Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterMind

Tisell Marine Diver Date MKIII - Recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Na żywo się różni od czarnego :)

To prawda - ale to muszą leżeć obok siebie - submersible ma też wypukłe szkło i to dodatkowo kolor tarczy fałszuje

DSC09961.jpg

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie tak świecący bezel a to plus czasem. Chyba będę musiał jeszcze kiedyś kupić

7322c0aa4dec7954c9b3e951e161bc1d.jpg

Edytowane przez zetrov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Zaintrygowany tą dyskusją wszedłem na stronę tisell watches czy coś takiego i okazuje się, że mogę sobie skomponować własnego divera :) na przykład niebieski bezel, niebieska tarcza i data bez lupki :) czad po prostu :) wow!
Ciekawe co na to wszystko by powiedział testo, co ma rolka od szatana ;)

EDIT: napisałem emaila na [email protected], żeby mi potwierdzili, że mogę zamówić taką własną konfigurację, zanim ją zamówię. 

Też chcę mieć rolka :)

Edytowane przez Janek72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa tak sobie pstryknąłem... :

DSC09986.jpg

DSC09989.jpg

DSC00001.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie tak z bransoletą? Strasznie odstają te ogniwa za maskownicą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym kisielu są tak ułożone pierwsze ogniwa za maskownica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat celowa zagrywka i wielka zaleta, jak ponosisz to docenisz  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie prawda z tą bransoletą, dzięki tym endlinkom ładnie/równo leży na nadgarstku. A tu moje Tiselle:)

post-60652-0-79512300-1521385161_thumb.jpg

post-60652-0-25657700-1521385172_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Nie wytrzymałem i zamówiłem, u Czechów, własny wariant, mam nadzieję, że za jakieś półtora miesiąca się pochwalę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymałem i zamówiłem, u Czechów, własny wariant, mam nadzieję, że za jakieś półtora miesiąca się pochwalę :)

Tylko nie zdradzaj, jaki to wariant, będzie niespodzianka :)

Sarkazm? ;)

Można by jednak wyodrębnić temat "pokażmy nasze kisiele" i drugi "pokłóćmy się o kisielach" i mam pomysł na trzeci: "Dlaczego kisiele to najlepsze homary suba" ;):P:D

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by jednak wyodrębnić temat "pokażmy nasze kisiele" i drugi "pokłóćmy się o kisielach" i mam pomysł na trzeci: "Dlaczego kisiele to najlepsze homary suba" ;):P:D

Najlepiej "Budżetowa Alternatywa". Może nie będzie wzbudzać niezdrowych emocji :ph34r:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mzusto

Są setki homarów różnych marek a nie wiem czemu widkszoscczepia się tylko tisella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są setki homarów różnych marek a nie wiem czemu widkszoscczepia się tylko tisella

Bo nie ma napisu "Słis Mejd" ;) Jakby to była Davosa czy jakieś inne cudo to zaraz by dorzucono historię o tym jak prężnie się marka rozwija od XIX wieku z wieloletnią tradycją rodzinną i inne marketingowe cuda na kiju. Żeby nie było, Tisella na ręku nie miałem, homarów wszelakich nie cierpię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tisell też w sumie mógłby dorabiać ideologię, gdyby chciał :D

"chcąc oddać hołd legendarnym czasomierzom, różnych marek, prężnie rozwija swoją pasję w garażu, ręcznie składając każdy egzemplarz, wkładając w to serce i .... poświęca mnóstwo czasu na regulację mechanizmów ...." i tym podobny bełkot za 10 lat sprawi, że będą microbrandem na miarę Steinharta ;)

Edytowane przez szalek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

To taki lekki off: w bardzo fajnym artykule:

http://zegarki.bloog.pl/id,352723004,title,LORUS-VS-BERGSTERN,index.html

jest super komentarz :) pozwolę sobie zacytować:

• dodano: 07 kwietnia 2017 13:33

Ciekawe, wg mnie oba wyglądają jak produkcja od jednego i tego samego Chińczyka. Tyle, że SEIKO ma chociaż odwagę, żeby powiedzieć, że Lorusa produkuje w Hong Kongu, a Apart tłucze nam do głów, że Bergstern to cudowna marka Swiss Made, wręcz kolebka zegarmistrzostwa. Ów gwiezdna góra (lekko tłumaczę "Bergstern") to przecież na pewno ta sama na którą Albert Riele patrzył wymyślając wzory swoich zegarków.

autor: Czajnis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"chcąc oddać hołd legendarnym czasomierzom, różnych marek, prężnie rozwija swoją pasję w garażu, ręcznie składając każdy egzemplarz, wkładając w to serce i .... poświęca mnóstwo czasu na regulację mechanizmów ...." i tym podobny bełkot za 10 lat sprawi, że będą microbrandem na miarę Steinharta ;)

Stenek to już chyba nie micro ;) Trzeba napisać do Pana Oh, żeby wziął przykład z tej bogatej manufaktury:

https://www.davosa.com/en/information/history/

The art of watchmaking began over 200 years ago in the gently rolling hills of the Swiss Jura between Geneva and Basel. It started out as an occupation with which to fill the long winter months and boost modest farming incomes.For some of the inhabitants of the Jura, however, this challenging art became a real passion. This was certainly true for the Hasler family, the founding fathers of the DAVOSA brand.

Może weźmie to do siebie i tez napisze opis w Twoim stylu z bogatą ilustracją na tle garażu :D I już nie spamuję w temacie Tisella :)

Edytowane przez Fiere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolą sprzedawać swoje zegarki z dopiskiem 

"Aukcja ma charakter kolekcjonerski i nie propaguje żadnej ideologii" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda. Wszystko przed nimi. Póki co uczciwie się inspirują ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stenek to już chyba nie micro ;) Trzeba napisać do Pana Oh, żeby wziął przykład z tej bogatej manufaktury:

https://www.davosa.com/en/information/history/

The art of watchmaking began over 200 years ago in the gently rolling hills of the Swiss Jura between Geneva and Basel. It started out as an occupation with which to fill the long winter months and boost modest farming incomes.For some of the inhabitants of the Jura, however, this challenging art became a real passion. This was certainly true for the Hasler family, the founding fathers of the DAVOSA brand.

Może weźmie to do siebie i tez napisze opis w Twoim stylu z bogatą ilustracją na tle garażu :D I już nie spamuję w temacie Tisella :)

Takie coś na stronie zwielokratnia cenę zegarka :D Więc niech lepiej tego nie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki lekki off: w bardzo fajnym artykule:

http://zegarki.bloog.pl/id,352723004,title,LORUS-VS-BERGSTERN,index.html

jest super komentarz :) pozwolę sobie zacytować:

• dodano: 07 kwietnia 2017 13:33

Ciekawe, wg mnie oba wyglądają jak produkcja od jednego i tego samego Chińczyka. Tyle, że SEIKO ma chociaż odwagę, żeby powiedzieć, że Lorusa produkuje w Hong Kongu, a Apart tłucze nam do głów, że Bergstern to cudowna marka Swiss Made, wręcz kolebka zegarmistrzostwa. Ów gwiezdna góra (lekko tłumaczę "Bergstern") to przecież na pewno ta sama na którą Albert Riele patrzył wymyślając wzory swoich zegarków.

autor: Czajnis

Powód podobieństwa (łudzącego) Lorusa i Bergsterna z linka może być prozaiczny: Seiko (Właściciel marki Lorus) wypuszcza dziesiątki tysięcy modeli zegarków. A rejestracja praw ochronnych z wzoru przemysłowego kosztuje. Niewykluczone, a nawet całkiem prawdopodobne, że ten i jakikolwiek inny model lorusa nie jest chroniony jako wzór przemysłowy. To zresztą podnosiłoby cenę lorusów.

Od strony prawa własności przemysłowej to nie musza być względem siebie podróbki (niezależnie od tego, kto kogo kopiuje).

Niemniej od strony konsumenckiej, można się zastanawiać, czy te towary nie są do siebie tak podobne, że jeden z nich wprowadza w błąd (tą cechą, jaką jest podobieństwo). Ale to zadanie dla biegłych ;)

Wracając do homarów, homarów suba i tiselli, to moim zdaniem są one w pełni legalne z tego powodu, że prawa rolexa do wzoru przemysłowego wygasły (max okres ochrony to 25 lat). Co innego znak słowno-graficzny "submariner", tutaj ochrona trwa i widać, że producenci homarów stają na głowie ;) jak je nazwać tak, by tych praw nie naruszyć. Co do ocen subiektywnych, to "de gustibus non est disputandum". Natomiast jawna złość na homary, ich właścicieli, jest dla mnie niezrozumiała. Z kolei sprawa budowania prestiżu, to jest to psychologia sprzedaży. 

Mam porównanie tisella i raya mk I i uważam, że tisell jakościowo przerasta produkt orienta. Nawet "organoleptycznie" ;) Aczkolwiek zastrzegam, że nie wiem, jak wypadłoby porównanie z homarem suba produkcji orienta - nigdy takiego nie miałem w rękach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takiego suba od Orienta posiadam i nie jest on jakościowo zbliżony do Tisella, szkoda, bo kształt koperty i proporcje są dla mnie dużo ciekawsze.

post-60652-0-16587400-1521486982_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Witam ponownie.

Miało być 5 tygodni, jestem w szoku, bo trwało to 5 dni :)

Bardzo ładny :)

post-49821-0-91526900-1521802999_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Może po prostu ktoś zamówił taką konfigurację i zrezygnował, albo akurat mieli taki wkład bezela, bo do tego ograniczyły się modyfikacje. 

Natomiast Czesi chyba każą sobie płacić za to, cena za takiego zmodowanego to zdaje się 300 EUR? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Cena nie jest istotna jak się kupuje rolka ;) za własną konfigurację zapłaciłem tyle samo, co za inne, ale widzę na stronie, że rzeczywiście teraz jest trochę drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi