Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

to poljot budzik, bardzo fajny zegareczek i zapewne należałoby mu się zmartwychwstanie :) polerka koperty z przeglądem i szkiłkiem cenowo powinno kosztować od 60 do 100 zeta

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy lodówki były w wersji z którkim przyciskiem do zmiany daty ? takim jak w aukcji poniżej. Jakoś zawsze widziałem albo na równo albo wystający a ten wygląda jak by nie odbił.

http://allegro.pl/slava-lodowka-i3134781259.html

w tej z lunka jest ok widocznie trafisłeš na takie jak ktoś wymieniał popychacz na niettypowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeżeli to możliwe to proszę o identyfikację tych oto zegarków, pozdrawiam:

1Large_zpsad34bfb0.jpg

2Large_zpsdfb9fb4e.jpg

Edytowane przez Madern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam oto takiego tykacza: ZiM 2602. Fotki poniżej. Czy ten mechanizm jest coś wart technicznie oczywiście czy to zwykła nie koniecznie precyzyjna masowa produkcja. Wesołych Świąt!

post-59607-0-58542800-1364648653_thumb.jpg

post-59607-0-74936100-1364648726_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeżeli to możliwe to proszę o identyfikację tych oto zegarków, pozdrawiam:

Łucz damski, 17 kamieni mechanizm 1809 bardzo dobry, chyba lata 1970'te ale głowy nie daję, złocony pewnie 10 mikronową warstwą złota (jeśli ma oznaczenie Au10)

Dość poplularny Mir (ewentualnie Wostok - chyba pod różnymi nazwami można było spotkać taki zegarek), mechanizm 2209, lata 1960'te albo 1970'te.

Oba zegarki niestety w dość słabym stanie, chociaż Mira chętnie bym na łapie ponosił po tzw. SPA i założeniu jakiegoś ciekawego paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam oto takiego tykacza: ZiM 2602. Fotki poniżej. Czy ten mechanizm jest coś wart technicznie oczywiście czy to zwykła nie koniecznie precyzyjna masowa produkcja. Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt! Raczej popularny i mało wypasiony mechanizm, ale Zimy ze zniszczonymi czopami osi balansu występują masowo, więc jeśli chodzi, to jak znalazł na podmianę, szczególnie, że tarcza i wskazówki ładnie zachowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1Large_zpsad34bfb0.jpg

2Large_zpsdfb9fb4e.jpg

Zegareczki raczej na 100% z lat '80.

Lucz 1814 - typowy na tamte lata natomiast meski to Wostok 2209. Na tarczy moglo pisac Mir. Na pierwszy rzut oka myslalem, ze to Wolna - Aumaz radziecki.

Podobne wizualnie ale w Mirach futerka wskazuwek sa wlasnie mniejsze jak tu widoczne na zdjeciu!.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wesołych Świąt! Raczej popularny i mało wypasiony mechanizm, ale Zimy ze zniszczonymi czopami osi balansu występują masowo, więc jeśli chodzi, to jak znalazł na podmianę, szczególnie, że tarcza i wskazówki ładnie zachowane.

Dzięki za rzetelną, fachową odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

technicznie to mu nic zarzucić nie można, prosty w serwisowaniu i w miarę dokładny, ale wykończenie płyt to chyba lata 80 a może i pòźniejsze, brak wykoñczenia jakby ciosane siekierą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Na początku się przywitam i Życzę Wesołych Świat. A teraz do rzeczy otóż w moje łapki wpadł zegarek WOSTOK na mechanizmie 2409A. Koperta pozłacana "AU10-" w idealnym stanie, niestety zegarek nie chodzi pewnie wiele lat leżał nie używany czeka go przegląd i regulacja. Chciałbym się dowiedzieć z jakiego mniej więcej może być okresu oraz coś na temat tego mechanizmu. Jaki pasek by do niego pasował zakładając, że byłby noszony do "garnituru".

post-60910-0-40501400-1364810294.jpg

post-60910-0-37919100-1364810295_thumb.jpg

post-60910-0-06420300-1364810296.jpg

post-60910-0-90775700-1364810296.jpg

post-60910-0-36334100-1364810707_thumb.jpg

Edytowane przez ufty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Na początku się przywitam i Życzę Wesołych Świat. A teraz do rzeczy otóż w moje łapki wpadł zegarek WOSTOK na mechanizmie 2409A. Koperta pozłacana "AU10-" w idealnym stanie, niestety zegarek nie chodzi pewnie wiele lat leżał nie używany czeka go przegląd i regulacja. Chciałbym się dowiedzieć z jakiego mniej więcej może być okresu oraz coś na temat tego mechanizmu. Jaki pasek by do niego pasował zakładając, że byłby noszony do "garnituru".

Niestety ale wydaje mi się że Twój zegarek to składak.

Kupując go na alle... dałeś się nabrać. Już ktoś - chyba MWATCH( ale mogę się mylić) Pokazywał takie Rakiety a ja przeglądałem co "osoba" sprzedaje i okazało śię że nawet niemieckie zegarki były w takich samych kopertach.

Edit

Opis że nie noszony z lat 90-tych?

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koperta na 110% z rakiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarka nie kupiłem ale wygrzebałem z szuflady u Ojca. Zegarek jest w jego posiadaniu od co najmniej 20 lat w takim własnie stanie. Nawet jeśli to składak to mi się podoba i zamierzam go uruchomić i używać. Pozostałe pytania nadal pozostają aktualne.

Przekopałem trochę sieć ale rakiety w identycznej kopercie nie znalazłem, w podobnej owszem ale nie w identycznej.

p.s.

Do pierwszego posta dodałem nowe lepszej jakości fotki.

Edytowane przez ufty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Prosze was po raz drugi o radę, pierwszy wostok zegarmistrz naprawił i służy mi wiernie.

Ostatnio natrafiłem na pchlim targu na drugi, po kręceniu nic sie nie dzieje, więc go otworzyłem i zauważyłem brak zębatki, czy da radę samemu to naprawić i jakązębatkę i śrubkę bym potrzebowałi pytanie jak ostatnio, czy warto? Kupiłem go za około 15 zł.

Jakbyście m iteż powiedzieć co to za model w ogóle. Na tarczy na dole jest napisane 3AKA3

post-45419-0-29107100-1364812804.jpg

post-45419-0-96845800-1364812820.jpg

Edytowane przez Rell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że kupiłeś chińską podróbkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że wtedy podróbki robili, ale ten zegarek wygląda na porządnie zrobiony i jak porównywoje z drugim to podobnie zrobiony.

Edytowane przez Rell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

To chińska podróbka na 100% - zwykła koronka, tarcza w "dziwnym" kolorze i niskiej jakości i dekielek zaciskany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrze na te zdjęcia i wygląda jak na nich. Cieżko mi uwierzyć że to podróbka :/ Jest ktoś może z Nysy albo Wrocławia kto móglby go zobaczyć i stwierdzić czym o nrzeczywiście jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy to, że dekielek nie jest zakręcany. Sprawdź czy w napisie 17 kamieni na końcu jest "й" pisane cyrylicą, czy "N". Jeśli jest N- to na 110% podróbka chińska!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój zegarek to Wostok z popularnym mechanizmem 2409A w pierwszej wersji wykonania (czyli o trochę ładniejszym wykończeniu niż jego następcy). Pochodzi najpewniej z lat 70-tych lub początku lat 80-tych. Moi Przedmówcy mieli pewne obawy co do oryginalności koperty - nie wiem na 100% czy takie koperty rzeczywiście występowały w Wostokach ale dekielek na pewno jest wostokowski. Tak w ogóle, to krój tarczy i wskazówek może sugerować, że cały "środek" pochodzi z Wostoka ze złotą kopertą - być może ktoś kiedyś spieniężył kopertę na kruszec, i przełożył mechanizm do "zwykłej" koperty. Jaki pasek do niego pasuje? Z racji kolorystyki pasuje zarówno czarny, jak i brązowy, oczywiście skórzany :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te werki są masowo używane w chińskich zegarkach,no i w podróbkach np Seiko5,Orientach itp.Sam nabyłem kilka takich podróbek nie mogąc otworzyć koperty! handlarze bazarowi czesto wkładają je w oryginalne koperty i zakrecaja dekielek na superglue i amen ! otworzysz w mękach w domu a tu klops! Tak że twój komandir ma chiński rodowód :)

Edytowane przez mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem takiej tarczy w złotej kopercie.

Komandirskie powinny mieć takie kropki przy cyfrach, ale nie nadrukowane - wypukłe z masy świecącej.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrze na te zdjęcia i wygląda jak na nich. Cieżko mi uwierzyć że to podróbka :/ Jest ktoś może z Nysy albo Wrocławia kto móglby go zobaczyć i stwierdzić czym o nrzeczywiście jest?

Witaj.

To mechanizm zwykly, nic specjalnego. Ale tez nie taki, ze trzeba co chwile to naprawiac. Te mechanizmy czesto teraz wystepuja jako ( podroby ) w roznych meskich zegarkach. Na tarczach pisze czesto ORIENTEX a nawet (sic) "Seiko". No fakt ze nic ciekawego ale to "lazi". Duzo tego bylo kiedys na rynkach jak chandlowali ze wschodu. Wlasnie te Orientexy etc.

Co dziwne - do tych mechanizmow sa wstawiane jeszce na gore automatyczne naciagi z wahnikiem i czasami na tarczach pisze OMEGA :P. Nawet "Breitlibga" widzialem z takim mechanizmem :).

Koperta w tym przypadku przypomina niemal KOMANDIRA RADZIECKIEGO.

Co do naprawy tej plyty sprezynowej, to doslownie drobiazg!

Szkoda, ze nie mieszkasz w moich okolicach, bym ci to wstawil dosplownie za grosze!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

To mechanizm zwykly, nic specjalnego. Ale tez nie taki, ze trzeba co chwile to naprawiac. Te mechanizmy czesto teraz wystepuja jako ( podroby ) w roznych meskich zegarkach. Na tarczach pisze czesto ORIENTEX a nawet (sic) "Seiko". No fakt ze nic ciekawego ale to "lazi". Duzo tego bylo kiedys na rynkach jak chandlowali ze wschodu. Wlasnie te Orientexy etc.

Co dziwne - do tych mechanizmow sa wstawiane jeszce na gore automatyczne naciagi z wahnikiem i czasami na tarczach pisze OMEGA :P. Nawet "Breitlibga" widzialem z takim mechanizmem :).

Koperta w tym przypadku przypomina niemal KOMANDIRA RADZIECKIEGO.

Co do naprawy tej plyty sprezynowej, to doslownie drobiazg!

Szkoda, ze nie mieszkasz w moich okolicach, bym ci to wstawil dosplownie za grosze!

Pozdrawiam

Sorki tam za slowo Handel CH haha...ale w pospiechu pisalem i jak wyslalem dopiero cos mnie tam po oczach porazilo jak zobaczylem chandel CH :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi