Mirosuaw 28159 #3926 Posted February 23, 2024 Jak będziesz w Japonii, to możesz porównać oba rozmiary. Ja bym zdecydowanie wolał 40, 37 będzie malutki. Sam zegarek jak najbardziej godny polecenia, upewnij się czy sekundnik trafia w indeksy, zdarzają się egzemplarze, w których nie jest idealnie. Ja osobiście nie przepadam za tym kolorem (szampanski), ale co kto woli. Jest jeszcze czarny i niebieski. 0 Share this post Link to post Share on other sites
b_easy 867 #3927 Posted February 23, 2024 8 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Jak będziesz w Japonii, to możesz porównać oba rozmiary. Ja bym zdecydowanie wolał 40, 37 będzie malutki. Sam zegarek jak najbardziej godny polecenia, upewnij się czy sekundnik trafia w indeksy, zdarzają się egzemplarze, w których nie jest idealnie. Ja osobiście nie przepadam za tym kolorem (szampanski), ale co kto woli. Jest jeszcze czarny i niebieski. Ja mam ostatnio fazę na łososia i szampana. Czarnych i srebrnych mam już za dużo. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28159 #3928 Posted February 23, 2024 (edited) Rozumiem. To może porównaj go jeszcze z SBGP001 jeśli będzie okazja. Trochę inna koperta, indeksy i bransoleta. Mechanizm ten sam. Taka bardziej elegancka wersja moim zdaniem. Edited February 23, 2024 by Mirosuaw 1 Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3929 Posted February 23, 2024 Panowie. Korzystając z wyjazdu do Japonii chcę przywieźć sobie pamiątkę w postaci Grand Seiko (wyjazd pokrywa się z moimi 45 urodzinami). Jakie są Wasze opinie dot podstawowego modelu SBGP009? Zastanawiam sie rowniez nad wariantem 37mm. Mam nadgarstek 17,5. Co sądzicie?W mojej opinii to strasznie nudny, nieciekawy model. Nie chcialbym takiej pamiatki z pieknej Japonii. bibbi 2 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3417 #3930 Posted February 26, 2024 (edited) W dniu 23.02.2024 o 19:24, bibbi napisał(-a): W mojej opinii to strasznie nudny, nieciekawy model. (...) - W takim razie okazuje się, że lubię nudne rzeczy 🙂 Ile osób, tyle opinii, mnie się ten model podoba. Myślę, że sprawa wyjaśni się ostatecznie podczas przymiarki (niekoniecznie pierwszej). @b_easy, porady uniwersalne: wybierz zegarek, który będziesz nosił (to niekiedy trudno ocenić; chodzi o to, żeby nie kupować z założeniem, że to zegarek "na specjalne okazje" czyli do trzymania w szufladzie), który w razie czego da się odsprzedać (sprzedaż używanego zegarka w ogóle nie jest łatwa, ale trzeba wykluczyć takie, które wiadomo że będą bardzo trudne w odsprzedaży), i na który Cię stać (żeby kupno zegarka nie generowało dlugów ani problemów z płynnością finansową). Reszta to kwestia estetyki i upodobań. Edited February 26, 2024 by ireo 0 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3931 Posted February 26, 2024 - W takim razie okazuje się, że lubię nudne rzeczy Ile osób, tyle opinii, mnie się ten model podoba. Myślę, że sprawa wyjaśni się ostatecznie podczas przymiarki (niekoniecznie pierwszej). @b_easy, porady uniwersalne: wybierz zegarek, który będziesz nosił (to niekiedy trudno ocenić; chodzi o to, żeby nie kupować z założeniem, że to zegarek "na specjalne okazje" czyli do trzymania w szufladzie), który w razie czego da się odsprzedać (sprzedaż używanego zegarka w ogóle nie jest łatwa, ale trzeba wykluczyć takie, które wiadomo że będą bardzo trudne w odsprzedaży), i na który Cię stać (żeby kupno zegarka nie generowało dlugów ani problemów z płynnością finansową). Reszta to kwestia estetyki i upodobań. Tak jest - Twoj gust, upodobania i decyzje! Wyrazilem jedynie swoja opinie. bibbi 0 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3417 #3932 Posted February 26, 2024 47 minut temu, bibbi napisał(-a): Tak jest - Twoj gust, upodobania i decyzje! Wyrazilem jedynie swoja opinie. Jasne, jasne, tylko jeśli już się podzieliłeś negatywną opinią nt. SBGP009 (subiektywną), to spodziewałem się, że może zaproponujesz coś "nienudnego" (też subiektywnie). Wtedy ktoś będzie mógł napisać np. "cooo!? taki nieudany model polecasz?", i wtedy będziesz mógł uzasadnić dlaczego akurat ten a tamten nie, ktoś dopisze "brawo bibbi! tak pisz!", a ktoś będzie zdania, że "wcale nie, bo..." itd., aż może ktoś inny (na przykład Majewski) dojdzie do wniosku co właściwie powinno mu się podobać i dlaczego (no dobra, z tym "dlaczego" to przesadziłem, mało kto się zastanawia dlaczego). O, na przykład (Majewski, o przepraszam...) Mirosuaw, zgłosił konkretne uwagi i propozycje, i jeszcze zdjęcie wkleił. Bardzo ładne. Bądź jak Mirosuaw. [Disclaimer: nie mam i nie noszę SBGP009 ani SBGP001, żeby potem nie było, ale interesuje mnie co się ludziom podoba i jak o tym piszą] 1 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3933 Posted February 26, 2024 Jasne, jasne, tylko jeśli już się podzieliłeś negatywną opinią nt. SBGP009 (subiektywną), to spodziewałem się, że może zaproponujesz coś "nienudnego" (też subiektywnie). Wtedy ktoś będzie mógł napisać np. "cooo!? taki nieudany model polecasz?", i wtedy będziesz mógł uzasadnić dlaczego akurat ten a tamten nie, ktoś dopisze "brawo bibbi! tak pisz!", a ktoś będzie zdania, że "wcale nie, bo..." itd., aż może ktoś inny (na przykład Majewski) dojdzie do wniosku co właściwie powinno mu się podobać i dlaczego (no dobra, z tym "dlaczego" to przesadziłem, mało kto się zastanawia dlaczego). O, na przykład (Majewski, o przepraszam...) Mirosuaw, zgłosił konkretne uwagi i propozycje, i jeszcze zdjęcie wkleił. Bardzo ładne. Bądź jak Mirosuaw. [Disclaimer: nie mam i nie noszę SBGP009 ani SBGP001, żeby potem nie było, ale interesuje mnie co się ludziom podoba i jak o tym piszą]Mocno rozwinales swoje pytanie. Moja odpowiedz byla w punkt do Twojego pierwotnego watku - pytales o nasze opinie nt. konkretnego modelu. A co bym zaproponowal? Jedziesz do Japonii, chcesz kupic cos mojego ulubionego producenta zegarkow, ktorego cenie za cyferblaty. Celujesz w zegarek kwarcowy, jak sie domyslam po SBGP009? To proponuje cos wyjatkowego w swojej klasie - model SBGX333:- limitka 500 sztuk- kwarc- piekny perłowy dial (na szybko nie kojarze innego GS z takim cyferblatem). Latem 2022 widzialem 333 nowki w WAKO i po sasiedzku w WAKO w Mitsukoshi Dept. Store. Pomimo, ze to model z 2019 r. Ishida w Shinjuku mial go w ofercie jeszcze 10 mcy temu:https://www.instagram.com/p/CrCvlsXLv66/?igsh=MWtrZTRkb2xvcnE1OA==¥450.000 bez podatku, czyli ok. 12.000 pln, a wycisniesz pewnie z 20% rabatu. bibbi 0 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3417 #3934 Posted February 26, 2024 38 minut temu, bibbi napisał(-a): Celujesz w zegarek kwarcowy, jak sie domyslam po SBGP009? To proponuje cos wyjatkowego w swojej klasie - model SBGX333 Na to liczyłem, świetna propozycja, bliska moim własnym upodobaniom. Wprawdzie o SBGP009 pisał i "w kwarcowy celował" autor pierwotnego pytania, ale moim zdaniem SBGX333 broni się niezależnie od napędu. 12 tys. za ten zegarek to już cena "przekorzystna" i nie do odparcia. W ogóle wysoko cenię serię Elegance, a najbardziej SBGK007 (mechaniczny i na pasku). 0 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3935 Posted February 26, 2024 Witaj Bracie! Oto moje ulubione zegarki. 13 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3936 Posted February 27, 2024 Nie ma to jak Grand Seiko... 18 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3417 #3937 Posted February 27, 2024 18 godzin temu, bibbi napisał(-a): Witaj Bracie! Oto moje ulubione zegarki. Ale zestaw 🤩 Przyznaj się, jak długo zastanawiasz się rano który założyć? SGBK005 na szarym pasku to nieoczywisty wybór, pewnie aftermarket. Albo może taki pomysł z Japonii? Zdaje się, że na stronie Hodinkee widziałem ten model na podobnym szarym pasku. 015 robi wrażenie, miałbym tylko pewien problem z dostosowaniem do tego zegarka całej reszty: ubrania, miejsca, okazji, nie wiem czego jeszcze, pogody? Z muzyki, to chyba tylko głośny jazz 🙂 (chodzi mi o to, że odbieram ten model jako estetycznie wymagający). Z 005 byłoby mi łatwiej, jednak dla siebie wolałem coś skromniejszego, z mniej dominującą tarczą. Ale pasek zmieniłem, bo z oryginalnym zapięciem wydawał mi się za gruby. Wiadomo, eksperymentom nie ma końca. Gratuluję kolekcji! 0 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3938 Posted February 27, 2024 Bingo! To pasek z Hodinkee! Swietnie pasuje do 005. bibbi 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3939 Posted February 28, 2024 Pojawiły się filmiki SBGH341 i SBGH343. Jednak dupka sporo odstaje i uszy wiszą: 3 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
watchtaker 1987 #3940 Posted March 1, 2024 W dniu 23.02.2024 o 17:13, b_easy napisał(-a): Panowie. Korzystając z wyjazdu do Japonii chcę przywieźć sobie pamiątkę w postaci Grand Seiko (wyjazd pokrywa się z moimi 45 urodzinami). Jakie są Wasze opinie dot podstawowego modelu SBGP009? Zastanawiam sie rowniez nad wariantem 37mm. Mam nadgarstek 17,5. Co sądzicie? SBGV229. Bliźniak, tyle że w tytanie, 40 mm. Na moim mikrym nadgarstku 16,5 cm uważam, że leży świetnie. Dla mnie ta tarcza jest obłędna. W sprzyjających warunkach oświetleniowych w ciągu dnia, ale bez silnego słońca albo gdy jest pochmurno, w pomieszczeniu, samochodzie, itp. polerowane krawędzie indeksów i wskazówek wyglądają jakby były podświetlone białym LED-owym światłem. Część tego efektu oddaje zdjęcie niżej, ale w rzeczywistości jest dużo lepiej. Co do rysowania się tytanu. Ja mam pół na pół 😋: koperta i bransoleta są czyste, natomiast na zapięciu dorobiłem się niezłej krechy. Jakościowo nie mam zastrzeżeń. No i rzeczywiście jest dokładny; mój spokojnie mieści się w zakresie ±10 s/rok. Mogę tylko polecić. 6 Share this post Link to post Share on other sites
b_easy 867 #3941 Posted March 7, 2024 Piekny. A tarcza jest srebrna czy mietowa? 0 Share this post Link to post Share on other sites
watchtaker 1987 #3942 Posted March 8, 2024 11 godzin temu, b_easy napisał(-a): Piekny. A tarcza jest srebrna czy mietowa? Tutaj tego nie widać, ale to jest szampański. Delikatnie bardzo. 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
rmak 22680 #3943 Posted March 21, 2024 No to jeszcze jeden do klubu 11 Share this post Link to post Share on other sites
zorka-5 62 #3944 Posted March 21, 2024 Kurczę, taki patelniasty, czy mały nadgarstek, a może obiektyw był zbyt blisko zegarka?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Share this post Link to post Share on other sites
rmak 22680 #3945 Posted March 22, 2024 Zegarek jest wyjątkowo zgrabny i nieduży. Nadgarstek 17,5-18 cm, więc kwestia perspektywy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
rmak 22680 #3946 Posted March 24, 2024 (edited) Edited March 24, 2024 by rmak 7 Share this post Link to post Share on other sites
o.m.e.g.a 492 #3948 Posted April 1, 2024 SLGH013 - ktoś ma? opinie? 0 Share this post Link to post Share on other sites
lenio 28 #3949 Posted April 4, 2024 Cześć, znajomy wybiera się w przyszłym tygodniu do Tokio i za jego pomocą chcę kupić SBGP017. Czy polecacie jakieś konkretne sklepy? Czy w Japoni praktuje się negocjacje ceny? 0 Share this post Link to post Share on other sites
o.m.e.g.a 492 #3950 Posted April 6, 2024 On 4/4/2024 at 11:54 PM, lenio said: Cześć, znajomy wybiera się w przyszłym tygodniu do Tokio i za jego pomocą chcę kupić SBGP017. Czy polecacie jakieś konkretne sklepy? Czy w Japoni praktuje się negocjacje ceny? Zacząłbym od Ginza + Nakano Broadway. Z mojego doświadczenia wynika że w Japonii bardzo rzadko da się negocjować. Natomiast koniecznie robić zakupy tax free. Czasem można dostać zniżkę za płatność kartą Visa. 1 Share this post Link to post Share on other sites