Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Recommended Posts

1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

Właśnie dlatego wszyscy kupują w Japonii albo na Ch24. Albo jedno i drugie.

Zasadniczo to absolutnie to rozumiem i się zgadzam ( aczkolwiek teraz Japonia przez kurs JPY jest chyba mniej oplacalna), ale stwierdziłem, że dam szanse „w imię rozwoju lokalnego rynku” (z tą promocja w moim przypadku różnica w cenie byłaby już na tyle mała, że nie plułbym sobie w brodę), zwłaszcza, że ogniwa tak czy siak musiałbym dokupić.

No ale ogniwa mogę też dokupić w butiku GS przy okazji będąc za granicą, a jak AD w Polsce nie chce zarobić pieniędzy to trudno 😉

Chyba od 15 lat Jen nie był tak tani, jak aktualnie. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Tak, masz rację, ale oceniam to w kontekście stosunku ceny jena do ceny u grey market dealers na modele które mnie interesują. Po doliczeniu cła i VAT na interesujące mnie modele GS z Japonii (wariant: nowe, gwarancją międzynarodowa) różnica w stosunku do cen z UE nie jest aż tak gigantyczna. O to mi tylko chodzi. Jakbym jechał to by może i było inaczej.

3 godziny temu, skar napisał(-a):

Tak, masz rację, ale oceniam to w kontekście stosunku ceny jena do ceny u grey market dealers na modele które mnie interesują. Po doliczeniu cła i VAT na interesujące mnie modele GS z Japonii (wariant: nowe, gwarancją międzynarodowa) różnica w stosunku do cen z UE nie jest aż tak gigantyczna. O to mi tylko chodzi. Jakbym jechał to by może i było inaczej.

Z nowymi rzeczywiście nie spodziewałbym się super okazji po wszystkich opłatach. 
Jeśli chodzi o używki to w Japonii jest po prostu relatywnie duży wybór, zwłaszcza różnych modeli zegarków japońskich, niejednokrotnie w atrakcyjnych cenach nawet wraz z opłatami. Albo takich, które w Europie występują na rynku relatywnie rzadko. I tutaj, zwłaszcza przy aktualnym kursie, można coś ciekawego ustrzelić w dobrej cenie. Ale wiadomo, trzeba szukać…

Z kolei co do zakupu tam na miejscu i przywozu tutaj, wiadomo jak to wygląda z punktu widzenia prawnego i etycznego.

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

45 minut temu, agremi napisał(-a):

Z nowymi rzeczywiście nie spodziewałbym się super okazji po wszystkich opłatach. 
Jeśli chodzi o używki to w Japonii jest po prostu relatywnie duży wybór, zwłaszcza różnych modeli zegarków japońskich, niejednokrotnie w atrakcyjnych cenach nawet wraz z opłatami. Albo takich, które w Europie występują na rynku relatywnie rzadko. I tutaj, zwłaszcza przy aktualnym kursie, można coś ciekawego ustrzelić w dobrej cenie. Ale wiadomo, trzeba szukać…

Z kolei co do zakupu tam na miejscu i przywozu tutaj, wiadomo jak to wygląda z punktu widzenia prawnego i etycznego.

Zgoda, stąd też moja pierwotna uwaga o jenie, bo jeszcze niedawno dało się sbgh273 kupić nowe na chrono w takiej cenie, że z VAT (z Japonii chyba nie ma cła na zegarki teraz?) wychodził 2/3 ceny z europejskiego butiku.

Co do importu bezpośredniego to zakładam, że z VAT i tak wyjdą używki taniej niż w UE - jednak ceny z drugiej ręki w Europie są na poziomie nowych egzemplarzy w Japonii. 

45 minut temu, skar napisał(-a):

Zgoda, stąd też moja pierwotna uwaga o jenie, bo jeszcze niedawno dało się sbgh273 kupić nowe na chrono w takiej cenie, że z VAT (z Japonii chyba nie ma cła na zegarki teraz?) wychodził 2/3 ceny z europejskiego butiku.

Co do importu bezpośredniego to zakładam, że z VAT i tak wyjdą używki taniej niż w UE - jednak ceny z drugiej ręki w Europie są na poziomie nowych egzemplarzy w Japonii. 

Noble praktycznie nie dawało rabatu co w GS jest jednak niemal standardem, wygląda że Kruk też będzie daleki od ideału skoro klienta GS traktuje jak natręta od Rolexa.

Z JP niemal zawsze wyjdzie taniej i wybór jest nieporównywalny do tego co znajdziesz w EU, dość bogatym rynkiem jest też USA ale sytuacja z opłatami podobna. Cło jest groszowe, cenę robi VAT.

Gdybyś sprowadzał to korzystaj z przesyłek dużych firm kurierskich bo one same załatwiają formalności celne, przy takich cenach i przesyłce pocztą będziesz musiał ogarnąć agencję celną.

Akurat SBGH273 masz dostępne 2 sztuki w PL.

Dawnymi czasy EMSy z Japonii omijały z jakiegoś powodu celników. :) Ciekawe czy nadal tak to działa.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

A były czasy, że jeden z japońskich dealerów, godził się na podzielenie płatności i zgłaszał znaaaaacznie mniejszą wartość. 

Nie to, żebym korzystał 😎

42 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

A były czasy, że jeden z japońskich dealerów, godził się na podzielenie płatności i zgłaszał znaaaaacznie mniejszą wartość. 

Nie to, żebym korzystał 😎

Katsu chyba nadal handluje i nie było potrzeby robić dzielonych płatności, bo on odpowiednio deklarował paczkę i odpowiedni świstek dołączał do paczki - kolega opowiadał. :) 

Panowie

pomijając kwestie przygód pocztowi-celnych (tu muszę przyznać, że oclenie zegarka „przez dhl” bardzo upraszcza życie w porównaniu z wizytą w urzędzie pocztowi-celnym na Łączyny), to czy ktoś wie jak się aktualnie kształtuje sytuacja z gwarancją GS na zegarki z Japonii (mówię o modelach innych niż JDM)?

W internetach można poczytać o tym, że część sprzedawców oferuje (oferowała kilka lat temu) tylko gwarancję „japońską”, a nie międzynarodową. Gdzieś mi mignęło, że to dotyczyło tylko starszych zegarków. Z kolei znaleziony przeze mnie sprzedawca (omicron) wyraźnie wskazuje, że mowa zegarki mają gwarancję międzynarodową.

Nie wiem czy ktoś o tym pisał nie patrzyłem aż tak wstecz.

Grand Seiko właśnie pojawiło się w ofercie… Kruka. Mają całkiem sporo modeli  z kartą 20% ( podejrzewam że nie którzy mają z nas tam kartę)  to już całkiem ciekawie się robi :)

Chyba nikt o tym nie pisał, a nowy model GS trafił do przedsprzedaży - SBGH353 (link)

Na oko jest to SBGH273 zapakowany w stal everbrilliant. 

Jakiś czas temu w jednym z butików GS słyszałem, że SBGH273 będzie wycofywany, więc zakładam, że to jest po prostu jego bezpośredni następca. 

Czy stal everbrilliant warta jest 1000 eur więcej? Nie wiem, pytanie czy ktoś to już ma i jak się sprawdza w użytkowaniu, bo na żywo model sbgh299 nie zrobił na mnie oszałamiającego wrażenia (w butiku).

13 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Przedsprzedaz? W GS? Hmm…

No tak rozumiem „DISPONIBLE EN PRÉCOMMANDE” czyli wg deepl dostępny w przedsprzedaży.

Piękny. Ale jakiś taki za gruby mi się wydaje. I, moim zdaniem, do Spring Drive "Hana-ikada" SBGY026  nie ma nawet startu. Do tego ta cena.

CleanShot 2025-02-12 at 13.04.16.png

14 minut temu, beniowski napisał(-a):

Piękny. Ale jakiś taki za gruby mi się wydaje. I, moim zdaniem, do Spring Drive "Hana-ikada" SBGY026  nie ma nawet startu. Do tego ta cena.

CleanShot 2025-02-12 at 13.04.16.png

Ciekawe czy ten ma niefunkcjonalną pozycję do ustawiania daty, której nie ma? ;) Ponoć wszystkie SBGY007 mają taki "ficzer". Natomiast ponoć rozwiązali to już w SBGY009. 

Na marginesie mega wtopa i nie mogłem w to uwierzyć, jak natknąłem się na tę informację. O ile w jakimś tanim chińczyku czy mikrobrandzie, to jeszcze bym może przełknął, ale nie GSie.

6 godzin temu, machlo napisał(-a):

Ciekawe czy ten ma niefunkcjonalną pozycję do ustawiania daty, której nie ma? ;) Ponoć wszystkie SBGY007 mają taki "ficzer". Natomiast ponoć rozwiązali to już w SBGY009. 

Na marginesie mega wtopa i nie mogłem w to uwierzyć, jak natknąłem się na tę informację. O ile w jakimś tanim chińczyku czy mikrobrandzie, to jeszcze bym może przełknął, ale nie GSie.

Faktycznie ciekawe, nie wiedziałem, bo obydwa moje GS-y są mechaniczne. Naprawdę spring drive'y mają takie coś? Muszę to gdzieś sprawdzić.

Ta "Hana-ikada" to oczywiście inny zegarek z innej linii, pomimo podobieństwa materiałów i kolorystyki. "Hana" ma geometrię koperty typową dla modeli Elegance i jest "prawie dress watch-em" (bo jest taki pogląd, podobno już nieaktualny, że prawdziwy dress watch nie powinien mieć sekundnika). Z kolei "Sakura" z trudem usiłuje zachować charakter zegarka sportowego, co powoduje widoczne zaburzenia identyfikacji ale ma swój urok. Co kto lubi. 

- ireo