Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma w nim nic oryginalnego, koperta z tarczą w ogóle sie gryzą, a sekundnik chyba od jakiejś Amfibii albo Komandira.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też mi się tak wydawało stąd pytanie. Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wostoka cal.2409 z tą tarczą ale ma inną kopertę i normalny sekundnik

Tak jak napisał @TabaQ, ten jest wyszarpany z amfibii

hmmmm.... czy to przypadkiem nie jest koperta wostoka burana?

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy któryś z tych poljotów ma jakąś większą niż przeciętna wartość kolekcjonerską? nie często się je widuje (przynajmniej ja się zbyt często na nie nie natykałem)
1. http://aukro.ua/chasy-1-mchz-polet-23-kamnya-zolota10-mk-avtopodzavod-i5082909674.html

2. http://aukro.ua/chasy-meh-polet-sssr-pozolota-i5079280523.html

Edytowane przez rysqut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Nic specjalnego. Pospolite modele jakich wiele. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej jest ok. to Poliot tzw. "jajo" i chyba były takie tarcze. Chociaż dla całkowitej pewności trzeba sprawdzić w katalogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza nie wiem czy czasem nie jest ze złotego poljota ale to musza powiedzieć spece od poprawności - mnie bardziej by martwiły dwa kołki mocująca tarczę które wyszły przez otwory na wylot na godzinie 4 i 10 te małe punkty podejżewam że tarcza nie jest od tego i ktoś przeszczepiał kołeczki ale to jak mówiłem musza spece ocenić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie te kołki zastanowiły, no nic, najwyżej trzeba będzie oryginalnej tarczy poszukać, dzięki za odzew. Jeszcze katalogi przejrzę, o ile znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzućcie proszę okiem, czy to przypadkiem nie jest franken, bo mam wątpliwości co do tarczy, nie mogę znaleźć takich indeksów:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5058878997

Raczej jest ok. to Poliot tzw. "jajo" i chyba były takie tarcze. Chociaż dla całkowitej pewności trzeba sprawdzić w katalogu.

Tarcza nie wiem czy czasem nie jest ze złotego poljota ale to musza powiedzieć spece od poprawności - mnie bardziej by martwiły dwa kołki mocująca tarczę które wyszły przez otwory na wylot na godzinie 4 i 10 te małe punkty podejżewam że tarcza nie jest od tego i ktoś przeszczepiał kołeczki ale to jak mówiłem musza spece ocenić

Co prawda aukcja już się zakończyła, ale śmiem dorzucić swoje trzy grosze, aby w przyszłości potencjalni kupcy unikali pomyłek. Ta tarcza jest od Poljota 2614.2H, natomiast werk w tym zegarku to 2614 czyli poprzednik 2614.2H. W 2614.2H nóżki są na godz. 5 i 11-ej, natomiast w 2614 są między 4-tą i 5-tą oraz 9-tą i 10-tą (co doskonale widać na zdjęciu z aukcji. Oczywiście Poljot "jajo" powinien mieć werk 2614.2H, względnie 2609H.

Wymienność (a raczej nie-wymienność) tarcz między tymi generacjami Poljotów to taka zmora kolekcjonerska, bo niekiedy zdarzało się tak, że tarcze były identyczne (jeśli chodzi o wygląd i wymiary), w obu generacjach był napis "17 kamieni" ale rozstaw nóżek był inny.

Tarcze w złotych Poljotach miały podobny kolor, ale inne indeksy :) No i nie byłoby w nich konieczności zmiany rozstawu nóżek :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, wątpliwości rozwiane, będzie trzeba z tym jakoś żyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post do kosza. Zapytanie już nieaktualne.

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam okazję kupić od znajomego ukraińca zegarek który leżakował sobie wiele lat na strychu.

Jest to taki sam Wostok jak na zdjęciu poniżej, tyle, że jeśli dobrze pamiętam z zielonkawą tarczą i kopertą koloru srebrnego a nie złoconą.

Chce on za niego 150 zł. Jest w stanie ciut gorszym niż na fotce poniżej ale nadal bardzo dobrym. 

Nie kojarzę takiego modelu, czy warto w tej cenie? Co to za werk tam siedzi?

vostok508b.jpg

150 zł to nie mała dla mnie kwota i nie chce wtopić gdyby się okazało, że nie jest wart np. więcej niż 5 dyszek.

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam okazję kupić od znajomego ukraińca zegarek który leżakował sobie wiele lat na strychu.

Jest to taki sam Wostok jak na zdjęciu poniżej, tyle, że jeśli dobrze pamiętam z zielonkawą tarczą i kopertą koloru srebrnego a nie złoconą.

Chce on za niego 150 zł. Jest w stanie ciut gorszym niż na fotce poniżej ale nadal bardzo dobrym. 

Nie kojarzę takiego modelu, czy warto w tej cenie? Co to za werk tam siedzi?

150 zł to nie mała dla mnie kwota i nie chce wtopić gdyby się okazało, że nie jest wart np. więcej niż 5 dyszek.

Bierz! A jak Ty nie chcesz to ja wezmę.

Taki?

post-49869-0-57575300-1424205636_thumb.jpg

Jak tak to 2428, rzadki typek ;) Jeśli 17 kamieni, bo jak 21 to jest to 2427 automat równie rzadki.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest rzadszy rodzaj Wostoka. Cena zależy od stanu, ja za to co pokazałeś na zdjęciu nie dałbym, więcej niż 5 dyszek, to nie leży nawet obok stanu bardzo dobrego, raczej ociera się o słaby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie do końca pytanie do tego działu, ale co mi tam. -_- Mam jechać do kogoś, kto twierdzi, że ma srebrne paski do zegarków (chodzi o kruszec, nie tylko kolor :) ), według niego są z radzieckich starych zegarków. Nie widziałem ich na oczy, ale podobno zrobione są z kwadratów 2x2mm mniej więcej. Były zegarki oryginalnie z takimi paskami czy paski były jako akcesoria dodatkowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi