Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Nie jest OK...

Rekomendowane odpowiedzi

Naturalnie. :) Jednak poddawanie w wątpliwość znaczenia pewnych form w naprawdę szczególnych sytuacjach akurat na forum zegarkowym budzi, muszę otwarcie przyznać, moje pewne zdziwienie. ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie z tego powodu ze 'pewne formy" ( w małej swej części) uległy dewaluacji i okazały się 'snobistyczną bufonadą " :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoim zdaniem, jak rozumiem w takim razie, to bez znaczenia, że były prezydent naszego kraju przychodzi na pogrzeb polskich bohaterów zamordowanych przez UB, na państwową uroczystość, na której obecni byli m.in. aktualny prezydent, premier, ale również (uwaga dla obsesyjnie nienawidzących PIS) przedstawiciele innych niż pisowskie środowisk (lub osób w ogóle nie zaangażowanych politycznie) ubrany bardzo niestosownie na taką okoliczność. Moim zdaniem, to sprawa przykra, zwłaszcza, że nie wydaje mi się (vide: zestaw fotografii), aby Lech Wałęsa nie wiedział, co robi - dlatego umieściłem to w dziale "nie jest ok". Wymieniliśmy opinie. Wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Koledzy że jesteście niedoinformowani.  :)  :P

W rodzinie państwa Wałęsów od zawsze rządzi i pociąga za sznurki Pani Wałęsowa. A od jakiegoś czasu Pan Wałęsa ma z Panią Wałęsową tzw. ciche dni, rozmawiają ze sobą bardzo rzadko i to tylko przez telefon lub Internet, pomimo że mieszkają pod jednym dachem.

Więc jak Pan Lechu wychodził na pogrzeb to jego żona nie była o tym fakcie poinformowana i nie miał mu kto nakazać założenia garnituru i poszedł w tym co rano na siebie założył. Podobno zorientował się dopiero w kościele że nie ma garnituru i dlatego stał pod chórem a nie z przodu i nie przystąpił podobno również z tego powodu do Komunii św..

Edit No i chyba Pani Pawłowicz też tam nie było, więc nie miał mu kto zwrócić uwagi jeszcze przed wejściem do kościoła. . :D

post-28411-0-26548800-1472682984_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa. Nie wiem czy wczoraj był lepiej ubrany...

post-6402-0-92612900-1472681669_thumb.jpg

My tu gadu, gadu, a świat polityków toczy się dziwnie. 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno na tym forum pisano ze to bandyci i napadali na sklepy GS....dziś juz innaczej.

Dla jasności to ja założylem temat ku czci żołnierzy AK będac jeszcze moderatorem, ale został usunięty jako 'kontrowersyjny'.

Co do stroju pana Wałęsy, już pisałem, Jego sprawa, nie mnie oceniać, choć mam swoje zdanie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do stroju pana Wałęsy, już pisałem, Jego sprawa, nie mnie oceniać, choć mam swoje zdanie.

Też mam w tej kwestii swoje zdanie... ale się z nim nie zgadzam.  :P

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam w tej kwestii swoje zdanie... ale się z nim nie zgadzam.  :P

?

Nie zgadzasz się ze swoim zdaniem? ;)

Moim zdaniem Lech nie założył stroju służbowego, ponieważ na TEN pogrzeb poszedł prywatnie a nie służbowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A ja tam uważam, że liczy się obecność, forma ma mniejsze znaczenie.

Oficjele, Lecho jednak jest byłym, mają zachować formę, bo kogoś tam reprezentują. Lecho reprezentuje siebie.

Tylko tyle i aż tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lecho reprezentuje siebie.

Tylko tyle i aż tyle.

No i właśnie siebie zaprezentował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wlasnie my - zajmujemy się pierdołami, poprawianiem pierdół - a to co istotne od wielu lat leży. A politycy mają nas z duuupie, rzucają nam pod nogi obrazy, symbole byśmy się dalej w najlepsze dzielili, bo ci Łupaszkę kochają, a tamci maja go za zbira - i to zupełnie szaremu tłumowi wystarcza by się realizować - a tym czasem nikt nie zwraca uwagi na to, że oni am nie robią NIC co jest pożyteczne dziś i na przyszłość. Dla jasności podkreślę - dotyczy to każdej maści polityków. 

Tak naprawdę zapewne każdy z nas jakiegoś zna - i aż dziw, że nie odnosimy ich do całości bandy z której akurat pochodzą.......

Owszem są jednostki - które chcą dziać na rzecz tzw. społeczeństwa. Skutecznie tłumione. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie wybrałem link z portalu na pewno nie kojarzonego z PIS. ;) I nie mieszajmy savoir vivre (czy, jak kto woli, dobrego wychowania i manier) z (wielką) polityką. Wrzucanie wszystkiego do jednego worka, czyli rozmowa o wszystkim naraz, jest równocześnie rozmową o niczym. :)

http://macaronitomato.natemat.pl/9599,stroj-formalny-pogrzeb

PS. Cieszę się, że Andrzej Duda podszedł uścisnąć dłoń Lecha Wałęsy. Cieszę się również, że Lech Wałęsa ten uścisk dłoni odwzajemnił. Dobrze by było, gdyby za tym gestem, stało coś więcej - tu jestem jednak pełen sceptycyzmu - wobec obu stron tego konkretnego konfliktu. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wlasnie my - zajmujemy się pierdołami, poprawianiem pierdół - a to co istotne od wielu lat leży. A politycy mają nas z duuupie, rzucają nam pod nogi obrazy, symbole byśmy się dalej w najlepsze dzielili, bo ci Łupaszkę kochają, a tamci maja go za zbira - i to zupełnie szaremu tłumowi wystarcza by się realizować - a tym czasem nikt nie zwraca uwagi na to, że oni am nie robią NIC co jest pożyteczne dziś i na przyszłość. Dla jasności podkreślę - dotyczy to każdej maści polityków. 

Tak naprawdę zapewne każdy z nas jakiegoś zna - i aż dziw, że nie odnosimy ich do całości bandy z której akurat pochodzą.......

Owszem są jednostki - które chcą dziać na rzecz tzw. społeczeństwa. Skutecznie tłumione. 

Dokładnie tak. Pierdoły nam podrzucane przez polityków, mają zając uwagę w czasie jak oni nas dymają, a najlepsze są takie, które dzielą i  powodują napięcia, bo w trakcie zwalczania domniemanego przeciwnika, mniej uwagi zwraca się na to co się dzieje z tyłu. Fortel stary jak świat.

A jeżeli chodzi o Prezydenta Wałęsę, to chyba tylko ktoś lekko przytłumiony wierzy, że elektryk, który chodził po halach z torba pełna śrubokrętów i kabelków nagle staje się mężem stanu i niszczy komunę łącznie ze Związkiem Sowieckim. Była potrzebna "legenda" wiec jest.

A jeżeli chodzi o Prezydenta Dudę, to nie podoba mi się tylko to jak został prezydentem, bo moim zdaniem wybór powinien być podyktowany jego zasługami, a nie prezesa, jak i również nie podoba mi się na razie to co robi, bycie przydupasem i ministrantem, to nie jest to co bym tu oczekiwał. Ale podobno 40% to odpowiada, przypomnę tylko, że Bronek też miał znakomite sondaże, do końca...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1.    I tu się z Tobą całkowicie zgadzam. Ludzie dla rządzących stanowią masę którą należy odpowiednio sterować. Jednostka, czyli przeciętny Kowalski nie ma dla nich żadnego znaczenia.  Dlatego ja jako jednostka w ogóle się nimi nie przejmuję i traktuję ich dokładnie tak samo jak oni mnie. :)  

Edit Nawet przeciętna kobieta zaczyna powoli kumać o co chodzi rządzącym. :)

post-28411-0-85152400-1472720474.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze niedawno na tym forum pisano ze to bandyci i napadali na sklepy GS....dziś juz innaczej.

Dla jasności to ja założylem temat ku czci żołnierzy AK będac jeszcze moderatorem, ale został usunięty jako 'kontrowersyjny'.

Marek, kto jak kto, ale Ty dobrze wiesz, ze bylo i tak i tak.

Zolnierzami Wykletymi interesowalem sie zanim temat stal sie modny, zanim de press nagral plyte i Tadek, kieszonkowiec z Firmy zaczal o nich spiewac. Chodzilem na wystawy i wyklady na poczatku lat dwutysiecznych i psa z kulawa noga to nie interesowalo. Tez jestem zafascynowany tymi historiami, ale im dalej w las tym wiecej drzew. Prawda jest taka, ze najbardziej w dupe zawsze dostaja cywile. W dzien przychodza okupanci, a w nocy partyzanci

Dolkadnie. Dzisiaj na rozpoczeciu roku szkolnego u moich corek byl Ras z PO, bo tez ma tam dzieci i to porzadny chlop jest, ale ta jego banda to melina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Pierdoły nam podrzucane przez polityków, mają zając uwagę w czasie jak oni nas dymają, a najlepsze są takie, które dzielą i  powodują napięcia, bo w trakcie zwalczania domniemanego przeciwnika, mniej uwagi zwraca się na to co się dzieje z tyłu. Fortel stary jak świat.

A jeżeli chodzi o Prezydenta Wałęsę, to chyba tylko ktoś lekko przytłumiony wierzy, że elektryk, który chodził po halach z torba pełna śrubokrętów i kabelków nagle staje się mężem stanu i niszczy komunę łącznie ze Związkiem Sowieckim. Była potrzebna "legenda" wiec jest.

A jeżeli chodzi o Prezydenta Dudę, to nie podoba mi się tylko to jak został prezydentem, bo moim zdaniem wybór powinien być podyktowany jego zasługami, a nie prezesa, jak i również nie podoba mi się na razie to co robi, bycie przydupasem i ministrantem, to nie jest to co bym tu oczekiwał. Ale podobno 40% to odpowiada, przypomnę tylko, że Bronek też miał znakomite sondaże, do końca...

Piotr, Wałęsa jako elektryk w stoczni nie łaził po halach, on w jednej niewielkiej hali naprawiał tylko wózki akumulatorowe. No i jak się teraz okazało, to pisał również donosy.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strach pomyśleć, w czym pokazuje się L. Kaczyński w niebiesiech wobec czasowego braku brata prowadzącego.

Tak, tak, zaklinanie rzeczywistości, wszystko wina pisu :lol:.

Trafnie to przedstawił Dar czyli touche...

Daleko mi do lubienia braci K., Ale normalnie odruch Pawłowa!

- hasło: Wałęsa, Kiszczak, Kwaśniewski, Jaruzelski, Lis, prezes, dyrektor, Niemcy, itp.

- odzew: Kaczor!

Co do opozycji, jedni przebywali w ośrodkach wczasowych i z towarzyszami wódkę pili, inni siedzieli w wieloosobowych celach i byli pałowani.

Czy naprawdę forma ma tak wielkie znaczenia?

Wpuszczacie do synagogi meżczyzn bez nakrycia głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem , że Ci którzy byli pałowani są teraz w solidarności , a reszta to zdrajcy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji tych wcześniej cytowanych pogrzebów z udziałem Pana Lecha Wałęsy.  :)

Podobno są tu Koledzy którzy znają się dobrze na różnych meandrach obecnie panujących w naszym Kościele katolickim. 

W związku z tym mam pytanie. 

Pan Wojciech Jaruzelski prawie całe swoje dorosłe życie walczył czynie i biernie z Kościołem katolickim, odpowiada politycznie za wiele zabójstw księży i za wsadzanie ich do więzień, osobiście podjął decyzję i wcielaniu ich do wojska, nie przyjmował kolędy, nie chodził do kościoła, nie miał ślubu kościelnego, itd, itd.

A jak umarł, to nad jego urną modliło się uroczyście i gorliwie oczywiście w katedrze czterech księży w tym jeden biskup.

attachicon.gifWJ..JPG

Oczywiście nie mam nic przeciwko tak uroczystej oprawie tego pogrzebu.

A jak zmarło dwumiesięczne dziecko które było już ochrzczone, to ksiądz i następnie miejscowy biskup reprezentanci tego samego Kościoła katolickiego odmówili rodzinie katolickiego pochówku.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/wagrowiec-ksiadz-nie-chcial-pochowac-niemowlecia-dziadek-zbulwersowany/9ym8dss

Kościół jest jeden, Bóg jest jeden, Boskie zasady są jednakowe i obowiązujące wszystkich tak samo, a ludzie są traktowani różnie. Jak to jest? Może mnie ktoś to wyjaśnić.    

Biskup ze zdjęcia, Guzdek to mój katecheta z podstawówki, twardy sk***iel, w pozytywnym znaczeniu.

Ta uroczystość tylko pokazuje jaki Jaruzelski to był mieczak. Prawdziwi twardziele jak Wolińska i jej podobni na łożu śmierci odmówili pojednania z Bogiem. Któraś tam na widok Najświętszego Sakramentu rzuciła coś w stylu "spier... z tym k**estwem", Taka postawa jest naprawdę godna szacunku z godnie z zasadą chcesz być twardy, to bądź jak jest źle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji tych wcześniej cytowanych pogrzebów z udziałem Pana Lecha Wałęsy.  :)

Podobno są tu Koledzy którzy znają się dobrze na różnych meandrach obecnie panujących w naszym Kościele katolickim. 

W związku z tym mam pytanie. 

Pan Wojciech Jaruzelski prawie całe swoje dorosłe życie walczył czynie i biernie z Kościołem katolickim, odpowiada politycznie za wiele zabójstw księży i za wsadzanie ich do więzień, osobiście podjął decyzję i wcielaniu ich do wojska, nie przyjmował kolędy, nie chodził do kościoła, nie miał ślubu kościelnego, itd, itd.

A jak umarł, to nad jego urną modliło się uroczyście i gorliwie oczywiście w katedrze czterech księży w tym jeden biskup.

attachicon.gifWJ..JPG

Oczywiście nie mam nic przeciwko tak uroczystej oprawie tego pogrzebu.

A jak zmarło dwumiesięczne dziecko które było już ochrzczone, to ksiądz i następnie miejscowy biskup reprezentanci tego samego Kościoła katolickiego odmówili rodzinie katolickiego pochówku.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/wagrowiec-ksiadz-nie-chcial-pochowac-niemowlecia-dziadek-zbulwersowany/9ym8dss

Kościół jest jeden, Bóg jest jeden, Boskie zasady są jednakowe i obowiązujące wszystkich tak samo, a ludzie są traktowani różnie. Jak to jest? Może mnie ktoś to wyjaśnić.    

Co do części pierwszej to nazywa się miłosierdzie, przebaczenie i takie tam

CO do drugiej - Boga w to nie mieszaj - księża to ludzie, a ludzie jak to ludzie - są dobrzy, porządni, sprawiedliwi a są i skórw...ysyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szkoda gadać na tematy polityczne...jeszcze chyba nikt się nie dogadał, a poklócić to juz wszyscy mieli przyjemność...

Znam historie dwoch braci, jeden był w lesie, drugi dowodził powiatową komendą UB, obaj odwiedzali matkę....

Jeden był moim dziadkiem.

To są tragedie zwyklych ludzi, a nie w jakim ubraniu był pan Wałęsa-to dopiero ma wplyw na czyjeś życie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem , że Ci którzy byli pałowani są teraz w solidarności , a reszta to zdrajcy .

Hehe historia ma dziwne zakręty <_< ten co ochraniał gmach TVP przed działaczami Solidarności  teraz jej przewodniczącym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam historie dwoch braci, jeden był w lesie, drugi dowodził powiatową komendą UB, obaj odwiedzali matkę....

Jeden był moim dziadkiem.

To są tragedie zwyklych ludzi, a nie w jakim ubraniu był pan Wałęsa-to dopiero ma wplyw na czyjeś życie....

Setki tysiecy tragedii ludzkich...

Znam historie, ale nie mam tego na papier, wiec bez szczgolow. Jeden z bohaterow, przywodcow podziemia dal na gestapo chlopa o takim samym imieniu i nazwisku jak on, zeby zyskac na czasie. Tamtem przez kilka tygodni byl katowany, przezyl ale nigdy nie doszedl do siebie fizycznie.

L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak garnituru na pogrzebie to zwyczajny brak szacunku do zmarłych ( nie ma kompletnie znaczenia czy ktoś go zapraszał , czy nie, czy to państwowy pogrzeb czy inny. Wyrażenie pogardy wobec wszystkich uczestników ceremonii oraz zmarłych. Jeśli ktoś nie potrafi się zachować to po cholerę na taki pogrzeb poszedł ? Szczególnie nie przystoi komuś kto ciągle wpina sobie w klapę Matkę Boską. Do tej swojej koszuliny Wałęsa o niej oczywiście nie zapomniał, miał wpiętą w klapę.

Tej postawy nie da się obronić nawet jeśli ktoś uwielbia Wałęsę i spał z nim w łóżku.

Ja jeśli kogoś nie uważam to nie idę na jego pogrzeb, a jak już idę to zachowuję się jak cywilizowany człowiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak garnituru na pogrzebie to zwyczajny brak szacunku do zmarłych 

Chyba dawno na pogrzebie nie byłeś a zwłaszcza  latem  , w garniakach to najbliższa rodzina występuje najczęściej  i to nie zawsze

Ludzie mają swoje życie i po tej smutnej uroczystości rozchodzą się do swoich spraw

inna sprawa ,że były prezydent powinien być tam w bardziej stosownie ubrany nie koniecznie w garniak

Chamstwo i brak szacunku to było zachowanie łysoli z ONR w trakcie pogrzebu bo nie uszanowali tej podniosłej chwili 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.