Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie o taką Polskę walczyli moi przodkowie, bym musiał do Niemca pisać w sprawie serwisu japońskiego zegarka! :D

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis co 5-7-10 lat, ale co zrobić, gdy zegarek złapie jakąś większą odchyłkę? Komu można dzisiaj zaufać, aby wyregulował zegarek? Z pewnością nie jeden zegarmistrz odmówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakiś konkretny namiar na informacje dot. cen serwisu GSów? Jakiś cennik, czy coś w ten deseń? Bo na WUSie to "zeznania" użytkowników dają tak duży rozrzut kosztów, że nie do końca wiadomo, ile w końcu płaci się za przegląd, ile za polerkę itd.

A coś niewyraźnie napisałem ? Pierwsza część informacja pochodzi z rozmowy telefonicznej z ZIBI - fakt, że Pani się trochę motała co z kosztami drogi z Niemiec do JP, czy biorą to na klatę, czy raczej w myśl zasady, że nikt nie odmówił...

Druga to bezpośrednio od Higutchi,

Pierwszą część kosztów generuje sama przesyłka tam plus droga powrotna (Higutchi darmo nie odeśle) agencja celna w PL to ~130zł + operator przesyłki

Reszt rozbieżności to koszty tego jak to wyceni serwis i co musi być zrobione...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nigdy bym nie przypuszczał, że powiem o zegarku w różowym złocie że jest ładny, ale Snowflake taki jest :)

SBGA092

image14596.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no panie, ale cena na pewno też jest bardzo różowa  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś niewyraźnie napisałem ? Pierwsza część informacja pochodzi z rozmowy telefonicznej z ZIBI - fakt, że Pani się trochę motała co z kosztami drogi z Niemiec do JP, czy biorą to na klatę, czy raczej w myśl zasady, że nikt nie odmówił...

Druga to bezpośrednio od Higutchi,

Pierwszą część kosztów generuje sama przesyłka tam plus droga powrotna (Higutchi darmo nie odeśle) agencja celna w PL to ~130zł + operator przesyłki

Reszt rozbieżności to koszty tego jak to wyceni serwis i co musi być zrobione...

Nie chodzi, że coś niewyraźnie napisałeś, ani nie jest to zapytanie w stylu "Sprawdzam! (nie wierzę, żądam dowodów itd.). Po prostu czytając o kosztach serwisu GSów na zagranicznych forach widziałem sprzeczne informacje. Z tego co pamiętam, jedni np. pisali że 200$ inni, że nawet 600-700$ za samą polerkę! Jedni, że z pełnym serwisem mechanicznego GSa zamknęli się w 500$ inni, że trzeba się liczyć z kosztem rzędu 800$-1000$. Zastanawiałem się po prostu, czy gdzieś w necie istnieje jakieś bardziej rzetelne źródło informacji, czy należy na własną rękę pisać maile z zapytaniem np. do wspomnianego Higuchiego.

Nigdy bym nie przypuszczał, że powiem o zegarku w różowym złocie że jest ładny, ale Snowflake taki jest :)

SBGA092

Oj, jest.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Cena była na poziomie BLRO, tylko BLRO może być łatwiej znaleźć.

Snowflake-i były jeszcze w białym i zwykłym, pospolitym :D  zółtym złocie

sbga089-sbga090-sbga092.jpg

Widziałem tylko dwie oferty, $27k i $31k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ucinam temat cen serwisu bo ponieważ ... (min. dla tego, że cena usługi a wycena kosztów naprawy to die różne kwestie)

Ma ktoś informacje do jakiego czasu zapewniają zapas części serwisowych od momentu zakończenia produkcji modelu ? (dla budżetowców niby 10 lat, mechanizmów 4s podobno już nie naprawia kompleksowo bo brakuje nowych części w magazynie - z tego co pamiętam z palca to chyba początek tego wieku)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena była na poziomie BLRO, tylko BLRO może być łatwiej znaleźć.

Snowflake-i były jeszcze w białym i zwykłym, pospolitym :D  zółtym złocie

Widziałem tylko dwie oferty, $27k i $31k.

Można sobie do ajfona kolorem dobrać.

Dzięki @emiel za informacje, bo po filmikach na you tube trochę się zraziłem do kwarcowych GS, tam wszędzie mi się wydawało, że nie trafiają w indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można sobie do ajfona kolorem dobrać.

Dzięki @emiel za informacje, bo po filmikach na you tube trochę się zraziłem do kwarcowych GS, tam wszędzie mi się wydawało, że nie trafiają w indeksy.

Jedna jaskółka...

Fajnie, że Kolega @emiel ma trafiający w indeksy super wypaśny kwarc z GS, jednak zbyt dużo użytkowników GS'ów, również na tym Forum, choć określenie "dużo" w odniesieniu do dwóch Forumowiczów KMZiZ to nadużycie ;) , potwierdziło istnienie takiego "problemu" i nie ma co czarować.

Edytowane przez metius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Master Yoda

W SBGV007 sekundnik trafia minimalnie przed indeksem, stale w tej samej pozycji, wydaje mi się że w 061 też tak było. Jak pójdzie kiedyś na serwis to poproszę o regulację ale póki co mi to nie przeszkadza.
Pod tym względem wzorcem są Casio Oceanus - idealnie precyzyjnie, każda wskazówka dokładnie tam gdzie trzeba.

Sprawdziłem na samym początku i jest podobnie.

Hmm, teraz jak czytam jeszcze raz, nie jestem pewien czy @jimmy6 chodziło o to, że podobnie "minimalnie przed indeksem", czy to była odpowiedź na wcześniejszy post o precyzyjnym Tuńczyku :P

Natomiast o samym zjawisku można przeczytać na WUS, czy thewatchsite. Odchyłki wskazówki od indeksu nie są powalające, ale jednak zauważalne. Jak napisał Kolega @Stosiek zostały uchwycone na "filmikach na youtube".

Na swoją obronę dodam, bo jak przypuszczam atak jest nieunikniony ;) , że moje pytanie o precyzję wskazówki sek. nie wzięło się z powietrza :) tylko właśnie z lektury wpisów z ww. forum oraz z prezentacji zegarków na youtube i podobnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-48316-0-09994000-1480541692.gif

Ależ skąd, jaki atak?, bylem ciekaw :), ja spokojny jestem, musialeś mnie pomylić z innym użytkownikiem ;)
Zegarki kwarcowe kupuję i uzywam sporadycznie, z tego samego powodu co zapalniczki, uzywam benzynowe, gazowe jak nic innego w poblizu miotajacego ogień nie ma ;) ( ostatnio bylem o krok by stać się posiadaczem Credora od Seiko-z mechanizmem montowanym w GS, tylko nazbyt krotka bransoleta mnie 'uratowała')

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SBGA092

Do niego pasowałaby idealnie brązowa tarcza. :wub:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna jaskółka...

Fajnie, że Kolega @emiel ma trafiający w indeksy super wypaśny kwarc z GS, jednak zbyt dużo użytkowników GS'ów, również na tym Forum, choć określenie "dużo" w odniesieniu do dwóch Forumowiczów KMZiZ to nadużycie ;) , potwierdziło istnienie takiego "problemu" i nie ma co czarować.

Wszystkie filmy, które widziałem w internecie pokazywały, że jednak wskazówka trafia w indeks. Nie wiem czy idealnie, ale przyczepić się nie było do czego. Szkoda, że jednak nie zawsze jest to prawda. :( Co nie zmienia faktu, że dokładności im wypomnieć nie można, chyba.  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adres japoński więc w sumie w czym problem? jeżeli tylko spełniają normy to ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi się nad tym rozwodzić - do przeczytania tutaj:

http://forums.watchuseek.com/f21/%2A%2Anew-upcoming-seiko-watches%2A%2A-2393034-258.html

(case are made by Hayashi Seiki Seizo Co. Ltd (which producing cases for Grand Seiko, Citizen, Casio)

no niby problem mniejszy, niż budżetowe Seiko wyklepane w Chinach i podpisane Made in Japan

czerpiąc z tematu Rolexa frustracja  :D  :lol:  :D  też powinna być mniejsza    a     może większa  :lol:

@MasterYoda - gaś żyrandol i tutaj  :D

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada na jedno i drugie, czyli firmę zajmujacą się kompleksową obslugą-od fazy projektowej do gotowego produktu.

Firma wielokrootnie nagradzana w Japonii-wg mnie wszystko gra.

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhymmm - wszystko OK, nim nie pojawią się w gazetce Biedronki za 5,5zł

miały być in house, a idąc tym tropem zaraz okaże się, że standardowo bransolety z Chin a mechanizmy z Kraju D.u.p.a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z  jednej strony rozumiem o co Ci chodzi, z drugiej - taki mamy klimat  :P  tak czy inaczej jest to biznes, może tak sobie wyliczyli że będzie lepiej i część jakiejś roboty wykonuje podwykonawca. Można rzucać hasła "płacę za GS i chcę żeby to było seiko a na jakaś inna firma" - ok, pełna zgoda. Z drugiej strony kupujesz Zondę a pod maską mercedes  ;)

fajnie by było mieć info co dokładnie tam robią dla GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z historycznego punktu widzenia wszystko ładnie, pięknie - nie do podważenia.

Pytanie jak z współczesną produkcją - czy nadal dno leży tak głęboko ?

TAK, tak - taki mają klimat, możliwe, że jest tak jak mówisz, zważywszy na obecne czasy...

Tylko, że powyższy cytat samego siebie to była odpowiedź na link zamieszczony przez Yodę, gdzie opisana była szczytna historia GS'a

A teraz co praca dla idei ? Fajnie gdyby mimo globalizacji rynków nadal trzymali się korzeni - mało za te zegarki nie wołają!

Bo jak się zaczyna szukać (chociaż ja nie szukałem a trafiłem przypadkiem, jak widać posty na WUS z wczoraj) to dziwnie się te klocki układają w całość...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, nieważny zegarek, ważny napis i kto robi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieważny napis, ważny zegarek i kto co, jak i gdzie robi - takie moje skromne zdanie!

Na mnie bełkot marketingowy, jacy to jesteśmy wspaniali i jaką mamy historię już nie działa,

Albo się w tym trwa i kontynuuje, albo próbuje ściemniać ...

Natomiast ja już dalej drążyć tematu nie będę, zostawiam to innym, mi się nie chce i lekko to spływa po mnie, zwłaszcza, że mimo licznych zapytań GSa nie kupuję,

głównie z powodu braku ostatecznego przekonania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi