Jaroslaw Jerry Esowy 1755 #1026 Napisano 18 Października 2020 Citizen Grand Classic w budzecie do 2 tys nie ma konkurencji. Kto mial w/na reku ten potwierdzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66020 #1027 Napisano 18 Października 2020 Godzinę temu, Jaroslaw Jerry Esowy napisał: Citizen Grand Classic w budzecie do 2 tys nie ma konkurencji. Kto mial w/na reku ten potwierdzi. Ale dokładnie to jaki model masz na myśli? Jakaś konkretna referencja byłaby pomocna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #1028 Napisano 19 Października 2020 Ale dokładnie to jaki model masz na myśli? Jakaś konkretna referencja byłaby pomocna.Jeśli mówimy o nowych Grand Classicach to w budżecie 2k mieści się używany. Nowe wychodziły w przeliczeniu bardziej za 3-4k.Jarek pewnie ma na myśli NB0040, NB0046 itp. Ale tam jest Miyota 9015 (a dokładniej - zdobiony Citizen 9010, 9011 lub 9012 ) - koledze będzie pewnie przeszkadzać jednostronnością nakręcania 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66020 #1029 Napisano 19 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, M.Mike napisał: Jeśli mówimy o nowych Grand Classicach to w budżecie 2k mieści się używany. Nowe wychodziły w przeliczeniu bardziej za 3-4k. Jarek pewnie ma na myśli NB0040, NB0046 itp. Ale tam jest Miyota 9015 (a dokładniej - zdobiony Citizen 9010, 9011 lub 9012 ) - koledze będzie pewnie przeszkadzać jednostronnością nakręcania Też przypuszczam, że o NB0040 i NB0046 koledze może chodzić, ale wolałem się upewnić. Szczególnie, że o ile się nie mylę, to one już od kilku lat nie są produkowane, a kiedy jeszcze były powszechnie dostępne na rynku pierwotnym, to tak jak napisałeś, kosztowały sporo powyżej 2.000 PLN, więc je ciężko porównywać z najtańszymi Tissotami i Certinami za 2kPLN prosto ze sklepu. Myślę, że nie ma co dalej ciągnąć wątku o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. 😉 Szczególnie, że Citizena lubię i szanuję a tytanowego kwarca mam od 20 lat i chyba żaden zegarek w życiu nie spędził na moim nadgarstku więcej czasu niż ten staruszek. Edytowane 19 Października 2020 przez Perpetuum Mobile 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drimacus 16 #1030 Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Witam, bardzo spodobał mi się zegarek Citizen BI1041-22L. Potrzebuję czegoś solidnego na baterię z datownikiem. Wypatrzyłem go na CW za 48euro czy to dobra cena za ten zegarek? Druga opcja ciut droższa 80euro Citizen Eco-Drive BM7393-16H. Edytowane 21 Października 2020 przez Drimacus 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1031 Napisano 21 Października 2020 Jak się podobają to trzeba wziąć oba - nigdy Citizenów w domu za dużo !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwerf 185 #1032 Napisano 23 Października 2020 (edytowane) Wzniecając na nowo temat Jak radziliście - poczytałem, ponosiłem, i naprawdę polubiłem ten zegarek. Nie wiem na ile w tym budżecie można było znaleźć coś lepszego lub może inaczej - "bardziej prestiżowego", lecz mam wrażenie, że kupiłem sobie bardzo dobrego vw zamiast gołego audi W dniu 19.10.2020 o 11:21, Perpetuum Mobile napisał: Też przypuszczam, że o NB0040 i NB0046 koledze może chodzić, ale wolałem się upewnić. Szczególnie, że o ile się nie mylę, to one już od kilku lat nie są produkowane, a kiedy jeszcze były powszechnie dostępne na rynku pierwotnym, to tak jak napisałeś, kosztowały sporo powyżej 2.000 PLN, więc je ciężko porównywać z najtańszymi Tissotami i Certinami za 2kPLN prosto ze sklepu. Myślę, że nie ma co dalej ciągnąć wątku o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. 😉 Szczególnie, że Citizena lubię i szanuję a tytanowego kwarca mam od 20 lat i chyba żaden zegarek w życiu nie spędził na moim nadgarstku więcej czasu niż ten staruszek. Na marginesie - podobny do tego mojego, który wywołał cały temat Edit: Bardzo dziękuję za merytoryczne odpowiedzi wszystkim kolegom i koleżankom (?) Edytowane 23 Października 2020 przez qwerf 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ordoss 126 #1033 Napisano 25 Października 2020 Dziś retro 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40477 #1034 Napisano 25 Października 2020 6 godzin temu, Ordoss napisał: Fajny staruszek, miło się ogląda😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #1035 Napisano 27 Października 2020 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #1036 Napisano 27 Października 2020 Czy ten zegarek ma jakieś minusy? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1037 Napisano 27 Października 2020 27 minut temu, Sol napisał: Czy ten zegarek ma jakieś minusy? nie ma WR500, nie pokazuje jaki dzień tygodnia, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #1038 Napisano 28 Października 2020 Nie ma też radia. 😁 No i może płynnej wskazówki sekundy. 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #1039 Napisano 28 Października 2020 Czyli zegarek bez wad Aż mi szkoda, że nie brałem z bazarku jak był... ostatnio dawno, dawno temu. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaroslaw Jerry Esowy 1755 #1040 Napisano 28 Października 2020 (edytowane) W dniu 27.10.2020 o 13:54, Sol napisał: Czy ten zegarek ma jakieś minusy? Slabe zapiecie i brak mikroregulacji. W dniu 27.10.2020 o 13:54, Sol napisał: Edytowane 29 Października 2020 przez Jaroslaw Jerry Esowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1041 Napisano 28 Października 2020 (edytowane) ... brak bezprzewodowego sterowania młynkiem do kawy !!! a poważnie: fajny zegareczek - wieczny kalendarz muskany promieniami słońca i bardzo ładny wygląd - jeszcze jakby ktoś mógłby podać jaki to model Edytowane 28 Października 2020 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #1042 Napisano 28 Października 2020 Citizen Eco-Drive Signature BL1258-53L 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1043 Napisano 28 Października 2020 (edytowane) .... w ceneo przy cenie cosik dużo tych cyferek się pojawiło .... - a zapytam jeszcze, Signature - to linia ekskluzywnych zegarków (promaster już wiem) zrobiona z lepszych materiałów, czym się różni a od zwykłych Citizenów (oprócz ceny) ?- dla pierwszego Kolegi/Koleżanki który odpowie, Nagroda: opowiem mój jedyny najgłupszy kawał o zegarkach !!! Edytowane 28 Października 2020 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p.r.p. 13123 #1044 Napisano 28 Października 2020 2 godziny temu, Jaroslaw Jerry Esowy napisał: Slabe zapiecie i brak mikroregulacji. Slabe zapiecie i brak mikroregulacji. Co do zapięcia to nie mam żadnych zastrzeżeń, wręcz bardzo sobie chwalę. Co do mikroregulacji zgadzam się. Nie postarali się.. Ale na szczęście zegar leży jak ulał na moim nadgarstku, a sama bransa jest wg mnie jedną z najwygodniejszych jakie miałem. 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5697 #1045 Napisano 28 Października 2020 2 godziny temu, Jaroslaw Jerry Esowy napisał: Slabe zapiecie i brak mikroregulacji. Bransoletę zawsze można wymienić - w sumie tylko g-shocki nosiłem na oryginalnych paskach i bransoletach bo nie było alternatywy... Ten miał wadę - wskazówki zbyt mało kontrastowe w stosunku do tarczy, wyleczył mnie z wszelkich zegarków z jasna tarczą i "srebrnymi" wskazówkami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaroslaw Jerry Esowy 1755 #1046 Napisano 29 Października 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Daito napisał: 17 godzin temu, Daito napisał: Bransoletę zawsze można wymienić - w sumie tylko g-shocki nosiłem na oryginalnych paskach i bransoletach bo nie było alternatywy... Ten miał wadę - wskazówki zbyt mało kontrastowe w stosunku do tarczy, wyleczył mnie z wszelkich zegarków z jasna tarczą i "srebrnymi" wskazówkami Bo nie miałeś OS boazerii. Tam czytelność przy takim układzie jest wzorowa ( też mam hopla na tym punkcie i kilka fajnych na zdjeciach zegarków pogoniłem bo w realu były nieczytelne). Bransa jesli jest tak dobra jak w Grand Classic to jest rewelacyjna ale diver bez podwójnego zapięcia i mikro regulacji to popierdulka. Sam zegar fajny, gdyby zrobili takiego mechanika szukałbym. Jesli kogoś przeraża cena to niech rzuci okiem na serie BN0190 , BN0191. Wprawdzie bez perpetuala ale zegarki daja rade Ewentualnie ny0070 lub Edytowane 29 Października 2020 przez Jaroslaw Jerry Esowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1047 Napisano 29 Października 2020 .... a to microregulacja to jak działa i co doregulowuje - wskazówki aby trafiały w indeksy, dokładność czasu dobową ? - fizycznie trzeba rozkręcić tył zegarka i coś przestawiać jak w mechanicznych , czy to jest automatyczne, czy ręcznie z poziomu wskazówek ? I czy ona występuje w kwarcowych czy tylko w mechanicznych ? dzięki za ewentualne wytłumaczenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #1048 Napisano 29 Października 2020 Ja srebrnego bardzo lubię, rzadko spotykana wersja. Czytelnością nie grzeszy, ale nie miałem sytuacji w których nie byłbym w stanie odczytać godziny. No i są też zegarki znacznie bardziej nieczytelne np. wiele "stealthów". Kwarc eco-drive z wiecznym kalendarzem uznaje za zaletę .... a to microregulacja to jak działa i co doregulowuje - wskazówki aby trafiały w indeksy, dokładność czasu dobową ? - fizycznie trzeba rozkręcić tył zegarka i coś przestawiać jak w mechanicznych , czy to jest automatyczne, czy ręcznie z poziomu wskazówek ? I czy ona występuje w kwarcowych czy tylko w mechanicznych ? dzięki za ewentualne wytłumaczenie. Mikroregulacja bransolety przy zapięciu Przy okazji - mechanizm w Courageous ma też możliwość wyregulowania wskazówki minutowej (4 pozycje na minutę) i daty w okienku. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #1049 Napisano 29 Października 2020 dziękuję za odpowiedź to już wiem - myślałem że chodzi o zegarek i doregulowywanie - jak np zerowanie wskazówek w niektórych Citizenach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5697 #1050 Napisano 29 Października 2020 4 godziny temu, Jaroslaw Jerry Esowy napisał: Jesli kogoś przeraża cena to niech rzuci okiem na serie BN0190 , BN0191 W kwestii ceny to moim skromnym zdaniem - BL1258-53L i wszystkie inne wersje kolorystyczne tego modelu są warte swojej ceny pomimo że to kwarc, co jest elementem bardzo rzadkim wśród zegarków, a w/w raczej porównać z przedmiotowym diver'em się nie da, choć to tez fajne zegarki ale zupełnie innej klasy. 4 godziny temu, Jaroslaw Jerry Esowy napisał: Bo nie miałeś OS boazerii. Faktycznie nie miałem... ale sprawdzę jak tylko jakaś okazja się pojawi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach