Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sokolow

Kradzież zegarka "w drodze" do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek spotkała mnie spora nieprzyjemna niespodzianka.  Przyjechał do mnie kurier z "przesyłką" w której powinien być zegarek. Na szczęście otworzyłem przy nim przesyłkę i okazało się, że poza pudełkiem nie ma zawartości. Sporządziliśmy protokół itp, zgłosiłem sprawę na policję. sprawę pewnie umorzą, bo jakby inaczej? pytanie tylko jak odzyskać cokolwiek?

zegarek zamawiany był w USA. płaciłem paypalem. szedł na pewno przez Wlk. Brytanię. w USA przesyłka ważyła 481g (wg etykiety na skanie), a na któreś z kolei etykiet pojawiła się waga 380g. miał ktoś już spory w paypalu, wie jak to się odbywa itp? dodatkowo oczywiście paczka została ovatowana :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności ifno do sprzedawcy z opisem sprawy . Zobacz co Ci odpisze.

W razie nierozwiązania sprawy , spór na Paypal . Opis procedury masz na stronie PP.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpisał, że wysłał zegarek i jest mu bardzo przykro, a resztę mam zgłaszać do paypala / ebay.

po prostu nie wiem czy zgłaszać "nie otrzymałem przedmiotu" czy otrzymałem "niezgodny z opisem". w końcu pudełko doszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie otrzymałeś przedmiotu , paczka pusta . I tak musisz opisać sprawę.

Niezgodny z opisem - byłby np. inny kolor , model itd .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co dostawca stwierdził na brak 100g paczki? Bo to jest chyba sedno sprawy. Nie to co  otrzymałeś tylko co po drodze ubyło i najważniejsze, gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak myślę. tylko na pewno będą chcieli jakieś zgłoszenie z policji, a nasza policja na razie wydała mi "protokół" z tego co zatrzymała. nie chcę za szybko wszystkiego zaczynać z paypalem, żeby mi nie dali za mało czasu na dostarczenie wszystkiego.

sprzedawca stwierdził, że to po prostu potwierdza, że wysłał zegarek i został ukradziony po drodze. wysłał przesyłką "ebyayowską" i od nich mam dochodzić swoich roszczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapłaciłeś VAT za puste pudełko? Na jakiej podstawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie nie martw, zaloz spor na PP. Na pewno odzyskasz kase. Sprawdz dokladnie gdzie "ubylo" tej wagi na paczce i opisz wszystko w formularzu.

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skontaktuj się z UC i ustal jak jak sprawa wglądała z naliczeniem VAT-u. jeżeli potwierdzą Ci, że paczkę otwierali, weryfikowali zawartość i zegarek był - a wg mnie musiał byc skoro wyliczyli VAT,  to zegarek musiał zaginąć a raczej zostać skradziony w drodze od UC do Ciebie, czyli w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą przesrane być sprzedającym w tej sytuacji. Gość zrobił wszystko jak należy, a teraz Paypal zabierze mu pieniądze i czeka go długa walka z pocztą o ich odzyskanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez uiszczenia należności nikt paczki nie wyda.

Tak, ale za powietrze chyba VATu nie naliczają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ciekawości sprawdził bym jeszcze ile gram tej paczki dotarło do odbiorcy ;) Czy celnicy ewentualnie agencja celna zaglądała do paczki? Jako kierowca niejednokrotnie ląduję z ładunkiem na urzędach celnych, gdzie kontenery są plombowane plombami celnymi bez zaglądania do środka. Napiszę więcej, w ciągu ostatnich dwóch lat chyba ze dwa razy celnik zaglądał mi do kontenera, raz był to alkohol a drugim razem śruby, nakrętki, podkładki. Zazwyczaj odprawy odbywają się na na podstawie dostarczonej papierologi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vat naliczają na podstawie deklaracji. ilość otwieranych paczek jest znikoma. co miałem zadeklarować? zadeklarowałem to co kupiłem. o braku zawartości dowiedziałem się przy otwieraniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego ja wolę trochę dopłacić i kupować u nas - w razie zaginięcia procedura dużo prostsza 

Współczuję mimo wszystko problemów  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - w niektórych aukcjach VAT jest naliczany od razu przy zakupie, bo jest częścią kosztu przesyłki.  Formalności celne bierze na siebie firma spedycyjna/kurierska.

W zamyśle jest to ułatwienie dla kupującego, który odciążony jest od wszelkich formalności.

Oczywiście natychmiast trzeba złożyć reklamację na ebay, a jeśli nie jest to dokładnie opisane - również w firmie kurierskiej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby naliczyć VAT UC nie musi otwierać paczki nalicza na podstawie dokumentu zakupu 23 "bandyci"

"sokolow" współczuję takiej sytuacji która nie powinna się wydarzyć

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się składa reklamację na ebay? czy starczy na samym paypalu (oni się jakoś jeszcze powiązani?). co dokładnie będą chcieli z policji, bo nasza na razie dała mi tylko "pokwitowanie" zabrania wszelkich dowodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procedura jest prosta,tylko musisz się zdecydować gdzie złożyć reklamacje.,Nie ma możliwości jednocześnie reklamować na eBay i PayPal.,Im wcześniej złożysz reklamacje tym wcześniej dostaniesz zwrot kasy.,Raport na Policji w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia,chyba że podejrzewasz kogoś o kradzież lub oszustwo i możesz wskazać podejrzanego., Miałem  dwa tego typu przypadki i  pieniądze dostałem w ciągu 3-4 dni od złożenia reklamacji.Sprzedawca jest w gorszej sytuacji gdyż będzie miał zablokowane pieniądze natychmiast po rozpoczęciu sporu,a na zwrot z ubezpieczenia musi poczekać ponad miesiąc.,  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu jest dobre pytanie. gdzieś w Wlk. Bryt, ale czy na pewno? nie wiem. ta etykieta jest bez informacji o kurierze.

z drugiej strony nie wiadomo czy niższą wagę nakleił ktoś uczciwy czy może złodziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy paczka miała etykietę, która wskazywała zawartość przesyłki?

Możliwe, że złodziej zna owego sprzedawcę i okrada go z przesyłek co jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie nie miała etykiety z wartością z tego co pamiętam. aczkolwiek odbywała odprawę celną, która wskazała jej wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.