alpaczino 39893 #4151 Napisano 5 Listopada 2021 Dżdżysto ...Pozdrawiam 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4152 Napisano 5 Listopada 2021 15 minut temu, alpaczino napisał(-a): Dżdżysto ... Pozdrawiam ...o bulwa...... ale ziemniak !!! też super fajowy nawet ma konszachty z satelitami szpiegowskimi !!! Okaż go w całości swojego majestatu a tu tylko połowiczna prezentacja rzekłbym !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4153 Napisano 5 Listopada 2021 Voila Pozdrawiam 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4154 Napisano 5 Listopada 2021 2 minuty temu, alpaczino napisał(-a): Voila Pozdrawiam ...no Panie ..nie pogadasz ....super sztuka !!! ten również bardzo mi się podoba !!! masywny nurek z ustawieniem z satelity 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4155 Napisano 5 Listopada 2021 On ma dość "odważną" stylistykę i w związku z tym nie jest zbytnio uniwersalny, ale mnie się podoba i bardzo lubię go nosić.Ponadto jest wyjątkowo czytelny - rzut oka i ... Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4156 Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) 39 minut temu, alpaczino napisał(-a): On ma dość "odważną" stylistykę i w związku z tym nie jest zbytnio uniwersalny, ale mnie się podoba i bardzo lubię go nosić. Ponadto jest wyjątkowo czytelny - rzut oka i ... Pozdrawiam o to chodzi w zegarku - miałem citizena który mi się podobał (chodź mało który mi się nie podoba) ale co... miał nie wypełnione cienkie wskazówki czarna tarczę i nie widziałem wskazówek w zegarku hehehhe teraz chce jak najbardziej masywne -co do odważnej stylistyki - mi jest podobny do G-Shoków - w nurkowych zegarkach taka stylistyka jak najbardziej i mi się zwaliście podoba - przecież to dedykowany zegarek aby sobie popływać amatorsko - ogólnie wielu ludzi lubi stylistykę diver, driver, pilotów lub militarnych z wyrazistymi indeksami i wskazówkami - dlatego G-Shocki maja takie wzięcie - powiedz jak ten zegareczek ściąga sygnał - w pomieszczeniach da radę z satelity czy tylko na zewnątrz ? Edytowane 5 Listopada 2021 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28072 #4157 Napisano 5 Listopada 2021 A pod wodą też łapie? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4158 Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) 36 minut temu, Miszkolc napisał(-a): A pod wodą też łapie? po obejrzeniu tej reklamówki - zawsze chciałem go mieć to przykład jak działa reklamówka - mnie już mają !!! https://www.youtube.com/watch?v=m3evM_chEkE Edytowane 5 Listopada 2021 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15886 #4159 Napisano 6 Listopada 2021 Było https://www.citizenwatch.com/us/en/product/JX1007-04E.html?cgid=new-arrivals 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4160 Napisano 6 Listopada 2021 40 minut temu, satanic napisał(-a): Było https://www.citizenwatch.com/us/en/product/JX1007-04E.html?cgid=new-arrivals o w mordę jeża ..... jak powiem ze mi się podoba to będzie wbrew mojej zasadzie ze nie smatwocze a jak powiem ze nie fajny to badzie wbrew temu co widzę - i co ja mam powiedzieć, myśleć ... ? zawiesiłem się.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14529 #4161 Napisano 6 Listopada 2021 Też mi się podoba 😳😳😳 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bos_kg 30 #4162 Napisano 6 Listopada 2021 Wcześniej wspomniałem o swoim zakupie Citizen, tu wam podam że ma jedną małą wadę pasek ma szlufkę tą luźna za dużą i z ruchem ręki zsuwa się z paska i bard o odstaje pasek. Z czasem jak znajdę klasyczną firmową bransoletę zmienię jak będzie do charakteru zegarka pasować.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84804 #4163 Napisano 7 Listopada 2021 5 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4164 Napisano 8 Listopada 2021 [...] powiedz jak ten zegareczek ściąga sygnał - w pomieszczeniach da radę z satelity czy tylko na zewnątrz ? A pod wodą też łapie? po obejrzeniu tej reklamówki - zawsze chciałem go mieć to przykład jak działa reklamówka - mnie już mają !!! W pomieszczeniach łapie tylko przy oknach - skierowany pod kątem 45 stopni na zewnątrz, do góry. Pod wodą nie łapie. Tryb "DIVE" z zasady blokuje niepotrzebną pod wodą komunikację. Może przy okazji podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami i przemyśleniami nt. użytkowania Satellite Wave vs. Radio Controlled i mam nadzieję, że będzie to pomocne dla osób zastanawiających się, czy warto dopłacić do Satellite Wave (przepraszam, jeżeli ponawiam już wcześniej opisane fakty): Synchronizacja czasu w Satellite Wave (RX-TME) jest szybka tj. ok. 5 sek. i albo się zsynchronizował, albo nie i działająca raczej na zewnątrz, albo w pomieszczeniach, ale tylko przy oknie. W Radio Controlled potrafi się zastanawiać 5 - 10 min. i pokazać, że nie dał rady, albo, że jednak się udało i działa na zewnątrz i w pomieszczeniach (chociaż w środku gorzej). Zauważyłem, że położenie zegarka względem masztu nadawczego ma znaczenie tzn. lepiej odbiera, jak część zegarka z anteną jest skierowana w jego stronę. Synchronizacja lokalizacji w Satellite Wave (RX-GPS) trwa już dłużej bo 30 - 60 sek. - po tej synchronizacji ustawiana jest także strefa czasowa. Najwięcej czasu zajmuje synchronizacja sekundy przestępnej w Satellite Wave (leap second) i trwa ok. 5 min. Tak jak wspomniałem powyżej, synchronizacja Radio Controlled trwa od 1 min. do nawet 10 min. Zasięg Radio Controlled jest ograniczony tylko do zasięgu nadawczych masztów radiowych, których jest kilka na całym świecie (USA, Europa - Niemcy, Japonia - dwie wieże i Chiny). Oznacza to, że będąc w Afryce nie będzie się synchronizowało. Satellite Wave zsynchronizuje się na całym świecie - nawet w Amazonii. Technologia Satellite Wave żre znacznie więcej prądu i dlatego baterie w zegarkach z tą technologią są zdecydowanie większe i co za tym idzie także i same zegarki. Mój Satellite Wave, jak się go odłoży do szuflady to przy włączonej oszczędności energii potrafi 7 lat przeleżeć a Radio Controlled "tylko" 2 - 3 lata. Właśnie z powodu "prądożerności" Satellite Wave pomimo, że ma większą baterię synchronizuje się tylko raz na 6 dni a Radio Controlled co noc i próbuje więcej niż jeden raz. W związku z tym, że Satellite Wave synchronizuje się raz na 6 dni Japońcy zastosowali kaliber z większą dokładnością tj. +- 5sek. na miesiąc (co jest akurat zaletą). Piszę o tym dlatego, bo trzeba mieć świadomość, że ręczna synchronizacja z satelitą kilka razy dziennie szybko i skutecznie "wydoi" baterię. Jest jeszcze jedna niespodzianka - sygnał z satelity nie zawiera informacji o czasie letnim i standardowym (DST) a sygnał z wież do Radio Controlled taką informację przesyła. Oznacza to, że w zegarkach z technologią Satellite Wave należy ręcznie ustawiać letnie przesunięcie czasowe a w tych z Radio Controlled nie. Właśnie wyświetliłem sobie taką sytuację - lecę do egzotycznego kraju na końcu świata, wysiadam z samolotu i synchronizuję zegarek z miejscową strefą czasową, ale do końca nie wiem, czy w danym kraju nie obowiązuje właśnie czas letni i zanim tego nie sprawdzę w inny sposób nie wiem, czy jestem o godzinę w plecy, czy nie. Mój Satellite Wave miał być taki mądry i wszystkomający i dokładałem do jego zakupu jeszcze raz tyle w stosunku do Radio Controlled a tu taka sprawa... oddajcie mi moje pieniążki... . Trochę przydługo, ale mam nadzieję, że komuś się to przyda. P.S.Jeszcze widok lumy... 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14529 #4165 Napisano 8 Listopada 2021 To jest zegar którego by musial zobaczyć na zywca, na fotach niby fajny No ale.... Wątpliwości rozwiałoby "macanie" 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4166 Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) 21 minut temu, alpaczino napisał(-a): W pomieszczeniach łapie tylko przy oknach - skierowany pod kątem 45 stopni na zewnątrz, do góry. Pod wodą nie łapie. Tryb "DIVE" z zasady blokuje niepotrzebną pod wodą komunikację. Może przy okazji podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami i przemyśleniami nt. użytkowania Satellite Wave vs. Radio Controlled i mam nadzieję, że będzie to pomocne dla osób zastanawiających się, czy warto dopłacić do Satellite Wave (przepraszam, jeżeli ponawiam już wcześniej opisane fakty): Synchronizacja czasu w Satellite Wave (RX-TME) jest szybka tj. ok. 5 sek. i albo się zsynchronizował, albo nie i działająca raczej na zewnątrz, albo w pomieszczeniach, ale tylko przy oknie. W Radio Controlled potrafi się zastanawiać 5 - 10 min. i pokazać, że nie dał rady, albo, że jednak się udało i działa na zewnątrz i w pomieszczeniach (chociaż w środku gorzej). Zauważyłem, że położenie zegarka względem masztu nadawczego ma znaczenie tzn. lepiej odbiera, jak część zegarka z anteną jest skierowana w jego stronę. Synchronizacja lokalizacji w Satellite Wave (RX-GPS) trwa już dłużej bo 30 - 60 sek. - po tej synchronizacji ustawiana jest także strefa czasowa. Najwięcej czasu zajmuje synchronizacja sekundy przestępnej w Satellite Wave (leap second) i trwa ok. 5 min. Tak jak wspomniałem powyżej, synchronizacja Radio Controlled trwa od 1 min. do nawet 10 min. Zasięg Radio Controlled jest ograniczony tylko do zasięgu nadawczych masztów radiowych, których jest kilka na całym świecie (USA, Europa - Niemcy, Japonia - dwie wieże i Chiny). Oznacza to, że będąc w Afryce nie będzie się synchronizowało. Satellite Wave zsynchronizuje się na całym świecie - nawet w Amazonii. Technologia Satellite Wave żre znacznie więcej prądu i dlatego baterie w zegarkach z tą technologią są zdecydowanie większe i co za tym idzie także i same zegarki. Mój Satellite Wave, jak się go odłoży do szuflady to przy włączonej oszczędności energii potrafi 7 lat przeleżeć a Radio Controlled "tylko" 2 - 3 lata. Właśnie z powodu "prądożerności" Satellite Wave pomimo, że ma większą baterię synchronizuje się tylko raz na 6 dni a Radio Controlled co noc i próbuje więcej niż jeden raz. W związku z tym, że Satellite Wave synchronizuje się raz na 6 dni Japońcy zastosowali kaliber z większą dokładnością tj. +- 5sek. na miesiąc (co jest akurat zaletą). Piszę o tym dlatego, bo trzeba mieć świadomość, że ręczna synchronizacja z satelitą kilka razy dziennie szybko i skutecznie "wydoi" baterię. Jest jeszcze jedna niespodzianka - sygnał z satelity nie zawiera informacji o czasie letnim i standardowym (DST) a sygnał z wież do Radio Controlled taką informację przesyła. Oznacza to, że w zegarkach z technologią Satellite Wave należy ręcznie ustawiać letnie przesunięcie czasowe a w tych z Radio Controlled nie. Właśnie wyświetliłem sobie taką sytuację - lecę do egzotycznego kraju na końcu świata, wysiadam z samolotu i synchronizuję zegarek z miejscową strefą czasową, ale do końca nie wiem, czy w danym kraju nie obowiązuje właśnie czas letni i zanim tego nie sprawdzę w inny sposób nie wiem, czy jestem o godzinę w plecy, czy nie. Mój Satellite Wave miał być taki mądry i wszystkomający i dokładałem do jego zakupu jeszcze raz tyle w stosunku do Radio Controlled a tu taka sprawa... 👉 oddajcie mi moje pieniążki... . Trochę przydługo, ale mam nadzieję, że komuś się to przyda. super i dzięki za opis - z tym nie uwzględnieniem czasu letniego lub zimowego zaskoczyłeś mnie tak nie powinno być - nie chcem ale muszę to dogłębnie sprawdzić ile informacji przesyła satelita bo RC przesyła zdaje się z 12- 14 pakietów - natomiast to że raz na 6 dni to super sprawa- powinno to być regulowane i można ustawić raz na 6 dni raz na 12 i 18 dni - przy dokładności ok 5 s na miesiąc codziennie sprawdzanie jest bez sensu tak jak w radio control - to powinno tylko działać jak poprzedniej nocy nie załapało - wiadomo ze odbiorniki i nadajnik we wszystkich urządzeniach są prądożerne wiec nie ma co się dziwić ze wciąga więcej prądu. Wszytko to ratuje technologia Eco-driva - jest genialna - zasilanie słoneczne to przyszłość - no chyba że zasłonią nam słońce np po nuklearnej apokalipsie !!! A satelitarne ustawianie to n przyszłość - bo radiowo jest już niepewne w 2021r mieli wyłączyć nadajnik w Niemczech - sprawa prosta - brak finansowania - ciekawe skąd wzięli forsę skoro dalej ślą - sporo zegarków zostanie bez sygnału i ludzie się wkurzą hehehh zegarek droższy przez coś co nie dział dlatego waro inwestować w satelitarne bo tego nie wyłącza ale to niestety drogie jeszcze- ech te nowinki. PS czekam kiedy wprowadzą ustawianie satelitarne lub Radio Control w zegarkach mechanicznych - bo tu to by się przydało !!! Edytowane 8 Listopada 2021 przez unadarek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4167 Napisano 8 Listopada 2021 6 minut temu, revolta4 napisał(-a): To jest zegar którego by musial zobaczyć na zywca, na fotach niby fajny No ale.... Wątpliwości rozwiałoby "macanie" Osobiście uważam, że zasada zobaczenia "na żywca" to wręcz obowiązek i to przy zakupie każdego zegarka a nie tylko tego. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4168 Napisano 8 Listopada 2021 16 minut temu, revolta4 napisał(-a): To jest zegar którego by musial zobaczyć na zywca, na fotach niby fajny No ale.... Wątpliwości rozwiałoby "macanie" 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14529 #4169 Napisano 8 Listopada 2021 5 minut temu, alpaczino napisał(-a): Osobiście uważam, że zasada zobaczenia "na żywca" to wręcz obowiązek i to przy zakupie każdego zegarka a nie tylko tego. Jeżdżąc na złoty zegarkowe. Zegarki które wyglądały fajnie na fotach okazywały się średnie na żywca i odwrotnie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #4170 Napisano 8 Listopada 2021 Na takie się natknąłem podczas przeglądania singapurskiej na storny citizena.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8122 #4171 Napisano 8 Listopada 2021 51 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a): Na takie się natknąłem podczas przeglądania singapurskiej na storny citizena. . Ta seria dość długo zalegała na dutyfree (6 modeli) większość po 160 USD. Tu np. czerwony: https://dutyfreeislandshop.com/citizen-nh8390-11x-c7-series-mechanical-automatic-calendar-gents-watch Pewnie jeszcze wrócą, można zrobić subskrypcję, jeżeli ktoś reflektuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4172 Napisano 9 Listopada 2021 Poniżej link do ciekawego porównania technologii GPS wiodących Japończyków (trochę stary i pewnie już gdzieś podany, ale może nie wszyscy widzieli ):W przypadku Citizena wykonywana jest synchronizacja RX-GPS, czyli z określeniem lokalizacji tzn. strefy czasowej, bo można w Citizenie zsynchronizować szybciej tj. tylko czas (RX-TME) i trwa to ok. 5 sek.Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4173 Napisano 9 Listopada 2021 19 minut temu, alpaczino napisał(-a): Poniżej link do ciekawego porównania technologii GPS wiodących Japończyków (trochę stary i pewnie już gdzieś podany, ale może nie wszyscy widzieli 😞 W przypadku Citizena wykonywana jest synchronizacja RX-GPS, czyli z określeniem lokalizacji tzn. strefy czasowej, bo można w Citizenie zsynchronizować szybciej tj. tylko czas (RX-TME) i trwa to ok. 5 sek. Pozdrawiam ...o dzięki - no właśnie satelita to satelita jakby mu ekranik odrobili gps dokomponowali z mapami to łatwiej z Citizenkiem drogę do domu z pubu można byłoby wytyczyć satelita to satelita a nie jakieś tam maszty radiowe długich fal - rodem z XIX wieku !!! Trzeba łączyć technikę z tradycjonalizmem !!! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 129215 #4174 Napisano 9 Listopada 2021 26 minut temu, alpaczino napisał(-a): Poniżej link do ciekawego porównania technologii GPS wiodących Japończyków (trochę stary i pewnie już gdzieś podany, ale może nie wszyscy widzieli 😞 W przypadku Citizena wykonywana jest synchronizacja RX-GPS, czyli z określeniem lokalizacji tzn. strefy czasowej, bo można w Citizenie zsynchronizować szybciej tj. tylko czas (RX-TME) i trwa to ok. 5 sek. Pozdrawiam Czyli wybrałem dobrze. Citizen górą! 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39893 #4175 Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Czyli wybrałem dobrze. Citizen górą! 👉 i to wyraźnie górą. Widać także powtarzalność czasu synchronizacji - modele Citizena z różnymi kolorami cyferblatów w tych samych warunkach zsynchronizowały się praktycznie jednocześnie. Dodatkowo jest jeszcze w Citkach z Satellite Wave zdecydowanie szybsza synchronizacja samego czasu i daty (RX-TME), o której wspominałem w poprzednich postach i która jest w większości przypadków wystarczająca oraz porównywalna w swoim zakresie (bo nie w działaniu) do Radio Controlled nie mającego przecież i tak informacji o strefie czasowej. Edytowane 9 Listopada 2021 przez alpaczino 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach