Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Edit

Pomyłkowy wpis i dubel.

Przepraszam mam problemy z komunikatorem.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem tyle, że  Perfect damski  ktoś wie coś więcej?

post-63016-0-64461000-1374911794_thumb.jpg

"Nim się odezwiesz pomyśl pierw nieco, bo często słowa jak by z worka lecą!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie ten dział, chyba że ostatnio coś przeoczyłem i rosjanie zaczeli perfecta produkować. A zegare to zwykła odpustowa jednorazòwka.

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta pozłacana rakieta bardzo ładna a skoro po dziadku to nie waż się jej sprzedawać

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj nie wyceniamy zegarków. Wystaw sobie na portal aukcyjny to się dowiesz ile jest wart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dostałem dzisiaj taką Rakietę. Jest to model dla niewidomych. Powiecie mi może coś więcej na jego temat ? 

bebu.jpg

ajpe.jpg

9b6h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co możecie powiedzieć o tym zegarku? Ile jest wart?

Ostatnio na giełdzie staroci pewien pan chciał za taki zegarek 700 złotych, ale mu się pomyliło chyba z euro i powinno być 700 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. 

Pragnę zapytać Was o dwa niedziałające niestety zegarki, które dziś trafiły w moje ręce. Nie mają raczej żadnej wartości pieniężnej, natomiast posiadają ogromną wartość sentymentalną. 

Zegarek nr 1: 

2.jpg?screen

3.jpg?screen

6.jpg?screen

Brak znajomości rosyjskiego, a tym bardziej cyrylicy, pozwolił mi tylko odszyfrować napis '17 kamieni'. 

Zegarek ten ma już bodajże 58 lat, gdyż moja babcia kupiła/dostała go, gdy sama miała ich 14. 

Zegarek nr 2. 

9.jpg?screen

10.jpg?screen

Ten drugi z tyłu nie posiada żadnych napisów, co wydaje mi się interesujące. 

Byłbym zobowiązany, gdyby zacni zegarkowi pasjonaci pomogli w rozwiązaniu zagadki tych zegarków. 

Gdybym wiedział, co to za zegarki, a szczególnie ten pierwszy, który moja babcia darzy ogromnym sentymentem, chciałbym spróbować oddać je do naprawy (czy jest sens?) lub spróbować znaleźć replikę/działającą wersję tego pierwszego. 

Z góry dziękuję za poświęcony czas, 

Michał Pardo 

Edytowane przez Misiaczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Super  ten sportiwnyje. ładny stan. A łucz to nic specjalnego, produkowany nawet do dziś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za pomoc! Przynajmniej wiem już m/w, co mam w ręku. Postaram się je naprawić, a przynajmniej tego sportiwnyje. 

Może to zły temat na takie pytanie, ale wiecie może, gdzie mogę dokonać takiej naprawy w okolicach Łodzi (lub  Torunia)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.dostałam.dawno.temu zegarek.firmy.ZAria od św.pamięci BAbci chciałbym o nim.jak najwięcej informac i jak dodać zdjęcie tutaj tego.zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.dostałam.dawno.temu zegarek.firmy.ZAria od św.pamięci BAbci chciałbym o nim.jak najwięcej informac i jak dodać zdjęcie tutaj tego.zegarka?

po wciśnięciu odpowiedz na dole pojawie sięprzycisk " więcej opcji" i tam jest umieszczanie załacznika, a i najważniejsze tutaj nie wyceniamy zegarków !!! więc nie pytaj o cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rąk zegarmistrza przeszedł do mnie taki Leningrad. Wziąłem gdyż Leningrad to cos czego jeszcze moje oczy nie widziały. Po dłuższym wpatrywaniu się widać elementy innych radzieckich bardziej znanych modeli. Ale może tak ma być? Cóż to jest ten Leningrad? Co myślicie?

Dodam, że tarcza, wskazówki i sam mechanizm w bardzo ładnym stanie.

post-31273-0-61567800-1375354968_thumb.jpg

post-31273-0-07868700-1375354988_thumb.jpg

Edytowane przez antiquarius.maximus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie werk wygląda jak Pobieda z centralną sekundą, ale to tak na pierwszy rzut oka.

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leningrady są boskie i rzadkie. Mam tylko jednego (tarcza zbieżna z Rossija) i bardzo nad tym boleję. Co do zasady werk powinien być sygnowany przez Petrodworca a nie 1MCZ ale widuję egzemplarze z takim zestawami. Możliwe że były tam jakieś kombinacje pomiędzy PCZ a 1MCZ (transfery części itp.) Niewykluczone, że jak PCZ został zniszczony podczas wojny to jak go odbudowywali w 1949r. to sporo maszyn i komponentów automatycznie przerzucono z 1MCZ. Sytuacja jest trochę zagmatwana i w tym akurat przypadku nie ma pełnej jasności. Do tego PCZ produkował Pobiedy więc mógł czerpać z własnych zasobów (?)

Aby autorytatywnie stwierdzić poprawność takiego egzemplarza to musiałby się wypowiedzieć ktoś kto jednocześnie mocno i długo siedzi w tych akurat markach ale też zna szeroko historię fabryk (wymiany/przekazy maszyn, części, komponentów itp.).

P.S. jakby ci się przestał podobać to wiesz.....

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-64175-0-65192000-1375548454_thumb.jpgpost-64175-0-50089500-1375548476_thumb.jpg

Witam czy ktos móglby mi napisac coś o tym zegarku. Tzn. z jakiego moze byc okresu jaki powinien miec mechanizm itp. Wiem ze ma 17 kamieni.

Prosze o wpisywanie mojego nicku bo nie wiem czy odp. dotyczy mojego zegarka.

Pozdrawiam i dziekuje.

Edytowane przez sec81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich Użytkowników!

Dzisiaj dostałem od mojego Taty ten oto zegarek i kieruję do Was pytanie: jakiej jest produkcji? Na jakie lata można go datować? Jaki jest jego mechanizm oraz jakie byłyby ewentualne koszta renowacji?

uyzw.jpg

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Edytowane przez Bartosz Turek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To popularna radziecka Pobieda ,z lat 70,nie wygląda na zajechaną ,a przegląd i ew naprawa dla zegarmistrza jest prosta i tania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Pobieda to raczej koniec lat 80, początek 90. Mechanizm dobry (tak jak wszystkie radzieckie mechanizmy :) ) chociaż w tym przypadku mało zdobiony. Konserwacja tego zegarka powinna być tania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Czy ktos moglby napisac cos na temat mojej Pobiedy.

zdjecia sa powyzej.

bo jak juz mam to chcilbym wiedziec cos wiecej o tym zegarku.

A moze jest jakis katalog lub cos zeby sprawdzic bo ciezko cos znalezc w necie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez sec81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi