Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kaja.wilk

Duży chronograf do 5000 zł dla 40-latka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mężowi szykują się 40 urodziny, chciałabym mu sprawić zegarek i potrzebuję Waszej pomocy. Założenie? Chronograf, w miarę duży (minimum 43-44 mm, a najlepiej powyżej 45 mm), raczej na bransolecie. Budżet w przedziale plus minus 3000-5000 zł. Ważny jest wygląd, ale i możliwie jak największy prestiż marki w tym zakresie cenowym oczywiście. Z tego co się już orientowałam to głównie w grę wchodzą marki Tissot, Certina, oglądałam też zegarek marki Albert Riele i już trochę droższy, ale minimalnie za mały zegarek marki Hamilton (Aquariva H34656131).

Będę wdzięczna za wszystkie porady.

post-101019-0-59495600-1510156362.jpg

post-101019-0-28455600-1510156472_thumb.jpg

post-101019-0-92916900-1510156507_thumb.jpg

post-101019-0-12511000-1510156538_thumb.jpg

post-101019-0-17694400-1510156574.jpg

post-101019-0-23911700-1510156616_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Musi być chronograf ? To droższy zakup, droższe serwisowanie a przydaje się pobawić po zakupie. Potem już nieszczególnie. Może w tej cenie coś bardziej stonowanego i uniwersalnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi być chronograf ? To droższy zakup, droższe serwisowanie a przydaje się pobawić po zakupie. Potem już nieszczególnie. Może w tej cenie coś bardziej stonowanego i uniwersalnego ?

Choruje mąż na chronografa od dawna (między Tissotem, a Certiną pewnie by sam wybierał). Myślę, że to wręcz główne założenie, mimo niewątpliwych wad, o których piszesz. Te zdjęcia to tak trochę jego naprowadzanie mnie na wizytach gdzieś w sklepach. Jedynie Hamilton to moja inicjatywa, choć wiem, że w Polsce trudno dostępny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choruje mąż na chronografa od dawna (między Tissotem, a Certiną pewnie by sam wybierał). Myślę, że to wręcz główne założenie, mimo niewątpliwych wad, o których piszesz. Te zdjęcia to tak trochę jego naprowadzanie mnie na wizytach gdzieś w sklepach. Jedynie Hamilton to moja inicjatywa, choć wiem, że w Polsce trudno dostępny.

Hamilton pan europ. Czarny albo srebrny

Ew stenek apollon. Oba 45mm i valjoux

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

4dfdbf54d7ba1746aa127b09f51f5636.jpg8136b56107b962c9b052076f36b9ba1e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Rozumiem, jak się chłop uprze to mu nie wytłumaczysz. Ale próbuj. :wub:

Ten chronograf znudzi się po tygodniu, a potrzebny jak świni siodło :)

Po drugie taka wielka patelnia na normalnym nadgarstku dobrze wyglada tylko w szczególnych przypadkach, chyba że małżonek ma słusznej postury "łapę". :huh:

Dla porównania zobacz uniwersalny zegarek, mający najlepszy stosunek jakości do ceny. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/151796-seiko/?hl=seiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ma łapę właśnie sporawą, stąd ten rozmiar :) Na mój gust najładniejsze te Tissoty, ale słyszałam, że tam jakieś podstawowe i kiepskie mechanizmy siedzą. Hamilton Jazzmaster też bardzo ładne zegarki, ale trochę właśnie małe. Z tych co załączyłam co byście wybrali?

PS. Ten Seiko ładny, ale teraz mąż ma Seiko właśnie więc odpada :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam. Chronografy są fajne i wcale się nie nudzą. :)

To że potrzebny jak świni siodło to akurat prawda.

Popatrz na tego hamiltonian x-wind za 5 tysiaków da radę ściągnąć. 45mm i to nie licząc koronek

post-22292-1510158108,4302_thumb.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

To jeszcze popatrz na to : https://m.youtube.com/watch?t=12s&v=hl_EDl0WtLA

Rozmiar właściwy, a zamiast chronografu masz solara ( napędzany energią słoneczną ), radiokontrol (synchronizuje czas radiowo) i szereg innych funkcji jak np. drugą strefę czasową. Ten zegar się nie znudzi i naprawdę robi wrażenie. Wiem co piszę, bo takiego posiadam

post-93944-0-11496600-1510159149_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam. Chronografy są fajne i wcale się nie nudzą. :)

To że potrzebny jak świni siodło to akurat prawda.

Popatrz na tego hamiltonian x-wind za 5 tysiaków da radę ściągnąć. 45mm i to nie licząc koronek

attachicon.gifIMG_5715.JPG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo fajny, co prawda wolałabym na bransolecie, ale tu akurat ten pasek bardzo pasuje. Masz jakieś pewne miejsce żeby Hamiltona nowego z gwarancją ściągnąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny, co prawda wolałabym na bransolecie, ale tu akurat ten pasek bardzo pasuje. Masz jakieś pewne miejsce żeby Hamiltona nowego z gwarancją ściągnąć?

U mnie :)

Napisałem PW

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecę bardzo fajną, a mniej oklepaną, markę Armand Nicolet ref. 9144A-AG-M9140. Do wyrwania za granicą spokojnie w cenie do 5000 zł (jest teraz fajna promocja na ashford akurat na ten model).

484fad79c586cc873eda7b3663f9b73f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecę bardzo fajną, a mniej oklepaną, markę Armand Nicolet ref. 9144A-AG-M9140. Do wyrwania za granicą spokojnie w cenie do 5000 zł (jest teraz fajna promocja na ashford akurat na ten model).

Nie znam tej marki szczerze mówiąc, ale zegarek śliczny. W tym stylu co ja zdjęcia zamieszczałam, ale jakiś taki bardziej elegancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jeszcze dla mojego spokoju bo wybór nie jest łatwy będę bardzo wdzięczna za krótką opinie o zamieszczonych przeze mnie na wstępie modelach. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart, Hamilton czy Alpina zaproponowane przez kolegów to moim zdaniem dużo lepsze zarówno jakościowo jak i prestiżowo propozycje niż zaproponowany przez Ciebie Tissot, Certina, Edox czy już broń boziu Albert R...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart, Hamilton czy Alpina zaproponowane przez kolegów to moim zdaniem dużo lepsze zarówno jakościowo jak i prestiżowo propozycje niż zaproponowany przez Ciebie Tissot, Certina, Edox czy już broń boziu Albert R...

No i o to mi chodziło. Dzięki. Choć za tą jakość niestety trzeba będzie zapłacić i do tej górnej granicy widełek się zbliżyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i o to mi chodziło. Dzięki. Choć za tą jakość niestety trzeba będzie zapłacić i do tej górnej granicy widełek się zbliżyć :)

Właśnie nie do końca, forumowy bazarek, sklepy internetowe w Polsce i za granicą, USA- mega okazje, można kupić dużo taniej niż w sklepach stacjonarnych Apartu etc., zależy ile jeszcze czasu zostało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten sam problem z wyborem zegarka dla siebie, dodatkowo sprawę komplikuje wielkość nadgarstka 22-23cm. dobór bransolety lub paska to jest katorga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaja.wilk wysłałem Ci prywatna wiadomość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę obejrzeć dwa chronografy Xicorr ( na stronie producenta) - Syrena Sport i PF125. Oba duże, a związek z historią polskiej motoryzacji niewątpliwie dodaje prestiżu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez PistolPete
      LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH

Do sprzedania oferuję zegarek LONGINES CONQUEST CHRONOGRAPH  L3.835.4.32.6. DO zegarka dokupiona została oryginalna guma z zapiępciem oraz dodatkowymi endlinkami (koszt ponad 400EUR).

„Conquest, najlepszy zegarek na co dzień, był również pierwszą kolekcją LONGINES, której nazwa została chroniona przez Szwajcarski Federalny Instytut Własności Intelektualnej w 1954 roku. Od tego czasu kolekcja ewoluowała pod względem wzornictwa i technologii, ale pozostała wierna swojej pierwotnej tożsamości, emanując harmonijną mieszanką śmiałości, współczesnego designu i sportowej elegancji. Każdy zegarek Conquest Chronograph jest świadectwem nieustannego zaangażowania firmy LONGINES w osiąganie doskonałych wyników i dążenie do doskonałości w zegarmistrzostwie. W tych eleganckich zegarkach zastosowano kalibry LONGINES wyposażone w krzemową sprężynę balansową.”

Zauważyłem, że spośród licznych zegarków, które przez kilkanaście lat (będąc już zagarkowo „świadomym”) przewinęły sie przez mój nadgarstek, niektóre wiele droższe, to właśnie Conquest Chrono w wersji szampańskiej zwracał największą uwagę. Nigdy nie oytzrymałem tylu szczerych komplementów i zapytań na temat zegarka co w przypadku tego Conquesta i to zarazem od ludzi obytych w temacie zegarkowym jak i też tych nie interesujących sie na co dzień zegarkami. Zegarek na żywo naprawdę robi wrażenie stylistyką i kolorem tarczy. Dodam też moim zdaniem  o ile na bransolecie zegarek wgląda świetnie to gumie jest fenomenalny. Myślę, że dla fanów chrono i braku daty, szukających jakiegoś zegarka z żywą tarczą jest o świetna propozycja.

https://www.longines.com/de-at/p/watch-conquest-chronograph-l3-835-4-32-6

Dane techniczne:
      Referencja:                   L3.835.4.32.6
      Średnica:                      Ø 42mm
      Grubość:                      14,3mm
      Waga:                          172g (bransoleta) / 143g (kauczuk)
      Koperta:                       Stal
      Bezel:                           Ceramiczny
      Szkiełko:                       Szkło szafirowe, płaskie z powłoką AR 9obustronnie)
      Dekiel:                          Szkło szafirowe
      Napęd:                         Automatyczny, Chronograph, L898
      Rezerwa chodu:            59h
      Data:                            Nie
      Wodoszczelność:          10 ATM, zakręcana koronka

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. Zegarek zakupiony 04/01/2024 u oficjalnego sprzedawcy Longines w Niemczech. Od tego czasu biegnie 5 letnia gwarancja producenta. Jestem pierwszym właścicielem.

Stan wizualny:
      9,0/10   Świetny. Osobiście nie zauważyłem żadnych znaczących śladów użytkowania poza płytkimi mikroryskami na polerowanych elementach bransolety (troche na zapieciu) wynikajacymi ze zwykłego użytkowania. Te delikatne ryski nie są widoczne podczas zwykłego noszenia a pod konrketnym kontrastowym światłem. Starałem się je ukazać na zdjęciach.

Koperta:           Bez skaz.
      Bransoleta:       Bardzo dobry
      Kauczuk:          Świetny (na zapięciu wciąż folia)
      Szkiełko:           Bez skaz.
      Dekiel:              Bez skaz.

Cena: 10.100 PLN z wysyłką z Austrii

Istnieje ograniczona możliwość odbioru zegarka z Polski, do ewentualnego ustalenia.
      *Z zachowaniem zdrowego rozsądku i wzajemnego poszanowania.

• Przez osjd
      Na sprzedaż:

1) Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer Mechanical Chronograph ref. H76409530

Zegarek zakupiony przeze mnie pod koniec czerwca w 2022 roku (miesiac po premierze modelu) u wloskiego AD w sklepie internetowym.

Stan 10/10 – zegarek założony kilka razy, potem był przechowywany w pudełku.

Średnica koperty 40mm, manualny cal. H-51-Si (baza to werk H-51 z krzemowym włosem balansu) ok. 60 godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Hamilton tutaj: https://www.hamiltonwatch.com/en-int/h76409530-khaki-aviation-pioneer-mechanical-chrono.html

Full set (pudełko, karta gwarancyjna) + dorzucam gratis gruby pasek skorzany hand-made zakupiony w Atelier_KW (produkcja polska), pasek oryginalny z “H” klamra jest beznadziejny.  

Cena 5500zł  5300zł 

2) Christopher Ward Dartmouth 1 Series

Zegarek zakupiony przeze mnie w lutym 2023 roku na reddit w grupie zegarkowej (jestem 2-wlascicielem), data pierwszego zakupu to –12.01.2021 jako “almost new”.

Stan 8.0-8.5/10 – noszony sporadycznie na samym poczatku, potem był przechowywany w pudełku. Na zdjeciu pokazalem slad na bezelu, przez to oceniam stan na 8.5 – reszta wizualnie na poziomie bardzo dobrym.

Średnica koperty 41mm, cal. Sellita SW200 COSC grade, ok. 38 godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Christopher Ward.   

W zestawie drewniane pudełko, karta gwarancyjna na 5 lat (do 2026 roku), sciereczka, jedynie brakuje karteczki certyfikatu COSC.

Cena SPRZEDANY

Odbiór osobisty w Warszawie.
      Dziękuję.

• Przez Edmund Exley
      Zapraszam do zapoznania się z napisaną przeze mnie recenzją, która dostępna jest na naszej klubowej stronie:
      https://kmziz.pl/artykul/tissot-heritage-1938-automatic-cosc

• Przez GostRado
      Dzień dobry 

Moją pasją jest kawa i wszystko, co jest z nią związane, co widać na zdjęciu. Myślę, że osiągnąłem już w tej dziedzinie "game over", no może prawie 😉 W razie pytań związanych z ziarnami kawy, młynkami, ekspresami i kawowymi akcesoriami służę pomocą 🙂 

Co do zegarków mam sprecyzowany gust. Kiedyś marzyłem o Louis Erard 1931 retrograde i Breitling blackbird. Obecnie najbardziej podobają mi się czarne zegarki: sportowe (mam Tissot Supersport Chrono i klasyczne szkieletowe ( posiadam Roamer competence skeleton). Od ponad 20 lat mam Citizena promaster, który dużo przeszedł perypetii i wciąż chodzi, jest niezniszczalny, a jedyna konserwacja to wymiana baterii.

Zapisałem się do Waszego forum, aby zdobyć "zegarkową" wiedzę dla samej przyjemności oraz w celu wykorzystania w przyszłości do zakupów zegarków. 

W Nowym Roku życzę Wszystkim  zdrowia, szczęścia i mnóstwa pieniędzy na zakupy wymarzonych zegarków!

Grzegorz 

PS
      Roamer, po zdobyciu dzięki Wam wiedzy, idzie na sprzedaż 🙂

• Przez billyhargrove
      Cześć zegarkowicze,

Jak na tle Certina DS Action 43mm wypada Davosa Argonautic? Jakie opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania, czy też samą markę? Czy jest coś co w tej cenie konkuruje z tymi dwoma diverami?

Dla kontekstu: Byłem przymierzać swój pierwszy, potencjalny zegarek, Certina DS Action 38mm - okazał się mniejszy niż zakładałem wizualnie na moim 17cm nadgarstku. Przeskoczyłem od razu do mierzenia wersji 43mm - poza lepszą jakością i zapięciem, wizualnie też prezentował się o wiele lepiej. Sprzedawca wiedząc o preferencjach, zasugerował mi przymiarkę zegarka Davosa Argonautic  - zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie, na zdjęciach w Internecie nie prezentował się tak dobrze jak na żywo i po chwili rozmowy nawet można było odnieść wrażenie, że całościowo jest o wiele lepszy niż Certina.

Jak to wygląda w praktyce? Czy ktoś może się wypowiedzieć o obu modelach? Czy może jest coś w tym budżecie co może z nimi konkurować? Szukałem opinii na grupach na facebooku i zazwyczaj jeśli ktos miał coś do zarzucenia to fakt, że Davosa próbuje naśladować marki premium. Aktualnie jest 60/40 w stronę Certiny, ale może ktoś z Was pomoże te szalę przechylić, bądź zasugeruje nowego zawodnika.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.