Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość norbie

Klub Miłośników Zegarków ZENITH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Felix Baumgartner, ambasador Zenitha, nie żyje.

FB_IMG_1752778621174.jpg

FB_IMG_1752778834500.jpg

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b17a839f8027841099ee2a495156acd0.png

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to ja pozwolę dopisać się do klubu. Moja nowość. 
IMG_2825.thumb.jpeg.6a4879c994c8404a960f5d7dc8a9b88e.jpeg
Też ostatnio wrocil do mnie pomysl nabycia Tricolora. Jak wrażenia po miesiącu użytkowania? Mysle o kolejnym zakupie w bliżej nieokreślonej przyszłości i aktualnie po glowie chodzą mi aktualna wersja Aqua Terry lub właśnie taki Zenith.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.08.2025 o 15:47, traczu napisał(-a):
W dniu 29.06.2025 o 20:09, Picy napisał(-a):

Też ostatnio wrocil do mnie pomysl nabycia Tricolora. Jak wrażenia po miesiącu użytkowania? Mysle o kolejnym zakupie w bliżej nieokreślonej przyszłości i aktualnie po glowie chodzą mi aktualna wersja Aqua Terry lub właśnie taki Zenith.

Ja Aqua Terre zamieniłem na tego :)  Wrażenia bezzmienne, jest świetny. Na pasku mi bardziej podchodzi i narazie tak go noszę. 

Nie jestem dobry w recenzjach ale ten zegarek chodzi za mną od dawna i nie zawiódł mnie w żadnym aspekcie. 

IMG_3457.jpeg

W dniu 1.08.2025 o 15:47, traczu napisał(-a):
W dniu 29.06.2025 o 20:09, Picy napisał(-a):

Ja Aqua Terre zamieniłem na tego :)  Wrażenia bezzmienne, jest świetny. Na pasku mi bardziej podchodzi i narazie tak go noszę. 

Nie jestem dobry w recenzjach ale ten zegarek chodzi za mną od dawna i nie zawiódł mnie w żadnym aspekcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź. Jeszcze jedno szybkie pytanie. Jak prezentuje sie luma? Jest szansa odczytać coś nad ranem po nocy czy raczej nie ma takiej możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, traczu napisał(-a):

Dzieki za odpowiedź. Jeszcze jedno szybkie pytanie. Jak prezentuje sie luma? Jest szansa odczytać coś nad ranem po nocy czy raczej nie ma takiej możliwości?

Luma niestety jest śladowa - tylko te jasne kawałki na wskazówkach i trochę na indeksach. Rano może być coś tam widać, ale nie obiecywałbym sobie świecenia na poziomie divera. Sypiałem w swoim i sprawdzałem czas w nocy, ale to było już dość dawno i nie bardzo pamiętam. Teraz noszę swojego sporadycznie i tylko w ciągu dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Luma niestety jest śladowa - tylko te jasne kawałki na wskazówkach i trochę na indeksach. Rano może być coś tam widać, ale nie obiecywałbym sobie świecenia na poziomie divera. Sypiałem w swoim i sprawdzałem czas w nocy, ale to było już dość dawno i nie bardzo pamiętam. Teraz noszę swojego sporadycznie i tylko w ciągu dnia.
Tak myslalem, dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby miał 44mm to taki mógłby być dla mnie jednozegarkowcem. Moja wersja sportowa ma już ponad 6 lat ale jakoś nie wyobrażam sobie wysyłać na serwis... skumulowany czas przez jaki go nosiłem to max 2 miesiące. Myślę, że dobiję do 10 lat. Ile teraz serwis? Będzie już powyżej 1kE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Picy napisał(-a):

Przy słonecznej niedzieli Zenith się pięknie prezentuje 😀

IMG_3762.jpeg

Dokładnie. Świetnie wygląda 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.08.2025 o 14:01, Picy napisał(-a):

Przy słonecznej niedzieli Zenith się pięknie prezentuje 😀

IMG_3762.jpeg

Nawet w słoneczny i pracowity wtorek dobry Zenobiusz nie jest zły :)

IMG_2634.jpg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu dołączył el primero do mojej skromnej kolekcji.

IMG_7775.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitał

IMG_2868.jpeg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny. Dla mnie Zenith robi najfajniejsze automatyczne chronografy na rynku. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Z tym, że Original. 38mm , data, automat, sensowne 50m wodoszczelności. To wszytko w kopercie 13mm, z czego 2mm to wypukły szafir. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pasowałoby się oficjalnie przywitać w klubie Zenitha 
Jak w kilku innych wątkach wspomniałem - po ponad rocznym poszukiwaniu sportowego chrono, koniec końców padło na Chronomastera Sport. Poniżej moje wrażenia po tygodniu noszenia.

Zawsze podobały mi się zegarki z szerokim bezelem (czy to nurki czy chrono) i tutaj Zenith wpisuje się idealnie w moje potrzeby. Koperta jest nowoczesna i bardzo dobrze układa się na mojej chudej ręce. Nie czuje jego ponoć dużej grubości. Pewnie ma na to wpływ fakt, iż moje poprzednie chrono (Carrera na TH01) była meeega gruba. Dla mnie jest ok.

Endlinki dobrze wyglądają z kopertą. Czuć minimalną różnice w wysokości, odczuwalną pod palcami. Oprócz tego jest ok. Naczytałem i nasłuchałem się mnóstwo o bransolecie i jego zapięciu. Cóż mogę powiedzieć. Niskie oczekiwania, drogą do sukcesu  Bransoleta jest o wygodna, a zapięcie (mimo, że nie lubię tych podwójnych) jest normalne w otwieraniu i zamykaniu. Nie mam z nich żadnych problemów. Pod względem wizualnym pojawia się mnóstwo odniesień do Rolexa. Zresztą w jednej z recenzji założyciel Time&Tide wspomniał, że na jego pytanie dot. bransolety, Zenith odpowiedział, że przetestowali różne warianty i ta była najlepsza. Ile w tym prawdy a ile próba podczepienia się pod wagonik z hypem na Daytone, nie wiem. Tak czy siak - mi pasuje.

Tarcza jest rewelacyjna. Ikoniczne subtarcze, indeksy, wskazówki, napisy. Wszystko do siebie pasuje. Nawet przez wielu znienawidzona data na 4:30 mi leży. Jak trzeba, to ją widzę, jak nie, to mi nie zaburza symetrii. Jak pierwszy raz zobaczyłem w recenzjach tego Zenitha to myślałem tylko o białym. Natomiast czarny ma też swoje zalety. Jedną z nich jest to, że można go trochę "ugrzecznić", wrzucając na ciemny pasek. Spokojnie też pasuje do koszuli.

Mechanizm jaki jest, każdy widzi. Nic dodać nic ująć. Petarda! Pushery mają "przyjemny" opór a wszystko hula idealnie włącznie z główną wskazówką chrono, robiącą pełen obrót w 10 sekund. Tego mi brakowało w mojej mini kolekcji 

Reasumując. Zegarek jest rewelacyjny. Nawiązania do Daytony jakieś są (bransoleta i zapięcie), ale jak ktoś bardzo chce (a jest takich osób sporo) to pewnie będą się doszukiwać kolejnych.
Model Sport jest to naturalnym krokiem w rozwinięciu linii Chronomaster, która była zazwyczaj mocno zakorzeniona w historycznych modelach.

IMG_2929.thumb.JPEG.b1a42b3f0794eccba1c047f6ab7aaf90.JPEG
IMG_2935.thumb.JPEG.6c2ae6f8694220873af5b185ce8ad5d4.JPEG
IMG_2961.thumb.JPEG.5ff3dbd5960f033d5d67cbb3d3fcbf39.JPEG
IMG_2969.thumb.JPEG.592ac2ea8f71221ce8048fe0ddd8face.JPEG
IMG_3043.thumb.JPEG.6aeeef63cbda92aed68c61c29a9fabc1.JPEG
IMG_3046.thumb.JPEG.1b4727c4ed349026fee4b6b586d88de6.JPEG
IMG_3060.thumb.JPEG.5fa7e7874151e7e9f45341ce18531e3e.JPEG
IMG_3071.thumb.JPEG.5d07fd7f77a77d41654244760d94239f.JPEG

Gratulacje. Fajny sikor, zapięcie jak w Rolku mi się też podoba. Bardzo dużą zaletą jest to, że super mu na bransolecie jak i na tych paskach, które pokazałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi