Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

A ta mołnia jest z którego roku?

tez nowy nabytek, ładnie cyka, dobrze chodzi i podobno tarcza jest porcelanowa?

Bardzo stara nie jest, nie ma szlifów napisów no i właśnie daty. Nie jest też na pewno z lat 90-tych bo za mało bazarowo wygląda i jeszcze jest pochromowany/poniklowany werk. Pewnie lata 70-te.

Sam kupiłem przedwczoraj na bazarze mołnie z 54 roku z 15 kamieniowym werkiem tylko, że z wymienioną tarczą już od 18 kamieniowej i mnie cykanie zachwyca. Trafiła do majstra bo płytkę pod balansem ktoś włożył nieniklowaną no i wykręcił wszystkie ciężarki z balansu, pochwalę się jak odbiorę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek i jaką ma wartość? Na 100% jest na chodzie i jest z 24k złota.

3a2f1d01c5f82f7bm.jpg 7a9ccd3aede9e0e2m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek i jaką ma wartość? Na 100% jest na chodzie i jest z 24k złota.

To staruteńka mała (damska) pobieda z wczesnych lat 50-tych. Z początku byłem pewien że to składak bo tą tarczę kojarzyłem tylko z klasycznymi okrągłymi kopertami chromowanymi i złotymi, ale widzę że są takie jak twoja też, więc to raczej oryginał.

To jest fajny damski zegarek z najlepszego okresu radzieckich zegarków, mechanizm jest bardzo porządnie zrobiony. Wartość jako zegarka jest duża ze względu na wiek porządny mechanizm i "solid'ną" kopertę. Wartość rynkowa natomiast to wartość złotego złomu + parę groszy (tylko parę bo to damka, ale nie zero bo dość poszukiwana i wiekowa). W sumie jak ma kto go nosić nie warto go sprzedawać jako złomu....

Ps. koperta raczej nie jest wbrew temu co piszesz próby 1000 bo takich nigdy nikt na świecie nie robił raczej to 14 karatowe złoto...

Rok i kwartał produkcji masz wybity na mechanizmie, np. 2-53 to drugi kwartał 53 roku...

Edytowane przez kwisatzhaderach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu chce go sprzedać ale nie na złom tylko fanatykowi. U mnie nikt nie nosi zegarków hehe. Dziękuje bardzo za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fanatykiem będzie ciężko bo mało kto się na tak mały zegarek napali, a fanatyczek jest raczej mało. Możesz go wystawić na allegro, ale ludzie z dużo chodliwszymi złotymi zegarkami się bardzo długo bujają, wystawiając je niewiele powyżej ceny złomu. Raczej nie osiągniesz więcej niż jakieś: 85-90zł x waga + wspomniane parę groszy... Więc bardziej się może opłacać, sądząc po twoim nastawieniu "przetopienie" go, ale to by zakrawało na zbrodnie bo to ponad 60-letni zegarek który mógłby i kolejne 60 lat chodzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta nie jest żadna damka tylko zwykły męski zegarek,dokładnie taki sam jest w katalogu

bez%C2%A0tytu%C5%82u1_cr.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta nie jest żadna damka tylko zwykły męski zegarek,dokładnie taki sam jest w katalogu

To, że jest w tym katalogu to nie dowodzi niczego, a to że jest z taką bransoletką raczej dowodzi tylko tego, że to... damka. Radzieckie męskie zegarki były małe, ale nie aż tak, akurat te pobiedy i urany to damki, tudzież zegarki młodzieżowe (jak nazywa je mój zegarmistrz) dla dzieci... Wystarczy położyć ją obok starej dużej pobiedy, "mulutkiego" stolicznego czy sportwinego i widać, że to nie zegarek dla faceta...

Tak nawiasem to w tych malutkich pobiedach jako jedynych nawet logo wygląda jakoś kobieco, w dużej takiego nigdy nie widziałem...

Edytowane przez kwisatzhaderach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w katalogu jest w dziale zegarki męskie to jest zegarek męski,finito.To co się komuś wydaje nie ma żadnego znaczenia,nie było damskich pobied ani uranów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w katalogu jest w dziale zegarki męskie to jest zegarek męski,finito.To co się komuś wydaje nie ma żadnego znaczenia,nie było damskich pobied ani uranów.

Niestety tytułu działu nie widać na tym co kolega wkleił. Złota bransoletka "ażurek" jest bardziej "finito" kobieca niż męskość z rzekomego tytułu rozdziału. Nie chcę się kłócić bo od dawna mnie zastanawiają tego typu zegarki i naprawdę chciałbym się przekonać, że to jednak można uznać za męskie, ale nawet przy moich chudych rękach pobiedę z 53 czy czarnego urana/wostoka musiałem oddać kobiecie :( Jednak czarny uranek wygląda poza rozmiarem dość męsko, pobieda ta wygląda jak trochę większa złota zvezda.

Papier przyjmuje wszystko, katalog katalogiem, a mi się zdaje, że jak za Stalina jakiś facet kupił ten zegarek to raczej żonie... Jakbyś zobaczył Zarie na 1600 w katalogu męskich zegarków też byłbyś finito pewien? Zresztą jak masz założyć zegarek który wygląda jak zdjęty z ręki teściowej to słabym argumentem na pytanie co masz na ręku jest odpowiedź, że był katalogu męskich zegarków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale my tu piszemy o zabytkach nie o modzie.

No tak, ale w gruncie rzeczy my tu sprzeczamy się o modę w perspektywie historii. Tzn. mi się zdaje, że on w swoich czasach dajmy na to w 1953 roku raczej nie był zegarkiem który mógł nosić dorosły mężczyzna, a nie o to że nowy Diesel czy jakaś Festina albo baby g jest większy od Pobiedy. Po prostu standard męskiego zegarka w 1953 roku był trochę inny. Faktycznie można by z arytmetyki powiedzieć, że skoro Gagarin miał na ręce wcale nie dużego Szturmańca to jakiś chudy urzędnik w Moskwie mógł nosić takie małe cóś (ale nie z taką bransoletką). Ale Rosjanie nie byli irracjonalni, dość mocno czerpali z zachodnich wzorców. Jak oglądam stare amerykańskie filmy z lat 50-tych i widzę zbliżenie zegarka to poznaje pierwowzory ruskich modeli. Ale nigdy na żadnym starym filmie amerykańskim czy radzieckim, czy jakimkolwiek nie widziałem tak małego zegarka na ręce faceta... Do niedawna byłem prawie pewien, że to zegarki dla młodzieży były, do urana czy okrągłej pobiedy to nawet pasuje, ale ta pobieda jest ze złota i jeszcze z taką bransoletą nie wydaje się młodzieżowa ni w ząb...

Ktoś kto znał się na temacie i żył w latach 50-tych mógłby coś na ten temat na 100 % wyjaśnić i powiedzieć kto takie zegarki nosił. Mój dziadek po wojnie jakiś czas kupił delbanę murzynka którą nosił całe życie, aż mu ją w XXI wieku ukradli... No ale ta delbana to jednak sporo większa była...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolei argument, że ruskie damki były malutkie, a to jednak jest większe też można obalić w sposób, że choć faktycznie zgodnie z modą większość była mała ale były i spore. Np. ten cornavin o który pytał kolega dziś czy dość popularna sława prostokąt z błyszczącą tarczą i niebieskimi wskazówkami na 2414...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że zegarki złote były produkowane i dla mężczyzn i dla kobiet istnialy tez bardziej męskie linie... w tym samym okresie produkcji oczywiście

http://www.netgrafik.ch/golden_watches.htm

z tego co widac w kolekcji to moskwy i kirowskie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby ktoś mi coś napisać o którymś z tych zegarków:

1)

http://imageshack.us/photo/my-images/401/zdjcie0316l.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/12/zdjcie0317x.jpg/

2)

http://imageshack.us/photo/my-images/502/zdjcie0321y.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/214/zdjcie0323o.jpg/

Zdjęcia nieco niewyraźne, mam nadzieje że ktoś rozpozna.

Na zdjęciach może to być niewaryaźne dlatego napisze:

1) na górze pisze "Poljot, 17 jewels" na dole "Made in USSR"

2) nawet nie jestem w stanie przepisać tego co pisze: "C a Ba" - coś takiego, na dole "21 kamehb"

Oba zegarki leżą w szufladzie odkąd pamiętam. Wczoraj przez przypadek wpadły mi w ręku i odrazu się zafascynowałem. Pierwszy działa bez zarzutu, lekko nakręciłem (nie miałem wcześniej do czynienia z czymś takim, więc delikatnie) i działa. Data, sekundnik, wszystko bez zarzutu nie opóźnia się. Po prostu działa chociaż przez minimimum 10 lat nikt go nie używał. Z drugim niestety tak nie jest, może jest zapsuty, może jest na baterię? Napisze mi ktoś coś o tych zegarkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja bym poprosił o identyfikację i parę słów a temat tej sztuki poniżej.

Zegarek nie ma napisu na tarczy, nie jest również na chodzie(godzinę da się ustawić, ale nie da się go nakręcić). W górnej cześci koperty widniej wybity napis Aul 2.5. W środku natomiast zdołałem odczytać napis 3APR(ale R jest odwrócone) oraz n 49922

pict0001tk.th.jpg

pict0002ml.th.jpg

http://naforum.zapodaj.net/fc8e1f132bb4.jpg.html

http://naforum.zapodaj.net/04c6e46503ac.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

2) nawet nie jestem w stanie przepisać tego co pisze: "C a Ba" - coś takiego, na dole "21 kamehb"

... może jest na baterię? Napisze mi ktoś coś o tych zegarkach?

Sława, 21 kamieni, nie jest na baterię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... W środku natomiast zdołałem odczytać napis 3APR(ale R jest odwrócone) oraz n 49922

W takim razie Zaria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ostatnio robiłem na strychu porządek i natrafiłem na dwa zegarki poljot29jewels 20AU i zegarek Raketa 16 jewels 20AU I i chciałbym sie dowiedziec czy te 2 zegarki maja jakąs wartosc lub dowiedzienie sie z jakiego roku sa... pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

MOD zegarków nie wyceniamy

post-52269-0-53405400-1345103959_thumb.jpg

post-52269-0-15691200-1345103981_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki do pospolitych nie należą a i grubość złocenia mówi samo za siebie . Jednak ich wartość ze względu na stan nie przekroczy kosztu konserwacji, nowych pasków i szkiełek. Moim zdaniem warto się nimi zająć bo to piękne okazy

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://m.allegro.pl/przedmiot,poljot-de-luxe-automatic-29-jewels-20au,2554580977.html

Ale pojechales z ceną ... Wiocha i mega żal

Rakieta jest w lepszym stanie więc wystaw ją za 350 zł

Oj tam oj tam bez przesady, zmarnowanych kilka złotych za wystawienie czegoś wartego "na piwo" za 350zł to żadna wiocha. Co najwyżej efekt braku znajomości rynku i tego, że nikt Koledze ze względu na regulamin nie mógł powiedzieć, aby wystawił go za "trochę" mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to '0' na końcu mu się wcisnęło na końcu przez przypadek ??

Czas jest po to żeby nie robić wszystkiego naraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, chciałem zapytać się Was o pewien zegarek, darzę go pewnym sentymentem, mianowicie pamiątka po dziadku. Przeleżał już swoje w szufladzie, ale postanowiłem to zmienić... moje pytanie czy warto? Zegarek Wostok 18 jewels AU20. Co warto w nim poprawić/naprawić a co zostawić... Z góry dziękuję za pomoc. Polecacie jakiegoś zegarmistrza w Krakowie?

b783e4ea8bcb.jpg

f12d1d3230de.jpg

f5160d1a0908.jpg

5ac586640f65.jpg

http://naforum.zapodaj.net/b783e4ea8bcb.jpg.html

http://naforum.zapodaj.net/f12d1d3230de.jpg.html

http://naforum.zapodaj.net/f5160d1a0908.jpg.html

http://naforum.zapodaj.net/5ac586640f65.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeleżał już swoje w szufladzie, ale postanowiłem to zmienić... moje pytanie czy warto?

no pewnie że warto to fajny zegarek

Szkiełko w dobrym stanie a koperta mało wytarta wiec na początek proponuje jakiś brązowy pasek . Taki udający krokodyla będzie najlepszy (tani a dobrze wygląda).

Edytowane przez Treevill

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi