Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Patek niszczy GS pod względem wykonania werku,poziom zdobień i ich komplikacji jest naprawdę imponujący.Natomiast jeżeli chodzi o obróbkę koperty i wykonanie tarczy to tu wygrywa seiko. Śmieszne co? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPECIFICATIONS

Driving system Automatic with manual winding mechanism Accuracy
(when static) +5 to -3 seconds per day

Note: This accuracy is the result of measuring the loss/gain of the time for seventeen days before the inside movements of the watch are put in the case. The measurement has been done in the factory where temperatures or position of the movements are controlled.

Normal usage accuracy +8 to -1 seconds per day

Power reserve Approximately 55 hours

Vibrations 36,000 vibrations per hour(10 beats per second)

Jewels 37 jewels

SPECIFICATIONS

Driving systemAutomatic with manual winding mechanismAccuracy
(when static)+5 to -3 seconds per day

Note: This accuracy is the result of measuring the loss/gain of the time for seventeen days before the inside movements of the watch are put in the case. The measurement has been done in the factory where temperatures or position of the movements are controlled.

Normal usage accuracy+10 to -1 seconds per day

Power reserveApproximately 72 hours

Vibrations28,800 vibrations per hour (8 beats per second)

Jewels35 jewels

Jak tak sobie patrzę na tą specyfikację mechanizmów 28800 i 36000 to nie wiem czy jednak 28800 użytkowo nie wypada ciekawiej.

Dłuższa rezerwa,

obniżona częstotliwość to wydłużone okresy serwisowe,

dokładność statyczna ta sam, lekko gorsza użytkowa

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akis, ja to myślę, że do tego patyka to znacznie bliżej temu niż seiko:

img61897287.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o stylistykę to owszem,natomiast jakość wykonania lepsza w patku.Ten model IWC jest b. Niepraktyczny ,szybko łapie wilgoć,tarcza się łuszczy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia wersja moim zdaniem była dużo ładniejsza  :mellow: No co im ten napis SEIKO na górze przeszkadzał??? Ja się pytam????? :angry:  :angry:  :angry:

Dopiero teraz zobaczyłem to zdjęcie. Faktycznie "stara" wersja wyglądała na zdjęciu lepiej, ale poczekam z oceną jak zobaczę ten zegarek na żywo. W ogóle dziwny przypadek z tym diverem. Na zdjęciach paskud. Na przymiarce też niby nie wywoływał uczucia "chcę to". Ale zasiał ziarno i ono kiełkuje. Oglądam filmy, zdjęcia i myślę. Kurcze, fajny ten zegarek. :) Na żywo to ładny kawałek biżuterii. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny artykuł o nowych diverach http://www.ablogtowatch.com/grand-seiko-hi-beat-36000-professional-600m-divers-sbgh255-watch/.

Ciekawostką jest jednak to, że pada w nim stwierdzenie, że w odświeżonych starych referencjach (tych z 2 zamiast 0) będą nowe wykończenia. Ktoś coś widział lub wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link :) te nowe koperty są rewelacyjne.

Tylko ta cena :(

Edytowane przez dawid82

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link :) te nowe koperty są rewelacyjne.

Tylko ta cena :(

moim zdaniem to już grubo za grubo i w tym wypadku mówię o rozmiarze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że rozmiar nowych diverów jest za duży. Grubość 17mm powoduje, że zrobił się z niego klocek. Obecne są bardzo noszalne i to jest ich plus, z nowym raczej tak nie będzie. Tarcza, wykończenie koperty, detale są za to piękne. Ciekawe tylko czy spróbują dopracować bransoletę, tak by była porównywalna do Rolex'a.  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę kontynuował mój monolog. Ciekawe czy GS ma w planach wprowadzenie kolejnego divera, najlepiej na mechanizmie automatycznym (nie Hi-Beat) w rozmiarze 42-44mm. To byłaby fajna droga. Hi-Beat jest drogi i wielki. Automat GS ma fajną rezerwę chodu, a do tego tańsza eksploatacja niż Spring Drive. Cena zegarka też byłaby pewnie niższa. Takie dywagacje, bo mi się nudzi, a obecny Spring Drive cały czas wierci dziurę w brzuchu. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena pewnie byłaby taka sama, jak nie większa jak wołają za SBGA029

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie więcej niż za SBGA029, ale mniej niż za SBGH255. A interwały serwisowe krótsze, a i koszt serwisu niższy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie po to zmienili znak by było taniej. Raczej będzie regularnie drożej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie za dużo vintage. Doceniam, ale nie pożądam. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt masywne wskazówki, jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt masywne wskazówki, jak dla mnie.

wystarczy zanieść do zegarmistrza, żeby spiłował albo założył od SDGMa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się z opracowaniami i raczej nic takiego w necie nie znajdziesz. Miałem teraz u siebie w pracowni Patka Aquanaut i stalowe zapięcie motylkowe to poziom co najmniej Certiny.. ;) GS które miałem w swoim sbgr061 niszczy je na starcie. Ogólnie cały Aquanaut to nic specjalnego.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie gdzie leży granica technologiczna bez wzlędu na koszty, po której musi już zadziałać magia marki...

O ile JP to inny kontynent, inna kultura i do pewnego czasu inna ścieżka rozwoju pytanie może brzmieć jak te firmy szpiegują siebie chociażby w samym zagłębiu Swiss ...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akis kiedyś pisał, że oglądał bardzo dokładnie (czy na żywo czy foty z mikroskopu - to nie pamiętam) porównanie GS i Patka (chyba) i o ile werk w patku to wypas (tego się chyba każdy spodziewa) o tyle wykonanie koperty i detali tarczy na plus dla GS.

Myślę, że ma sporo racji - każda firma stawia nacisk na co innego. I jeszcze dochodzi sprawa budżetu.

Bo firm, które robią mechanizmy na poziomie patka a resztę na poziomie GS jest raczej niewiele o ile w ogóle ;)

A jeśli już to w niewyobrażalnym budżecie.

Swoją drogą muszę poszukać opracowania o starych ( sprzed przejęcia) unionach i AP bo zawsze je miałem za super wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi