania czasu w drugiej strefie czasowej. Sprawdzenie wskazań w drugiej strefie odnosi się zawsze w stosunku do czasu głównego (zielona wskazówka). Napisane na podstawie Rolexa GMT Master II 116710LN.

Rzeczywiście mogłem, choć w praktyce nigdy tego ficzera nie używałem i nie przyszło mi to do głowy (choć znam temat z teorii). No ale posobno nie można mieć wezystkiego ;). Ponadto głównym powodem naktęcenia filmu było skupienie się na głównych różnicach poszczególnych komplikacji. Niezależnie od tego - słuszna uwaga, ale dokręcić już się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Butik napisał(-a):

Rzeczywiście mogłem, choć w praktyce nigdy tego ficzera nie używałem i nie przyszło mi to do głowy (choć znam temat z teorii). No ale posobno nie można mieć wezystkiego ;). Ponadto głównym powodem naktęcenia filmu było skupienie się na głównych różnicach poszczególnych komplikacji. Niezależnie od tego - słuszna uwaga, ale dokręcić już się nie da.

Ja z tej funkcji sprawdzania bezelem korzystam często będąc w domu, a chcąc wiedzieć która godzina jest u mojej żony, jak przebywa w innej strefie czasowej. 

Opowiesz w kolejnym wideo. Keep doing the good job.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi