User2224 79 #6376 Napisano 5 Stycznia 2024 dzięki, są piękne, najbardziej mi się podoba niebieski z czerwona wstawkę na obwodzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qurter 3 #6377 Napisano 5 Stycznia 2024 Cześć co sądzicie o NH8390-03XE. Jest to zegarek automatyczny. Nigdy automatów nie posiadałem. Wiem, że daty nie należy ustawiać między godziną 21-4 no i gdy się go nie nosi 48h to po prostu staje (czyli w moim przypadku zapewne bedzie tak sie dzialo z racji, ze mam jeszcze 7 innych i w kazdy dzien zakladam cos innego). Co sądzicie o tym modelu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 19938 #6378 Napisano 5 Stycznia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Qurter napisał(-a): NH8390-03XE Ten ma aurat ok 42h rezerwy chodu a nie 48h 😉 Co do daty to zazwyczaj jest jak piszesz. Ja powiem tyle - jeśli chcesz mieć zegarek dokładny i wkurzają Cię odchyłki dobowe wskazań czasu to kup kwarcowy. Jeśli Ci na tym nie zależy to fajnie mieć jakiegoś automata 😉 Edytowane 5 Stycznia 2024 przez mariusz9a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
User2224 79 #6379 Napisano 6 Stycznia 2024 W dniu 4.01.2024 o 21:06, swierszczu napisał(-a): I grono citizenowcow zostalo powiekszone. Skyhawk blue angels zakupiony. Ofiarodawcy zadowoleni i mamy nadzieje se darbiorca tez bedzie Mam model bez wyświetlacza elektronicznego, dziś mnie zadziwił. Zostawiłem go na półce daleko od okna i się zsynchronizował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
User2224 79 #6380 Napisano 6 Stycznia 2024 15 godzin temu, Qurter napisał(-a): Cześć co sądzicie o NH8390-03XE. Jest to zegarek automatyczny. Nigdy automatów nie posiadałem. Wiem, że daty nie należy ustawiać między godziną 21-4 no i gdy się go nie nosi 48h to po prostu staje (czyli w moim przypadku zapewne będzie tak sie dzialo z racji, ze mam jeszcze 7 innych i w kazdy dzien zakladam cos innego). Co sądzicie o tym modelu? Osobiście bardziej wolę płaskie modele, 12mm tu już pod koszulę wystarczająca grubość. Wszystko zależy od użycia. Piszesz że zmieniasz model codziennie, to jak najbardziej kupno wskazane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
User2224 79 #6381 Napisano 6 Stycznia 2024 Czy na Amazonie kupują zegarek Citizen są jakieś ograniczenia, haczyki itp.? Nigdy nie kupowałem a wydaje się ze maja dobra ofertę na Bn0168-06L. Proszę o jakieś rady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6382 Napisano 7 Stycznia 2024 (edytowane) W dniu 6.01.2024 o 18:28, User2224 napisał(-a): Czy na Amazonie kupują zegarek Citizen są jakieś ograniczenia, haczyki itp.? Nigdy nie kupowałem a wydaje się ze maja dobra ofertę na Bn0168-06L. Proszę o jakieś rady. Co znaczy ograniczenia? Normalnie kupujesz, jak w każdym sklepie internetowym. W PL i tych sklepów z EU nie płacisz dodatkowego VAT i cła, z tego z USA już tak. Zwróć tylko uwagę, że niektóre przedmioty są sprzedawane przez zewnętrzne firmy, a nie samego Amazon'a (wysyłka z: i sprzedawane przez:) W przypadku gdybyś chciał zwrócić zegarek, bo coś Ci nie będzie pasowało, może być mniejszy lub większt problem. Ja zawsze wolę brać bezpośrednio od Amazon, masz zresztą możliwość zaznaczenia sobie "ptaszkiem" jakiego chcesz sprzedawcę. Edytowane 7 Stycznia 2024 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kdb1 699 #6383 Napisano 8 Stycznia 2024 Czy na Amazonie kupują zegarek Citizen są jakieś ograniczenia, haczyki itp.? Nigdy nie kupowałem a wydaje się ze maja dobra ofertę na Bn0168-06L. Proszę o jakieś rady.Kupowałem citka dla żony- bez zarzutu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
User2224 79 #6384 Napisano 9 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 20:09, tommly napisał(-a): Co znaczy ograniczenia?...................... Chodziło mi o jakieś informację zapisane drobnym drukiem, nic złego nie miałem na myśli. Czasem firmy stosują jakieś swoje wymagania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6385 Napisano 9 Stycznia 2024 23 minuty temu, User2224 napisał(-a): Chodziło mi o jakieś informację zapisane drobnym drukiem, nic złego nie miałem na myśli. Czasem firmy stosują jakieś swoje wymagania. Spokojnie, wszystko jest OK. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario_113 2102 #6386 Napisano 11 Stycznia 2024 Niedługo minie jeden rok, jak jest ze mną i w dalszym ciągu uważam, że Citizen zrobił super zegarek. 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39159 #6387 Napisano 12 Stycznia 2024 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 19938 #6388 Napisano 13 Stycznia 2024 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
User2224 79 #6389 Napisano 13 Stycznia 2024 W dniu 8.01.2024 o 19:15, Kdb1 napisał(-a): Kupowałem citka dla żony- bez zarzutu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Proszę powiedz, co z gwarancję jeżeli np. zegarek się zepsuję po jakimś czasie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17665 #6390 Napisano 14 Stycznia 2024 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario_113 2102 #6391 Napisano 15 Stycznia 2024 W dniu 14.01.2024 o 09:18, beriam napisał(-a): Świetnie to wygląda razem: zegar + pasek. Czy mógłbyś podać referencję tego Citka? Z góry dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6392 Napisano 15 Stycznia 2024 W dniu 13.01.2024 o 13:45, User2224 napisał(-a): Proszę powiedz, co z gwarancję jeżeli np. zegarek się zepsuję po jakimś czasie? Możesz wysłać do Amazon, ale chyba lepiej do ANYRO, to autoryzowany serwis Citka w PL. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17665 #6393 Napisano 15 Stycznia 2024 6 godzin temu, mario_113 napisał(-a): Świetnie to wygląda razem: zegar + pasek. Czy mógłbyś podać referencję tego Citka? Z góry dziękuję. Podziękował. AS2050-10A 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petruss 55943 #6394 Napisano 15 Stycznia 2024 Series 8 GMT: https://www.citizenwatch.com/us/en/collection/series-8/ Chyba nie było... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #6395 Napisano 17 Stycznia 2024 (edytowane) Widzę, że nowe BeNki przeszły jakoś bez echa na forum. A przecież nie dalej jak trzy lata temu poprzednia wersja Ray Mearsa była tu bardzo popularna. Sam byłem jej posiadaczem jak też wcześniejszych wersji (Royal Marines commando, BN0118-55E) i bardzo sobie chwaliłem ten model. Jednak ciągle czegoś mi brakowało. Przede wszystkim rozmiar. BN0118-55E na moich 18,5-19 cm po prostu wydawał się za mały. Koperta miała 39mm o ile dobrze pamiętam, ale całość nosiła się jak 38mm. A sama tarcza sprawiała jeszcze mniejsze w wrażenie. Dodatkowo upierdliwe (dla mnie) diverowe zapięcie z przedłużką.. Wysunięte było irytujące. Nie wysunięte, ale usunięte ogniwa też nie szło idealnie dopasować. Po zdemontowaniu samej przedłużki z zapięcia nie wyglądało to dobrze i ładnie i też jakoś nie leżało. Mimo wszystko uwielbiałem ten zegar. Ww rzeczy zadecydowały jednak o sprzedaży BeNka.. Raczej nie liczyłem, że kiedyś pojawi się nowa większa wersja. Aż do jesieni minionego 2023 roku. W zasadzie przypadkiem zaglądając na stronę Citizena (nie PL) trafiłem właśnie na DWIE od razu nowe wersje BeNka, co nie ukrywam, było dla mnie mega zaskoczeniem. Oczywiście pierwsze poszukiwania i czytanie w necie na jego temat praktycznie okazały się niemożliwe. Po prostu nic nie było, zero zdjęć, pojedyncze jakieś rendery. Telefon do Citizen Polska i oczywiście tak jak było z poprzednimi modelami tak i tym razem "ten model nie będzie dostępny w Polsce ". Ech.. Na szczęście pojawiły się pierwsze sztuki na chrono. Długo się nie zastanawiałem. Wpadły obie. Bo ciężko mi było się zdecydować na jedną. Zielonej tarczy nigdy jakoś nie miałem. A ta wygląda bardziej na butelkową zieleń. Klasyczna szara/czarna (w zależności od światła) to już klasyka w tym modelu. Taką miałem wcześniej (BN0118-55E) i wiedziałem, że się sprawdzi. A jak oba wyglądają? Jak to BeNki. Dla jednych nudne, banalne, dla innych jak ja, kwintesencja prostoty zegarka na codzień. Wyglądają tak: Tarcza Grey BN0241-59H Tarcza zielona to model BN0241-59W. Nowy BeNek jest większy (nareszcie!) ma 41,5mm. Nosi się jednak jak 39,5mm. Dla mnie idealnie. L2L 46mm W uszach 22mm. Całość TYTAN z DURATECKIEM. Oczywiście koperta tak jak wcześniej, jednolita, Monocoque. Oczywiście szafirowe szkiełko. Dokręcana koronka, tak jak w poprzedniku. W końcu normalne zapięcie. Po odjęciu dwóch ogniw leży idealnie na moich 19 cm. Porównanie ze starszym modelem BN0118-55E (niestety, tak jak pisałem wcześniej, już go nie mam, zostały zdjęcia). Detale: w nowym BeNku luneta wróciła do korzeni. Nie jest płaska a obła. Kwestia gustu. Mi pasuje, bo przypomina mi mojego pierwszego BeNka. Koronka. Lepiej jest spasowana, nie ma dziury/przerwy nad jej górną częścią. Luma. Tak samo piękna turkusowoniebieska jak wcześniej. Nie zielona. Tym razem całe indeksy godzinowe są nią pokryte. Nie wypełnione w środku tak jak to było wcześniej. Z kolejnych detali, to trochę zmieniony kształ cyfr 1, 4, jak również indeksów godzinowych 3, 6, 9, inne/nowe wskazówki. Nowe tarcze przypominają też fakturą delikatny papier ścierny. Ale to bardzo delikatnie. A! I teraz szkiełko nie jest płaskie tylko lekko wypukłe. Wrażenie czytelności jest jeszcze większe. Lepsze jest też spasowanie ogniw bransolety. Zwłaszcza mniejsza przerwa pomiędzy pierwszym i drugim ogniwem, patrząc od strony koperty, nie zapięcia. Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę. Ogólnie szczerze polecam. I jeszcze kilka luźnych pstryków dorzucę. Witam po dłuższej przerwie (znowu). Edytowane 17 Stycznia 2024 przez p.r.p. 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6396 Napisano 17 Stycznia 2024 Oj zabanowałeś na długo Fajna recka i porównanie, a nie powiem od dłuższego czasu chodzi mi benek po głowie, nawet zastanawiałem się nad tym z OLX-a 😜 ale ten nowy zielony chyba najładniejszy. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #6397 Napisano 17 Stycznia 2024 Oj zabanowałeś na długo Fajna recka i porównanie, a nie powiem od dłuższego czasu chodzi mi benek po głowie, nawet zastanawiałem się nad tym z OLX-a ale ten nowy zielony chyba najładniejszy. W sumie 2x po pu roku. Ale mój kręgosłup giętki nie jest, więc po mnie to spływa. Cytując klasyka: jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem! Zamiast się zastanawiać trzeba było pisać. 🤣P. S. Zielony ciekawszy, ładniejszy, ale posiadając oba dwa szybciej może się znudzić niż klasyczny czarny, który ostatnio częściej ląduje na nadgarstku. To jak z kolorowymi G-shockami, miałem ich trochę i ciut ciut a i tak ostatecznie wracałem do wersji w czarnych ciuchach. Może inaczej, czarny BeNek na codzień, zielony od święta.. P. S. Gdybyś chciał jakieś dodatkowe foty, porównanie z kostką G, Romkiem, lub ockiem OCW-S100 to pisz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6398 Napisano 17 Stycznia 2024 9 minut temu, p.r.p. napisał(-a): W sumie 2x po pu roku. Ale mój kręgosłup giętki nie jest, więc po mnie to spływa. Cytując klasyka: jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem! Zamiast się zastanawiać trzeba było pisać. 🤣 P. S. Zielony ciekawszy, ładniejszy, ale posiadając oba dwa szybciej może się znudzić niż klasyczny czarny, który ostatnio częściej ląduje na nadgarstku. To jak z kolorowymi G-shockami, miałem ich trochę i ciut ciut a i tak ostatecznie wracałem do wersji w czarnych ciuchach. Może inaczej, czarny BeNek na codzień, zielony od święta.. P. S. Gdybyś chciał jakieś dodatkowe foty, porównanie z kostką G, Romkiem, lub ockiem OCW-S100 to pisz. Z kostką bardzo chętnie, poproszę 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #6399 Napisano 17 Stycznia 2024 Z kostką bardzo chętnie, poproszę Proszzz.. 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11511 #6400 Napisano 17 Stycznia 2024 11 minut temu, p.r.p. napisał(-a): Proszzz.. Dzięki, podoba mnie się 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach